Gémeskút

Konzolos és PC-s játékkritikák mindenkinek.

Friss topikok

Címkék

2d (2) 4x (2) 5000ft (5) addiktív (5) aerobic (3) akció (17) alex st john (2) amiga (4) apple (3) apróság (4) aranyos (2) arcade (2) atari (2) átverés (2) autó (4) bevásárlás (2) bevezető (2) bitpop (2) borzalmas (11) botrány (2) c64 (3) castlevania (3) civilization (4) családi (3) cyberpunk (2) c 64 (3) ddr (2) dragon ball (2) ds (46) dsi (2) e3 (2) elite (2) elmegy (9) emuláció (5) emulátor (2) építő (4) erőszak (2) évjátékai (3) final fantasy (7) fitness (2) flipper (2) fps (2) gamecube (2) gépház (20) hack (5) hardver (13) háttér (2) hellókarácsony (24) hírek (22) homebrew (7) horror (3) ingyen (17) interjú (3) játékipar (2) játékterem (2) játéktermi (2) (13) jóga (3) jönjönjön (13) jrpg (8) kaland (12) kártyajáték (2) képregény (2) kereső (2) keresőkifejezések (6) kiegészítő (5) kilencvenes évek (2) kódok (2) könyv (4) korhatár (2) korhatárbesorolás (2) körökre osztott (8) legrosszabb (3) letöltés (2) linux (7) logikai (16) lövöldözős (16) mac (4) magyar (2) mario (15) mass effect (7) mászkálós (2) microsoft (5) minijáték (6) mmo (2) mmorpg (4) mozgás (5) multiplatform (3) multiplayer (3) nagyon jó (19) neogeo (2) nes (2) nintendo (74) nyugdíjas (2) olcsó (3) online (2) pc (47) platform (12) playstation (5) pokémon (4) portré (2) ps2 (4) ps3 (8) psp (5) remake (2) remek (2) retro (10) retró (7) riport (2) roguelike (3) rossz (4) rpg (25) rts (2) sandbox (4) scifi (2) sega (4) shovelware (4) slashdot (2) snes (3) sonic (2) sony (4) sport (10) square (5) star wars (4) stratégia (11) szex (3) szimulátor (5) taktika (6) tánc (3) táncszőnyeg (3) tie in (2) tim sweeney (3) torna (3) tudomány (2) tv (3) ubisoft (3) ügyességi (11) űrhajós (5) városépítő (2) vásárlás (2) vendég (3) verekedős (2) vicces (15) videó (13) virtual console (5) web (2) wii (61) wiimote (3) wiiware (10) wii balance board (4) wii fit (6) xbla (4) xbox (5) xbox360 (23) youtube (2) zene (8) zseniális (25) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

[X360] [PS3] Star Wars: The Force Unleashed

2008.09.21. 15:40 - Dewla

Címkék: star wars akció nagyon xbox360

Star Wars: The Force Unleashed

Osztályzat: nagyon jó
Kiadás éve: 2008
Műfaj: Akció
Korosztály:
16+  
Nyelvigény: középfok (ha a sztorit is akarjuk érteni)
Nehézség / Nehézségi ív:  középhaladó
Beletanulási idő: rövid
Ár: 16.990

Ez is eljött, végre megjelent a nagyon várt, nagyon hype-olt Star Wars játék, a Force Unleashed. A Star Wars rajongók régóta nézegetik a screenshotokat és várják, hogy mikor ragadhatnak végre fénykardot (fénykardot, mert a lézerkard helytelen megnevezés), és vethetik bele magukat Darth Vader tanítványának kalandjaiba. Az új generációs konzolokon eddig csak a Lego Star Wars sorozatot játszhattuk, ami bár igen kiváló és szórakoztató játék, de korántsem használja ki a konzolokban rejlő lehetőségeket. A Force Unleashed szinte valamennyi ma kapható konzolon tiszteletét teszi, az Xbox360-as és a PS3-as változaton kívül elérhető még PS2-re, Wii-re, DS-re, PSP-re. Még iPhone-ra is megjelent egy speciális változat az Apple által üzemeltetett Application Store-ban 10 dollárért. Látható tehát, hogy amin a Star Wars logó szerepel, az igen jó üzlet!

A legutóbbi híresztelések szerint PC-re nem fog megjelenni, mert a fizikai motor annyira erőforrás igényes, hogy csak félmillió forint fölötti gépeken lehetne élvezhető. A fizikán pedig nincs mit lebutítani, nem lehet "lejjebb venni", mint a grafikát. Abban talán mindenki egyetért, hogy az "igazi" változat az X360 és a PS3-as, a többiek mind ezekből butított, illetve származtatott verziók. Ahhoz tehát, hogy a játékot valódi fényében élvezhessük, tehát mindenképp szükségünk van a két újkori konzol valamelyikére és egy HDTV-re. Jelen cikk az Xboxos változat alapján készült, a PS3-as változat szinte semmiben nem különbözik.

A New Game-t megnyomva fekete alapon kék betűkkel jelenik meg a legendás "A long time ago in a galaxy far far away..." felirat. Itt már minden Star Wars rajongó lúdbőrös lesz az izgalomtól, hát még amikor a kerettörténet rövid leírása, sárga betűkkel szép lassan tűnik tova az űrben John Williams zenéjére, pont mint a filmek elején.

A sztoriból nem szeretnék sokat elárulni, időben a harmadik és a negyedik rész között vagyunk, annyit azért mondok, hogy számomra külön öröm, hogy a cselekmény nem a szélesen értelmezett Star Wars univerzum valamely most kitalált szegletében játszódik teljesen ismeretlen karakterekkel, hanem olyan fontos kérdésekre derül fény a sztori folyamán, hogy hogyan indult el pontosan a lázadók mozgalma. Egy picit olyan, mintha a filmmel három és feledik résézvel játszanánk. Ez persze vicces annak fényében, hogy a most bemutatott Star Wars animációs film a Klónok Háborúja pedig a kettő és feledik résznek tekinthető. Rengeteg ismert karakter tűnik fel, de számos új arccal is találkozhatunk. Star Wars fanatikusoknak már csak a sztori miatt is kötelező a végigjátszás, az eddigi Star Wars játékok legjobb történetét ismerhetik meg. A végigjátszás legalább kétszer ajánlott mivel kétféle végkifejlet is van.

Amint elkezdődik a játék főszerepben Vader új tanítványával, (The Apprentice, aki egyébként korábban vendégszerepelt a Soul Calibur 4-ben), arra jöttem rá, hogy mára eljutottunk arra a szintre, amikor a tényleg profi és előre renderelt átvezető animációk már alig különböznek magától a játéktól.

Szerintem még egy konzolgeneráció és Final Fantasy: Advent Children mozifilm szintű lesz a játékok grafikája. Persze ez a trend már abból is látszik, hogy egyre több játék használja a saját motorját az átvezető részek megvalósításához, mert a saját motornak is elég jó már a grafikája a filmszerű jelenetek megvalósításához (GTA IV, Metal Gear Solid 4).

A prológus és egyben tanító szintben Darth Vaderrel mehetünk végig a Kashyyyk-on - a wookie-k bolygóján- és mészárolhatjuk halomra a szegény szőrös törzsi harcosokat. Számomra rögtön világossá vált, hogy nagyon jó fénykardozós móka vár rám.  Ezt tovább fokozta az a meglepetés mely akkor ér bennünket, amikor elkezdjük használni az különböző Erő képességeket. A játékban dolgozó Havok fizikai motor elképesztő dolgokat tud. Az elhulló ellenfelek rongybábu (ragdoll) hatásához már hozzá lehetünk szokva, de itt a környezet fizikája eltér az eddig megszokottól. Tökéletesen élethűen csavarodnak a fák, az erőtől elgörbülnek a korlátok, a robbanásoktól szilánkosra törő ablakok nagyon élethűek és tényleg azt az érzést keltik, hogy az Erő viselése borzasztó nagy hatalom. Ennek a remek fizikai motornak az a hátulütője, hogy elkényeztet minket, ezért amikor valami "csak" a korábbi játékok szokásos fizikáját hozza, akkor az fokozottan is csalódást okoz. Ilyen pl. a láthatatlan fal a pályák szélén.

A Vaderrel való mészárlást követően (ahol egyébként a megfelelő mennyiségű saját birodalmi katona likvidálásáért külön achievement jár...) elkezdődik a tényleges játék, itt már a tanítványt alakítjuk. Az első pár küldetésben élve maradt jediket kell levadásznunk. Az irányítás intuitív, a harc jól kidolgozott. A kombinációkat viszonylag könnyű megtanulni és amikor már belejöttünk, nagyon jól tud működni. Egy-két fénykardcsapás után egy gyors villámmal megbénítjuk az ellent, majd a levegőbe emeljük és hozzávágjuk a távolban közeledő csoporthoz. Majd a falról lekapjuk a robbanószeres tartályt, és az erő segítségével messzire repítjük a még élő ellenfelekhez. Mindez csak pár gombnyomás. A harcban rendszerint minden úgy történik ahogy akarjuk, nincs túlbonyolítva és kellően pörgős, de megvannak azért a mélységei is.

Sokszor találkozunk ugrálós részekkel. Ilyenkor odavész a jó irányíthatóság. Az ugrálós részek frusztrálóak, sokszor leesünk. Ha sikerül is valami jót csinálni akkor is esetlegesnek érezzük. Ez nem egy platformjáték, ezért a minimálisnál (mondjuk 1-1 szakadék átugrása) nem is kellett volna jobban erőltetni ezt az aspektust. A végére már azért rá lehet érezni, de a platform-elemek végig szinte csak bosszúságot okoznak.

A játék eleje remekül indul, hangulatosak a pályák, látványos és pörgős az akció. Nem tudják végig tartani ezt a szintet, a végére érezhetően kimerült a kreativitás. Vannak pályák amikre többször vissza kell menni, ilyenkor az volt az érzésem, hogy ez egy olcsó megoldás a készítőktől a játék hosszának növelésére.

Külön kiemelendők az RPG elemek. Nem kell valami hihetetlenül bonyolult tapasztalati és fejlődési rendszerre gondolni, de azért elég markáns része a játéknak. Az ellenfelek legyőzésért tapasztalati pontokat gyűjtünk (stílusos harcért pedig bónuszt). Ha összegyűlik a megfelelő pont, akkor szintet lép a karakterünk. Szintlépéskor fejleszthetjük a képességeinket. Sokféle fejlődési lehetőség van, bárki kedvére testre szabhatja a karakterét. Ami negatívum nálam itt előjött, hogy a kombók fejlesztésére használható ágat én kb. a játék 80%-nál már teljesen kitöltöttem, de továbbra is kaptam a kombó pontokat szintlépéskor, de ezeket már nem tudtam mire költeni (a kombóra költhető pontok külön vannak mondjuk az Erő képességekre költhető pontoktól). Ezt leszámítva a fejlődési rendszer szórakoztató, jó böngészgetni és tervezgetni, hogy mire fogjuk költeni a pontokat.

Fontos eleme a Force Unleashed-nek a rejtett holocronok megtalálása. A pályák során különböző rejtett és kevésbé rejtett helyeken fénylő négyzeteket találhatunk. Ezek adhatnak  pillanatnyi plusszokat (pl. sérthetetlenség), tapasztalati pontokat, de találhatunk új színeket a fénykardunkhoz, valamint új ruhákat is szerezhetünk. Sokszor van olyan, hogy meglátjuk valahol az egyik ilyen fénylő holocront és elképzelésünk nincs, hogyan lehetne oda eljutni. Gyakran tényleg kreatívnak kell lennünk, dobozokat és mindenféle tereptárgyakat kell rendezgetnünk. Engem ez a rész szórakoztatott, csak az árnyékolta be az egészet, hogy ilyenkor előtérbe került a játék egyik gyenge pontja, a már fent említett ugrálós rész. Azt viszont nagyon élveztem, hogy mindig a pálya hangulatához, illetve az aktuális öltözékhez tudtam választani a fénykard színét és a ruhákat.

A hangeffektusok és a zene 10/10-et érdemelnek. A fénykardok és a lézer-lövedékek  hangját 5.1-es hangzásban élvezhetjük, a zene pedig folyamatosan követi az eseményeket, mindig a hangulatnak megfelelő muzsika szól. Gyakran csendülnek fel melódiák az eredeti Star Wars filmből, ami egy magamfajta rajongónak hatalmas öröm.

Ehhez hasonló jedis akciójátékra legutóbb 2005-ben volt lehetőségünk a Episode 3: Revenge of the Sith-ben. Bár a kritikák lehúzták, én gyakorlatilag gyerekkorom óta vártam, hogy mikor lehet végre számítógépen igazi epikus fénykard csatákat vívni, ezért nekem az is nagyon tetszett. Nincs ez máshogy a Force Unleashed-del sem. 2005 már régen volt, a remek sztori, a gyönyörű grafika és átvezető animációk és a kiváló zene miatt én végig nagyon élveztem a játékot. Volt egy pár idegesítő rész, de sosem zavartak igazán. Persze lehet, hogy csak a Star Wars miatt kedveltem ennyire és bocsátom meg viszonylag könnyen a hibákat. Ha nem ebben a legendás univerzumban játszódna, csak egy erős átlagos értékelést kapna. Ez az a játék, amit megemel maga az univerzum hangulata, ahol játszódik.

A bejegyzés trackback címe:

https://gemeskut.blog.hu/api/trackback/id/tr96670072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.09.21. 16:35:50

Vader meg Yoda is kismiska ahhoz képest amilyen brutál jedik vannak ebben a játékban. :D:D:D

bobafett 2008.09.21. 17:02:41

SW játék konzolon, pc-re meg ki sem jön?..szégyen és szánalmas. Soha nem játszom konzolom, full gáz, rossz írányíthatóság, nem lehet rendesen gombokat konfigolni..aki játszott valaha pc-vel rendes játékot, annak a konzol csőd és szánalom.

Biztos nagyon jól néz ki a játék, de a SW ott bukta el, hogy nem folytatta a Jedi Knight sorozatot. Az utolsó legendás rész a Mysteries of the Sith volt, esetled Outcast és az Academy még jó volt, de itt már nem volt FPS belső nézetes fénykardozás, és a SW játékok erőssége, a kitűnő pályaszerkesztés is egyre alacsonyabb színvonalú lett.
(Emléxik még valaki a MOTS félelmetesen jó utolsó pályájára? Hol vannak már ettől a mai játékok?!)
Sajnos konzol láz van, mert az emberek hülyék ahhoz hogy rendesen pc-n bekonfigoljanak egy komoly játékot.

pécéfaszom 2008.09.21. 17:08:32

bobafett, de egy oskovulet, barom vagy. gombkonfigolas meg a komoly jatekok "bekonfigolasa". ugyan hallgass el a faszsagaiddal es nyomogassad csak az egeredet. en dolgozom a gepen, a konzolom meg azert van, hogy elvezzem a jatekot rajta es aki azt mondja, hogy pécé a kiraly, konzol szar, az ... a, mindegy: 1xuen csak bekaphatja. annyi esze nincs, mint egy lepkenek :P

AP 2008.09.21. 17:13:19

Nem értek egyet azzal, hogy bárminek a PC-s verziója az xbox-osból van lebutítva..
PC-n sokkal nagyobb felbontásban és több fps-el fut ugyanaz.

iMi 2008.09.21. 17:16:08

Ti is benyeltétek a maszlagot, amit a fejlesztők nyomtak az arcotokba. Azért nem jött pc-re, mert nagyon erőforrásigényes a játék, bla,bla,bla. Wii-re, DS-re, PSP-re és PS2-re akkor hogy a bánatba tudták elkészíteni???:/:/

Bár jobb is, hazavágja az egész SW mitológiát.

bugger 2008.09.21. 17:21:29

Hát igen, ti is úgy benyeltétek a fejlesztők reklámját, mint az égi mannát... Minden valamennyire is számító teszter porig alázta ezt a rakás szerencsétlenséget.
A "pc nem elég erős" meg annyira erős túlzás, hogy a gta4, ami ugyanazt a fizikát használja, mégis lesz pc-n. Ja, a wii/ds/psp meg közelébe nem ér a pc-n használt számítási kapacitásnak. Mégis elkészült rájuk is.

osztályzat: szar.

lovas 2008.09.21. 17:38:42

Szánalmas féregség ez a fikázás. Nem tetszik baze, ne játsszál vele. Játszanál, de csak pécéd van, szar ügy -- de emiatt fikázni igénytelen balfaszság

bobafett 2008.09.21. 17:42:39

pécéfaszom!
Én is dolgozom a gépen konzolmajom!...lehet komolyabban is mint te,....de attól még pc-n a legjobb játszani. Pont. A konzol gyerekeknek és hétvégi játékosoknak szól, akik soha nem játszottak végig egy igazi game-t. De minek is magyarázok neked, nincs tapasztalatod. Ha lenne tudnád, hogy pc-n játszani az igazi.

Dewla · http://konnektor.org 2008.09.21. 17:48:08

A PS2, meg a Wii változat erősen butított, a DS és a PSP meg az iPhone-ra készült változat egy teljesen más játék. Max a PS2/Wii-s jöhetett volna ki pc-re, de azok nem tudták volna felvenni a versenyt a mai modern pc-s játékokkal. Szerintem egész egyszerűen nem volt kedvük foglalkozni az optimalizációval PC-re. Várnak egy fél évet vagy egy picit többet, addigra kijön egy újabb generációs vid. kártya, a mostani csúcs meg olcsóbb lesz és akkor majd kihozzák. Pont, mint a GTA esetében. Az meg nagyon erős csúsztatás, hogy minden valamennyire is számító teszter porig alázta:

www.gamerankings.com/htmlpages2/933156.asp

IGN 7.3, Gamespot 7.5. Nem mondom, hogy minden idők legjobb játéka de azért ez nem a porig alázás. Persze ettől még nyilván sokaknak nem tetszik. A cikkben is írtam, hogy kb. átlagost adnék rá ha nem SW játék lenne.

AP: A kérdés, csak az, hogy egy mennyire drága pc tudja ugyan azt, és hány embernek van olyan.

5 éves korom óta játszom igen aktívan. Ma már nincs PC-m csak konzoljaim itthon és csak azon játszom. Én döntöttem így, mert NEKEM nagyobb élvezetet nyújt nagyképernyőn HD felbontásban a fotelból ülve játszani. A kezelhetőséget meg lehet szokni simán, nem megy az élvezhetőség rovására. Igazán komplex és öszetett játékok kezelhetőségét is tök jól megoldják a kontrollerrel (Mass Effect, FF XII), de FPS-eket is jó játszani. Persze az egér+bill percizitást nem lehet elérni, de ez legtöbbször nem is zavaró. Nyilván nem kontrollerer akarom megnyerni a CS világbajnokságot.

Persze pl. WOW-ozni, vagy magas szinte Coutner Strike-olni elképzelhetetlen konzolon. Akik ilyesmikkel nyomják azoknak mindig is maradni fog a PC.

Ilyen szinten fikázni a konzolokat szűk látókörűség, észre kell venni, hogy erre halad a világ. A PC-s játékok marginalizálódnak. A nagy nevek később, vagy egyáltalán nem jönnek ki PC-re. Én simán megértem azt aki azt mondja, hogy ő megrögzött PC-s sosem fog konzolhoz nyúlni. De trendeket ettől függetlenül nem lehet nem észre venni...

Yann Le Pentrec 2008.09.21. 17:49:51

Én is az allround megoldás híve vagyok, nem fogok külön konzolt venni a játékok miatt. A fizikára hívatkozás pedig nevetséges, bárki vehet Ageia (most már ugye nVidia) PhysX kártyát a gépébe.

Vészmadár 2008.09.21. 18:03:04

Álljatok már le, gyerekek. Komolyan, mint az óvodások a homokozóban: "a Piros vödör jobb, mert nem ragad bele a homok, bebebe":-)
Végigjátszottam a játékot, és a KOTOR 1-2 óta nem szórakoztam ilyen jól SW játékon. A sztori minden dicséretet megérdemel, a játék pedig olyan pörgős, hgy észre se vettem, hogy már vagy 4 órája játszom, csak a PSP-n felvillanó jel figyelmeztetett, hogy sikerült lemeríteni teljesen az aksit:-) Mindenkinek ajánlani tudom.
Végre egy olyan Sith, aki ne pusztítani, mészárolni akar. Nincsenek gátlásai, rémálmai a megölt ellenfelek miatt,de valahol ember.A jediknél a folytonos érzelemkontroll sohassem jött be - de az Apprentice olyan sith,aki sokkal közelebb tud állni az emberhez, mint a dinnye Palpatine, vagy a sablonos Vader.
Kedvencem - erősen sarkítva előadva:
Vader: Erős vagy,hogy teljes értékű Sith legyél,menj,öld meg ezt a Jedit.
Apprentice: Igen,mester...
Mission Accomplished,majd
Vader: Áhh, ez nem volt igazi teszt,menj el a Jedi templomba,és majd ott...
Apprentice:Sóhajt - Igen mester.
Mission Acconplished, majd
Vader:NOs, végre elérkeztél az igazi teszthez,menj, ésöld meg ezt a Jedit
Apprentice: Mivan? Már kétszer végrehajtottam a nyavalyás tesztet!
:-)
ÉS remekül hozza az egyedül a világ ellen hangulatot. Nincs támogatás, nincs társak, segítők - csak TE, és az ERŐ.
9/10

Ami a PC vs konzl ellentétet illeti:
Mindkettőn játszom - igen, ilyen hülye vagyok, mielőtt megkérdezitek. Stratégiai játékot, főleg RTS-t, vagy FPS-t sohasem játszanék konzolon - ahhoz szvsz a pc, az egér az igazi. Próbáltam PSP-n a Rainbow Six: Vegast, és rémálmaimban se jöjjön elő az irányítás. Brrr:(
Ugyanakkor pl. autóversenyhez, vagy pl az Eye of Judgement, vagy God of War játékhoz valahogy jobb a konzol - pörgősebb, könnyebb a játékmenet, és nem csúszom el olyanokon, hogy affrancba, rossz gombot nyomtam be, most kezdhetem elölről....
(Aki most azzal jön, hogy vegyek kontrollert apc-hez, üzenem, hogy csókolom, van, mégis inkább a konzol, a fentiek miatt)

bobafett 2008.09.21. 18:09:33

2 dolog, főleg pécéfaszom-nak

" Persze az egér+bill percizitást nem lehet elérni! "

"stratégiai játékot, főleg RTS-t, vagy FPS-t sohasem játszanék konzolon - ahhoz szvsz a pc, az egér az igazi. Próbáltam PSP-n a Rainbow Six: Vegast, és rémálmaimban se jöjjön elő az irányítás. Brrr:( "

KÖSZÖNÖM!. ENNYI! ....játsszon ki-ki igénye szerint.

totya 2008.09.21. 18:09:36

khm. erdemes elolvasni hogy valojaban miert nem lesz PCs verzio ebbol.
www.extremetech.com/article2/0,2845,2271706,00.asp

gyk: mig minden PC alkalmas warezra, es 90% feletti az illegalis jatekszoftver-arany, mikozben konzol moddolasra igen kevesen adjak a fejuket, na addig csokkenni fog a PCre kiadott jatekok szama.

rettegettegérfog 2008.09.21. 18:16:08

FOGYASSZ! HERDÁLJ! SZENVEDJ! De jó hogy ennyi bajotok van csak! Van akinek a villanyszámlára sincs pénze, ti meg itt villogtok a szar kütyüitekkel. Remélem jövőre baszhatjátok is ki mindet mert jön az újabb a szebb a jobb. Megyek sudokuzni... :)))

Tapper 2008.09.21. 18:39:11

Konzolosoknak...
Próbált valaki konzolon High-end szimulatort futtatni? esetleg
HOTAS rendszert csatlakoztatni hozzá? SZal mindkét gamer cuccnak megvan a létjogosultsága, mert vannak olyan dolgok amikre a konzol alkalmatlan.....

MP33PORTAL · http://downlinkz.com 2008.09.21. 19:15:44

Nos akkor fejtsed ki a high end nszimulátort? Ezt a kifejezést még nem is hallottam. Az valami 3D -s izé ???

Gabest 2008.09.21. 19:57:58

Ez valami csihipuhi? Ahhoz én már öreg vagyok.

Calvin 2008.09.21. 20:14:07

Konzol. Egyértelműen.
A pc egy átmeneti, mondjuk úgy szükségállapot. Másolt dvd-k világa, bobafett világa, ócsóvilág.

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.09.21. 20:16:44

Hát én még csak a demót próbáltam, de azt _nagyon_ élveztem, pedig nekem eddig SW játékból egyedül a KotOR 1-2 jött be (azok viszont nagyon). Nem igazán értem, miért vált ki ez a játék ekkora indulatokat, ha valaminek kéne, akkor az inkább a Clone Wars rajzfilm, nekem már a trailerek is betettek. Ez egy hack & slash dolog frankó SW környezetben, én őszintén szólva nem rajongok a műfajért, úgyhogy ha még nekem is tetszik, akkor talán nem a minden legalja.

Mondjuk gondolom az is probléma, hogy az Indexre olyan ajánlóval került ki, mintha ez lenne a világ legjobb játéka, ami azért a cikkből le kéne hogy jöjjön hogy _nem_, nem erről van szó, és Dewla sem 100%-ot adott rá. (Aki nem olvassa rendszeresen a blogot: 6-os rendszerben szoktunk osztályozni, a "nagyon jó" az az 5-ös, szóval még van fölötte. Egész konkrétan ezt használjuk: borzalmas-rossz-elmegy-jó-nagyon jó-zseniális.)

Visszatérve a Force Unleashedhez, azért nem vettem még meg, mert egyrészt ahol néztem, mindenhol már el is fogyott az Xbox verzió, másrészt a 60-65€-t _nagyon_ sokallom egy játékért. Ha mondjuk lenne benne legalább 30-40 óra játékidő, akkor azt mondanám, hááááááááát talán... így inkább megvárom, amíg lejjebb megy az ára, van most épp elég minden, amivel játszhatok. Igen megszaladtak a játékárak... (Magyarországon mindig is magasak voltak, de most szerintem külföldön is...)

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.09.21. 20:38:15

A legdurvábban trágár hozzászólásokat, fogyatékosügyi témát, warezolási felhívásokat kitöröltem. (A fentiek alapján el tudjátok képzelni, ha ezeket bennhagytam, miket töröltem ki?) Kéretik a témához hozzászólni és nem egymást anyázni. Nyugodtan vívjátok csak a kommentekben a PC-konzol háborút, de trágár kifejezések és offtopic témák, valamint ad hominem érvelés nélkül.
hu.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem

Rod 2008.09.21. 20:50:40

Kipróbálnám a Wii verziót, az kapta a legmagasabb értékelést a platformok között.

Aki pedig azt mondja, hogy nem lehet rendesen FPS-t játszani konzolon, az nézze meg ezt: www.youtube.com/watch?v=ZE8ZFmXxm6c

WhoTheHell 2008.09.21. 20:53:28

Egyfelől totya-val értek egyet:
"gyk: mig minden PC alkalmas warezra, es 90% feletti az illegalis jatekszoftver-arany, mikozben konzol moddolasra igen kevesen adjak a fejuket, na addig csokkenni fog a PCre kiadott jatekok szama."

Másfelől meg azt is vegyétek figyelembe, hogy sokkal könnyebb XBoxra meg PS3-ra fejleszteni bizonyos szempontból mint PC-re. Nem arra gondolok mielőtt a magukat hozzáértők lehurrognak, hogy könnyebb megírni aprogit. Hanem arra, hogy ha megírták az futni fog. Nem úgy mint PC-n, hogy mindenkinek más a hardvere és ezért egy csomó ki-be kapcsolható opció kell. Meg ha ne ad isten le is teszteltük és jó is volt akkor is a Mari néni gépén az 1 éves driverrel már fagy....

WhoTheHell 2008.09.21. 20:56:26

s/Nem arra gondolok mielőtt a magukat hozzáértők lehurrognak, hogy könnyebb megírni a progit. /Nem arra gondolok mielőtt a magukat hozzáértőnek gondolók lehurrognak, hogy könnyebb megírni a progit./g

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.09.21. 21:12:52

bobafett, jókat írsz! szerintem is brutál jó volt a jedi knight-okban a pálya design... azóta se nagyon találok ilyen játékot :(

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.09.21. 21:14:47

bobafett, azért a konzolt ne szóld le annyira... én is így voltam amíg nem vittem végig x360-on a gears of wart meg a r6vegas-t... tök kényelmes volt az irányítás, csak hátradőltem a székben... pedig én is nagy fps fan vagyok és azt hittem egér nélkül semmi se fog menni jól

Krapulax 2008.09.21. 21:31:07

Ezt a rossz dumat! Gyerekek, barmelyik kozepkategorias PC porba alazza az XBoxot nyers eroben.

lollipop · http://asd.hu 2008.09.21. 21:33:07

alapvetően pc-s vagyok, soha nem volt konzolom, de drukkolok hogy teljesen kipusztuljon, mint játékplatform. aztán mindenki vesz egy konzolt aki játszani akar, a pc-n meg használhatunk bármilyen OS-t, csak egy böngészőt kell tudnia futtatni...

DE, ezt a játékot el nem tudom képzelni egér nélkül. A jedi knight 1-2-3 jó volt egérrel, szétszabtam mindenkit :) kontrollerrel wtf...

ez a "túlgyengelenne a pécé" meg egy vicc.

Mihók 2008.09.21. 21:42:11

Én még C64-el kezdtem tolni a játékokat. Szerintem édes mindegy mivel játszol...de azért a konzolosok figyelmébe ajánlanék valamit. Jelenleg a világ legjobb játékgyártója a Blizzard és nos mindenki tudja elsősorban milyen piacra is szánja a termékeit. Nagyon szép és nagyon jó konzolos játékok vannak, de amit én szeretek azt a fenti cég gyártja...és a PC-n mindig is lesznek játékok...csak más stílusban verhetetlen mint a konzol...ennyi és pont. A konzolok most azzal léptek nagyot, hogy sok PC tulaj is vesz mert vannak olyan gamek amik kezdik otthagyni a PC-t Viszont vannak olyan játékosok, akik azokkal a stílusú játékokkal régen se játszottak. Pl én sem...engem egyáltalán nem izgatott, hogy a Final Fantasy vagy a Gears of War milyen platformra jön ki. Vagy az egyéb akciójátékok se...a legtöbbnek max a címét tudtam régen is...:) Viszont jön a DIO3 és a Starcraft új része PC-re, itt van az új WOW kiegészítő. Többfélék vagyunk...Én PC-s maradok mert amivel én játszok az ezen a vason fut.

bobafett 2008.09.21. 22:06:40

Láttam pár játékot konzolon, játszottam is, autoverseny ok volt, de pl fps az felejtős. xbox360as, gears of war volt, ha jól emléxem. Megdöbbentően egyszerű volt az egész, a pályák tervezése nulla, tipikus végiggyalogolok és kinyírok mindenkit feeling, unalmas...aki végignyomott egy sima half-life 1-et, az tudja miről beszélek...sztem a konzol játéktermi szint.
örülök vannak itt még olyanok akik emlékeznek pl a MOTS-re, az hatalmas volt anno. Manapság tényleg nincsenek ilyen játékok.
Sztem jobb story végignyomni egy Jk gamet, mint bármelyik uj sw film episode 1.2.3....

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2008.09.21. 22:07:18

psp-n jatszottam vegig szerintem teljesen jo volt rajta, csak rovid.

imho pc-n nem lehetne olyan jol iranyitani, az a sok-sok kombo.

psp-re ki tud jonni a jatek, pc-re nem, igen mert a psp egy adott hardware, amire fejleszteni kell es nem pc, ami szinte mindegyik mas, sokkal egyszserubb.

amugy meg szerintem is minden platformnak megvan a maga jateka, fps szerintem is inkabb pc

wendriner úr 2008.09.22. 16:09:01

beleneztem a wii verzioba, de a wookie-k egeszen ronda modon haltak meg (nem mintha eletukben ki lettek volna rendesen dolgozva), ezert tiz perc utan kilottem. a metroid 3-hoz nem hasonlithato a grafikaja. a fenykardozas wiimote resze viszont el lett talalva imho.

Gamer 3798 2008.09.22. 20:43:44

Bobafett,
Nem tudom, h te hol élsz, deh láthatnád, h a Pc ideje lejárt!! Ezt lehet tagadni, meg lehet engem szidni, h mekkora idióta vok stb, deh nézd csak meg a játékmegjelenéseket... lol
Régen én is krv sokat gameltem Pc-n és szerettem is meg minden, deh rá kellett jönnöm, h konzolon sokkal jobb. Aki mást mond az hazudik vagy hülye. Ennyi.
Amúgy nekem személy szerint van Pc-m is meg X360-om is. Deh mondhatni sokat játszottam az elmúlt időben PS3-on is meg volt szerencsém kipróbálni a Nintendo Wii-t is. Összeségében az a véleményem, h konzolon sokkal-sokkal jobb játszani mint pc-n. JOBB az irányítása, szebbek a játékok, sokkal előbb megjelennek, nem kell 5-10 GB a telepítésükhöz stb. Ajánlom mielőtt leírod a hülyeségeidet, h így a Pc meg úgy a Pc előtte próbálj ki alaposabban pár konzolt. Azt ne mond nekem, h pl billentyűzetről jobb autózni, mint az Xbox 360-as kontrollerel, amin vannak analóg karok stb.
Igen Pc-n is jó gamleni, ott is vannak jó gamek, deh amíg Pc-n elversz 2-3 évente sok százezret gépfejlesztésre, addig 1 konzolt 1x-er megveszel és 5-6 évig nem nagyon kell ráköltened, v max 5-10 ezret a kisebb hibák javítására v ilyesmi. Szal nekem kb ennyi a véleményem.

fogtunder · http://fogtunder.freeblog.hu 2008.09.23. 11:25:43

a játékról: én ps2-n játszok vele (igen, azért mert csóró gamer vagyok), és bár nem vertem a seggem a plafonba tőle eddig, egész kellemes. az iránytást kicsit szokni kell, de utána nagyon látványosan lehet gyilkolászni, élvezetes, de eddigi tapasztalataim alapján a sztori az, ami viszi a hátán az egészet.
sajnos látványra még a ps2-höz képest sem egy nagy szám a játék, láttunk ennél már sokkal jobbat is. az ugarbugrás részektől nekem is a hajam hullik, de szerencsére nem túl hosszúak legalább.
összességében megéri a ráfordított időt, de nem egy god of war. nálam 7/10.

a másik témáról meg annyit, hogy tudom, hogy ennek a vitának soha nem lesz vége, de kicsit kultúráltabban is hozzá lehetne állni a másik véleményéhez. mindenki azon játszik, amit jobban szeret/amire pénze van/stb, de ettől még a másik platform nem lesz egyértelműen szar. ízlések és ficamok, emberek...

Fandi 2008.09.24. 10:35:36

Kis hozzászólásként csak annyit, hogy én nem játszottam vele, csak követtem, ahogy albitársam végignyomja. Élvezetes kis ütlegelős játéknak látszott, viszont történetileg a béka feneke alatt.
A másik nagyon problémás rész az arcok animálása. Az vmi botrányosan rosszra sikeredett. Amíg nem mozognak, addig nincs nagy gond, de utána...

És hogy miért is nem készül el PC-re:
gucomics.com/comic/?cdate=20080911

bobafett 2008.09.24. 21:24:36

Gamer....nem értek egyet,...
"Aki mást mond az hazudik vagy hülye. Ennyi. "

én is ezt mondom...csak éppen a pc mellett voksolok. Sztem a konzol gyerekeknek való, pc-n még mindig jobb játszani, "Aki mást mond az hazudik vagy hülye. Ennyi. " ..szóval nem fogunk megegyezni...és ne hidd, hogy egyedül vagyok ezzel...

Ajánlom gondolkodj mielőtt leírod a hülyeségeidet..
a kontroller kényelmetlen, sosem fogom megszokni, ne hidd hogy nem próbáltam. A telepítés és az 5-10 giga ellenére, sokkal jobb a játékmenet pc-n.

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.09.25. 01:39:08

Közben a Force Unleashed eladási csúcsokat dönt:
www.joystiq.com/2008/09/23/force-unleashed-sells-1-5-million-units-in-a-week

(csendben megjegyzem, hogy a Gears of War nem is FPS.)

chronos 2008.09.26. 22:03:32

bobafett! itthon 3 pc figyel, azt árulom 8-x órában, de akkor is butaságokat írsz! nincs ez a sz*rakodás mint pc-n, betolod azt jáccó'! ezt nem pótolhatja semmi pc's hw hype!

gabriel · http://www.rongo.hu 2008.10.01. 19:23:05

Wii-n játszom vele, nagyon hangulatos az erő irányítása a Nunchuk-kal.
Az oldalt (RSS-t) felvettem hírforrásként a rongo.hu-ra.

laca 2008.10.10. 20:24:47

Hy
véleményem:Szerintem baromság ezen veszekedni.
Ki probáltam már a pc-t és az uj konzolakat is és az egyértelmű hogy a single player játékokba a pc nagyon alul marad. Én is jobban szeretem a pc t mivel ott vannak a multiplayer ek mert azér jobban élvezhető egy olyan játék ahol nem egyedül végigviszek 1 játékot 3-4szer.Tudom hogy van xboxlive de azér az nem ugyan az mint a pcn. Szóval sztem amig a konzolosok nem csinálnak egy pár jó élvezhető multiplayer játékot és hozzá jó netet addig a pc-sek multiplayerben a konzolosak meg singlebe lesznek előnyben.

laca 2008.10.10. 20:25:46

+ sztem is cool ez a játék.

energiavámpír 2008.12.03. 23:06:47

feneketlen mélységekbe vivő döbbenet, amit itt a hozzászólások végigolvasása után érzek..
sajnos a játékról szóló tapasztalatokat nem tudom gyarapítani (mondhatni ezért is vetődtem erre az oldalra, hogy utánaolvassak), viszont ami itt pc-konzol vitában megy, hát az igen érdekes. mindkét oldalról olvashatunk itt kemény és jócskán szemellenzős kijelentéseket, de alapjában véve mégis csak az asztali gépek rajongóinak lenne ajánlatosabb, ha egy induripindurit nyitottabb szemmel járnának, s egy kicsit józan paraszti ésszel átgondolnák leírt érveiket.
de most őszintén: miért kötitek az ebet a karóhoz, és állítjátok akár az életetek árán is, hogy amit nem pc-n játszanak, az kutyaszar? nem tudom egyszerűen megérteni azokat az embereket, akik mondjuk egy 120 cm képátlójú full hd tévé és egy 19''-os monitor után az képesek az utóbbira a voksukat tenni. nem arról van szó, hogy a monitor már kvarcjáték szintnek számítana manapság, csak hát, értitek. más példával élve: aki pl. nagyon vár egy konkrét filmet, lehet, hogy először lehúzza szépen torrenten, de ha nagyon tetszik neki, akkor általában igenis elmegy és megnézi moziban. vagy már egyből ott nézi meg. én speciel az episode III-nál nem sajnáltam sem az anyagiakat, sem az energiát (másnap reggeli mosottszar ébredést stb.), hogy az éjfeles bemutatón lássam először. nem hiszem, hogy ezt különösebben magyarázni kellene még, egyetérteni persze nem muszáj ezzel ebben a témában, mindenkinek a szíve-lelke, hogy ki hogy szereti, mindenesetre a monitorpártiság ritka sótlan ízlésre vall.
továbbá: nagyon úgy tűnik, hogy az egész pöcö-konzol vitának a magját igazából csak egy ellentét táplálja: az irányítás. egy tényt mondjuk mindjárt az elején leszögezhetünk: az RTS játékokat tényleg elég perverz dolog kontrollerrel irányítani, ehhez tényleg jobb az egér/bill kombó. viszont FPS-eknél már már eléggé meggondolatlanul megy a fujjogás a kontrollerre.
kezdve mindjárt azzal, hogy a "kontroller kényelmetlen". bocsássatok meg, de ilyet CSAK az mond, aki még nem volt hajlandó tíz másodpercnél tovább kontrollert a kezében tartani - mert gondolom a vallásuk tiltja, vagy a jóég sem tudja, hogy ugyan mégis mi a búbánatért.
könyörgöm: a kontrollereket az emberi KÉZHEZ tervezik. aki a nagysikerű konzolok kontrollereire azt mondja, hogy "kényelmetlen", az valószínűsíthetően egy durván megfaragott fatuskón ül most a számítógépe előtt, s még csak hírből sem ismeri mondjuk pl. a süppedős foteleket, vagy világra jövetelekor a szülészorvos nem diagnosztizálta nála a fogóreflexet. vagy talán az is lehet, hogy alapból úgy áll a kontrollerhez, hogy márpedig ha a fene fenét is eszik, de a kontrollert azt utálni kell, mert az szar, igénytelen, kaka, milyen bénán néz má'ki, a fos, haverjaim kiröhögnének ha ezt látnák a kezemben, széklet, szar, egyébként is az egész konzolosdi is úgy szar ahogy van, szar, SZAR. na hát ilyen hozzáállással valószínűleg tényleg kényelmetlen is marad életünk végéig.
visszatérve az FPS-re. pedig kedves billentyű/egér fanok, ha hiszitek ha nem: igenis lehet kontrollerrel fps-t irányítani. semmi más nem kell hozzá, mint egy kis 'energiát' befektetni a gyakorlásba. egy nap alatt ezt le is lehet egyszer s mindenkorra rendezni. szépen, nyugodtan, lassan, próbálgatni kell, meg hozni kell egy szép elhatározást, hogy - a kezdeti problémák egyik jellegzetes példája - mostan akkor inverz Y tengely legyen-e vagy sem (ha ahogy pc-n megszoktad, s az istennek sem akar úgy menni, akkor tessék nyugodtan átállítani az ellenkezőjére, és úgy is próbálni). kellő gyakorlás után meg majd már csak azt veszitek észre, hogy hohó, hát így is van ám "játékmenet", ki gondolta vóna'. s egyébként is az az 'energiabefektetés' amit a művelet ilyenkor igényel, az körülbelül annyira 'megterhelő', mint amikor pl. 96-97 környékén - úgy durván a quake megjelenésével - kellett áttérni a wolfensteinnél, doomnál megszokott kurzorbill.+egér irányításról a - ma már alapvetésnek mondható - wsad+egér megoldásra. a többiek meg ugye később. nem mindenkinél volt zökkenőmentes a váltás, de aztán persze hamar kiderült, hogy mégsem akkora vaszisztdasz az egész.
amit meg laca írt, azt meg újbóli elolvasásra ajánlom mindazoknak, akik kizárólag egy platform mellett kardoskodnak. legyen az konzol, vagy pc.

energiavámpír 2008.12.03. 23:25:23

még annyit hozzátennék, hogy kulturált ellenvéleményeket szívesen olvasnék a témában - bár nem kötelező, mert hát végülis offtopic az egész - , akinek neaggyisten úgy adná a kedve. de akik grétsy lászló urasdit kívánnának pár mondatommal játszani, azoknak jelzem, igen, néhányat magam is észrevettem, de alapjáraton köszönöm szépen, igazán nem kell a kedvemért fáradoznotok, nélkületek is nagyon jól megvagyok.
aufviderzén.

debilgyik (törölt) 2008.12.21. 18:05:53

Gyenguci játék (Wii), LEGO Star Wars Complete Saga és Lightsaber Duels után kifejezetten nem tetszett, pedig utóbbi se egy világszám. A grafika iszonyat és ne mondja senki, hogy ennyit bír a gép, mert itt egyszerűen igénytelen a grafika. Anno néztem verkfilmen, hogyan készült a CGI Yoda a második filmhez (már a címére sem emlékszem a filmnek, annyira szánalmas volt), hetekig próbálgatták az animátorok, Lucas sorra utasította el a bemutatott produkciókat, ennél a játéknál nem voltak ilyen gondok, ha sz.r, hát legyen sz.r. Vader köpenyének mozgásától majdnem lepetéztem, ahogy a reptéri szóvivő mondaná.

Elég rablógyilkos kinézetű egyik-másik jedi, úgyhogy végülis nem voltak lelkiismereti problémáim a megölésükkel, pedig ettől tartottam legjobban.
süti beállítások módosítása