Gémeskút

Konzolos és PC-s játékkritikák mindenkinek.

Friss topikok

Címkék

2d (2) 4x (2) 5000ft (5) addiktív (5) aerobic (3) akció (17) alex st john (2) amiga (4) apple (3) apróság (4) aranyos (2) arcade (2) atari (2) átverés (2) autó (4) bevásárlás (2) bevezető (2) bitpop (2) borzalmas (11) botrány (2) c64 (3) castlevania (3) civilization (4) családi (3) cyberpunk (2) c 64 (3) ddr (2) dragon ball (2) ds (46) dsi (2) e3 (2) elite (2) elmegy (9) emuláció (5) emulátor (2) építő (4) erőszak (2) évjátékai (3) final fantasy (7) fitness (2) flipper (2) fps (2) gamecube (2) gépház (20) hack (5) hardver (13) háttér (2) hellókarácsony (24) hírek (22) homebrew (7) horror (3) ingyen (17) interjú (3) játékipar (2) játékterem (2) játéktermi (2) (13) jóga (3) jönjönjön (13) jrpg (8) kaland (12) kártyajáték (2) képregény (2) kereső (2) keresőkifejezések (6) kiegészítő (5) kilencvenes évek (2) kódok (2) könyv (4) korhatár (2) korhatárbesorolás (2) körökre osztott (8) legrosszabb (3) letöltés (2) linux (7) logikai (16) lövöldözős (16) mac (4) magyar (2) mario (15) mass effect (7) mászkálós (2) microsoft (5) minijáték (6) mmo (2) mmorpg (4) mozgás (5) multiplatform (3) multiplayer (3) nagyon jó (19) neogeo (2) nes (2) nintendo (74) nyugdíjas (2) olcsó (3) online (2) pc (47) platform (12) playstation (5) pokémon (4) portré (2) ps2 (4) ps3 (8) psp (5) remake (2) remek (2) retró (7) retro (10) riport (2) roguelike (3) rossz (4) rpg (25) rts (2) sandbox (4) scifi (2) sega (4) shovelware (4) slashdot (2) snes (3) sonic (2) sony (4) sport (10) square (5) star wars (4) stratégia (11) szex (3) szimulátor (5) taktika (6) tánc (3) táncszőnyeg (3) tie in (2) tim sweeney (3) torna (3) tudomány (2) tv (3) ubisoft (3) ügyességi (11) űrhajós (5) városépítő (2) vásárlás (2) vendég (3) verekedős (2) vicces (15) videó (13) virtual console (5) web (2) wii (61) wiimote (3) wiiware (10) wii balance board (4) wii fit (6) xbla (4) xbox (5) xbox360 (23) youtube (2) zene (8) zseniális (25) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Karácsonyi bevásárlás Bécsben gamereknek

2007.12.14. 15:12 - prezzey

Címkék: pc ausztria bécs nintendo wii bevásárlás hellókarácsony

A Homáron már láthattuk, hogy Magyarország majdhogynem teljes népessége Bécsben öli egymást az ünnepek alkalmából. Habár valószínűleg csak azért nem érdemes Ausztriába menni, hogy játékprogramokat vásároljunk, ha már ott vagyunk, megéri ilyen szempontból is körülnézni. Az előző szemesztert a Bécsi Egyetemen töltöttem, valamennyire megismertem a környéket, és most a kedves olvasókkal is megosztom a tapasztalataimat. Mit vegyünk és mit ne, hova menjünk, és ha már bevásároltunk videojátékokból, mit nézzünk meg még?

Mielőtt elindulunk, tájékozódjunk: többféle osztrák árösszehasonlító weboldal is van, például ilyen a geizhals.at. Arra kell figyelni, hogy nem minden itt felsorolt cégnek van Bécsben boltja, illetve egyik-másik... mondjuk úgy, hogy Bécs közigazgatási határain épphogy belül van. (Ha autóval megyünk, értelemszerűleg ez nem gond.) Ilyenkor az ünnepek felé azzal is szembesülni kell, hogy a készletek végesek - keressünk rá csak arra, hogy "Super Mario Galaxy", és meglátjuk.

Ha az itt látható árak nem nyerték el tetszésünket, vagy éppenséggel sehol sincs raktáron, amit szeretnénk, az még nem jelenti azt, hogy ne is tudnánk semmi jót szerezni. Mindenkinek figyelmébe ajánlom a Libro nevű hálózatot, jellegzetes sárga színű boltokkal - ezeket leginkább papírboltba oltott multimédiás izéknek lehet nevezni, az írószerek mellett vannak könyvek, filmek, játékprogramok (minket értelemszerűleg az utóbbi kategória érdekel). Itt az aktuális PC-s és konzolos címek rendszerint meglehetősen drágák - habár gyakran még így is olcsóbbak, mint Magyarországon, de nem sokkal -, viszont némi szerencsével tök jó régebbi cuccokat foghatunk ki. (Ha valaki nem tud németül, az se aggódjon, a legtöbb játék angol vagy többnyelvű. Azért a dobozt nem árt átbogarászni, mert Murphy szerint ha van kivétel, tuti arra fogunk beruházni.)

Összehasonlításképp: a Miou által melegen ajánlott Age of Mythology Budapesten a CD Galaxisban 3990 Ft, én tegnap az egyik Libróban 10€-ért láttam díszdobozban. De akár 3-5€ körüli áron is lehet venni játékokat, az én eddigi ár/minőség rekordom a PC-s Psychonauts 3€-ért. A Super Mario Galaxy is beszerezhető (igaz, viszont 50€): miután Libro kis túlzással minden sarkon van, érdemes egy nem központi fekvésű vagy kevésbé gazdag környéken lévő boltot kiszemelni, és ott valószínűleg még van azokból a programokból is, amik a belvárosban vagy a számítógépes játékokra specializálódott üzletekben már elfogytak.

Néha hardvert is érdemes lehet venni, persze ajánlatos ismerni a magyar árakat, és be kell kalkulálni azt, hogy esetleg a garanciális cseréért vonszolhatjuk vissza magunkat Ausztriába. Azért itt általában nincsenek akkora különbségek a két ország között, mint a (főleg konzolos) játékprogramok terén. Viszont egyszerűbb táncszőnyeget venni... igaz, többe kerül.

Aki vonattal érkezik Budapest irányából: a Westbahnhof épületében is van Libro, de ne itt akarjuk megvenni az aktuális slágercímeket, nem lesz belőlük egy szem se. (Esetleg még a korai órákban - velem megtörtént, hogy reggel még volt, amit kerestem, de mire délután visszamentem, már nem. Azért egy próbát megér.) Ha valakinek nem lenne elég a Gémeskút ;] és játékújságokat szeretne venni, a Libróval szemben van egy hatalmas újságos (belülről sokkal nagyobb, mint kívülről látszik, mert hosszúkás). Itt általában lehet kapni a DVD-vel és extrákkal ellátott kiadásokat is, hatalmas posztereket szoktak rakni a magazinok mellé. Persze elég drága minden, de máshol se lesz olcsóbb, úgyhogy akár már a pályaudvaron is kielégíthetjük a nyomtatott sajtó iránti vágyunkat. Ha frissítőt akarunk venni, azt is inkább itt, mint a vágányok melletti automatákban, egyrészt valamivel olcsóbb, másrészt nem kell aggódni, hogy a gép elnyeli a pénzt - ez bizony néha megtörténik.

Bécsben jó a tömegközlekedés, vegyünk 24 órás napijegyet és tébolyogjunk körbe. Ha esetleg elvesznénk és nem vittünk térképet: majdnem minden megállóban van térkép legalább a közvetlen környékről. Nem csak videojátékokat érdemes venni (ill. van, amit sokkal érdemesebb venni): kellemes német vagy angol nyelvű könyveket foghatunk ki leárazva, a kissé vicces "Buchlandung" nevű rikító narancsszín bolthálózatot lehet mondjuk kipróbálni, vagy az egyetem környékén található üzleteket (Dr.-Karl-Lueger-Ring 1). Ünnepek környékén magát az egyetemi épületet is megnézhetjük, gyakran van az aulában bolhapiac - épp most is, de azt hiszem, ma van az utolsó nap. Itt rendszerint kb. ugyanazokat a dolgokat lehet megvenni, mint máshol, konkrét boltok hozzák ki a készletüket; de egy helyen beszerezhetünk mindent, habár az utolsó napokra már rendszerint eléggé ki vannak fosztva. Képregények terén talán a legjobb tipp a Runch Comics, mindenképp menjünk fel a szűk és nyikorgós lépcsőn az emeletre - habár most már ott sincs olyan sok minden, mint általában lenni szokott, tegnap voltam én is. Ha pedig valaki művészeti albumokat szeretne vásárolni, az most most MOST menjen Bécsbe, idén (2007-ben) ünnepli 25 éves évfordulóját a Taschen kiadó, gyakorlatilag minden könyvesboltban lehet kapni az ünnepi alkalomból hihetetlenül olcsón, 10€ körüli árakon kínált albumokat. Ajándéknak is ideálisak. Egy dologra ügyeljünk, hogy nem elég megvenni, haza is kell cipelni... Tipp: René Magritte, M. C. Escher és a kissé félrevezető című Fantasy Worlds.

A magyar Maestro kártyákkal a legtöbb boltban lehet fizetni (legalábbis én általában sikerrel szoktam járni), de rengeteg a bankfiók. Azért vigyünk magunkkal készpénzt is. Ha tehetjük, hétközben menjünk, és azon belül ne pénteken - pl. még tegnap se volt irgalmatlan tömeg a forgalmas környékeken sem. A legeslegjobb hatásfokkal akkor vásárolhatunk, ha egyáltalán nem az ünnepek környékén megyünk, de hát valahogy nem ébred fel az emberben október közepén a vágy, hogy most azonnal be kell szereznie a karácsonyi ajándékokat. Azért ezt tartsuk észben jövőre!

Persze ne csak vásároljunk, hanem viselkedjünk jó turista módjára és nézzük meg a helyi nevezetességeket; most csak nagyon röviden két helyet ajánlanék, egyrészt a múzeumi negyedet, ami gyakorlatilag kötelező és a szervezett programokban is szerepel, másrészt pedig Bécs legszebb épületét - ne röhögjetek - a távhőszolgáltató szemétégető művét. Hundertwasser tervezte, és a tőle megszokott vicces színes izék mellett ekkora méretekben a megalomániáját is kiélhette. Hatalmas látvány. (Sajnos bemenni úgy tudom, nem lehet; de a metróállomásról kijuthatunk felfelé egy teraszra, ahonnan körbe lehet sétálni az egészet, halálra fényképezhetjük magunkat.) Mindkettőhöz elvisz a metró, az elsőhöz a Museumsquartier vagy a Volkstheater megállónál kell leszállni - az egyik az egyik végén van, a másik a másikon -, a másodikhoz pedig Spittelaunál. A múzeumi negyedben van egy retró konzolos boltocska, de inkább csak nézelődni való, mint vásárolni. Ne ezért menjünk oda, de ha már ott vagyunk...

Az adventi vásárokban kínált forralt borra ugyanezt mondanám - csak mértékkel. Nem tudom, hogy az osztrákoknak kialakult-e már a 'részeg magyar' sztereotípiájuk, nekem mindenesetre tegnap igen. Visszafelé a vonaton nem sikerült olyan kocsit találnom, ahol ne lettek volna hangoskodók, még némi verekedést is láttam - mindezt kora délután! (Évközben ilyen sosincs.) Megnyugtatásul viszont közlöm, hogy a kulturáltan viselkedő magyarokkal a bécsiek is kulturáltan szoktak viselkedni, nekem legalábbis sose volt ebből gondom. Szerintem utoljára a 90-es évek elején éltek azok az elképzelések, amiket itthon hallok, hogy a magyar mind tolvaj, stb. - most inkább a közel-keleti bevándorlókat utálják, ha már valakit -, egyik-másik történet meg tényleg leginkább a városi legendák körébe tartozik. Menjünk nyugodtan, érezzük magunkat uniós polgároknak kicsit.

A bejegyzés trackback címe:

https://gemeskut.blog.hu/api/trackback/id/tr82263926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása