Gémeskút

Konzolos és PC-s játékkritikák mindenkinek.

Friss topikok

Címkék

2d (2) 4x (2) 5000ft (5) addiktív (5) aerobic (3) akció (17) alex st john (2) amiga (4) apple (3) apróság (4) aranyos (2) arcade (2) atari (2) átverés (2) autó (4) bevásárlás (2) bevezető (2) bitpop (2) borzalmas (11) botrány (2) c64 (3) castlevania (3) civilization (4) családi (3) cyberpunk (2) c 64 (3) ddr (2) dragon ball (2) ds (46) dsi (2) e3 (2) elite (2) elmegy (9) emuláció (5) emulátor (2) építő (4) erőszak (2) évjátékai (3) final fantasy (7) fitness (2) flipper (2) fps (2) gamecube (2) gépház (20) hack (5) hardver (13) háttér (2) hellókarácsony (24) hírek (22) homebrew (7) horror (3) ingyen (17) interjú (3) játékipar (2) játékterem (2) játéktermi (2) (13) jóga (3) jönjönjön (13) jrpg (8) kaland (12) kártyajáték (2) képregény (2) kereső (2) keresőkifejezések (6) kiegészítő (5) kilencvenes évek (2) kódok (2) könyv (4) korhatár (2) korhatárbesorolás (2) körökre osztott (8) legrosszabb (3) letöltés (2) linux (7) logikai (16) lövöldözős (16) mac (4) magyar (2) mario (15) mass effect (7) mászkálós (2) microsoft (5) minijáték (6) mmo (2) mmorpg (4) mozgás (5) multiplatform (3) multiplayer (3) nagyon jó (19) neogeo (2) nes (2) nintendo (74) nyugdíjas (2) olcsó (3) online (2) pc (47) platform (12) playstation (5) pokémon (4) portré (2) ps2 (4) ps3 (8) psp (5) remake (2) remek (2) retró (7) retro (10) riport (2) roguelike (3) rossz (4) rpg (25) rts (2) sandbox (4) scifi (2) sega (4) shovelware (4) slashdot (2) snes (3) sonic (2) sony (4) sport (10) square (5) star wars (4) stratégia (11) szex (3) szimulátor (5) taktika (6) tánc (3) táncszőnyeg (3) tie in (2) tim sweeney (3) torna (3) tudomány (2) tv (3) ubisoft (3) ügyességi (11) űrhajós (5) városépítő (2) vásárlás (2) vendég (3) verekedős (2) vicces (15) videó (13) virtual console (5) web (2) wii (61) wiimote (3) wiiware (10) wii balance board (4) wii fit (6) xbla (4) xbox (5) xbox360 (23) youtube (2) zene (8) zseniális (25) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

[Wii] Super Paper Mario

2008.06.24. 09:00 - Dewla

Címkék: nintendo wii mario rpg zseniális jrpg


Super Paper Mario

Osztályzat: zseniális
Kiadás éve: 2007
Műfaj: Kaland/Szerepjáték
Korosztály:
PEGI 3+
Nyelvigény: középfok
Nehézség: Kezdő
Beletanulási idő: rövid
Ár: 12.900.-


Már régóta szerettem volna írni erről a játékról, mert még tavaly befejeztem, a cikk valahogy nem akart megszületni. A program szerintem egészen különleges. Az én szememben az ilyen játék a Nintendo ars poeticája is lehetne: egyszerre bájos, elvont, kreatív, szórakoztató, humoros, és nagyon magával ragadó.

Az a nagyon furcsa ötlet, hogy Mario a vízvezeték szerelő platformos-ugrálós műfaja után szerepjátékban is szerepeljen, már 1996-ban megszületett. Ez volt a Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars. Érdekesség, hogy ezt a játékot a ma leginkább a Final Fantasyról híres Square (mai nevén Square Enix) fejlesztette. Az önmagában is abszurd Mario RPG ötletét sikerült tovább "súlyosbítani" azzal az elképzeléssel, hogy mi lenne, ha a következő Mario RPG olyan lenne, hogy a karakterek egy három dimenziós világban laknak, de ők maguknak csak 2D-s kiterjedése van, tehát mintha papírból lennének. Így született meg a Paper Mario sorozat, melynek eddig összesen három része volt, az első a Paper Mario (N64), a második a Paper Mario: The Thousand-Year Door (GameCube), míg a harmadik, jelen cikkünk tárgyát képező Wii-s Super Paper Mario. (Azért azon a meetingen szívesen jelen lettem volna ahol a Paper Mario mint ötlet eszébe jutott valakinek. Olyan ez, mint a Lego Star Wars, én az ötlet alapján tuti halálra ítélném, de közben meg borzasztó szórakoztató és sikeres lett.)

Egyébként én a sima Paper Mario-t N64 emulátor segítségével végigvittem, de ha meglett volna akkor már a Wii-m, akkor tuti ehelyett a nem túl kényelmes megoldás helyett megvásároltam volna a Wii Virtual Console boltban 1000 Wii pontért (kb. 2100 Ft). Ezt is ajánlom mindenkinek, 2008-ban is élvezhető játékot kap!

Lássuk akkor most magát a játékot!

 A sztoriról nem regélnék túl sokat, a lényeg, hogy jön egy nagyon gonosz Count Bleck, és el akarja pusztítani a világot, nekünk pedig ezt kell megakadályoznunk a nyolc tiszta szív (Pure Heart) összegyűjtésével, amelyek 8 különböző világban szóródtak szét. Bár így elsőre végtelenül és Mariohoz méltóan a sablonos a sztori, a későbbiekben azért számos csavar és mindenféle elképesztő figura fogja kísérni az utunkat. Újdonság, hogy most Princess Peach-et nem rabolja el senki, ami számomra már önmagában egy meglepő csavar :)

Mariot és társait úgy tudjuk irányítani, hogy a Wiimote-ot vízszintesen tartjuk, mint egy régi Nintendo kontrollert. Nekem ez már önmagában egy tök jó retro feelinget adott az egész játéknak. Nagy ritkán kell csak használni a különféle mozgásérzékelő funkciót, ami nem baj, sőt én személy szerint örülök, hogy nem erőltették túl a hadonászást. Maga a játékmenet első ránézésre egy ugrálós ügyességi játékhoz hasonlít, Mario megy, ugrál, stb. Ami különbség, hogy itt nem életeink vannak hanem életerő pontunk, és a szerepjátékokhoz hasonlóan ez fogy ha sebesülünk. Kapunk tapasztalati pontokat is, és ahogy egyre előrébb haladunk szintet is tudunk lépni, ami annyiból áll, hogy többet sebzünk, és az életerőnk is megnövekszik.

Ami egy teljesen új ötlet a Super Paper Mario-ban, az a váltás a 2D és a 3D világ között. A játék legelején szert teszünk a Váltás képességre, ami azt eredményezi, hogy az A gomb lenyomására hirtelen 3D-be vált a világ. Ilyenkor teljesen megváltozik a perspektíva és a különböző tereptárgyak. Sok helyen csak a dimenziók ügyes váltogatásával lehet továbbjutni. Lehet, hogy ami 2D-ben egy szakadék, amellett 3D-ben simán el lehet sétálni, mert ott csak egy lyuk. A lenti két kép jól szemlélteti ugyanannak a tájnak a 2D-s és 3D-s változatát.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ahogy a mondás mondja, "száz szónál is többet ér egy gameplay videó", ezért alant látható kb. 0.43-nál, amint a 2D/3D váltás segítségével lehet átjutni egy nagy szakadékon, köszönhetően annak, hogy 2D-ben nem látszik minden ami 3D-ben. A videó alatt szóló zenéért én kérek elnézést.


 

A játékmenetben még egy fontos elem van, ezek pedig a Pixl-k. Nem tudom pontosan mik is ők, leginkább ilyen geometrikus manókhoz tudnám hasonlítani őket. Ahogy haladunk a sztorival, egyre több csapódik hozzánk, és mindegyiknek valami különleges képessége van. Van amelyik pajzsot ad, van amelyik egy kalapács, van bomba, és még ki tudja mi. A lényeg, hogy mindig csak az egyik ilyen Pixl lehet a kísérőnk (ezt a menüből tudjuk kiválasztani, hogy épp melyik). Bizonyos helyekre csak bizonyos Pixl-ök (ejtsd: Pikszllök :P ) használatával lehet eljutni, tehát itt kap a játék egy kis logikai beütést is.

A fő helyszín a Flipside nevű városka, ahonnan számos világba vezetnek a kalandjaink. Lesz itt törzsi bennszülött világ, óriás-nerd béka világ, eljuthatunk Flipside párhuzamos univerzumbeli párjába, Flopside-ba, és még további változatosabbnál változatosabb helyszínekre. Nem csak a Pixl-öket tudjuk váltogatni, hanem az irányított karaktereket is. Ebben a játékban nem csak Mario-t irányíthatjuk (bár a dimenziók között váltani csak ő tud), hanem csatlakozik kis világmegmentő csapatunkhoz Bowser, Princess Peach és később Luigi is. Ezeknek a karaktereknek is mind speciális képességeik vannak, amelyek gyakran elengedhetetlenek a továbbjutáshoz.

Ami zseniálissá teszi ezt az ügyességi-ugrálós szerepjátékba oltott logikai kalandjátékot, az az egésznek a tálalása. Kézzel rajzolt, ötletesebbnél ötletesebb helyszínek, szeretnivaló és jól kitalált karakterek, japánosan elvont történet, sírva röhögős poénok (én komolyan mondom, utoljára a Monkey Island sorozaton bírtam ekkorákat nevetni, ami azért nagy szó). A teljes kaland kellően hosszú, az alap sztori végigjátszása legalább 20 óránkba fog kerülni, de ha a teljes játékot fel akarjuk fedezni, akkor köszönhetően a számos titkos helyszínnek, mellékküldetésnek és gyűjtögethető kártyának, ennek akár a dupláját is a gép előtt tölthetjük. A grafika teljesen rajzfilmszerű, ennél egyszerűen nem kell jobb, bőven elég hozzá a Wii hardvere, bár a komponens kábel használata ajánlott, ugyanis a játék támogatja a 480p-s megjelenítést. Engem teljesen levett a lábamról a Super Paper Mario, mindenkinek csak ajánlani tudom aki nem csak a gyilkolos-vérengzős játékokat kedveli, hanem a könnyedebb (de korántsem könnyebb!) műfajjal is szívesen játszik (persze akinek Wii-je van az jó eséllyel ilyen). Én biztos be fogom valahogy szerezni a Gamecube-os The Thousand-Year Door-t, hogy teljes legyen a trilógia. Vagyis: küldeném mindenkinek aki szereti!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gemeskut.blog.hu/api/trackback/id/tr19502885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JesusTheSuperStar 2008.06.25. 00:29:45

Nekem kezd unalmassá válni ez a mario és társai dolog . Már vagy 20-24 éves és egy ideje szinte nulla ötlettel mindig lehuzzák az embert. Egy eleve csunya vizvezeték szerelö olasz hoditott eddig az összes nintendo konzolon , a bugyuta történetével , gyerekes elemeivel és hangulatával . Kb semmit nem kell már kitalálniuk , néha mario kiruccan az ürbe vagy valahova , néha princess peachot se rabolja el az egyik bowser de igazábol mindig ugyan az . Mindenki aztmondja hogy egy játékba kellenek újitások mert anélkül nem ér semmit. De! Ha ujitanak [ crash ,spyro,sonic ] akkor az már egyböl Fujj! meg mérnem a "klasszikus" meg idegesitö uj dolgok [ crash tetoválása ] stb ...Igazábol mario játékba tök mind1 hogy mivan akkor is kaszálni fog .

deadcabbit · http://deadcabbit.blogspot.com 2008.06.25. 09:54:27

bocs, nem tudom megállni:
pbfcomics.com/?cid=PBF213-Mario_Too.jpg

Amúgy paper mario nekem tetszik, de attól már megint rosszul vagyok, hogy a jó ötletet egy szétkoptatott (de még működő) franchise-ba kell csomagolni - ez egy kicsit olcsó a nagy N-től és kicsit bamba a kölyköktől, akik jobban cuppannak Mario-ra, mint egy ismeretlen-színes újagyrémre.

Dewla · http://konnektor.org 2008.06.25. 13:00:46

Jesus, tény hogy a Super Mario már fejős tehénné vált, de azért szerintem még mindig nem lehet összehasonlítan, mondjuk azzal az ötlettelen és fantáziátlan maszlaggal, amit pl. Lara Crofttal művelnek. Persze igaz, hogy bármire rányomják Mario bajuszos fejét, akkor azt viszik, mint a cukrot. Ezért is akarják sokmindenre rányomni :)) De ezzel együtt szerintem a Mario a szerethető franchiseok közé tartozik.

JesusTheSuperStar 2008.06.25. 13:45:09

Én is szeretem bár "next-gen marioval" még nem játszottam de pl.: Super Mario Galaxy a legjobb exkluziv cím, bár nem hiszem hogy akkor is az lenne ha nem mario lenne hanem akárki más.

alma 2008.06.25. 20:40:53

Hát aki 25 éve nyomja az ipart, annak lehet, hogy már unalmas, viszont az egyre jobban elterjedő konzolok miatt a most kezdő és a felnövekvő fiatalságnak azért tud újat mutatni.
Én pl a Super Mario Bros-t láttam anno, bár játszani nemjátszottam vele. Most végigvittem a Galaxy-t és most, hogy sikerült beszereznem egy Sunshine-t azzal küzdök... de mivel szórakoztat a dolog, lehet, hogy vissza fogok nyúlni a gyökerekhez... Éljen a VC.
Nem hinnám, hogy a fanatikusok vannak többen...

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.06.26. 17:07:53

Nekem megvan a Super Paper Mario, habár még nem fejeztem be (felénél vagyok), és szerintem _épp_ az a jó benne, hogy egyszerre hozza a nosztalgikus élményeket és totál vadul megújítja őket. Szóval ez pont az a Mario játék, amit _nem_ lehetett volna más főhőssel, más világban stb. megcsinálni, mert az egész nagyon erősen épít a Mario emlékeidre (ELEKTOR KALANDOR!!! :D ). Pl. ott van a klasszikus NES 2D helyszín, amit annyit néztél, hogy csukott szemmel is látod az egész pályát, és akkor befordítod 3D-be... sokkal nagyobbat üt, mintha új szereplőkkel csinálták volna meg ugyanezt az ötletet. Ez olyan, mint a most készülő Street Fighter 4, amiben az ezeréves 2D pályákat csinálták meg 3D-ben, HD grafikával, és totál olyan érzésem van a trailer közben, hogy OMG, ez már van olyan szép, mint a gyerekkori DOS-os emlékeim :D

És tényleg nagyon jó a humora a Super Paper Mariónak, egy csomó baromi ötletes apróság is van benne a fő dolgok mellett, szóval látszik, hogy tényleg szívvel-lélekkel rakták össze és nem iparosmunkából. Pl. amikor a megőrült robotszörnynek a szeme helyén Nintendo "töltés" animáció van, meg amikor nézed a konyhában a sütőt, olyan fura, hoppá de hisz ez egy Nintendo DS! és még sorolhatnám.

Szóval szerintem ez az a játék, ami legalább annyira készült a mai 20-25 fölötti korosztálynak, mint a piciknek. (Sőt valószínűleg inkább az előbbinek, mert több magyar fórumon is olvastam hosszú emózásokat, hogy nem értik a verbális poénokat. Nekem nincs ilyen problémám, de ezek szerint nem elég az élvezethez a minimálangol.)

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.06.26. 17:10:51

Félreértés ne essék (persze mindig akkor jövök rá, miután megnyomtam a "Komment küldése" gombot, hogy félreérthető vagyok), nem csak arról van szó, hogy a régi pályákat megcsinálták 3D-ben, a világok legnagyobb része tök új. Csak hogy ilyenek is vannak benne.

Rod 2008.07.01. 13:25:59

Ha lesz akciósan, megszerzem én is! :)
süti beállítások módosítása