Gémeskút

Konzolos és PC-s játékkritikák mindenkinek.

Friss topikok

Címkék

2d (2) 4x (2) 5000ft (5) addiktív (5) aerobic (3) akció (17) alex st john (2) amiga (4) apple (3) apróság (4) aranyos (2) arcade (2) atari (2) átverés (2) autó (4) bevásárlás (2) bevezető (2) bitpop (2) borzalmas (11) botrány (2) c64 (3) castlevania (3) civilization (4) családi (3) cyberpunk (2) c 64 (3) ddr (2) dragon ball (2) ds (46) dsi (2) e3 (2) elite (2) elmegy (9) emuláció (5) emulátor (2) építő (4) erőszak (2) évjátékai (3) final fantasy (7) fitness (2) flipper (2) fps (2) gamecube (2) gépház (20) hack (5) hardver (13) háttér (2) hellókarácsony (24) hírek (22) homebrew (7) horror (3) ingyen (17) interjú (3) játékipar (2) játékterem (2) játéktermi (2) (13) jóga (3) jönjönjön (13) jrpg (8) kaland (12) kártyajáték (2) képregény (2) kereső (2) keresőkifejezések (6) kiegészítő (5) kilencvenes évek (2) kódok (2) könyv (4) korhatár (2) korhatárbesorolás (2) körökre osztott (8) legrosszabb (3) letöltés (2) linux (7) logikai (16) lövöldözős (16) mac (4) magyar (2) mario (15) mass effect (7) mászkálós (2) microsoft (5) minijáték (6) mmo (2) mmorpg (4) mozgás (5) multiplatform (3) multiplayer (3) nagyon jó (19) neogeo (2) nes (2) nintendo (74) nyugdíjas (2) olcsó (3) online (2) pc (47) platform (12) playstation (5) pokémon (4) portré (2) ps2 (4) ps3 (8) psp (5) remake (2) remek (2) retró (7) retro (10) riport (2) roguelike (3) rossz (4) rpg (25) rts (2) sandbox (4) scifi (2) sega (4) shovelware (4) slashdot (2) snes (3) sonic (2) sony (4) sport (10) square (5) star wars (4) stratégia (11) szex (3) szimulátor (5) taktika (6) tánc (3) táncszőnyeg (3) tie in (2) tim sweeney (3) torna (3) tudomány (2) tv (3) ubisoft (3) ügyességi (11) űrhajós (5) városépítő (2) vásárlás (2) vendég (3) verekedős (2) vicces (15) videó (13) virtual console (5) web (2) wii (61) wiimote (3) wiiware (10) wii balance board (4) wii fit (6) xbla (4) xbox (5) xbox360 (23) youtube (2) zene (8) zseniális (25) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Még 10 legrosszabb Wii játék - Shovelware támadás!

2008.02.18. 14:16 - DobayAdam

Címkék: autó akció wii ügyességi kaland borzalmas logikai legrosszabb adaptáció társasjáték shovelware

    Múlt karácsonykor már írtunk a 11 legrosszabb Wii játékról, azóta indult viszont be igazán a hadi gépezet, támad a shovelware - a már nálunk is többször emlegetett kifejezés azokat a játékokat jelöli, amiket kevés idő-, pénz-, vagy kreatív energia-ráfordítással (leggyakrabban mindhárommal egyszerre) hoztak ki, általában gyors haszon reményében, de maguk a játékok közben meg a legrosszabbak közé tartoznak. Egyszerűen most már annyi ilyen program jelenik meg az összes konzolra, hogy néhány havonta feltétlenül elő kell vennünk ezt a kategóriát, ugyanis ezek képesek a leginkább átverni a játékosokat általában azzal, hogy egy-egy régi jó játék folytatásai, újragondolásai, vagy hogy egy nagy nemzetközi franchise-hoz tartoznak.
    Magyarországon pedig duplán fontos a shovelware-re való rámutatás, hiszen nálunk nincs árbeli megkülönböztetés, mint kint, hogy a nagyobb, komolyabb játékok 50-60 dollár körül, a kisebb, rövidebbek pedig 20-30 dollár körül kaphatóak, itt egységesen tizenhárom-tizenhétezer forintba kerülnek a Wii játékok. Következzen tehát tíz új szereplő a legrosszabb játékok piacán, köztük az új negatív trónfosztóval. A tovább után rövid ismertetők: Ant Bully, Balls of Fury, Cruis'n, Game Party, Ghost Squad, Golden Compass, Jenga World Tour, Looney Tunes - Acme Arsenal, Ninjabread Man és Puzzle Quest.

Puzzle Quest - Challenge of the Warlords
Mi ez: A fantasy logikai Bejeweled-szerűség Wii-változata.
Értékelés: 71 (Metacritic), 70% (Game Rankings)
Miért rossz: Mai kakukktojásunk, mert félrevezető módon sokan jóra értékelték. Persze, maga a játékötlet jó, DS-en szerettük, a Wii-konverzió azonban rettenetes. Már az gyanús, hogy indítóképernyőn is pixeles a cím, aztán lassan kiderül, hogy szinte mindenhol a DS-változat alacsony felbontású grafikáját nagyították fel. Így viszont olyan lett, mint egy nagyon nagy DS játék, mert mindeközben a szöveget, amit olvasnunk kell, nem nagyították meg, 5-6 pontos méretével normál távolságról olvashatatlan. Az irányítás is botrányos, a Wii-kurzor egyszerűen szaggat, követés helyett öt-tíz pixeleket ugrál, mintha négyzethálón közlekednénk vele. Úgyhogy aki Puzzle Questezni akar, az csinálja inkább PC-n vagy DS-en.

Ghost Squad
Mi ez: Játéktermi lövöldözős-konverzió.
Értékelés: 70 (Metacritic), 72% (Game Rankings)
Miért rossz: Másik kakukktojásunk, ami csak azért lóg ki, mert már írtunk róla egy hosszú kritikát. De ki nem maradhat, mert ebben a múlt századból ittragadt terrorista-tizedelő akciósorozatban a játékidő mind a negyvenöt perce olyan szenvedés, mintha legalább három esti amerikai B-filmet gyúrtak volna egybe.



The Ant Bully
Mi ez: A kis hazánkban Hangya Boy címen bemutatott filmhez csatolt játék.
Pontszám: 45 (Metacritic), 45% (Game Rankings)
Miért rossz: Semmi újdonságot nem nyújt ez a mászkálósnak nevezett akármi, lassú és unalmas, tíz éve lejárt logikai feladványokkal (fogd ezt meg vidd oda). Hat hónapja jött ki egy Ant Bully játék Gamecube-ra, aki mindkettőt ismeri, állítja, a kettő pontosan ugyanaz: egyszerűen rossz.



The Golden Compass
Mi ez: A Philip Pullman-regény filmadaptációjának játékadaptációja.
Pontszám: 34 (Metacritic), 33% (Game Rankings)
Miért rossz: Az egyik legrosszabb valaha készült ilyen kategóriájú szoftverként a leggyakoribb észrevétel vele kapcsolatban (amellett, hogy grafikája a PlayStation 2 korai korszakát idézi) az, hogy ebből a történetből inkább nem kellett volna játékot csinálni, hiszen csak mindenféle hülye feladatot csaptak rá a sztorira. A főszereplő kislánnyal és jegesmedvéjével való futkározás közben minijátékokkal kell meggyőzni másokat arról, hogy igazat mondunk, ha pedig jön egy szörny akkor (harcképesség híján) elfuthatunk előle. A játékot egy a címszereplő arany iránytűvel kapcsolatos puzzle-szerű logikai feladvány nehezíti, de az annyira, hogy érthetetlen, hogy mit kell vele csinálni.

Game Party
Mi ez: "Klasszikus játékok a világ minden tájáról. Több, mint fél tucat játék!"
Pontszám: 29 (Metacritic), 31% (Game Rankings)
Miért rossz: A leírás mindent elárul. A több mint fél tucat az azt jelenti igazából, hogy hét minijáték van a csomagban, de az irányításuk rettenetes, az egyik kritikaíró csapat azon versenyzett például a dartsban, hogy ki tud egyáltalán pontot elérni, mert egyszer sem tudták eltalálni a táblát.


Looney Tunes: Acme Arsenal
Mi ez: "Akció-kaland" - amit minden film- és rajzfilmadaptáció játékra ráírnak.
Pontszám: 27 (Metacritic), 29% (Game Rankings)
Miért rossz: A hét Bolondos Dallamok-karakter teljesen ugyanazt a játékélményt nyújtja, egy-két tőmondatos poént ismételgetnek az egész játékon át, és maga a játék is rendkívül gyenge. A lehető egyik legegyszerűbb összehozható játékmotor a mászkálós-ugrálós, leprogramozzuk a figurát, mozogjon, csapjuk egy nagy térbe, néhány ellenfél, oszt elvan a gyerek. Pár éve sok cég így gondolja, és ontják is sorra a hasonló játékokat.

Cruis'n
Mi ez: Nagy múltú autós játék folytatása.
Pontszám: 25 (Metacritic), 27% (Game Rankings)
Miért rossz: A nagy múltú helyett ez inkább egy múltbéli játék, grafikája pontosan ugyanolyan, mint amikor az eredeti a kilencvenes évek közepén megjelent játéktermekben és Nintendo 64-re. Szintén a régi korokat idézi, hogy annyit tölt mint egy régi floppylemezes játék, ja, és másfél-két óra a játékidő.



Jenga: World Tour
Mi ez: Emlékszünk a reklámra? Szuggeráljuk a fadarabokat: Jenga, Jenga, Jenga...
Pontszám: 24 (Metacritic), 29% (Game Rankings)
Miért rossz: Eleve a virtuális Jenga már rossz ötlet. Drágább, mint az eredeti, azt meg nem kell részletezni, hogy egy ilyen játéknál mit jelent a rosszul megvalósított irányítás: a kis faizék beragadnak vagy túl gyorsan kiesnek, a számítógép meg vagy tökéletes pontossággal veszi ki az ő darabkáit, vagy akár percekig (!) gondolkodik a következő lépésnél.



Balls of Fury
Mi ez: Halálos ping pong!! (Legalábbis ezt állítja.)
Pontszám: 19 (Metacritic), 31% (Game Rankings)
Miért rossz: Az azonos című (egyébként szintén gagyira értékelt) Christopher Walkenes vígjáték (?) adaptációjában FBI-ügynökként kell beépülnünk az alvilág asztalitenisz-fellegvárába. Hűha. Mindenesetre tényleg halálos pingpongot kell játszani, mert az ütéseket általában nem fogja fel a program, de nem is baj, mert legalább segít eldönteni mindenkinek, hogy nem szabad megvenni ezt a semmilyen mélységet vagy játékélményt felmutatni nem képes szoftvert.

Ninjabread Man
Mi ez: A Rock and Roll Adventures és Anubis II c. játékok gyártójának, a Data Designnak az újdonsága.
Pontszám: 20 (Metacritic), 17% (Game Rankings)
Miért rossz: Kár hogy ezt a jó főszereplő-ötletet ilyen rossz játékra pazarolták. Az egyik legrosszabb platformer amit bárki valaha látott, összesen három (!) pálya van benne, a korábbi negatív győztes Rock and Rollhoz hasonlóan 30 percnél is kevesebb idő elég a 100%-os teljesítéshez. A Data Design alig fél év alatt eddig 17 (!!!) Wii-játékot dobott ki, és őszintén nem tudom, mi állíthatja meg őket, mert az, hogy termékeik kezdettől fogva felkerültek minden létező negatív toplistára, úgy tűnik, hatástalan.

A bejegyzés trackback címe:

https://gemeskut.blog.hu/api/trackback/id/tr47341869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rockjano 2008.02.18. 16:39:55

Kérdezem én ki vesz játékot konzolra egyáltalán???
(Kivétel a Playstation3 azt védi a BlueRay)

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2008.02.18. 17:06:30

Hát a virtuális Jengának sok értelmét nem látom, az eredeti színes-szagos feleannyiba kerül. vagy ha ugyanannyiba, akkor is.

amúgy meg Index, címlap, gratulálok!

gazdinf 2008.02.18. 17:12:22

hogy gondolta a Nintendo, hogy Wii játékokból nem ad ki kipróbálható demo verziót?

DobayAdam · http://www.dobayadam.hu 2008.02.18. 17:21:17

Rockjano: Az igazán jó játékokat érdemes megvenni, és nem is feltétlenül kell aranyáron. A Super Mario Galaxy játékideje például minimum harminc óra és 15-16 ezer forintba kerül, egy másfél órás film a moziban meg 1000-1500 forint, DVD-n még több. Ár-érték arányban a konzollal jössz ki jobban, főleg ha elcsípsz egy akciót vagy használtan veszed, amivel simán a fele árával olcsóbb lehet.

Bakfitty: Köszi :)

Gazdinf: Nehéz lenne, mert demókra jelenleg nincs elég hely a Wii memóriakártyáján. Muszáj a képekre, videókra és a nem elfogult játékbeszámolókra hagyatkozni. Utóbbiért vagyunk mi is itt. :)

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.02.18. 17:24:33

rockjano:

Kapaszkodj meg, én még PC-re is veszek. Igaz, hogy kétfélét, egyrészt az "ezerforintos" kategóriát, másrészt meg a limited editionöket olyan extra cuccokkal, amit nem tudsz a netről letölteni, pl. póló, artbook, ilyenek. (Jó, az artbookot néha le lehet ;] ) És általában nem Magyarországon vásárolok.

Erről a témáról most volt az Edge-en (!) egy jó cikk:
www.edge.org/3rd_culture/kelly08/kelly08_index.html

bakfitty:

mondogatom időnként az Ádámnak, hogy át kéne alakulnunk "Rossz Nintendo Játékok" bloggá, 20x annyi olvasónk lenne :D (de tényleg, mindig akkor kerülünk ki a főoldalra, ha lealázunk valamit ezerrel. Erre jön be a nép?)

gazdinf:

Ez egyik se Nintendo fejlesztés (azért az durva lenne), hanem mind külső szoftvercégek játéka, akik megvásárolták a Wii licenszet. Habár eddig a Nintendo saját fejlesztésű programjaihoz se nagyon lehetett demókat letölteni (kivétel a Metroid Prime Corruption, ahhoz volt valami videóelőzetes, de játszható demó ott se); ez valószínűleg márciustól változni fog, ahogy jön a WiiWare.
en.wikipedia.org/wiki/WiiWare
gemeskut.blog.hu/tags/wiiware

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.02.18. 17:28:54

Az a baj, hogy durván el van szaladva a magyar konzolos cégekkel a ló (éljen a passzív szerkezet), pl. SMG-t ~10e Ft-ért lehet venni Ausztriában. Persze ha amúgy nem jár arra az ember, akkor az útiköltséggel együtt már drágábbra jön ki és nem éri meg. :[

rockjano 2008.02.18. 17:32:41

Dobay Adam: hát ahogy gondolod de azért az elgondolkoztató hogy jóval több chippelt wii kelt el mint anélkül :))

Akármit le lehet tölteni, kipróbálni, és ha tényleg tetszik meg is lehet venni, szerintem kevés olyan van ami megéri az árát, (még féláron se), pont a SMG az olyan, meg a Cars..az is jó. Személyes kedvencem a Koronippa.

Némelyik játékról nemértem miért DVD-n jön, nem lehet több néhány száz megabájtnál. (jó tudom csak ezt olvassa). Bizonyos játékokhoz meg a Wii egyszerûen nem való, lövöldözôs stb. játékokhoz gyenge a grafika, némely játékok viszont zseniálissan jól mennek rajta.

A Wii nem hardcore gameseknek való, azok vegyenek PS3-at vagy Xbox-ot vagy leginkább egy vastagabb PC-t.

DobayAdam · http://www.dobayadam.hu 2008.02.18. 17:50:16

Rockjano: "de azért az elgondolkoztató hogy jóval több chippelt wii kelt el mint anélkül"

Ezt még talán meg is értem szegényebb országok esetében, de ha bármilyen Wii fórumra felmegyek az interneten és ott chippelésről van szó, akkor vagy Amerikából vagy olyan nyugat-európai országokból írnak az emberek 90%-ban, ahol nem az átlagfizetés majdhogynem egytizedébe kerül egy játék, mint nálunk, hanem egynegyvened-egyötvened részébe.

rockjano 2008.02.18. 18:12:58

Tapasztalatom szerint az ilyen fórumok nagyon nemzetköziek...és hát nagyon megy a töltögetés..moszkvától - izlandig..és persze sok amerikai is.

és hát igen kishazánk nem tartozik a gazdag országok közé, leleményessek viszont vagyunk :))

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.02.18. 18:15:33

"azért az elgondolkoztató hogy jóval több chippelt wii kelt el mint anélkül :))"

Erre valami forrást, számokkal?

Nekem 1 (*egy*) ismerősömnek van chippelve a Wiije. (A PS2 az mondjuk más eset, azt tényleg boldog-boldogtalan chippelteti.)

Xbox360 esetében meg a mindenféle beavatkozás a Live-ról letiltással jár, azért az eléggé nagy visszatartó erő. Meg a garancia elvesztése is, főleg ahogy azok a gépek hullanak. Persze van mindenféle módszer, hogy ne tiltsanak le a Live-ról, de tuti megoldás tudtommal nincs, habár nekem nincs Boxom, úgyhogy ez számomra elméleti kérdés, és ezért annyira nem is néztem utána :D Xbox fórumokon azt láttam mint "tuti megoldást", hogy két gépet vesznek, egyet Live-ra, egyet meg warezolni, hát nemtom, azért ez sem egy olcsó módszer. (És még akkor is meg kell venni azokat a játékokat, amiket az első gépen tolsz.)

rockjano 2008.02.18. 20:07:58

A boltban mondták ahol vettem...chippelve kapásból..mondjuk kicsi bolt...gari valóban nincs softwarefrissíttésekkel vigyázni kell.

A Live az mi valami internet izé csoportos játék??? Bocsi nem értek Xboxhoz :)

DobayAdam · http://www.dobayadam.hu 2008.02.18. 22:34:29

Na jó, egy chippelt gépet árusító boltban nyilván több chippelt gépet vesznek, mint nem. Azt is mondhatnánk, hogy az emberek inkább drogot vesznek az alapján, hogy megnézzük hogy egy drogdealertől mit szoktak venni, és jé nem karalábét. :)

Rod 2008.02.19. 20:57:07

Nekem lassan 1 éves a Wii-m, és meg sem fordult a fejemben, hogy chipeljem. Sokkal jobban értékeled azt a játékot, amiért meg kell dolgozni, várni kell rá.

rockjano:
Lövöldözős játékhoz gyenge a grafikája, és nem való rá? Haha :) Metroid Prime 3: Corruption, keress rá. Én már másodszor tolom végig, hihetetlen jó.
süti beállítások módosítása