Gémeskút

Konzolos és PC-s játékkritikák mindenkinek.

Friss topikok

Címkék

2d (2) 4x (2) 5000ft (5) addiktív (5) aerobic (3) akció (17) alex st john (2) amiga (4) apple (3) apróság (4) aranyos (2) arcade (2) atari (2) átverés (2) autó (4) bevásárlás (2) bevezető (2) bitpop (2) borzalmas (11) botrány (2) c64 (3) castlevania (3) civilization (4) családi (3) cyberpunk (2) c 64 (3) ddr (2) dragon ball (2) ds (46) dsi (2) e3 (2) elite (2) elmegy (9) emuláció (5) emulátor (2) építő (4) erőszak (2) évjátékai (3) final fantasy (7) fitness (2) flipper (2) fps (2) gamecube (2) gépház (20) hack (5) hardver (13) háttér (2) hellókarácsony (24) hírek (22) homebrew (7) horror (3) ingyen (17) interjú (3) játékipar (2) játékterem (2) játéktermi (2) (13) jóga (3) jönjönjön (13) jrpg (8) kaland (12) kártyajáték (2) képregény (2) kereső (2) keresőkifejezések (6) kiegészítő (5) kilencvenes évek (2) kódok (2) könyv (4) korhatár (2) korhatárbesorolás (2) körökre osztott (8) legrosszabb (3) letöltés (2) linux (7) logikai (16) lövöldözős (16) mac (4) magyar (2) mario (15) mass effect (7) mászkálós (2) microsoft (5) minijáték (6) mmo (2) mmorpg (4) mozgás (5) multiplatform (3) multiplayer (3) nagyon jó (19) neogeo (2) nes (2) nintendo (74) nyugdíjas (2) olcsó (3) online (2) pc (47) platform (12) playstation (5) pokémon (4) portré (2) ps2 (4) ps3 (8) psp (5) remake (2) remek (2) retró (7) retro (10) riport (2) roguelike (3) rossz (4) rpg (25) rts (2) sandbox (4) scifi (2) sega (4) shovelware (4) slashdot (2) snes (3) sonic (2) sony (4) sport (10) square (5) star wars (4) stratégia (11) szex (3) szimulátor (5) taktika (6) tánc (3) táncszőnyeg (3) tie in (2) tim sweeney (3) torna (3) tudomány (2) tv (3) ubisoft (3) ügyességi (11) űrhajós (5) városépítő (2) vásárlás (2) vendég (3) verekedős (2) vicces (15) videó (13) virtual console (5) web (2) wii (61) wiimote (3) wiiware (10) wii balance board (4) wii fit (6) xbla (4) xbox (5) xbox360 (23) youtube (2) zene (8) zseniális (25) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

[Könyv] Starcraft - Frontline első kötet

2008.09.23. 17:15 - prezzey

Címkék: scifi könyv képregény rossz blizzard starcraft

 

 

 

 

Mostanában volt szerencsém találkozni több játékprogram könyves és képregényadaptációjával, úgyhogy kis ősz eleji minisorozat keretében megosztanám veletek a tapasztalataimat. Lesznek különböző Craftok, japán dolgok, új Mass Effect regény (ha még valaki nem unná a témát), sőt a játékvilághoz kapcsolódó nonfiction is.

Elsőként lássuk a Starcraft régóta várt második részének előzeteseként megjelent képregénykötetet! A Blizzard Warcraft-képregényei nagy sikert arattak, számos országban és nyelven megjelentek - magyarul is -, nem csoda, hogy úgy gondolták, a szerepjátékosok mellett az űrstratégia hívei is szívesen vennének egy ilyen kiadványt. Sajnos azonban ezúttal nem sikerült a feladatot problémamentesen megoldani...

Starcraft Frontline #1
Osztályzat: rossz
Kiadó: Tokyopop
Korosztály: 13+ (borítón)
Nyelv: német (eredetileg angol)
Megjelenés: 2008
Formátum: puhafedeles, 176 szürkeárnyalatos oldal
ISBN: 9783867194235
Ár: 6,50€ (Németo.) 6,70€ (Ausztria)

Az talán az adatlapról is látszik, hogy a német kiadás van a birtokomban, a következők az alapján íródtak; remélem hogy ez senkinek nem okoz különösebb fennakadást. Az angol verzió valószínűleg teljesen ugyanilyen, a kiadó is ugyanannak a cégnek két helyi leányvállalata.

A kötet a hagyományos manga/manhwa formátumot követi, szóval ne színes A4 oldalakra számítsunk. Önmagában még ez egyáltalán nem lenne probléma, de szerencsére ma már Nyugaton is rengeteg ázsiai képregény férhető hozzá, a legnevesebb alkotóktól, így igen magasra kerül az a bizonyos léc. Még ha Magyarországon a magas licenszdíjak miatt általában inkább csak a másod-harmadvonalbeli mangaszerű képződmények jelennek meg - szerencsére a helyzet javulóban -, azért internet van és gyönyörködhetünk. Tudjuk, mit lehet megoldani kis szürkeárnyalatos oldalakon, és ehhez képest mit sikerült itt... lássuk fejezetenként.

A Frontline négy történetet tartalmaz, ezek egymástól függetlenek és mind a Starcraft univerzumban játszódnak. Röviden kitérek a szerzőkre is, hogy lehessen magyarul kapható kiadványokhoz kötni a képregényt.

1. Warum wir kämpfen
Írta: Josh Elder
Rajzolta: Ramanda Kamarga

Josh Elder írta a magyarul is hozzáférhető Házi ninja 'amerikai manga' történetét, a Tokyopop háziszerzője és a semmilyen középszer díszes képviselője. Ezt a szintet itt is hozza: ez a rész bemutatja a Starcraft univerzum fajait, hú zergek hú protossok, de a történet mint olyan gyengécske (és akkor még finom voltam). Mindenesetre legalább felismerhetően kötődik a játékprogramhoz, ez nem lesz mindegyik fejezetről elmondható.

Ramanda Kamarga számomra ezidáig teljesen ismeretlen indonéz képregényrajzoló, az amerikai Tokyopopnál dolgozik ő is jelenleg. Ehhez képest kellemes csalódás a munkája, egyfelől picit jellegtelen, másfelől meg szerintem sok a raszter (habár ezért az utóbbiért a stáblistából kiderül, hogy nem őt kell hibáztatni, külső stúdióval csináltatták), de tisztes iparosmunka. Egy ütős történettel együtt azt mondanám, hogy igen, ez így korrekt, ha nem is ostromolja a manga csúcsait, de anélkül inkább passzolnám.

2. Donnergott
Írta: Richard A. Knaak
Rajzolta: Washio Naohiro

Richard A. Knaak nevéhez már rengeteg videojáték-adaptáció és fantasy regény fűződik, a magyarul kapható Warcraft képregényt is ő írta, így biztos kezű választásnak tűnik. Sajnos - legalábbis szerintem - ő azt az iskolát képviseli, amiért általában nem szeretjük az efféle adaptációkat: fantáziátlan tucatfantasy, de az nagy mennyiségben. Rosszat még nem olvastam tőle, de jót se. (Ha valaki igen, ossza meg velünk.) Az itt olvasható története eléggé iskolás tanmese a kapzsiságról és nagyravágyásról, meg arról, hogy a rossz elnyeri méltó büntetését, mindez mechákkal fűszerezve.

Washio Naohiro az amerikai B-kategória helyett a japán B-kategória képviselője. Technikát nagyszerűen és hatalmas rutinnal rajzol, embereket már kevésbé. Az életrajzából ki is derül mindennek az oka: olyan neves anime sorozatokon dolgozott mechatervezőként, mint a Gundam.

Ez a történet mindenesetre jobb, mint az előző, még ha az igen fiataloknak szánt moralizálás meglehetősen le is húzza. Általában sem világos számomra, milyen korosztálynak készült a kötet, a borítón 13+ korhatár olvasható, de szerintem 15-16-on fölül már inkább kínos az egész, mintsem érdekes.

3. Kriegswaffe
Írta: Paul Benjamin és Dave Shramek
Rajzolta: Hector Sevilla

Ez előtt a fejezet előtt teljesen értetlenül állok; aki kézbe veszi a könyvet és belelapoz, érteni fogja, miért. Hector Sevilla mexikói képregényrajzoló rendszerint színesben alkot (itt meg lehet nézni, egész jól), de ez alkalommal a szürkeárnyalatokkal próbálkozott meg, nem túl nagy sikerrel. Próbálok finom lenni, de nem megy: ez így nagyon ronda. Folyamatosan az az érzésem, mintha piszkos lenne a lap, ami egy futurisztikus űrtörténetnek nagyon nem válik az előnyére. Általában nem szoktam ilyeneket mondani, de tényleg jobban járt volna, ha simán tussal kihúzza vagy kihúzatja. A Deviantarton gyönyörű és részletgazdag ceruzarajzai vannak, de itt pont a részletek vesztek el a nagy szürke koszban. Kár érte.

A történetnek szintén nem tesz jót, hogy a szereplőket emiatt helyenként nehéz megkülönböztetni, de a rajzok iránt érzett ellenszenv ezt egészen elfedi. Mindenesetre halvány fogalmam sincs, mit kellett ezt két személynek írnia, egy sztereotip Carrie/River Tam/stb. sztoriról van szó, van a pszionikus kissrác, meg jönnek a zergek. Egészségünkre. (Az egyetlen pozitívum, hogy néhány képkocka erejéig megjelenik Leeroy Jenkins jövőbeli reinkarnációja...)

4. Der Schutzpanzer, Teil 1
Írta: Simon Furman
Rajzolta: Jesse Elliott

Messze ez a rész van a legjobban megírva, ezért különösen fájdalmas, hogy csak a második kötetben folytatódik, mert azt már nagyon valószínűtlen, hogy megvenném. Ez is klasszikus mechás sztori, ami bárhol játszódhatna, a fiatal katonával, aki istenített tanítómestere ellen kénytelen fordulni; de gördülékenyen és élvezetesen bonyolódik, a háttérben pedig némi icipici plátói férfiszerelem is felsejlik. Aki nem hisz nekem, íme egy idézet: "A férfira gondolok, akit minden vérrokonomnál jobban szeretek. A férfira, akit csodálok és akire felnézek, akiért az életemet is adnám. A férfira, aki [...] mindent megtanított nekem. A férfira... akit most meg kell ölnöm." Ez talán tényleg kimutat egy picit a kommerciális képregény keretei közül, de persze lehet, hogy a második részben csak lőni fognak és kész. (Furman egyébként újgenerációs Transformers-képregényeket írt korábban.)

Sajnos a rajzok már nem hozzák a színvonalat, nagy üres felületek és gyorsan összedobott képkockák - színesben egészen pop-artos lenne, így viszont inkább igénytelen. Hagyjuk is.

 

Aki szeretne a képregénybe online belelapozni, az az amerikai Tokyopop oldalán megteheti. Érdekes módon Hector Sevilla oldalai a képernyőn jóval jobban néznek ki, sajnos papíron sokkal rosszabbul jön le ez a fajta stílus. (Valószínűleg a nyomdai előkészítésnél azért próbálták menteni a menthetőt, mert az én példányomban helyenként egészen más a kontrasztbeállítás, mint az itteni képeken, de ez nem sokat segített.)

Összességében senkinek sem ajánlanám a kötetet: aki minden Starcraft cuccot begyűjt, annak úgyis meglesz, de tényleg csak a fanatikus gyűjtőket érdekelheti. A legkínosabb az egészben, hogy a szintén most induló Warcraft Legends pár oldalas beharangozó 'olvasópróbája' a kötet végén jóval szebb és érdekesebb, mint maga a beltartalom. Ha a Blizzard és a Tokyopop egyesült erővel olyat is tud, akkor most miért nem sikerült? Aki szereti a sci-fi képregényeket, az különösen nagy ívben kerülje el a Frontline-t, mert ennél tényleg szinte minden jobb a témában. Aki pedig mindenáron zergeket meg vespine gast szeretne, az írjon magának Starcraft fanficet, jobban jár.

A bejegyzés trackback címe:

https://gemeskut.blog.hu/api/trackback/id/tr81662467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása