Gémeskút

Konzolos és PC-s játékkritikák mindenkinek.

Friss topikok

Címkék

2d (2) 4x (2) 5000ft (5) addiktív (5) aerobic (3) akció (17) alex st john (2) amiga (4) apple (3) apróság (4) aranyos (2) arcade (2) atari (2) átverés (2) autó (4) bevásárlás (2) bevezető (2) bitpop (2) borzalmas (11) botrány (2) c64 (3) castlevania (3) civilization (4) családi (3) cyberpunk (2) c 64 (3) ddr (2) dragon ball (2) ds (46) dsi (2) e3 (2) elite (2) elmegy (9) emuláció (5) emulátor (2) építő (4) erőszak (2) évjátékai (3) final fantasy (7) fitness (2) flipper (2) fps (2) gamecube (2) gépház (20) hack (5) hardver (13) háttér (2) hellókarácsony (24) hírek (22) homebrew (7) horror (3) ingyen (17) interjú (3) játékipar (2) játékterem (2) játéktermi (2) (13) jóga (3) jönjönjön (13) jrpg (8) kaland (12) kártyajáték (2) képregény (2) kereső (2) keresőkifejezések (6) kiegészítő (5) kilencvenes évek (2) kódok (2) könyv (4) korhatár (2) korhatárbesorolás (2) körökre osztott (8) legrosszabb (3) letöltés (2) linux (7) logikai (16) lövöldözős (16) mac (4) magyar (2) mario (15) mass effect (7) mászkálós (2) microsoft (5) minijáték (6) mmo (2) mmorpg (4) mozgás (5) multiplatform (3) multiplayer (3) nagyon jó (19) neogeo (2) nes (2) nintendo (74) nyugdíjas (2) olcsó (3) online (2) pc (47) platform (12) playstation (5) pokémon (4) portré (2) ps2 (4) ps3 (8) psp (5) remake (2) remek (2) retro (10) retró (7) riport (2) roguelike (3) rossz (4) rpg (25) rts (2) sandbox (4) scifi (2) sega (4) shovelware (4) slashdot (2) snes (3) sonic (2) sony (4) sport (10) square (5) star wars (4) stratégia (11) szex (3) szimulátor (5) taktika (6) tánc (3) táncszőnyeg (3) tie in (2) tim sweeney (3) torna (3) tudomány (2) tv (3) ubisoft (3) ügyességi (11) űrhajós (5) városépítő (2) vásárlás (2) vendég (3) verekedős (2) vicces (15) videó (13) virtual console (5) web (2) wii (61) wiimote (3) wiiware (10) wii balance board (4) wii fit (6) xbla (4) xbox (5) xbox360 (23) youtube (2) zene (8) zseniális (25) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Gémeskút top 5, 2008 - prezzey szerint

2009.01.04. 19:03 - prezzey

Címkék: pc ps3 wii ds xbox360 évjátékai

Ma prezzey van soron, öt kategóriával, amelyek közül egy természetesen továbbra is "Az év játéka". Lássuk, emellett mi volt a legjobb olcsóság, a legszebb animáció (videókkal!), és így tovább. A végén bónusz apróság - az 5 legakármicsodább játékipari cég! Kik voltak a legkapitalistábbak és a legkommunistábbak? A legstréberebbek és a legnagyobbat puffanók? Kattintsatok és kiderül!

 

A legjobb olcsóság: Gears of War (X360, PC)

Ezt a díjat a legjobb olyan játéknak osztom ki, amelyik 2008-ban került az ötezer forintos határ alá. A Gears of War megjelenésekor 2006-ban számos Év játéka listára került föl, talán ezért is váratott magára sokat az árcsökkenés. Szerencsére a második rész 2008 novemberi megjelenése előtt még gyorsan piacra került egy "Xbox Classics" kiadás az elsőből is. Ha valaki anno lemaradt róla, most mindenképpen szerezze be, a grafika mai szemmel nézve is nagyon szép - sőt meglepően az -, a játékot magát pedig még én is rendkívül élveztem, pedig nem vagyok a lövöldözős mészárszékek nagy rajongója. Extra érdekesség: a hipermacho kommandós szövegek szerzője egy szőke hölgy.

A legszebb animáció: Final Fantasy Versus XIII előzetes (PS3) - átvezető animáció, Prince of Persia (X360, PS3, PC) - ingame animáció

Már amikor épp kezdett végletesen elegem lenni a Square-Enix újabb produktumaiból, jött ez az előzetes. A Final Fantasy VII óta várok valami ilyesmire - lehet hogy a Versus XIII lesz a fantasy mágia és a létező legaktuálisabb japán dark stílusvilág ideális keveréke? Hogy a Mátrix - ezek után kit érdekel a Mátrix? Sőt mi több, a Final Fantasy XIII irányában is kezdek hasonlóan érezni, pedig a két új FF közül az jön ki egészen biztosan Xboxra is, PS3-am meg nincsen. Gyönyörködjetek:

 

Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezek átvezető animációk, magából a játékból még egy képkocka sem szivárgott ki. Az ingame animáció terén viszont egyértelműen az új Prince of Persia a győztes. Két videót is mutatnék: az elsőben az animációs rendező beszél a koncepcióról és demózza a játékot, hosszú, de érdekes; a második egy rövid és látványos játékmenet-montázs zenével.

 

A legjobban sikerült feldolgozás: Chrono Trigger (SNES -> Nintendo DS)

A DS konverziók legnagyobb problémája, hogy a fejlesztők rendszerint ellenállhatatlan késztetést éreznek arra, hogy a gyönyörű pixelgrafikát lecseréljék kb. két kézen megszámolható poligonszámú 3D modellekre. A Square-Enix különösen gyakran követi el ezt a hibát, úgyhogy a Chrono Trigger megjelenése előtt kórusban rettegtünk, mivel fognak előállni Super Nintendós kedvencünkkel kapcsolatban. Nos, az új Chrono Trigger hűségesen ragaszkodik az eredetihez, de szerencsére tartalmazza a japán Playstation verzió átvezető animációit is, és számos egyéb érdekességet. Köszönjük! Aki kimaradt az SNES korszakból és az SNES emulációs korszakból is, az most semmiképp ne mulassza el ezt a változatot; a veteránok pedig örüljenek, hogy új generáció ismerkedhet meg az egyik legjobb SNES szerepjátékkal, méltó feldolgozásban...

A legszínesebb játék: Super Smash Bros Brawl (Wii)

Érthetetlenül sokáig kellett várni az európai megjelenésre, de azért csak eljutott mihozzánk is - szerencsére, mert én a Mortal Kombat 3 óta nem élveztem ennyire verekedős játékot. Semmi brutalitás, csak aranyos figurák - a Nintendo összes létező karaktere mellett még Solid Snake-et is sikerült leakasztani valahogy két PS3 megjelenés között. A SSBB őrületes mennyiségű extrát és rejtett cuccot tartalmaz, ilyenkor sajnálja az ember, hogy a Wiire még nem vezették be az achievementeket/trófeákat. Végre valami, ami az alkalmi játékosok mellett a hardcore Nintendósoknak is örömet szerez... Sajnos a karácsonyi Wii megjelenések nem hoztak hasonló nagy durranást, ezért valamilyen citromdíjat is ki lehetne osztani, ha éppen rosszindulatú kedvemben lennék.

És végül következzen az Év Játéka díj, habár előbb még némi emózást beiktatnék, mert a Lost Odysseynek is szerettem volna adni valamit, de 1. így is túl sok a listámon a japán szerepjáték 2. így is túl sok az Xbox360 cím. Úgyhogy a program helyett talán inkább a Lost Odyssey novelláskötetet díjaznám, ami papírformában csak japánul vásárolható meg, de a szöveget számos nyelven tartalmazza maga a játék is... és higgyétek el nekem, érdemes belőle kinyerni.

És hogy mi a 2008-as év játéka? Ide kattintva kiderül, és a bónusz meglepetésről sem feledkeztünk meg...

A bejegyzés trackback címe:

https://gemeskut.blog.hu/api/trackback/id/tr37857511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom Keller · http://tomkeller.blog.hu 2009.01.26. 12:25:07

Vizsgaidőszaknak tudható be, hogy most vegetál a blog? vagy megszűnt:(?

Remélem az előbbi:D Amúgy, hogy ne legyek offtopic, a Chrono Trigger DS-en tényleg jó és egyáltalán nem érződik rajta, hogy már több, mint 10 éves. Kevés olyan PC-s játékot tudnék felsorolni, mely ilyen idősen is leköt és már ennyi évvel ezelőtt ilyen változatos fícsőrökkel rendelkezett:D Bár a videóbetéteket nem nagyon túlozták el, azt hittem ennél azért több lesz benne:)

idiotapocs 2009.01.27. 14:51:57

Én is remélem hamar újraéledtek. Vendégposztot szoktatok kirakni?

prezzey · http://www.prezzey.net 2009.03.16. 02:50:57

Sziasztok, a gemeskut.net -en vannak az új cikkek, ide majd hetente lesz összefoglaló, ha lesz időm olyanokat írni.
süti beállítások módosítása