Gémeskút

Konzolos és PC-s játékkritikák mindenkinek.

Friss topikok

Címkék

2d (2) 4x (2) 5000ft (5) addiktív (5) aerobic (3) akció (17) alex st john (2) amiga (4) apple (3) apróság (4) aranyos (2) arcade (2) atari (2) átverés (2) autó (4) bevásárlás (2) bevezető (2) bitpop (2) borzalmas (11) botrány (2) c64 (3) castlevania (3) civilization (4) családi (3) cyberpunk (2) c 64 (3) ddr (2) dragon ball (2) ds (46) dsi (2) e3 (2) elite (2) elmegy (9) emuláció (5) emulátor (2) építő (4) erőszak (2) évjátékai (3) final fantasy (7) fitness (2) flipper (2) fps (2) gamecube (2) gépház (20) hack (5) hardver (13) háttér (2) hellókarácsony (24) hírek (22) homebrew (7) horror (3) ingyen (17) interjú (3) játékipar (2) játékterem (2) játéktermi (2) (13) jóga (3) jönjönjön (13) jrpg (8) kaland (12) kártyajáték (2) képregény (2) kereső (2) keresőkifejezések (6) kiegészítő (5) kilencvenes évek (2) kódok (2) könyv (4) korhatár (2) korhatárbesorolás (2) körökre osztott (8) legrosszabb (3) letöltés (2) linux (7) logikai (16) lövöldözős (16) mac (4) magyar (2) mario (15) mass effect (7) mászkálós (2) microsoft (5) minijáték (6) mmo (2) mmorpg (4) mozgás (5) multiplatform (3) multiplayer (3) nagyon jó (19) neogeo (2) nes (2) nintendo (74) nyugdíjas (2) olcsó (3) online (2) pc (47) platform (12) playstation (5) pokémon (4) portré (2) ps2 (4) ps3 (8) psp (5) remake (2) remek (2) retró (7) retro (10) riport (2) roguelike (3) rossz (4) rpg (25) rts (2) sandbox (4) scifi (2) sega (4) shovelware (4) slashdot (2) snes (3) sonic (2) sony (4) sport (10) square (5) star wars (4) stratégia (11) szex (3) szimulátor (5) taktika (6) tánc (3) táncszőnyeg (3) tie in (2) tim sweeney (3) torna (3) tudomány (2) tv (3) ubisoft (3) ügyességi (11) űrhajós (5) városépítő (2) vásárlás (2) vendég (3) verekedős (2) vicces (15) videó (13) virtual console (5) web (2) wii (61) wiimote (3) wiiware (10) wii balance board (4) wii fit (6) xbla (4) xbox (5) xbox360 (23) youtube (2) zene (8) zseniális (25) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

[Retro] [PC] [Ingyen] Noctis

2008.06.14. 22:15 - tmarxell

Címkék: pc ingyen retró sandbox

Kösz, hogy ennyien szavaztatok arra, hogy legyenek még retró játékok a blogon - kicsit pedig azt hittem, hogy pont ellenkezően fogtok :P Szerencsére a félelmem megalapozatlan volt, úgyhogy a változatosság kedvéért írok megint egy rétegjátékról. Ráadásul egy olyanról, amely annyira egy rést igyekszik megcélozni, hogy nem is tudok másik hasonló programot mondani. Korábban írtam a sandbox játékokról, és hogyha most nagyon tartanám a sorrendet, akkor az Elite-sorozat harmadik részéről kéne írnom: inkább azonban egy hasonló, de régebbi, és sokkal egyedülállóbb programról fogok most írni, aminek a neve: Noctis.

Egész pontosan Noctis IV, ugyanis nem ez az első verzió. Igaz, hogy nagyon régóta lett frissítve, noha a fejlesztő (aki egy szál maga viszi a projektet) már évek óta ígéri, hogy lassacskán elkészül a Noctis V. No de ne szaladjunk ennyire előre! Miről is szól a játék? Talán már kitalálhattátok: a világűr felfedezéséről. És még? Hát, ennyiről. Hasonló címek azonban vannak (még ha sajnos nem túl sokan is), úgyhogy miért mondom azt, hogy egy nagyon egyedi játékról van szó? Lássuk csak először a történetét!

A galaxisban egyetlen ismert értelmes faj van, a macskaszerű felysiaiak. Békésen vadászgattak madarakra, meg mellesleg megalkottak egy flottányi űrhajót, amelyek fedélzetén a felfedezők nekivágtak a Világegyetem felfedezésének. Mivel ez egy időigényes feladat, ezért a felszerelésüket úgy alakították ki, hogy tetszőleges ideig meg tudjanak odakint élni. Az előre megbeszéltek szerint aztán sok-sok évvel később visszatértek az űrutazók - és nem találtak semmit. Az anyacivilizációjuk minden látható nyom nélkül eltűnt, csupán néhány régi rom maradt, és azokból sem derült ki semmi. Ezért a felfedezők újra nekivágtak a világűrnek, hogy folytassák az eredeti küldetésüket, és hogy megkeressék az elveszett fajtársaikat is.

Sajnos az évek során egyre kevesebb bejegyzés születik az utazók közös útikalauzába, hiszen szép lassan halnak ki a felfedezők - és itt jövünk a képbe mi. Egy ilyen egyszerű, de nagyszerű űrhajó fedélzetén kezdünk, Felysia körüli pályán: és először csak nézünk, hogy most mivel mit kéne csinálni. Ez azonban (sok hasonló játékkal ellentétben) nem azért van, mert rögtön elénk van zsúfolva rengeteg kezelőszerv, amikkel azt se tudjuk, hogy mit csináljunk: épp ellenkezőleg. A játékot fps nézetből (First Person Surveyor?) irányítjuk, de kizárólag az egér segítségével (kivéve persze akkor, ha valamit be kell gépelnünk), és bizony az űrhajó belülről roppant puritán. (Pedig nem is ezt várnánk a macskáktól!) Hát, akkoriban ennyire volt képes a hardver, ugye. Ami viszont meglepő, az az, hogy mi mindent ki lehet egy ilyen játékból hozni. Van ugyanis egy egész galaxisunk, rengeteg csillag körül még több, gyalogosan bejárható bolygóval.

Fura lenne azonban, ha mindenféle támpont nélkül indulnánk ki, mivel egyedüli felfedezőként ez kicsit durva lenne, nem? Ez azonban nem egészen így van: a Noctis az egyik (ha nem az) első ún. "offline multiplayer" játék. Nem csak mi barangolunk a játék univerzumában ugyanis, hanem az összes többi játékos az internetről. Igaz, hogy a játékban nem fogunk tudni velük találkozni (mondjuk erre az esély igazán minimális lenne), de mégis követhetjük őket útunkon: ugyanis mindenki egy közös adatbázisba, útikalauzba írhatja, hogy hol járt, mit látott a saját maga által elnevezett bolygókon. Ha pedig mi olyan helyen járunk, ahol még előttünk senki sem volt (mivel a Világegyetem hatalmas, ez nagyon hamar be fog következni), akkor mi is elkeresztelhetjük a csillagokat, bolygókat, holdakat a saját belátásunk alapján, majd rajtuk körülnézhetünk, és megoszthatjuk a többiekkel, amit arra érdemesnek tartunk. Ez úgy történik, hogy a számítógépnek egy parancsot kiadta összetömörítjük a saját naplóbejegyzéseinket, és miután ezt a file-ot elküldjük a fejlesztőnek, az útikalauz következő kiadásába belekerülnek a saját műveink is.

Most már csak az a kérdés, hogy mégis mit láthatunk a képernyőn, milyen a játék grafikája? Hát, ahogy a mellékelt képeken is láthatjátok, mai szemmel nézve bizony elég siralmas. Nem egy mai csirke a program, és ez sajnos meg is látszik rajta, de mégis roppant változatos tud lenni a galaxis, és mindig találunk valami újat. (Ha nem, akkor rosszul nézelődünk :)) Kell fantázia mondjuk a dologhoz rendesen, de ha valaki fogékony a hasonló dolgokra, akkor szerintem tetszeni fog neki a játék. Ahhoz képest, hogy milyen szerények a képességei, igazán változatos bolygókon járhatunk.

Ez ráadásul a rajongók által továbbfejlesztett Noctis IV CE-ben méginkább így van. Pár évvel ezelőtt a fejlesztő kiadta ugyanis a Noctis forráskódját, és az alapján készítették el ezt az új verziót. Sokkal újabb grafikát ne várjunk, ahhoz újra kellett volna írni az egész programot (ami egyébként egy saját fejlesztésű programnyelvben, az ún lin.o.leum-ban íródott), de rengeteg újítás, fejlesztés és kényelmi funkció kapott helyet benne. Az egyetlen gond az, hogy mivel a világot felépítő algoritmus is új, a két Univerzum nem ugyanaz, így a naplóval sem érünk semmit.

Éppen ezért nem is nagyon tudom, melyiket ajánljam: habár a legbiztosabb az eredeti változat kipróbálása, hiszen nagy hiányosságokat, programhibákat nem fogunk észrevenni benne (az utóbbiakat a CE kreálta :P), és azt a világegyetemet mégis több éven keresztül rótták a felfedezők. Az egyetlen kár az, hogy 2005 óta nem csinált új gyűjteményt a fejlesztő - habár lehet, hogy csak én kerestem rossz helyen.

Úgyhogy akinek van kedve kipróbálni, milyen is a 100% sandbox-érzés, azoknak bátran ajánlom a Noctist. Nem mondom azt, hogy egy életre le fogja kötni őket, vagy akár csak hosszabb időre, de mindenképpen érdemes egy ilyen egyedi játékot kipróbálni - aztán hátha jobban meg is tetszik. Elsőre egy picit szokni kell az irányítást, de viszonylag hamar bele lehet jönni, és akkor már magától értetődő a játék kezelése. (Mondjuk újabb érv a CE-verzió mellett, hogy azt már kicsit "modernebben" is lehet irányítani.)

Úgyhogy hajrá, a játékot itt találhatjátok meg: de aztán ha megtetszett, és játszotok vele, akkor tessék dokumentálni a felfedezéseket rendesen! Hátha nemsokára mégis jön az új kiadás :)

(A korábban említett CE-változatnak valamiért nem megy a honlapja, addig is a fórumon keresztül letölthetitek a frissítéseket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://gemeskut.blog.hu/api/trackback/id/tr35505392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása