Gémeskút

Konzolos és PC-s játékkritikák mindenkinek.

Friss topikok

Címkék

2d (2) 4x (2) 5000ft (5) addiktív (5) aerobic (3) akció (17) alex st john (2) amiga (4) apple (3) apróság (4) aranyos (2) arcade (2) atari (2) átverés (2) autó (4) bevásárlás (2) bevezető (2) bitpop (2) borzalmas (11) botrány (2) c64 (3) castlevania (3) civilization (4) családi (3) cyberpunk (2) c 64 (3) ddr (2) dragon ball (2) ds (46) dsi (2) e3 (2) elite (2) elmegy (9) emuláció (5) emulátor (2) építő (4) erőszak (2) évjátékai (3) final fantasy (7) fitness (2) flipper (2) fps (2) gamecube (2) gépház (20) hack (5) hardver (13) háttér (2) hellókarácsony (24) hírek (22) homebrew (7) horror (3) ingyen (17) interjú (3) játékipar (2) játékterem (2) játéktermi (2) (13) jóga (3) jönjönjön (13) jrpg (8) kaland (12) kártyajáték (2) képregény (2) kereső (2) keresőkifejezések (6) kiegészítő (5) kilencvenes évek (2) kódok (2) könyv (4) korhatár (2) korhatárbesorolás (2) körökre osztott (8) legrosszabb (3) letöltés (2) linux (7) logikai (16) lövöldözős (16) mac (4) magyar (2) mario (15) mass effect (7) mászkálós (2) microsoft (5) minijáték (6) mmo (2) mmorpg (4) mozgás (5) multiplatform (3) multiplayer (3) nagyon jó (19) neogeo (2) nes (2) nintendo (74) nyugdíjas (2) olcsó (3) online (2) pc (47) platform (12) playstation (5) pokémon (4) portré (2) ps2 (4) ps3 (8) psp (5) remake (2) remek (2) retro (10) retró (7) riport (2) roguelike (3) rossz (4) rpg (25) rts (2) sandbox (4) scifi (2) sega (4) shovelware (4) slashdot (2) snes (3) sonic (2) sony (4) sport (10) square (5) star wars (4) stratégia (11) szex (3) szimulátor (5) taktika (6) tánc (3) táncszőnyeg (3) tie in (2) tim sweeney (3) torna (3) tudomány (2) tv (3) ubisoft (3) ügyességi (11) űrhajós (5) városépítő (2) vásárlás (2) vendég (3) verekedős (2) vicces (15) videó (13) virtual console (5) web (2) wii (61) wiimote (3) wiiware (10) wii balance board (4) wii fit (6) xbla (4) xbox (5) xbox360 (23) youtube (2) zene (8) zseniális (25) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Vegyes érdekességek

2008.04.25. 19:14 - prezzey

Címkék: flash politika nintendo wii verekedős kaland ds rpg logikai roguelike phoenix wright

Nagyon vegyes saláta következik; az elmúlt hétben halálra dolgoztam magam, és ez tulajdonképpen még most is tart, de most már kezd szájmenés-elvonásom lenni, úgyhogy következzen minden, ami távollétemben kimaradt. Leginkább azokra a dolgokra fogok fókuszálni, amik különösebb visszhang nélkül maradtak a gamer oldalakon, pedig baromi érdekesek/fontosak/rettenetesek.
Japánban és Amerikában is kapható már a Baroque, az első roguelike szerepjáték Wiire. Így elsőre belegondolva a roguelike rajongók és a Wii-tulajdonosok halmazának a metszete meglehetősen üresnek tűnik (habár itt van tmarxell, de ő nem Japánban vagy Amerikában lakik), és a cím valóban orbitálisat bukott. Ennek ellenére jön Európában is, június 27-én indul. Sajnos fogalmunk sincs, hogy a játék tényleg rossz-e mint roguelike, vagy egyszerűen arról van szó, hogy az ilyesmi nagyon rétegműfaj és konzolokon ráadásul teljességgel ismeretlen. Mindenesetre a PS2-tulajok is készülhetnek.

Ha valakinek roguelike hiánya van, kapaszkodjatok meg, létezik a témával foglalkozó magyar blog, és itt a Gémeskúton is lesz hellyel-közzel ilyesmiről szó. (Konkrétan tmarxellnek van két cikke is félben, biztassátok, és akkor befejezi őket ;] ) Offline játékosoknak pedig itt van az autóskártya blog; egyre érdekesebb lesz a magyar blogvilág, de tényleg.

A Phoenix Wright sorozat a kalandjátékosok nagy örömére újabb kört fut, és igen, igen, IIIIIIGEN, Miles Edgeworth lesz az új főszereplő. Extázis! Videó a Famitsuról:




Nem is annyira új hír, de a nagy kavarodásban szerintem mindenki figyelmét elkerülte, hogy mégis létezik a Nibris. (Lásd korábbi összefoglalónkat a kételyeinkről.) Megvásárolták a Gamebryo engine-t a Sadness-hez, és állítólag játék is lesz. Valamikor.

Ami viszont egészen biztosan lesz és jóval hamarabb, az a Soul Calibur IV, de mi is ebben az érdekes? Nos, elsősorban az, hogy akinek nincsen Wiije a Super Smash Brothers Brawlt kipróbálni, az próbálkozhat ezzel a nagyszerű verekedős játékkal, ugyanis csak PS3-ra és Xbox360-ra jön ki, tehát a kettő jól kiegészíti egymást. Másodsorban pedig a meglepetés karakterek, nem lövöm le a poént, nézzétek végig a videót:





Azért azt elárulnám, hogy úgy hírlik, az egyikük az egyik, másikuk a másik platformon lesz exkluzív szereplő, viszont állítólag a későbbiekben extraként mindketten mindkettő rendszerre letölthetőek lesznek.

OK, a Soul Caliburről biztos hallottatok már, de a Balloon Popról még tuti nem. Ez egy budget-kategóriás logikai játék Wiire, lufikat kell lövöldözni, nem érdekelne senkit-- hoppá. Logikai játék és lufikat kell lövöldözni?! Ilyesmi ötletre épült a Sailor Moon Fuwa Fuwa Panic, a Super Nintendo egyik igazi elfeledett gyöngyszeme, amivel multiban rengeteget aprítottuk egymást süldő korunkban, amikor beindult PC-n az SNES emuláció. Szóval a Balloon Pop akár jó is lehet. Vagy mégsem? A lejjjebb linkelt kis videóteszt szerint nem az igazi, az egyjátékos üzemmódok nagyon egyszerűek (a Fuwa Fuwa Panic a vége felé bitang nehéz volt, persze lehet hogy csak én voltam béna), multiban meg... hát itt már tényleg ki kéne próbálni valakivel kettesben. A játékmechanizmus is más, mint amire olyan nagy örömmel emlékszem vissza; a lufikat mozgatni is lehet, és mint azt már máskor is leírtam, ilyen apróságokon nagyon sok múlhat ebben a játékstílusban. Az IGN nem tud európai verzióról, úgyhogy egyelőre nem is fogom megtudni, jó-e a Balloon Pop valamire.




A bal oldali hírhasábba kitettem, amikor aktuális volt, de ha valaki esetleg nem figyelt volna fel rá, szólok még egyszer: az MTV Multiplayer nevű játékos blogjára felkerült egy rendkívül érdekes interjúsorozat. Amerikában a fekete fiatalok között nagyon sok a játékos, több, mint a fehérek között. De a játékiparban nagyon kevés afroamerikai dolgozik, elsőre nekem is csak N'Gai Croal jutott eszembe, ő sem fejlesztő, hanem újságíró (és blogger!). Miért alakult mindez így, mik a következményei, valamint mit csináljunk, ha fekete nők vagyunk és az összes munkatársunk fehér férfi? Mindezt megtudhatjuk a remek interjúsorozatból.

A végére egy kis politika, abszolút pártfüggetlenül: az Index politika rovatában van egy jó összefoglaló az átkörzetesítésről (gerrymandering), ez a probléma valahogy nem igazán érte el Magyarországon széles néprétegek ingerküszöbét, pedig durván lehet vele befolyásolni a választások végkimenetelét. Természetesen Amerikában kellemes kis flashjáték is készült belőle, és erre valahogy az Index sem akadt rá - ezért vagyunk mi, itt lehet kipróbálni.

WiiWare hírek majd külön cikkben lesznek, mert rengeteg van belőlük! Hamarosan pedig *psszt* Wii Fit teszt élesben!

A bejegyzés trackback címe:

https://gemeskut.blog.hu/api/trackback/id/tr17436259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

deadcabbit · http://deadcabbit.blogspot.com 2008.04.25. 21:01:10

Akkor ideírom, dehogy jáccottam a Baroque-kal ps2-n és bár imádom a rogue-likeokat, ez egy halom kaka (wii-n lehet, h. jobb, de kétlem). Nem fér bele ebbe a kis postba, ezért csak annyi, hogy nem a grafikával van bajom, meg nem a nehézségi fokkal, hanem kb. minden mással; főleg irányítás, kamera, interface, usability. Ilyenek. Nekem hatalmas csalódás volt :((

PS: Soul Calibur ezredik lenyúzott bőr, széramun fuvafuva azonban legjobb, egymás ellen meg nagyon mókás.

level.up! · http://roguelike.blog.hu 2008.04.26. 18:31:44

való igaz, a roguelike-fejlesztésben baromi erős az avantgarde-kísérletezős vonal - és ez nem mindig sül el jól

jó példa Jeff Lait. próbálkozott eszméletlen portokkal is, például ott a POWDER, amelyet eredetileg GBA-ra kezdett összehekkelni, aztán megcsinálta a Nintendo DS verziót (és persze a kötelező Win/Linux/Mac szentháromságot):
www.zincland.com/powder/index.php?pagename=about

a POWDER sikeres lett, ugyanakkor más, a műfaj kereteivel és alapvetéseivel bíbelődő dolgai engem nem fogtak meg (ilyen például a karakterről karakterre ugráló, narratíva-vezérelt 'You Only Live Once', vagy az idei 'Fatherhood', amelyben egy fia monster nincs, ellenben @-nek 'háromfiavan', rajtuk kívül pedig természeti csapásokkal kell [kéne] hadakozni) - ide linkelem a portfolióját, lehet böngészni:
roguebasin.roguelikedevelopment.org/index.php?title=Jeff_Lait

a fura portok műfajában ajánlom még a (persze nem valami high-tech) 'Kamyran's Eye'-t, amely Nokián fut:
keye.phk.at/

persze ezek egytől egyig független fejlesztések. piacra szánt szofttal kísérletezni nagy bátorságra és az öngyulladásig tömött bugyellárisra vall.. ;-7
süti beállítások módosítása