Gémeskút

Konzolos és PC-s játékkritikák mindenkinek.

Friss topikok

Címkék

2d (2) 4x (2) 5000ft (5) addiktív (5) aerobic (3) akció (17) alex st john (2) amiga (4) apple (3) apróság (4) aranyos (2) arcade (2) atari (2) átverés (2) autó (4) bevásárlás (2) bevezető (2) bitpop (2) borzalmas (11) botrány (2) c64 (3) castlevania (3) civilization (4) családi (3) cyberpunk (2) c 64 (3) ddr (2) dragon ball (2) ds (46) dsi (2) e3 (2) elite (2) elmegy (9) emuláció (5) emulátor (2) építő (4) erőszak (2) évjátékai (3) final fantasy (7) fitness (2) flipper (2) fps (2) gamecube (2) gépház (20) hack (5) hardver (13) háttér (2) hellókarácsony (24) hírek (22) homebrew (7) horror (3) ingyen (17) interjú (3) játékipar (2) játékterem (2) játéktermi (2) (13) jóga (3) jönjönjön (13) jrpg (8) kaland (12) kártyajáték (2) képregény (2) kereső (2) keresőkifejezések (6) kiegészítő (5) kilencvenes évek (2) kódok (2) könyv (4) korhatár (2) korhatárbesorolás (2) körökre osztott (8) legrosszabb (3) letöltés (2) linux (7) logikai (16) lövöldözős (16) mac (4) magyar (2) mario (15) mass effect (7) mászkálós (2) microsoft (5) minijáték (6) mmo (2) mmorpg (4) mozgás (5) multiplatform (3) multiplayer (3) nagyon jó (19) neogeo (2) nes (2) nintendo (74) nyugdíjas (2) olcsó (3) online (2) pc (47) platform (12) playstation (5) pokémon (4) portré (2) ps2 (4) ps3 (8) psp (5) remake (2) remek (2) retró (7) retro (10) riport (2) roguelike (3) rossz (4) rpg (25) rts (2) sandbox (4) scifi (2) sega (4) shovelware (4) slashdot (2) snes (3) sonic (2) sony (4) sport (10) square (5) star wars (4) stratégia (11) szex (3) szimulátor (5) taktika (6) tánc (3) táncszőnyeg (3) tie in (2) tim sweeney (3) torna (3) tudomány (2) tv (3) ubisoft (3) ügyességi (11) űrhajós (5) városépítő (2) vásárlás (2) vendég (3) verekedős (2) vicces (15) videó (13) virtual console (5) web (2) wii (61) wiimote (3) wiiware (10) wii balance board (4) wii fit (6) xbla (4) xbox (5) xbox360 (23) youtube (2) zene (8) zseniális (25) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

[Wii] WiiWare előzetes 4. - Bosszúálló szótagírás

2008.03.19. 12:00 - prezzey

Címkék: sport nintendo wii logikai jönjönjön wiiware

Mint azt már többször megírtuk, Japánban március 25-én indul a Nintendo fizetős játékletöltő szolgáltatása, a WiiWare. Miután az induló címek listája nyilvános, addig is, amíg a WiiWare elér Magyarországra, gondolkodhatunk azon, mit lesz majd érdemes megvenni... és mit a világért se. Előzetesünk negyedik részében bemutatjuk azt a három programot, amiről eddig még nem volt szó; a következő részben pedig az Európában és Amerikában várható WiiWare játékokról fogunk újdonságokat közölni.

A teljes lista, Wii pontokkal:

Final Fantasy Crystal Chronicles: My Life as King - 1500 pont - itt írtunk róla
Dr Mario & Saikin Bokumetsu - 1000 pont - itt írtunk róla
Pokémon Ranch Channel - 1000 pont - itt írtunk róla
Lonpos - 1000 pont - ebben a részben
Kotoba no Puzzle Mojipittan - 1000 pont - ebben a részben
Saku Saku Animal Panic - 1000 pont - itt írtunk róla
Star Soldier R - 800 pont - itt írtunk róla
Okiraku Ping Pong - 500 pont - ebben a részben
Angels Solitaire - 500 pont - itt írtunk róla

Kotoba no Puzzle Mojipittan

Ez az a játék, amivel nem fogunk találkozni. A Mojipittan egy Japánban rendkívül népszerű, leginkább a Scrabble-re hasonlító táblás videojáték-sorozat: a japán "fonetikus" szótagírás, a hiragana jeleiből kell szavakat összerakni. A WiiWare verzió aranyos küllemű, támogatja a wifin keresztüli internetes játékot, és így tovább. De erősen hiába. A Scrabble gyártója nyilván meghiúsítaná egy latin betűs változat piacra dobását, pedig a Mojipittan az eltérő írásrendszer mellett egyéb érdekes ötleteket is tartalmaz; különböző alakú pályák léteznek, előre felrakott kövekkel. A Mattel most leginkább a Scrabulous nevű Facebook alkalmazás készítőivel pereskedik, ahelyett hogy támadásba lendülne és világverő WiiWare adaptációt készítene... habár várjuk ki a végét. (Aztán őket meg a Mojipittan alkotói perelik majd be, de szép is lesz.) DS-re mindenesetre már most is van Scrabble, viszont az Ubisoft fejlesztette, és ők még a sakkot is képesek elszúrni. Nézzétek meg a videót, fáj a szívem, hogy nem vagyok japán:




Okiraku Ping Pong

A Wii Play ötperces játékai közül talán a pingpong sikerült a legjobban; egyszerű volt, mint a faék, de ehhez képest meglepően addiktív. (Meg a zsebhoki, de az csak egymás ellen volt az igazi.) Nyilván erre más is rájött, mert azóta szaporodnak a Wii pingpong-játékok, habár az átütő siker mostanáig elmaradt. Az Okiraku Ping Pong teljes mértékben a japán piacra lett beirányozva, van benne mama, papa, kisfiú, kislány, minden az aranyosság és a rikító színek jegyében. A Famitsu weboldalán vannak koncepcióvázlatok, nézzétek meg, nekem tetszenek. Ha az irányítást jól oldják meg, ötszáz pontért tuti vétel lenne - a Wii teniszről sem sikerült teljesen leállnunk öcsémmel, és ez sokkal jobban néz ki, valamint állítólag vannak benne minijátékok és rejtett cuccok is. (Érdekes módon a Mii támogatás viszont úgy tűnik, kimaradt; legalább a fejeket beimportálhatták volna.)
 
Lonpos

Egy újabb logikai játék, ezúttal kis golyókból összerakott alakzatokat kell rakosgatni. Fizikailag is létező játékról van szó; az a lényege, hogy előre megadott kettő- illetve háromdimenziós konfigurációkat kell előállítani a vackokból. Mindenféle nehézségű feladvány létezik, az interneten is tölthetünk le belőlük, illetve állítólag a megvásárolt Lonpos-készletekhez adnak jelszót, amivel még több rejtvényhez férhetünk hozzá. Sajnos a képek alapján úgy tűnik, hogy a WiiWare verzióban csak kétdimenziós feladatok lesznek, valamint a grafika sem az igazi. Viszont az eredeti Lonpos megtetszett, úgyhogy inkább azt ajánlanánk. Miután WiiWare bemutatója még nincs, csak az előző részben bemásolt általános WiiWare videókban van belőle néhány képkocka, most Britkislányt linkeljük be, aki elmagyarázza, hogy működik a játék eredeti változata:



Összegzésképp:

Rejtély, miért pont 9 induló cím van, legalább tízre ki lehetett volna kerekíteni a számukat. Az európai és amerikai készítésű játékok közül nem mertek berakni egyet sem, pedig a World of Goo - amiről mi is köröket áradoztunk - talán Japánban is sikert arathatott volna. Reméljük, ez nem jelenti azt, hogy fordítva a japán játékoknak meg aztán majd hiába várhatjuk mi itt Európában a letölthető változatát.

A japán címekre visszatérve a legígéretesebb egyértelműen az új Final Fantasy rész, ez sajnos az árában is tükröződik. Szerencsére már most lehet tudni, hogy ez a játék a mi régiónkban is megjelenik; viszont hogy mikor, az titok. Eredetileg az egész világon márciusban indult volna a WiiWare, de ki tudja miért, az amerikai kezdést május 12-ére halasztották, európai dátum pedig (már megint!) nincs. "Majd valamikor."

A reflexjátékok kedvelőinek mindenképpen érdemes kipróbálniuk majd a Star Soldiert is, valamint ha japánok lennénk, jó szívvel ajánlanánk a Mojipittant, de nem vagyunk japánok. A fentebbi pingpongjáték 500 pontért jó döntés lehet, és még talán az állatos logikai cuccot is ajánlhatjuk, de az már inkább a jóég-tudja kategória. A többi felejtős, nekünk már a könyökünkön jön ki Dr. Mario, ha viszont valaki eddig nem ismerte, lehet hogy most jól jár, de hát kedves Nintendo... ez egy NES játék! Nem lehetne valami újat? (A Hudsonsoft fejleszt WiiWare-re Tetrist is... igaz, abban lesz mindenféle bizarréria, mint például kooperatív többjátékos mód, de erről majd később.) Ha már itt tartunk, ezen a weblapon lehet az eredeti Dr. Marióval játszani online.

Amit semmi esetre se kellett volna, de tényleg, az a Pokémon-tenyésztős játék; ez még ingyen letölthetőben érdekes is lett volna (habár úgy is inkább csak rajongóknak), de 1000 pontért? A Lonposhoz felvehettek volna egy grafikust, mert a képek eléggé sírnivalóak... de maga az alapötlet jó, ami talán elviszi a játékot a hátán, de az is lehet, hogy nem.

Erősebb is lehetett volna az induló névsor, főleg így, hogy csak 9 játékkal kezd a WiiWare. Az amerikai címek furcsa bevallani, de jobbnak tűnnek, legközelebb róluk lesz szó: jön a Telltale új epizodikus kalandjátéka, a Frontier készítőjének akció-logikai valamicsodája, lesz World of Goo, habár úgy néz ki, hogy az Eternity's Child mégsem fog rögtön az első adagban szerepelni. De ezekről majd a következő alkalommal!

A bejegyzés trackback címe:

https://gemeskut.blog.hu/api/trackback/id/tr98385418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Crusader · http://www.gamedroid.blog.hu 2008.03.19. 20:40:41

Komolyan mondom, egyr einkább elcsábulok, és az lesz a vége, hogy tényleg veszek egy Wii-t. Állítom, hogy az utóbbi évek leginnovatívabb cuccosa, és simán ráver játékélményben akár a X360-ra, akár a PS3-ra.

Rod 2008.03.21. 21:57:38

Tortenelmi pillanat: neten a Wii es mostmar valszeg mindig rajta is tudok lenni vele :) Megadjatok a konzol szamaitok? Kiprobalnam az uzenetkuldest is + jol jonne 1-2 friend voucher a Metroidhoz is :D En is tudok kuldeni jo sokat!

Rod 2008.03.23. 20:52:20

Senki? Ádám / prezzey / alma? :)

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.03.23. 21:00:01

Konferencián voltam, utána meg dzsidóünnep volt, de most visszatértem. (Azért nem is frissült a linkblog pár napig, mert csak én tudom a jelszavát.) Ez tök jó ötlet, úgyhogy hirtelen felindulásból csináltam neki egy külön bejegyzést, oda lehet menni. (Argh, egyáltalán micsoda a Wii friends code-om? Mindig újra meg kell néznem, az agyamra megy. Lehet hogy kéne írnom egy pársoros útmutatót, hogy hogy lehet a konzolból kinyerni :D )
süti beállítások módosítása