Gémeskút

Konzolos és PC-s játékkritikák mindenkinek.

Friss topikok

Címkék

2d (2) 4x (2) 5000ft (5) addiktív (5) aerobic (3) akció (17) alex st john (2) amiga (4) apple (3) apróság (4) aranyos (2) arcade (2) atari (2) átverés (2) autó (4) bevásárlás (2) bevezető (2) bitpop (2) borzalmas (11) botrány (2) c64 (3) castlevania (3) civilization (4) családi (3) cyberpunk (2) c 64 (3) ddr (2) dragon ball (2) ds (46) dsi (2) e3 (2) elite (2) elmegy (9) emuláció (5) emulátor (2) építő (4) erőszak (2) évjátékai (3) final fantasy (7) fitness (2) flipper (2) fps (2) gamecube (2) gépház (20) hack (5) hardver (13) háttér (2) hellókarácsony (24) hírek (22) homebrew (7) horror (3) ingyen (17) interjú (3) játékipar (2) játékterem (2) játéktermi (2) (13) jóga (3) jönjönjön (13) jrpg (8) kaland (12) kártyajáték (2) képregény (2) kereső (2) keresőkifejezések (6) kiegészítő (5) kilencvenes évek (2) kódok (2) könyv (4) korhatár (2) korhatárbesorolás (2) körökre osztott (8) legrosszabb (3) letöltés (2) linux (7) logikai (16) lövöldözős (16) mac (4) magyar (2) mario (15) mass effect (7) mászkálós (2) microsoft (5) minijáték (6) mmo (2) mmorpg (4) mozgás (5) multiplatform (3) multiplayer (3) nagyon jó (19) neogeo (2) nes (2) nintendo (74) nyugdíjas (2) olcsó (3) online (2) pc (47) platform (12) playstation (5) pokémon (4) portré (2) ps2 (4) ps3 (8) psp (5) remake (2) remek (2) retró (7) retro (10) riport (2) roguelike (3) rossz (4) rpg (25) rts (2) sandbox (4) scifi (2) sega (4) shovelware (4) slashdot (2) snes (3) sonic (2) sony (4) sport (10) square (5) star wars (4) stratégia (11) szex (3) szimulátor (5) taktika (6) tánc (3) táncszőnyeg (3) tie in (2) tim sweeney (3) torna (3) tudomány (2) tv (3) ubisoft (3) ügyességi (11) űrhajós (5) városépítő (2) vásárlás (2) vendég (3) verekedős (2) vicces (15) videó (13) virtual console (5) web (2) wii (61) wiimote (3) wiiware (10) wii balance board (4) wii fit (6) xbla (4) xbox (5) xbox360 (23) youtube (2) zene (8) zseniális (25) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

[Wii] Wii Chess

2008.02.27. 11:10 - DobayAdam

Címkék: sport nintendo wii elmegy sakk

Wii Chess
Osztályzat: Elmegy
Műfaj: Sakk
Korosztály:
3+
Nyelvigény: Nincs
Nehézség: Középhaladó-haladó
Beletanulási idő: Nincs, de sakkozni tudni kell hozzá

Ami jó:
- Kellemes grafika és zene
- Fejlett mesterséges intelligencia
- Internetes játéklehetőség

Ami rossz:
- Semmi extra funkció
- Kezdőknek nem ajánlható

    A Wii Chess nem hazudja magát többnek, mint ami: sakk. Előnye és hátránya is ez, egyrészt kapunk egy kellemes, jól megírt sakkszimulátort, másrészt viszont ebben ki is merül a program. Ha valaki szeret a géppel játszani vagy sakkpartnere a világ másik oldalán él és neki is van Wiije, ajánlható a lemez, de valahogy mégis találunk alternatívát a program minden funkciójára, és végérvényesen a Wii Chessre nézve a legnagyobb konkurenciát a valódi sakktábla adja. Az alábbiakban rövid Wii Chess tesztünk következik.


    A Wii Chess egyelőre csak Európában jelent meg (talán itt lakik a célcsoport?), ugyanakkor azt gondolom, hogy errefelé a legtöbb embernek, vagy legalábbis a szomszédjának vagy a barátjának van sakkja, szóval a közelben biztos hogy akad egy sakk-készlet. Ez veszélyes dolog, mert azért az igazi hardcore számítógép-sakkosokon kívül szerintem aki szereti a sakkot, az inkább élőben, mint gépen fog sakkozni. Én is így vagyok vele, főleg ha szép a tábla és jól megmunkáltak a figurák, meg hát mégiscsak egy társasági, emberi elfoglaltság.
    A Wii sakkja ezért főleg azoknak való, akik szeretnének kellemes zenére gép ellen sakkozni egy szép virtuális táblán. Ennek a célnak tökéletesen meg is felel. Jó sokfajta tábla és hozzá tartozó figurakészlet közül válogathatunk, a gép pedig tíz nehézségi szinten tud fehér, vagy fekete lenni. Sakktudásom kimerül általános első osztályos sakkórákban és egy egyszeri nyári sakktáborban, mindenesetre már az első szintű gép is csinált néhány erősebb manővert. Megverni nem volt nehéz, de kezdőként nem próbálkoznék. Szerintem ez negatívum, ha már a Wii családi gép és kezdő játékosoknak (is) szól a marketing, ezen az alapon tettem volna a játékba oktatóüzemmódot, tutorialokat, stb. Elég sok mindent kitalálhattak volna még akár csak egyetlen brainstorming-értekezleten is a készítők.
    Például különleges, Wiire szabott funkciókat, amikkel a program sajnos nem büszkélkedhet. Mielőtt kipróbáltam, azt hittem, Wiimote-tal lehet majd megfogni a figurákat, kalimpálni velük a levegőben ahogy azt kell és csak aztán, drámaian lehelyezni őket egy másik mezőre. Sajnos erre lehetőségünk nincsen, az irányítás a Wiimote nyilaira és az A, B gombokra korlátozódik. Annyiban használja ki csak az irányító lehetőségeit a játék, hogy ha esetleg elaludtunk volna, amíg a gép gondolkodik (magas szinten ez percekig tarthat), jól megremeg a Wiimote amikor leüti az egyik bábunkat. E cikk írása közben többször is megijesztett így.
    De bőven elfért volna még számos dolog a lemezen. Az egyik funkció az általunk lejátszott partik visszanézése lépésről lépésre, hát tessék beleprogramozni egy adatbázist híres nagymesterek játszmáival. Vagy tegyenek bele dámajátékot, nem nehezebb leprogramozni. Vagy másfajta sakkokat is lehessen játszani, indiai chaturangát, perzsa shatranjot, ezeket még nem láttam sakkszoftverben, pedig milyen érdekes lenne (és nem is lenne olyan nehéz leprogramozni, hiszen csak néhány szabályban különböznek a mai sakktól). Vagy bármit. A lehetőség ugyanis meglett volna rá.

    Röviden ennyit lehet elmondani a Wii Chessről. Sakknak jó, a CPU is szépen meg van programozva, de bármilyen extra lehetőség, különlegesség hiányában még mindig jobb igaziból sakkozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://gemeskut.blog.hu/api/trackback/id/tr95353666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.02.27. 18:28:30

Ádám:
Hát így látatlanban akkor már sokkal inkább a valamelyik aktuális Chessmaster - én nem szeretek sakkozni, öcsém szokott vele játszani, de az alapján, amit látok tőle, abban rengetegféle hasznos információ van.

chessmaster.uk.ubi.com/xi/pcFeatures.php

(LOL, aszondja "Mild Fantasy Violence". Még jó, hogy nem korhatáros.)

Hú, most látom, hogy van Chessmaster DS-re is, nyilván nincs benne _annyi_ minden, mint a PC-s változatában, de így a weblap alapján még így is több funkciót tartalmaz, mint a Wii Chess. Marci, te erről tudsz?

tmarxell 2008.02.27. 19:11:58

Csak azt, amit más helyeken olvastam, nem próbáltam még ki DS-re. (Speciel az új PC-s verziót sem - nekem a tízes teljesen megfelel :)) A számítógépes verzióhoz képest állítólag elég fapados, de hát ez nem meglepő. Kérdés persze, hogy kinek mi kell belőle...

Amúgy ezt a játékot nem is igen értem. Ha már Wii-s sakk, akkor pakolhattak volna mellé szép nagy adatbázist (köhh mint az Ubisoftnál köhh), hiszen a dvd-n elfér, és a procit ugye nem terheli le :) Meg a tíz nehézségi fok is elég kevésnek hangzik. Hiába no, szerintem én max. egy Wii-s Chessmasterrel lennék megelégedve - a kár csak az, hogy azt sem venném meg, mert háromezer forintért ott van PC-re a remek CM 10th Edition :)

Dr. Stein (törölt) 2008.02.27. 20:58:24

WII-m van és meglep, hogy mennyire nem használják ki a távirányító suhintgatós lehetőségeit.
Inkább maradok a Sportsnál.

chr(27) 2008.03.05. 09:59:43

Varhato egyaltalan masik sakkszimu megjelenes Wii-re? Mert en szeretek sakkozni, de ez a cikk elriasztott.

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.03.05. 16:42:12

Szó volt arról, hogy lesz Chessmaster Wiire (az Ubisoft nagyon intenzíven fejleszt Nintendo platformokra), de egyelőre még csak a DS verzió jelent meg, és újabban nagy a csend a Wii változat körül. Lehet, hogy a Nintendo nem akart a Wii Chessnek vetélytársat, erre tudok gondolni. :/ Persze simán elképzelhetőnek tartom, hogy fél-egy év múlva kijön a Chessmaster Wii, szerintem addig vagy vegye meg az ember PC-re (Chessmaster 10: 3e Ft, Chessmaster 11: 5e Ft), vagy ne vegyen semmit. :[
süti beállítások módosítása