Gémeskút

Konzolos és PC-s játékkritikák mindenkinek.

Friss topikok

Címkék

2d (2) 4x (2) 5000ft (5) addiktív (5) aerobic (3) akció (17) alex st john (2) amiga (4) apple (3) apróság (4) aranyos (2) arcade (2) atari (2) átverés (2) autó (4) bevásárlás (2) bevezető (2) bitpop (2) borzalmas (11) botrány (2) c64 (3) castlevania (3) civilization (4) családi (3) cyberpunk (2) c 64 (3) ddr (2) dragon ball (2) ds (46) dsi (2) e3 (2) elite (2) elmegy (9) emuláció (5) emulátor (2) építő (4) erőszak (2) évjátékai (3) final fantasy (7) fitness (2) flipper (2) fps (2) gamecube (2) gépház (20) hack (5) hardver (13) háttér (2) hellókarácsony (24) hírek (22) homebrew (7) horror (3) ingyen (17) interjú (3) játékipar (2) játékterem (2) játéktermi (2) (13) jóga (3) jönjönjön (13) jrpg (8) kaland (12) kártyajáték (2) képregény (2) kereső (2) keresőkifejezések (6) kiegészítő (5) kilencvenes évek (2) kódok (2) könyv (4) korhatár (2) korhatárbesorolás (2) körökre osztott (8) legrosszabb (3) letöltés (2) linux (7) logikai (16) lövöldözős (16) mac (4) magyar (2) mario (15) mass effect (7) mászkálós (2) microsoft (5) minijáték (6) mmo (2) mmorpg (4) mozgás (5) multiplatform (3) multiplayer (3) nagyon jó (19) neogeo (2) nes (2) nintendo (74) nyugdíjas (2) olcsó (3) online (2) pc (47) platform (12) playstation (5) pokémon (4) portré (2) ps2 (4) ps3 (8) psp (5) remake (2) remek (2) retró (7) retro (10) riport (2) roguelike (3) rossz (4) rpg (25) rts (2) sandbox (4) scifi (2) sega (4) shovelware (4) slashdot (2) snes (3) sonic (2) sony (4) sport (10) square (5) star wars (4) stratégia (11) szex (3) szimulátor (5) taktika (6) tánc (3) táncszőnyeg (3) tie in (2) tim sweeney (3) torna (3) tudomány (2) tv (3) ubisoft (3) ügyességi (11) űrhajós (5) városépítő (2) vásárlás (2) vendég (3) verekedős (2) vicces (15) videó (13) virtual console (5) web (2) wii (61) wiimote (3) wiiware (10) wii balance board (4) wii fit (6) xbla (4) xbox (5) xbox360 (23) youtube (2) zene (8) zseniális (25) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

[DS] Polarium

2007.12.13. 23:58 - DobayAdam

Címkék: ds logikai hellókarácsony 5000ft

Polarium
Osztályzat:
Műfaj: Logikai
Korosztály:
3+
Nyelvigény: Minimális
Nehézségi ív: Középhaladó-haladó
Beletanulási idő: Rövid
Ár: 3.000,- és 5.000,- között

Ami jó: Eredeti játékötlet, 100 feladvány, puzzle-készítő

Ami rossz: Játszhatatlan akció-üzemmód, néha hibás érzékelés

    Néhány éve karácsonykor valahogy mindenkinek szokása eladósodni, a játékszoftver meg amúgy is drága mulatság. Ezért is alkottuk meg a 2000 forintért, illetve 5000 forintért is beszerezhető játékok kategóriáját, hogy ne lehessen a játékra fogni hogy drága (szerintünk jobb egy játék mint plazmatévé hitelre). Úgyhogy megvizsgáltam a Magyarországon ma kapható legolcsóbb Nintendo DS játékot, a Polariumot, ami a GameParkban 5000 forintért, a NewWave-nél pedig még olcsóbban, 3000 forintért szerezhető be.
    Egy egyszerű ötletre épülő logikai játékról van szó, ami azonban több feladványt tartalmaz, mint néhány hasonló kategóriájú, de drágább játék (pl. a Big Brain Academy-t ha változatosságban nem is, de hosszban bőven lenyomja), így néhány frusztráló tulajdonsága ellenére is nyugodt szívvel megvásárolható és ajándékozható logikai játékokért rajongó ismerősünknek.

    Az alapötlet a következő: Van fekete kocka, meg van fehér kocka. Kezünkben a DS-toll, az érintőképernyőn bármilyen összefüggő alakzatot kijelölünk, aztán a kijelölt területen a fekete kockákból fehérek, a fehérekből feketék lesznek. Akár fekete, akár fehér kockából összeáll egy vízszintes sor, az eltűnik, kicsit Tetris-érzést keltve. A kijelölést bárhol elkezdhetjük és abbahagyhatjuk, illetve kimehetünk egy kockányit a játéktérből (lásd a mellékelt képet), és belevehetjük a külső szürke sávot a kijelölésünkbe - ez nagyon is kelleni fog majd a puzzle-módban.  Ez az egyik játékmód a kettőből, de az alapbeállítás a Challenge, úgyhogy erről előbb egy picit.
    Tényleg egy picit, mert ez a játék elhibázott része (olyannyira, hogy a folytatásából ki is szedték). A fenti módon kell megszüntetnünk a sorokat az alsó képernyőn, miközben a felsőn folyamatosan érkeznek az újak, rendszerint nagyobb blokkokban. Alapjáraton még nem lenne gond - elvileg kilenc pálya van, gyakorlatilag viszont annyira gyorsan esnek az új sorok, hogy húsz-huszonöt másodpercnél tovább nem bírtam, pedig többször nekiszaladtam.
    Ezután az apró kitérő után viszont megnézhetjük a játék másik felét, a jóval tartalmasabb puzzle-módot. Mielőtt ezt elkezdjük, érdemes végigcsinálni a tízpályás tutorialt, ugyanis ez segít hozzászokni a játékhoz szükséges gondolkodáshoz. A puzzle-módban ugyanis kapunk egy-egy táblát tele megfelelősen elhelyezett fekete és fehér kockákkal, és egyetlen lépésünk, egyetlen kijelölési lehetőségünk van, hogy az összes sort eltüntessük. A korai pályákon elég megtalálnunk az egyik vagy másik színen végigvezető utat, hogy aztán az összeset a másik színre varázsoljuk és kész is legyünk. Később aztán már egyre nagyobb, és egyre bonyolultabb formációkon kell átrágnunk magunkat, a huszadik-harmincadik pálya környékén már megjelennek az igazi kihívást jelentő feladványok is.
    Ha meguntuk az alapjátékokat vagy már nagyon belejöttünk a játék működési elvébe, kipróbálhatjuk magunkat feladványkészítőként is. Száz saját pályát hozhatunk létre és tárolhatunk a gépben, leginkább nem saját szórakozásunkra, hanem barátaink próbára tételére - akár Wi-fin is áttölthetjük mások gépére saját pályáinkat. Apropó Wi-fi, van egy Versus mód is a játékban, amiben két DS-sel egymás ellen lehet játszani, azonban partner hiányában ezt kipróbálni nem tudtam.
    Azon is látszik, hogy a puzzle-mód igen jól sikerült, hogy készült a játékhoz folytatás, ami furcsa módon a korábbi Nintendo kézikonzolra, a Gameboy Advance-ra jelent meg (amit mondjuk a DS is le tud játszani). Érintőképernyő nélkül kicsit furcsa lehet a játék, mindenesetre ebben már 365 feladvány található ("minden napra egy" a promóciós szöveg szerint), kis hazánkban azonban sajnos ez a változat már nem fellelhető.

    A Polariumot kis adagokban lehet leginkább élvezni. Szabad öt-tíz percekben megcsinál az ember néhány feladványt, aztán megy tovább a napjával. Nagyobb etapokban igazából csak azért nem érdemes játszani, mert 10-15 perc után az embernek hajlamos megfájdulni a feje az erős rákoncentrálástól, amire kicsit rásegít a kis mértékben a játékhoz illő, sok idő után azonban idegesítő, pszichedelikus háttérzene.
    Olcsósága miatt érdemes kipróbálni a játékot, mert rengeteg benne a feladvány, a challenge üzemmóddal meg nem kell foglalkozni. A logikai játékok kedvelőinek tökéletes karácsonyi ajándék.

A bejegyzés trackback címe:

https://gemeskut.blog.hu/api/trackback/id/tr8263211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása