Gémeskút

Konzolos és PC-s játékkritikák mindenkinek.

Friss topikok

Címkék

2d (2) 4x (2) 5000ft (5) addiktív (5) aerobic (3) akció (17) alex st john (2) amiga (4) apple (3) apróság (4) aranyos (2) arcade (2) atari (2) átverés (2) autó (4) bevásárlás (2) bevezető (2) bitpop (2) borzalmas (11) botrány (2) c64 (3) castlevania (3) civilization (4) családi (3) cyberpunk (2) c 64 (3) ddr (2) dragon ball (2) ds (46) dsi (2) e3 (2) elite (2) elmegy (9) emuláció (5) emulátor (2) építő (4) erőszak (2) évjátékai (3) final fantasy (7) fitness (2) flipper (2) fps (2) gamecube (2) gépház (20) hack (5) hardver (13) háttér (2) hellókarácsony (24) hírek (22) homebrew (7) horror (3) ingyen (17) interjú (3) játékipar (2) játékterem (2) játéktermi (2) (13) jóga (3) jönjönjön (13) jrpg (8) kaland (12) kártyajáték (2) képregény (2) kereső (2) keresőkifejezések (6) kiegészítő (5) kilencvenes évek (2) kódok (2) könyv (4) korhatár (2) korhatárbesorolás (2) körökre osztott (8) legrosszabb (3) letöltés (2) linux (7) logikai (16) lövöldözős (16) mac (4) magyar (2) mario (15) mass effect (7) mászkálós (2) microsoft (5) minijáték (6) mmo (2) mmorpg (4) mozgás (5) multiplatform (3) multiplayer (3) nagyon jó (19) neogeo (2) nes (2) nintendo (74) nyugdíjas (2) olcsó (3) online (2) pc (47) platform (12) playstation (5) pokémon (4) portré (2) ps2 (4) ps3 (8) psp (5) remake (2) remek (2) retró (7) retro (10) riport (2) roguelike (3) rossz (4) rpg (25) rts (2) sandbox (4) scifi (2) sega (4) shovelware (4) slashdot (2) snes (3) sonic (2) sony (4) sport (10) square (5) star wars (4) stratégia (11) szex (3) szimulátor (5) taktika (6) tánc (3) táncszőnyeg (3) tie in (2) tim sweeney (3) torna (3) tudomány (2) tv (3) ubisoft (3) ügyességi (11) űrhajós (5) városépítő (2) vásárlás (2) vendég (3) verekedős (2) vicces (15) videó (13) virtual console (5) web (2) wii (61) wiimote (3) wiiware (10) wii balance board (4) wii fit (6) xbla (4) xbox (5) xbox360 (23) youtube (2) zene (8) zseniális (25) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Konzolvásárlási körkép és a Wii vélt és valós hátrányai

2008.01.18. 10:05 - DobayAdam

Címkék: vásárlás ps3 wii ds borzalmas xbox360

    Az elmúlt hónapokban több magyar nem-számítógépes magazinban is volt Wii-ajánló, amit szerencsétlenségére olyan cikkíró követett el, aki szegénykém hírből sem hallott a szerkezetről. Így általában az történik, hogy külföldi szöveget próbálnak magyarítani, több-kevesebb sikerrel. Most megint belefutottam egy ilyen cikkbe, ami tipikus volt a fenti szempontból. Olyanokat írt, hogy "bár a Wii grafikában messze alulmarad a többi konzolhoz képest", meg hogy "hát a controller, vagyis az irányító egység az megpróbálja értelmezni hogy milyen mozdulatot csinál a játékos és akkor valami olyasmit látunk a képernyőn", meg hogy "hát a valódi mozgást azért nem pótolja, de a Wii Sport akár még jó is lehet". Nem hízelgő szavak, és messze is járnak a valóságtól, mégis számos sajtótermékben látom újra és újra őket kis hazánkban.
    Ezek a gondolatok jártak a fejemben, amikor elem- és filctollvásárlási céllal betértem a budai Mammut bevásárlóközpont Saturn nevű félelmetes elektronikai óriásüzletébe. Gondoltam, ha már ott vagyok, akkor a játékosztályon megnézem, igazak-e az olyan rengeteget hangoztatott állítások a Wii mindenkori alacsonyabb értékeire. Úgyhogy berájtam az üzletet és kipróbáltam, milyen működés közben egy Playstation 3 vagy egy Xbox 360, illetve melyik konzolra milyen játékok kaphatóak ebben a nagy üzletben. A cikk végén mindent összesítve megpróbálom felvázolni, hogy csak ez alapján a szubjektív szempontrendszer alapján milyen konzolt érdemes megvenni ma Magyarországon.

    Az Xbox 360-nal kapcsolatos első élményem az volt, hogy rengeteg gomb van a kontrolleren, ami a Wii egyszerűségéhez szokott kezemnek most bonyolultságot jelentett. Ha elsőre játszanék konzollal, biztosan idegenkednék az ennyire bonyolult kiosztástól. De ugorjunk a játékélményre. A Need for Speed ProStreet volt betéve, aminek azért örültem meg, mert már DS-re és Wii-re is kipróbáltam, ezért volt összehasonlítási alapom. Persze egy játékteszt nem játékteszt, de azért az feltűnt, hogy a következő generációsnak becézett grafikai teljesítmény azért messze van attól, ahogyan azt reklámozzák, hogy a Wiihez képest így meg úgy. Bár itthon kis CRT tévén játszom a Wiivel, ott pedig nagy képernyős HD meg LCD meg tudomisén milyen TV volt rákötve a konzolra, szinte semmi különbséget nem láttam a Wii és az Xbox 360 által adott grafika között az olyan nüanszokat kivéve, hogy az autók kicsit jobban visszaverték a fényt, kicsit több volt az atmoszférikus effekt, és kicsit élethűbbek voltak a színek. Persze nem akarok elhamarkodottan nyilatkozni, hiszen ennél sokkal több játék van Xboxra és biztosan van, ami jobban kihasználja a grafikai teljesítményt, mégis, összességében nekem az nyert, hogy mennyivel pofonegyszerűbb és mókásabb Wii-vel irányítani egy játékot, mint ezzel a rettenetesen sok gombbal, bármilyen is a grafika.
    Pár lépéssel arrébb egy Playstation 3 is ki volt téve, kosárlabdás sportprogrammal (nem tudom hogy az NCAA March Madness vagy a College Hoops 2K7 volt). Komolyan, megemelem a kalapom, gyönyörűszép a grafikája, minden emberi izom, csont, bőr a helyén van és úgy mozog, ahogy kell, majdnem mintha élő embereket néznék. Majdnem, mert mimikájuk még mindig nincs az amerikai szuperkosarasoknak, és fókuszálni sem fókuszálnak, az arcuk halott. Furcsa, hogy mindig ezt hagyják ki, de ez már évek óta problémám rengeteg játékkal (és inkább az amerikaiakkal, mint a japánokkal, akik mintha erre jobban odafigyelnének). Na de aztán maga a játék. Szaladok, szaladok, magától pattogtat a fickó, aztán nyomok egy gombot, rádobja a palánkra, és persze hogy bemegy, mert úgy van beprogramozva. És a Wii után egy ilyennek nekem már semmi értelme nincsen, nem érzem úgy, hogy ott lennék, benne lennék, én csinálnám.

    Szóval grafikai téren arra jutottam, hogy bár a statisztika statisztika, meg valóban erősebb a hardvere a másik két gépnek, nem arról van szó, hogy a Wii grafikája jobb lenne a többiekénél, hanem hogy elég, mert egyszerűen nincs szükség az ennyire jó grafikára, ha az csorbítja a játékokat. És általában csorbítja, folyton azt hallani a "következő generációs" játékokról, hogy gyönyörű, lélegzetelállítóan szép, de maga a játék rossz és unalmas (az Assassin's Creedről írták nemrégiben ezt sokan), vagy gyönyörű, lélegzetelállítóan szép, de iszonyatosan rövid a játék (ez a kritika pedig a Heavenly Swordot érte). Ha pedig pénzre lefordítva arról van szó, hogy kiadok tizenöt-hét ezer forintot valamiért akkor nekem az a fontosabb, hogy ezért egy jó játékélményt kapjak úgy, hogy azt sokáig tudjam élvezni. Ha jó a játékélmény de rövid ideig tart, nem éri meg a pénzt.
    Maradék időmben még gyorsan felmértem a kapható játékok skáláját. Eddig mindig célirányosan vásároltam, úgyhogy most szembesültem először azzal, hogy mennyire siralmasan alacsony a jó játékok aránya. Felkötheti a gatyáját, aki jó játékot szeretne vásárolni, ugyanis a bármilyen konzolhoz kapható játékok több, mint fele filmekhez kiadott borzasztó licenszjáték, vagy negatív toplistás termék. Majdnem minden "borzalmas" kategóriánkban szereplő játékot megtaláltam, és számos olyat, ami olyan rossz, hogy mi ki se mertük próbálni. És az egyszeri laikus vásárlónak semmi, de semmi fogódzója nincs, körülbelül olyan szinten tartanak a játékospolcok, mint a SPAR-pénztáraknál a DVD-polcok: egy-két gyöngyszem megbújk közöttük, de a többi ócska B-film.

    Összességében azt a meglepő következtetést kellett levonnom, hogy Magyarországon egyáltalán nem érdemes asztali konzolt vásárolni. A PS3 gyönyörű de rettenetesen drága és rossz az ár-érték aránya, az Xbox360 pedig már jobb de még mindig nem magyar pénztárcához van szabva annak ellenére, hogy sok jó játék van rá (mások szerint legalábbis :). És bármennyire is szeretjük az innovatív, mozgásos, aranyos, családi stb. játékokat, amik remek társasági szórakozást nyújtanak, őszintén nagyon kevés jó játék jelent meg Wiire Magyarországon, ha csak tizenötöt mondok, még akkor is lehet, hogy sokat mondtam. És a 70 ezer forint 13-16 ezer forintos átlag játékárral még mindig túl nagy kiadás egy átlagos háztartásnak.
    Végkövetkeztetés? Vegyünk DS-t. Tényleg. A kis kézikonzol az egyetlen, aminek a alapgépe megfizethető áron, 40 ezer forintért kapható itthon is, a játékai 15-18 ezer helyett 9-11 ezer forintba kerülnek, és (a Gamepark játéklistáját végigtekerve) több tucat megbízhatóan jó játék kapható rá, amik általában kellően hosszúak is. Csak néhány példa: a Dr. Kawasima's Brain Traininget már jó három hónapja folyton előveszem, a New Super Mario Bros.-t továbbra is a valaha készült egyik legjobb két dimenziós platformjátéknak tartom, a Phoenix Wright első része teljesen magába tudott szippantani, még az Advance Wars is sokáig lekötött pedig nem a kedvenc műfajom. És aztán vannak játékok amikről még nem írtunk, pedig jók, a két Castlevania játék, a Metroid Prime Pinball, a Super Princess Peach, a Wario Ware Touched!, satöbbi satöbbi.
    Persze ha van rá pénzünk akkor a fentiek nem érvényesek. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://gemeskut.blog.hu/api/trackback/id/tr42301870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dewla · http://konnektor.org 2008.01.18. 11:30:18

Annyiban árnyalnám a fentieket, hogy nekem egy viszonylag komolyab 130 cm-es tv-re van kötve X360-PS2-Wii. A Wii természetesn HDTV kábellel, hogy azon ne múljon semmi. Nyilván így elég jó összehasonlításom van, többször játszottam egymás után a két gép képességével kapcsolatban. Azt kell, hogy mondjam, hogy a grafika a két gép között ég és föld. Annyival több az X360. 4x annyi képpontot jelenít meg kb, és azért ez komoly és baromi látványos a különbség. Valószínűleg ha ott azon a tv-n ahol futot az X360 rádugtak volna egy Wii-t akkor láttad volna miről beszélek. A legtöbb játékban a Wii egy PS2 grafikáját hozza. Egyedül a Super Mario Galax grafiája az amire azt mondtam, hogy oké ezt már nem bírná egy PS2. Ami szerintem a lényeg, hogy a Wii-s játékoknál nem számít a grafika illetve nem a grafika számít hanem az élmény, az ötlet és a kreativitás. Nyilván a Wii-re is jönnek a filmes licensz szemetek ezeket én játéknak sem tekintem, az én összehasonlítsom a Wii-s húzócímek vs. X360 húzócímekre vonatkozik. Szóval összességében az X360-nak sokkal de sokkal szebb a grafikája, de sok esetben ez nem számít, mert annyira más játékélményt nyújt a Wii.

Egyébként a hivatkozott kosaras játék X360-on PONT ugyanúgy nézne ki, mint PS3-on.

DobayAdam · http://www.dobayadam.hu 2008.01.18. 11:59:21

Kösz a klarifikációt, tényleg jobb a többiek grafikája de ez azon amin én játszom tényleg nem számít. :) A tévénk 37 centis, a monitor meg 19 colos, szóval pont hogy nem számít a különbség.

Mit mondanál a Wiis és az Xboxos címek mennyiségi összehasonlítására? Milyen arányban vannak jó játékok X360ra?

wendriner úr 2008.01.19. 10:44:43

valóban normális hd tv-n elképesztő a különbség xbox és wi között, de a játékélmény teljesen más. nálam a versenyző és shooterek kerülnek fel xbox-ra (bár a shootereknél zavaró a sok rásegítés a kontroller szar volta miatt), wii-re meg a többi. ha azt nézed, hogy hány 9.0 vagy afölötti játék van a két konzolra mondjuk ign-n, akkor az xbox vezet, meg az utóbbi időben nem is jöttek ki jó címek wii-re (talán ez összefügg a hardverhiánnyal?), viszont mindenféle szar annál inkább. nem mintha lenne időm akár egy játékot is végigtolni..., én a wii casual player mintapéldánya vagyok (este 20-30 perc hetente kétszer, hétvégén buli a haverokkal: wii sports, autóverseny, guitar-hero)

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.01.19. 19:06:21

(én most eléggé away vagyok, mert hétfőn lesz a programzáró vizsgám... de ehhez muszáj hozzászólnom)

Most biztos páran agyonütnek, de a jelenlegi Wii játékoknak még a legutóbbi PS2 (nem 3, 2) játékokkal összehasonlítva is gyengébb a grafikája. Persze a PS2 az élettartama végén van, az utolsó játékok, amik kijöttek rá, már a végsőkig kihasználták a lehetőségeit, a Wii játékok még csak meg se közelítették a saját hardverük lehetőségeit. Úgyhogy nem teljesen fair az összehasonlítás, de azért érdekes...

Én szeretnék Xboxot is, mert nagyon jó játékok jönnek ki rá (MASS EFFECT!!!). De már lassan halomban állnak nálam a konzolok (Wii, DS, PS2), még egy asztali konzolt igen nehezen tudnék indokolni; főleg annak a fényében, hogy a PC-m is most nemrég ment át egy nagyobb hardverfrissítésen (igaz, ez annak volt köszönhető, hogy a tápom - igen, márkás táp - elfüstölt, és az alaplapot is vitte magával). Viszont következő hardverfrissítés már nem nagyon lesz, amire munka céllal használom, arra elég lesz ez még egy nagy darabig, ha meg játékra tényleg nem lesz már elég, akkor inkább veszek ugyanannyiből egy hardcore konzolt. Szerintem ami meghal, az a PC játékipar (erről akarok is írni majd...). És ma már igenis megéri hardcore konzolt venni, ha az alternatíva a PC hardver bővítés, egyszerűen olcsóbb (!!!!! még ilyen drágán is) és megvan az az érzésed, hogy TUTI elfutnak a játékok.

Ahhoz meg, hogy feltegyem a Vistát, a Microsoftnak kéne fizetnie nekem, nem nekem nekik!

Most hozta meg a posta az aktuális PC Gurut, ők a drasztikusan csökkenő amerikai PC-s játékeladásokat a warezolásnak tudják be, hát ez szerintem irreális. Egyszerűen vett mindenki Xboxot/PS3-at magának. Persze egy PC magazinnak ezt nem jó beismernie... de már nekik is van konzolos mellékletük, szemlátomást a jövőre készülve.

Ha nagyon sok pénzem lenne, mindhárom új asztali konzolt megvenném, de a PS3-at csak akkor, ha már kijött az FFXIII. I~ten segítségével addigra már keményvalutában fogom kapni a PhD-ösztöndíjamat... (Az FFXII annyira jó, hogy szerintem csak ezért megérte a PS2. Úgyhogy nagy reményeim vannak a folytatással kapcsolatban...) PSP-t viszont még akkor se vennék, az aktuális generációból szerintem az az egyetlen, ami tényleg nem éri meg.

SeRapH89 2008.01.20. 19:38:04

Hehe, éljen a DS :) Én 6ezer forintért vásároltam bontatlanul dobozban(gondolom a UPC-hez volt és valaki beadta a zaciba ott meg nem tudták hogy mi ez), szal arra lecsaptam, 14-ért vettem egy R4 Cardot meg 6ezerér egy 2 Gigás MicroSD kártyát és azt játszok amit akarok, filmet nézek, emailezek, msnezek, webböngészek :) Ha lenne rá igény szívesen írnék az ilyen külső fejlesztésű dolgokról(irc,msn,webbrowser,email kliens,videó lejátszó,ebook olvasó,képnézegető, stb...)

Brute 2008.01.21. 08:31:31

Szerintem a psp megéri én nagyon jól elvagyok vele főleg, hogy nem csak játékra lehet használni, hanem pl: zenehallgatás.
Ps3hoz meg annyit, hogy ár/érték arányban a legkiválóbb, mert ami technike benne vagn az bámulatos cska kapásból azt mondanám,hogy blu-ray lejátszó drágábba kerül, mint egy ps3om peddig abban is van és még amelett sok minden.
A játékokat most hadjuk, de azok se rosszak azért.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.01.21. 17:13:50

Hogy a PCs játékipar meghalna? Az MMORPGk térhódítása egy fontos tényező ami ezek ellen szól, az FPSek is inkább PCs műfaj és népszerűek, RTSt sem konzolon játszunk...

DE(!) PCn alapvetően kétféle játék van: ami 20 percet tölt ki, és ami hónapokat, éveket. Mindkét kategóriában vannak ingyenesek, és kereskedelmi termékek, akár havidíjas megoldások is.

Míg konzolon mindenből fogy valamennyi, addig PCn egy nem túl jó játék könnyen megbukik....

A warez ugyanis eljuttatja a játékokat a véleményformálókhoz, és az átlag PCs gamer rendelkezik internet előfizetéssel és eljut hozzá a játákok híre...

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.01.21. 20:51:06

TheElf:
Pont erről lesz egy kimondottan vitaindító jellegű cikk holnap (konkrétan az lesz a címe, hogy Meghal-e a PC-s játékipar :D ), ma hazafele a vonaton írtam meg.

Warez konzolon is van (hújajjaj! egész boltok élnek chippelésből), és az átlag konzolos gamernek is van ma már internet-elérése, szóval ezek szerintem nem túl erős érvek. A többivel, amit írtál, viszont egyetértek (a részletek meg holnap úgyis kiderülnek).

Mindenki:
baromi sokan jelezték az elmúlt hetekben, hogy szívesen írnának, hamarosan kitalálunk erre valami rendszert, hogy pontosan hogyan és mint...

jatfield 2008.01.22. 09:48:18

A nagy különbséget a külsős fejlesztők hiánya okozza a Wii esetében. Kevés játék keszül rá 3rd party cégeknél és ami van, az szinte egytől egyig vacak. Forrásom nincs, egy fórumról van, de teljesen hihető:
"To date, 33 third party games on Xbox 360 hit the top 10 list across all consoles compared to five third party games on PS3, and four on Wi"

Remélem, ahogy nő a felhasználói bázis, egyre komolyabban veszik a konzolt és a meggyőződés nélkül, félgőzzel készített tizenkettő-egy-tucat partyjátékok helyett egyre több minőségi szoftvert látunk majd. A Ubisoft már letette a nagyesküt, bízok benne, hogy a Red Steel 2-vel mnegmutatják, milyen az, ha komolyan nekifekszenek és kiköszörülik a csorbát.
Egy kis érdekesség a PC-s kalózkodást elbagatellizálóknak a tavalyi év legnagyobb sikerének egyik fejlesztőjétől:

ve3d.ign.com/articles/news/36178/Pirates-Plunder-Call-of-Duty-4

U.i.: Mindenkinek ajánlom a külföldről való játékrendelést. Én múlt hét hétfőn vettem meg a gameplay.co.uk-ről a Galaxyt és a Metroid Prime 3-at. Csütörtökön jött meg, 22000-et fizettem postaköltséggel együtt.

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.01.22. 16:29:21

Nem akarom elbagatellizálni, mert Magyarországon nagyon nagy probléma; de az is biztos, hogy a tavalyi ugrásszerű csökkenést nem lehet annak betudni, hogy hirtelen minden amerikai kiscsávó elkezdett torrentezni, az irreális lenne.

A szánalmas Wii third-party kínálatról már többször írtunk mi is, viszont holnap lesz egy olyan third-party játék, ami nagyon jó (legalábbis az Ádám szerint, én még nem jutottam hozzá).

Én is külföldön vásárolok, de én Ausztriában (mondjuk gyakran járok ott, szóval nem azért megyek oda, úgy már nem érné meg...).

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.01.29. 03:04:39

prezzey: Warezről, a net hatásairól majd írok egy hosszabb anyagot. Érdekes kérdéskör. :)

Terrance 2008.02.11. 09:40:47

Xbox 360-am van és még soha nem vettem 15-17e Ft-ért játékot. A legdrágább 7e volt. Több konzol bolt van Mo-n, ahol használt játékok vehetők 5-9e Ft között és hát ott az ebay, ami még olcsóbb.

DobayAdam · http://www.dobayadam.hu 2008.02.11. 10:05:59

Hú. Én nem is tudtam hogy van ilyen de baromi jó lenne ha ezeket össze tudnánk írni itt a blogon. Megírod azokat, amelyikeket ismered?

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.02.11. 12:41:03

Használt játékokat lehet venni a Gameparkban is, meg van egy bolt a Blahánál, meg egy másik bolt a Nyugatinál, amiknek nem tudom a nevét, de ez mind Nintendo.
süti beállítások módosítása