Gémeskút

Konzolos és PC-s játékkritikák mindenkinek.

Friss topikok

Címkék

2d (2) 4x (2) 5000ft (5) addiktív (5) aerobic (3) akció (17) alex st john (2) amiga (4) apple (3) apróság (4) aranyos (2) arcade (2) atari (2) átverés (2) autó (4) bevásárlás (2) bevezető (2) bitpop (2) borzalmas (11) botrány (2) c64 (3) castlevania (3) civilization (4) családi (3) cyberpunk (2) c 64 (3) ddr (2) dragon ball (2) ds (46) dsi (2) e3 (2) elite (2) elmegy (9) emuláció (5) emulátor (2) építő (4) erőszak (2) évjátékai (3) final fantasy (7) fitness (2) flipper (2) fps (2) gamecube (2) gépház (20) hack (5) hardver (13) háttér (2) hellókarácsony (24) hírek (22) homebrew (7) horror (3) ingyen (17) interjú (3) játékipar (2) játékterem (2) játéktermi (2) (13) jóga (3) jönjönjön (13) jrpg (8) kaland (12) kártyajáték (2) képregény (2) kereső (2) keresőkifejezések (6) kiegészítő (5) kilencvenes évek (2) kódok (2) könyv (4) korhatár (2) korhatárbesorolás (2) körökre osztott (8) legrosszabb (3) letöltés (2) linux (7) logikai (16) lövöldözős (16) mac (4) magyar (2) mario (15) mass effect (7) mászkálós (2) microsoft (5) minijáték (6) mmo (2) mmorpg (4) mozgás (5) multiplatform (3) multiplayer (3) nagyon jó (19) neogeo (2) nes (2) nintendo (74) nyugdíjas (2) olcsó (3) online (2) pc (47) platform (12) playstation (5) pokémon (4) portré (2) ps2 (4) ps3 (8) psp (5) remake (2) remek (2) retro (10) retró (7) riport (2) roguelike (3) rossz (4) rpg (25) rts (2) sandbox (4) scifi (2) sega (4) shovelware (4) slashdot (2) snes (3) sonic (2) sony (4) sport (10) square (5) star wars (4) stratégia (11) szex (3) szimulátor (5) taktika (6) tánc (3) táncszőnyeg (3) tie in (2) tim sweeney (3) torna (3) tudomány (2) tv (3) ubisoft (3) ügyességi (11) űrhajós (5) városépítő (2) vásárlás (2) vendég (3) verekedős (2) vicces (15) videó (13) virtual console (5) web (2) wii (61) wiimote (3) wiiware (10) wii balance board (4) wii fit (6) xbla (4) xbox (5) xbox360 (23) youtube (2) zene (8) zseniális (25) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

[DS] Flipper Critters

2008.01.15. 00:02 - DobayAdam

Címkék: magyar rossz ügyességi ds flipper

Flipper Critters
Osztályzat: Rossz
Műfaj: Flipper
Korosztály:
3+
Nyelvigény: Alapfok
Nehézség: Középhaladó
Beletanulási idő: Rövid
Ár: Jelenleg tudtommal nem kapható itthon

    Kezdeti lelkesedésem után, hogy de jó, flipper, és de jó, részben magyar fejlesztés, csalódtam ebben a játékban, mikor néhány hónappal ezelőtt belefutottam itthon. Gyerekkoromban imádtam a húszforintos flippereket amikbe néha belebotlottam az ország különböző pontjain, a számítógépes flipperek esetében pedig a svéd Digital Illusions játékai, a Pinball Fantasies vagy a Pinball Illusions voltak abszolút kedvenceim, legutóbb pedig a Pro Pinball: Big Race USA tudott hónapokig lekötni. Ezek a remekül megtervezett klasszikusok a valódi flipperasztalokra hasonlító számítógépes flipperek voltak, de sok olyan is megjelent, amikben a játéktáblák a valóságban megvalósíthatatlanok, alternatív vagy nem is tudom milyen flippernek lehet ezeket nevezni. Ehhez a fajtához tartozik a Flipper Critters is, ami egy gyermeki fantáziavilágot próbál teremteni a játék hátteréül. Az ötlet jó, a figurák aranyosak (a borítón legalábbis), de aztán az alapvető dolgokon, a pályaszerkezeten, a grafikán, a kezelhetőségen, a játék élvezhetőségén csúszik el, meg az idegesítő hibákon.
    A játék teljes 3D grafikát ígér, amit ugyan stimmel, de lehet, hogy mégsem kellett volna. Lehet látni az olyan játékokban, mint a Final Fantasy III vagy akár a nálunk is tesztelt Need for Street ProStreet, hogy nagyon szép három dimenziós grafikára képes a DS, a Critters grafikája viszont valahol a 1996-1997es időket idézi. Ennek két oka lehet: vagy nem véletlen, hogy más játékok nem alkalmaznak két képernyős 3D grafikát, mert a DS ezt nem bírja elég szépen megcsinálni, vagy pedig egyszerűen nem fektettek elég munkát a grafikába. Ez pedig azért rossz, mert ha nem egységes és érthető a grafikai koncepció, a játéktér sem lesz érthető. Nézzétek meg a bal képet, nem egyértelmű, hogy mi hol van, mi milyen magasan van, min lehet gurulni, és mi az, amibe beleütközöl.
    Sajnos nem csak a grafika átgondolatlan. Kicsit szerepjátékosra véve a figurát a különböző mesebeli állatok körül bontakozik ki történet, melyben főhősünk a képen látható cica-tigris-akármi, és kvázi-barátja a majom, aki pedig a golyóként funkcionál. Viszont folyton megszakítja a játékot a történet, hogy aztán váratlanul folytatódjon, ilyenkor csak a reflexeinkben bízhatunk. A játék elején olyannal is találkoztam, hogy a felső képernyőn megjelent egy tájékoztató felirat talán valami elérhető bónuszról, vagy hogy hova kell lökni a labdát. Igen ám, de miközben ezt írta (és én elkezdtem olvasni, gondolván hogy mint más flipperekben addig leáll a játék amíg információ van), ment tovább a játék és egy másodperc alatt ki is esett alul a golyó az alsó képernyőn.
    Sok különböző, egymásba nyíló táblára oszlik a játék, ahogy az az ilyen flipperekben szokás, viszont ezek nagy része nagy üres terekből áll és csak egy-két irányba tudjuk továbbküldeni a golyónkat - már csak azért is, mert az ütők nagyjából mindig pontosan ugyanoda küldik a labdát. Flippereknél az egyik legfontosabb szempont a fizika: mennyire hiteles a golyó mozgása, gravitációja, mennyire jól vannak elhelyezve az ütők, mekkorák, és mennyire jól van beprogramozva, hogy az ütők mely része hova löki a golyót. Teljesen jól látszik, hogy ezeket az alapvető szempontokat nem figyelték a készítők, az ütők kicsik, az irányok nem lettek kitalálva, összességében átgondolatlan a pályatervezés. Volt egy pálya amin percekig ment a labda körbe-körbe-körbe, mert volt két rámpa volt egymás mellett, az ütő mindig a külsőre lökte a labdát, ami körbement, vissza az ütőre. Halálra untam magam, amíg sikerült a megfelelő helyre ütnöm.
    Újszülöttnek minden vicc új, így aki első flipperével találkozik, amikor a Flipper Critterst kipróbálja, lehet, hogy mindez nem tűnik fel neki, és élvezhető, aranyos kis játéknak tartja majd. Oly sok év flippertapasztalat alapján mindenesetre én nem ajánlom, inkább azt kérem, várjátok meg az összehasonlítási alapot, mert az általam nemrég felfedezett, szintén DS-re készült és itthon jelenleg is kapható Metroid Prime Pinball egy nagyon jó példa arra, hogy hogyan kell ma jó flippert csinálni kézikonzolra.

A bejegyzés trackback címe:

https://gemeskut.blog.hu/api/trackback/id/tr95288457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokis 2008.01.15. 10:35:22

Most elszomorítottál. :( Imádom a flipper játékokat (kedvenceim még mindig és örökké a Pinball Fantasies és Psycho Pinball) és ezt is nagyon vártam, de úgy látom, hogy hiába. :S

DobayAdam · http://www.dobayadam.hu 2008.01.15. 13:35:37

Metroid Prime Pinball lesz a megoldás, néhány napon belül tervezek írni róla, mert friss az élmény. Sajnos kevés benne a tábla de amíg tart, jó.

Csokis 2008.01.15. 13:38:37

Az nem baj, ha kevés a tábla, csak tartson sokáig. :) Pinball Fantasies-ban is elvoltam 6 órán keresztül egyhuzamba egy golyóval, tehát nem probléma. :D

DobayAdam · http://www.dobayadam.hu 2008.01.15. 14:21:05

Ó, igen. Annak örültem, amikor egyszer mittoménhány év után sikerült a "végére érnem" a vidámparkos táblának. A másik nagy élmény volt amikor kedvencemben az Illusions strandos táblájában sikerült körbeérnem a feladatokban, másfél vagy két milliárd ponttal. Hajh, a régi szép idők.

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.01.15. 20:26:05

Ojjé, nekem is visszajöttek az emlékek. Azt tudtátok, hogy a Digital Illusions cég (akik a Pinball Dreams sorozatot fejlesztették) *még mindig megvan*? Igazán kihozhatnának valami új verziót DS-re... habár most leginkább X360-ra és PS3-ra nyomulnak.

Tudjátok, mi kerülhetne még elő újra - a Dizzy sorozat. Azokat is nagyjából egy időben toltam ezekkel a flipperekkel... és most az eredeti fejlesztők, akik azóta is a játékiparban dolgoznak (pl. az ő cégük nevéhez fűződnek a Bratz játékok, jaj), állítólag WiiWare-re is akarnak kihozni valamit. Én a tojásnak szurkolok, de attól tartok, hogy az értelmetlen tévésorozat-feldolgozásokra nagyobb az esély. (Spongyabob?) Hány éve volt utoljára új Dizzy rész?

DobayAdam · http://www.dobayadam.hu 2008.01.15. 22:04:09

"Azt tudtátok, hogy a Digital Illusions cég (akik a Pinball Dreams sorozatot fejlesztették) *még mindig megvan*?"

Ma reggel beszéltem velük, illetve a titkárnőjükkel Svédországban, e-mailes választ ígért arról, hogy mit akarnak kezdeni a régi flipperekkel.

"Tudjátok, mi kerülhetne még elő újra - a Dizzy sorozat."

A Codemasters néhány játékát freewareként letölthetővé tette az oldalán, csak regisztrálni kell. Köztük egy Treasure Island Dizzy nevűt 2000-valahányból, nem tudom az remake-e vagy más, még nem próbáltam ki.

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.01.15. 22:17:45

LOL, C64 emuval fut. De kösz, nem tudtam róla! Vajon miért pont ez a rész, amikor majdnem mind elkészült PC-re is? (Legalábbis nekem vagy 5 féle volt...) Mondjuk vsz ma már azokhoz is Dosbox kellene.

Digital Illusions - zsír!

Csokis 2008.01.16. 23:24:38

Azért én még (nagyon) várom a Dream Pinball 3D-t is! Remélem ezt nem rontják el (eleve csak egy képernyős a 3D tábla). :)
süti beállítások módosítása