Gémeskút

Konzolos és PC-s játékkritikák mindenkinek.

Friss topikok

Címkék

2d (2) 4x (2) 5000ft (5) addiktív (5) aerobic (3) akció (17) alex st john (2) amiga (4) apple (3) apróság (4) aranyos (2) arcade (2) atari (2) átverés (2) autó (4) bevásárlás (2) bevezető (2) bitpop (2) borzalmas (11) botrány (2) c64 (3) castlevania (3) civilization (4) családi (3) cyberpunk (2) c 64 (3) ddr (2) dragon ball (2) ds (46) dsi (2) e3 (2) elite (2) elmegy (9) emuláció (5) emulátor (2) építő (4) erőszak (2) évjátékai (3) final fantasy (7) fitness (2) flipper (2) fps (2) gamecube (2) gépház (20) hack (5) hardver (13) háttér (2) hellókarácsony (24) hírek (22) homebrew (7) horror (3) ingyen (17) interjú (3) játékipar (2) játékterem (2) játéktermi (2) (13) jóga (3) jönjönjön (13) jrpg (8) kaland (12) kártyajáték (2) képregény (2) kereső (2) keresőkifejezések (6) kiegészítő (5) kilencvenes évek (2) kódok (2) könyv (4) korhatár (2) korhatárbesorolás (2) körökre osztott (8) legrosszabb (3) letöltés (2) linux (7) logikai (16) lövöldözős (16) mac (4) magyar (2) mario (15) mass effect (7) mászkálós (2) microsoft (5) minijáték (6) mmo (2) mmorpg (4) mozgás (5) multiplatform (3) multiplayer (3) nagyon jó (19) neogeo (2) nes (2) nintendo (74) nyugdíjas (2) olcsó (3) online (2) pc (47) platform (12) playstation (5) pokémon (4) portré (2) ps2 (4) ps3 (8) psp (5) remake (2) remek (2) retró (7) retro (10) riport (2) roguelike (3) rossz (4) rpg (25) rts (2) sandbox (4) scifi (2) sega (4) shovelware (4) slashdot (2) snes (3) sonic (2) sony (4) sport (10) square (5) star wars (4) stratégia (11) szex (3) szimulátor (5) taktika (6) tánc (3) táncszőnyeg (3) tie in (2) tim sweeney (3) torna (3) tudomány (2) tv (3) ubisoft (3) ügyességi (11) űrhajós (5) városépítő (2) vásárlás (2) vendég (3) verekedős (2) vicces (15) videó (13) virtual console (5) web (2) wii (61) wiimote (3) wiiware (10) wii balance board (4) wii fit (6) xbla (4) xbox (5) xbox360 (23) youtube (2) zene (8) zseniális (25) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Pénzbedobós körkép 1: Play Station West

2008.02.10. 11:39 - DobayAdam

Címkék: magyar slashdot kilencvenes évek flipper pénzbedobós 100ft játékterem

    Néhány napja tesztelem a jövő heti cikkhez a Wiire megjelent Gottlieb Pinball Classics című játékot, melynek kapcsán az jutott eszembe, vajon egyáltalán van-e még Magyarországon működő flipperasztal. Sajnos a tavalyi csillebérci flippertalálkozóról lemaradtam, az akkori Indexes beszámolóból viszont megtudtam, milyen sanyarú sorsa van Magyarországon a flippereknek, amik érthetetlen okokból szerencsejátéknak lettek minősítve. De sebaj, ha már amúgy is a Westend City Center környékén volt dolgunk tegnap, Viával beugrottunk a bevásárlóközpontba, hogy megnézzük, milyen a felhozatal pénzbedobós játékokból.
    A Slashdot híradása szerint a Namco cég tucatjával záratja be a pénzbedobós játéktermeket japánban és a növekvő benzinárak mellett a Wii sikerét hibáztatja, mondván a Wii megadja a játéktermi élményt a gyerekeknek, akik inkább Wii játékokra spórolnak és nem járnak már hozzájuk. Ezzel az adattal is érdemes összevetni a magyar játéktermi helyzetet, ami meglehetősen siralmas: a patinás plázában karbantartást rég látott játékokkal, sötéttel és büdössel találkoztunk - nem is bírtuk sokáig. Részletek a tovább mögött.


    A Westend Play Station West nevű területéről egy pozitívum mindenképp elmondható, itt találkoztam először és utoljára Magyarországon Pump It Up! táncgéppel, melynek hatására egész környezetünk fertőző táncszőnyeg-rajongó lett. De most nem ezért jöttünk, hanem flipperezni, ezek a gépek pedig (gondolom a csökkent népszerűség miatt) mostanában a játéktermek hátsó részére lettek száműzve. Amíg viszont odaértünk, felmértük a környezetet. A termet a Ghost Squad-féle pisztolyos lövöldözős játékok uralták (bár ezekkel sem játszott senki péntek délután), második legtöbb autó- és motorszimulációkból, még kevesebb verekedős játékból volt megtalálható, és itt kvázi ki is fújtak a lehetőségek. Ó, a régi szép idők, mikor még Dig Dug, New Zealand Story meg Wonder Boy volt a játéktermi kínálat. Ha lenne sok felesleges pénzem, biztos nyitnék retro-játéktermet, és megint húszforintost kellene bedobálni.
    Na de elég a nosztalgiából, közben megérkeztünk a flipperekhez. Talán öt vagy hat különböző asztalt láttam, azért vannak kétségeim, mert rettenetesen sötét volt. Mintha bűnbarlangban lettünk volna, és szégyellhetnénk magunkat hogy ilyen helyre jövünk. Nem is nagyon volt senki a helyiségben, csak néhány kétes kinézetű fiatal srác aki kabátzsebre tett kézzel, filmből ellesett gengszteres mozgással járták körbe a gépeket. Körbenéztem, milyen hivatalos személyek vannak a környéken, mert ugye a boltokban mindig van security-s, általában nem is egy. Hát itt nem volt egy se, a CASSA feliratú kőépítmény mögött ülő fickó meg nem látja be a teret (és ha belátná, sem történne semmi, gondolom). Talán a gyér játékkínálat mellett ezért sem járnak annyian már ezekre a helyekre. Nemrég a filmszemle kapcsán többször is megfordultam a Mammutban, ahol szintén bekukkantottam az ottani pénzbedobós játékterembe. Amellett hogy ez nem volt olyan sötét, szintén majdnem üres volt (attól függetlenül, hogy délelőtt volt vagy este), az egyetlen ember egy tizenhárom-tizennégy év körüli zavart szemű fiú volt, aki Viától kért pénzt, mert hogy neki elfogyott, de muszáj játszania. Szegény. Mindenesetre ez a gondolat is motoszkált bennünk amikor ott mászkáltak körbe a srácok a Westendben, úgyhogy gyorsan kiszúrtam egy flippert és bedobtam az "1 DM" feliratra ráragasztott "100 Ft" jelzésű lyukba a pénzt.
    Alapjáraton mindegyik flipper sötét volt, gyakorlatilag egész játéktér kivehetetlen. Naivan gondoltam, hogy ez majd változik, ha bedobom a három golyóig tartó játéknak megfelelő százforintost. A játék egyébként a No Good Gofers, a Williams cég gépe. Lehet, hogy rossz választás volt, mert ez a konkrét flipper 1997-es, bár ki tudja mikor vásárolták (az APEH-pecsét szerint még épp hogy nem járt le az engedélye), mindenesetre régi. Meg is látszott. Ha megnézitek a baloldali képet, látjátok, hogy minek kellene látszania egy sötét teremben a gépből. Magam is meglepődtem ezen, mert én csak a következőket láttam: balra a nagy piros égőt, a mellette levő rámpát, a fekete-piros-fehér kereket, illetve még úgy 5-10 kisebb lámpát, és ennyi. Nem lett világosabb a játéktér játék közben.
    A másik dolog már az okos üzemeltető döntése volt. Flipperasztalt talán már mindenki látott, hát annyit lehet rajta variálni, hogy milyen szögben dőljön. Ha kevésbé dől, akkor elég jól irányzott lövésekkel odaterelni a golyót ahova kell, ha pedig jobban dől, akkor ugyanezek a lövések jóval nehezebbek. Hát ez az asztal bitangul meg lett döntve, olyannyira, hogy a képen látható keréknél sokkal följebb sose került a golyó, egyszer-kétszer sikerült egy-egy rámpára fellőnöm, a játék többi része abból állt hogy a félúton megállt és onnan nagy sebességgel visszagurult golyót próbáltam megmenteni. Gondolom jó magyar szokás megint, legyen csak jó nehéz, a hülyegyerek úgyis dobálja bele a százast! Hát nem dobálja, egyetlen játék után simán elment a kedvem az egésztől.
   
    A Stern cégnév egyáltalán nem volt ismerős, gyerekkoromban csak Williams és Bally flipperekkel játszottam, mindenesetre a többi flipper a teremben Stern-gyártmány volt. Via is ki akart próbálni egyet, úgyhogy a választásunk a Maffiózók című sorozatból készült The Sopranos flipperre esett. Utólag néztem meg, 2005-ös, így gond emiatt nem lehetne vele. Hú, de volt. Hát ez is meg volt döntve! Röhej volt nézni, egy golyó általában tíz-húsz másodpercig tartott ki. Lökés a flipperrel, golyó elindul felfelé, megáll, középen lecsurog, vége. Ne mondják nekem hogy a negyven-ötven éve a szakmában levő cégek csinálják ilyenre az asztalt.
    Ez az asztal egyébként valamivel jobban nézett ki, egész látható volt a játéktér. Gyanítom, hogy a Gofernél elég lett volna néhány égőt kicserélni, javítsatok ki ha tévedek de nem hiszem hogy annyira nagyon specifikus égőkre lenne szükség egy flipperhez.

    Szomorúan hagytam el a játéktermet, és kicsit idegesen, hiszen tudtam hogy nem a saját hozzá nem értésünk hanem az üzemeltető machinációja miatt nem volt jó a játékélmény - az meg nem motiválja az embert pénzkiadásra, hogy tudja, hogy mindenképp önhibáján kívül és hamar fogja elveszíteni a játékot, akkor meg minek játszani? Emiatt, meg a büdös meg a sötét meg a kétséges biztonság miatt nem nagyon fogok odamenni többet (kivéve esetleg egy össznépi pumpitupra, dehát táncszőnyeg is van már itthon úgyhogy igazából abba is minek pénzt dobálni, ugyanaz csak fémből van). Lehet hogy mégse olyan jó ez az üzletpolitika?

A bejegyzés trackback címe:

https://gemeskut.blog.hu/api/trackback/id/tr55332245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bence 2008.02.11. 01:27:18

A maffiózós kép szombathelyen a maciban volt, és nem volt döntve. tök sokat lehett rajta játszani, villogott minden dobtuk a hullákat a tengerbe meg minden. nagyon állat volt! sőt egyszer amikor mellette ücsörögtem, és felettébb ittasan unatkoztam, nem tudom hogy megérezte vagy mi, kilőtt egy golyót magától. felpattantam hogy dejó az egy bónusz labda, aztán végül legalább 15 golyót nyomtam fél órán át, tök ingyen. a világ legjobb gépe és simán eladnám érte a fél vesémet egy mexikói teherautó platóján! kell egy ilyen

Parasite 2008.02.11. 03:11:25

hm, ha itthon szerencsejátéknak számít a flipper (miért? miéééérrrt???) akkor nem is tarthatnék itthon egyet sem? eleve hogyan lehet itthon hozzájutni egyhez?

drc 2008.02.11. 03:43:35

komolyan nem vetted eszre hogy az elso kepen latszik a vaku a bal also sarokban? Nyilvan azert ilyen vilagos az asztal "egy sotet teremben"...

grigorij (törölt) 2008.02.11. 07:08:19

Flipper..? Szerencsejáték..?
Úgy 30 éve, ha unatkoztunk, elmentünk a haverommal a Délibe, ott volt egy kis koszos játékterem. A flipperek - akkor még a mechanikus változatok voltak döntő számban - egy bélással menetek. Váltottunk egy marékkal, az egyik ütőt a haver, a másikat én nyomkodtam, időnként cseréltünk. Így, kevés pénzből, pár sőr mellett elvoltunk órákon keresztül...
Ma meg már szerencsejáték?
Egy fszt! Csak a játéktermek önmagukban lettek a narkó, a pénzmosás, a korrupció, a bűnözés központjai!
Ne a flippert bántsátok...

DobayAdam · http://www.dobayadam.hu 2008.02.11. 09:13:28

drc: Persze, hogy ott a vaku, de az az asztal felső részét megvilágítani nem képes. Sajnos nem csináltam képet ott a Westendben, de egymás mellé rakva a két képet egyértelműen látszana, hogy egyszerűen az asztalvilágítás vagy nem működött, vagy ki volt kapcsolva.

Czigler Zsolt 2008.02.11. 09:13:49

Bence -ember!
Szombathelyen hol?
Tavaszi kerékpártúrán jól esne egy kis könnyítés/másképp/végre megvan,hová lesz az első csavargyárkálás

Aneninen · http://unzervalt.freeblog.hu 2008.02.11. 09:56:14

Igen, túl meredek dőlésszögnél a legtöbb flipper játszhatatlanná válik, pont azért, mert a jobb gépek úgy vannak összerakva, hogy "zsinórral" vagy "sideway"-jel a rossz lövéseket bünteti - ezek közül pedig az egyik legjellemzőbb a félig meglőtt rámpa vagy loop.

A túl alacsony szög egyébként sajnos - bár elsőre nem tűnik ennyire veszélyesnek - ugyanúgy tönkreteszi az élményt. Ilyenkor ugyanis a golyó nem gyorsul fel eléggé, és szinte lehetetlen kellően erős lövéseket összehozni, enélkül pedig a legtöbb combot nem nagyon lehet megcsinálni. Ennél sokkal látványosabb baj, hogy a golyó nem gurul, hanem pattog, ezzel pedig végképp kiszámíthatatlanná válik. Rosszabb esetben megnézheted, hogyan kapsz "zsinórt" úgy, hogy egyszerűen átugorja az ütőt (!), vagy elakad valamelyik dekorációs elemben, ami a game over leginkább gyakorlati formája...

A legnagyobb baj viszont - és szerintem ez okozza itthon a flipperek vesztét -, hogy a gép folyamatos karbantartást igényel, pontosabban igényelne; kicsit többről van szó, mint pár kiégett izzóról. Túl sokszor láttam már megpurcant "gombát", törött rugót, vagy olyan fáradt kart, amivel egyetlen egészségeset sem lehet lőni.

Márpedig, aki csak egy kicsit is ért a flipperhez, két, maximum három játék után fel tudja mérni, hogy bénán játszik, vagy rossz a dőlésszög, leamortizált a játéktér, vagy maga a gép reménytelen eset (lásd Star Wars, haha).

A legtöbb helyen pedig nem mérik fel, hogy ha az előző hibák miatt minden két órában egy-egy szerencsétlen próbálkozik néhány játékkal, kevesebbet hoz, mintha egy-egy menet akár fél óráig is eltart, viszont folyamatosan megy a gép... tipikus...

DobayAdam · http://www.dobayadam.hu 2008.02.11. 10:04:02

Na igen, arról már nem is írtam, hogy mit művelt az első golyómnál a Gofer... Nem tudom hogy történt de valahogy átugrotta a bal ütőt és szabályosan beszorult (!) a bal alsó sarokba a kickbackhez. Azt hittem elvesztettem a golyót, jó fél perc után vettem észre, hogy nem, az ott be van szorulva. Egy perc telt el, valamit dolgozott a gép magán, aztán valahonnan kilőtt egy golyót. Fantomflipper.

"A legtöbb helyen pedig nem mérik fel, hogy ha az előző hibák miatt minden két órában egy-egy szerencsétlen próbálkozik néhány játékkal, kevesebbet hoz, mintha egy-egy menet akár fél óráig is eltart, viszont folyamatosan megy a gép... tipikus..."

Én is ezt látom mindenhol, de ez megint csak odavezet, hogy hányan veszik komolyan a munkájukat kis országunkban, és nem csak azért csinálják mert hogy még ő tesz szívességet. :)
süti beállítások módosítása