Gémeskút

Konzolos és PC-s játékkritikák mindenkinek.

Friss topikok

Címkék

2d (2) 4x (2) 5000ft (5) addiktív (5) aerobic (3) akció (17) alex st john (2) amiga (4) apple (3) apróság (4) aranyos (2) arcade (2) atari (2) átverés (2) autó (4) bevásárlás (2) bevezető (2) bitpop (2) borzalmas (11) botrány (2) c64 (3) castlevania (3) civilization (4) családi (3) cyberpunk (2) c 64 (3) ddr (2) dragon ball (2) ds (46) dsi (2) e3 (2) elite (2) elmegy (9) emuláció (5) emulátor (2) építő (4) erőszak (2) évjátékai (3) final fantasy (7) fitness (2) flipper (2) fps (2) gamecube (2) gépház (20) hack (5) hardver (13) háttér (2) hellókarácsony (24) hírek (22) homebrew (7) horror (3) ingyen (17) interjú (3) játékipar (2) játékterem (2) játéktermi (2) (13) jóga (3) jönjönjön (13) jrpg (8) kaland (12) kártyajáték (2) képregény (2) kereső (2) keresőkifejezések (6) kiegészítő (5) kilencvenes évek (2) kódok (2) könyv (4) korhatár (2) korhatárbesorolás (2) körökre osztott (8) legrosszabb (3) letöltés (2) linux (7) logikai (16) lövöldözős (16) mac (4) magyar (2) mario (15) mass effect (7) mászkálós (2) microsoft (5) minijáték (6) mmo (2) mmorpg (4) mozgás (5) multiplatform (3) multiplayer (3) nagyon jó (19) neogeo (2) nes (2) nintendo (74) nyugdíjas (2) olcsó (3) online (2) pc (47) platform (12) playstation (5) pokémon (4) portré (2) ps2 (4) ps3 (8) psp (5) remake (2) remek (2) retró (7) retro (10) riport (2) roguelike (3) rossz (4) rpg (25) rts (2) sandbox (4) scifi (2) sega (4) shovelware (4) slashdot (2) snes (3) sonic (2) sony (4) sport (10) square (5) star wars (4) stratégia (11) szex (3) szimulátor (5) taktika (6) tánc (3) táncszőnyeg (3) tie in (2) tim sweeney (3) torna (3) tudomány (2) tv (3) ubisoft (3) ügyességi (11) űrhajós (5) városépítő (2) vásárlás (2) vendég (3) verekedős (2) vicces (15) videó (13) virtual console (5) web (2) wii (61) wiimote (3) wiiware (10) wii balance board (4) wii fit (6) xbla (4) xbox (5) xbox360 (23) youtube (2) zene (8) zseniális (25) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Olyan másolásvédelem, ami a kalózoknak kedvez?

2008.05.08. 17:34 - prezzey

Címkék: hírek pc drm mass effect

Már hetek óta szeretnék írni a témáról, mert a közelmúltban többször is igen negatív tapasztalataim voltak, de eddig mindig akadt valami fontosabb. Most viszont újabb csavart vett a történet, és már nem bírom magamban tartani az indulataimat. A másolásvédelemről lesz szó, egészen pontosan arról a fonák helyzetről, amikor valami félresiklik, és az ember a saját legálisan megvásárolt játékprogramját sem tudja elindítani... eddig ez csak valamilyen hiba folytán állhatott elő (ehhez képest meglehetősen gyakran), de a legújabb módszer bevezetésével már előre tervezett is lehet.

A PC-s játékvilágra mindig is igen erősen jellemző volt a kalózkodás, többek között ez is vonz egyre több kiadót a konzolos játékfejlesztés felé. Természetesen konzolon is lehet warezolni, de ez számos nehézséggel jár: a gép megbontásával elveszíthetjük a garanciát, vagy ha az internetre csatlakozunk, letilthatnak az online játékról. Speciális, mezei felhasználó számára dokumentálatlan hardverekről és szoftverekről van szó, nem úgy mint PC-n, ahol habár a Windows továbbra is zárt forráskódú, azért meglehetősen kitapasztalták a crackercsapatok. A Vista már számos funkciót tartalmaz csak a rajta futó tartalmak megvédésére, ezek viszont tovább lassítják a rendszert, vagy akár a saját tartalmainak a szerkesztésétől is sikeresen "megóvhatják" a felhasználót.

Hamarosan megjelenik PC-re is a Mass Effect nevű sci-fi szerepjáték, aminek az Xbox360 változata jelen sorok szerzőjének az egyik kedvenc konzolos játékprogramja, tehát bízvást állítható, hogy jó ötlet beruházni rá, ha valaki ezt eddig Xbox hiányában nem tette volna meg. Valamint rohamosan készül a Spore is, Will Wright Sim-nagymester univerzális építőjátéka, amiről szintén ígéretes dolgokat hallani. Csakhogy most jelentették be, hogy mindkettő meglehetősen fura másolásvédelmi rendszerrel fog rendelkezni, ami akár teljesen lehetetlenné is teheti, hogy játsszunk a legálisan beszerzett programunkkal. It's not a bug, it's a feature!




A technológiát SecuROM-nak hívják, és a következő műveleteket igényli: az első indításkor interneten keresztül aktiválni kell a játékot, és utána ezt öt nap múlva és innentől fogva tíz naponként ismételni kell. A telepítéshez magához nem kell internet! Viszont ha a későbbiekben nem csatlakozunk, akkor a játékkulcsot központilag letiltják és onnantól fogva egyáltalán nem fogjuk tudni futtatni. Háromszor aktiválhatjuk a játékot, többször nem.

Persze már most megjósolható, hogy a védelmet napokon (órákon?) belül fel fogják törni. Ez mihez fog vezetni? A hasonló bonyolult másolásvédelmekben rengeteg a hibalehetőség, ráadásul mivel a kiadó rendszerint paranoid, általában úgy vannak a szoftverek belőve, hogy kérdéses esetben inkább tiltsanak, mint engedélyezzenek. Arról nem is beszélve, hogy mi van, ha valakinek nincs internet azon a gépén, amin játszani szeretne (miután a Mass Effect egy játékosra tervezett cím, ez nem is annyira valószínűtlen), vagy ha két hétre elmegy nyaralni, stb.? És ha valamilyen egzotikus porton keresztül zajlik az aktiváció, ami mondjuk a koleszban le van tiltva, és mehet az egész emelet kórusban könyörögni a rendszergazdának? (Ez nem légbőlkapott példa, én már jártam így.) Valamint szolgáltatói oldalról is adódhatnak problémák: a hasonló másolásvédelemmel rendelkező Bioshock indulásakor összeomlottak a kiadó szerverei a terheléstől, mert mindenki egyszerre akart aktiválni. És mi van akkor, ha megszűnik a kiadó?! Semmi sem tart örökké.



Aki rendszeresen vásárol játékprogramot, igen, valódi pénzért, az PC-n egyre gyakrabban fut bele abba a hibajelenségbe, hogy a szigorú másolásvédelem az eredetit sem hajlandó elindítani. Én csak az elmúlt évben három ilyet láttam, a legextrémebb esetben két gyári példány birtokában sem sikerült túljutni a másolásvédelmen. Néha egyszerűbb letölteni az egész hóbelevancot a netről, vagy valamilyen törést keresni, mint arra rávenni a programot, hogy ugyan fogja már fel, hogy ő eredeti példány. És ha valaki a játékait általában megveszi, akkor elég, ha mondjuk 20-ból 1-nél fut bele ebbe a hibába, arra fog emlékezni. Már csak azért is, mert ez ma Magyarországon nem olcsó mulatság... És akkor még azt nem is említettem, hogy rengeteg játék igényli az eredeti lemezt a meghajtóban, akkor is, ha nem arról fut; míg pl. egy ultraportable-ben nincsen optikai meghajtó, de azért játszani van benne elég hardver. Nem igaz, hogy ezt a mai webkettes korban nem lehetne valahogy legálisan megoldani; akár valamilyen kombinált módszerrel, pl. internetről aktivál, vagy keresi a lemezt a meghajtóban, stb. Persze itt megint sokszorozódnak a hibalehetőségek, úgyhogy visszaértünk a kör elejére.

Egyre bonyolultabb másolásvédelmeket vezetnek be a kiadók, másik gyönyörű példa az MMO-kon elterjedt GameGuard, ami a másolások ellen való küzdelemben lehetetlenné teszi azt is, hogy Linux alól futtathassuk az ilyen védelmet alkalmazó programokat. A GameGuard ugyanis csúnyán belenyúl a Windows lelkivilágába, és biztonságosabb operációs rendszerek nem szeretik az ilyesmit...

Pedig az aranyszabály nagyon egyszerű. Ha a kalózmásolatot könnyebb telepíteni és/vagy használni, mint az eredetit, és mindkettő ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja, a felhasználók a kalózmásolatot fogják használni. (Akár akkor is, ha megvették az eredetit... legfeljebb nagyon baleknak érzik magukat.)

Cselekedni ugyanolyan egyszerű lenne, ezt a Microsoft az Xboxnál nagyon sikeresen alkalmazza is. Ha a másolt játékokkal nem lehet online játszani, sőt az ember a konzolja teljes letiltását kockáztatja, akkor még a legvadabb warezosok is kénytelenek lesznek (legalább) két gépet vásárolni és legalább azokat a játékokat megvenni, amiket online szeretnének használni. Csak hát ezt a fentebbi okokból Windows alatt nagyon nehéz megoldani úgy, hogy ne sikerüljön valami félre valahol... nem véletlenül egyre több az exkluzív konzolos program, de ez már egy másik téma.

Egyébként a probléma (és még számos más gond) felhasználói oldalról megoldható azzal, ha átállunk a konzolos játékra - én ezt tettem. Bármilyen meglepő ugyanis, én meg szoktam vásárolni azokat a programokat, amiket használok, és nem ellenzem a másolásvédelmet sem: teljesen jogos, ha egy készítő szeretne hozzájutni a megérdemelt pénzéhez, és ennek érdekében konkrét lépéseket tesz. De nem szeretem, ha a pénzemért cserébe ott szúrnak ki velem, ahol tudnak, és ott korlátoznak, ahol csak tehetik... ha ez a PC-s játékipar jövője, akkor én nem sok jövőt jósolok neki.

Ezúton is elnézést kérek mindenkitől, akinek megvételre ajánlottam a PC-s Mass Effectet. Vegyetek inkább Xboxot és óvjon titeket Bill Gates a vörös körtől...

(Videók: Mass Effect PC előzetesek)

A bejegyzés trackback címe:

https://gemeskut.blog.hu/api/trackback/id/tr39459199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baszkurátor 2008.05.08. 19:22:44

Én már belefutottam egy hasonlóba.
Megvan a Lock On és neten megvettem hozzá a Flaming Cliff kiegészítőt.Szépen feltettem aktiváltam és örültem magamnak.Aztán közben volt hw csere és a windóz is szarakodott néha ezért volt néhány újratelepítés és egyszercsak közölte velem ez az izé, hogy nehajlandó aktiválni a játékot.A telepített mappában van ugya negy savekeys.exe nevü fájl ami lementi a regisztrációs adatbázis ide vonatkozó részét ( nyilvánvalóan az lenne a cél, hogy a windóz újratelepítésénél nekelljen regelni ) ez viszont úgy rossz ahogy van mert a lementett reg fájlt beolvasva és a szoftvert elindítva közli velem, hogy itt bizony hw változás van 8 nincs !!! ) és aktiválja újra a szoftvert.Azt meg nemlehet.Fakk...

balabba 2008.05.08. 19:29:25

Vagy a DVD-n is van az az áttekerhetetlen fenyegetőzés, hogy 5 év börtön lesz neked, meg se forduljon a fejedben, stb. És aztán még 10 perc reklám.

Aki csak letöltött filmet néz, az viszont ilyet sose lát, mert a kalózok azt előzékenyen leszedik.

Csak jóminőségű kalózmásolatot vásároljon!

bibibibibibi 2008.05.08. 19:49:52

Ez a fajta védelmi megoldás a legnagyobb faszság amit valaha hallottam. Már a kitalálása pillanatában halott ötlet volt.
Ezek után ki az aki meg fogja venni csak hogy 10 naponként szopjon vele? Senki. Na, ezért hajtják a kalóz verzió malmára a vizet, mert az így olcsóbb, egyszerűbb és nem kell szarakodni semmilyen 10 naponta esedékes aktiválós faszsággal. Nevetséges.

cryoohki 2008.05.08. 20:08:16

Két gép vásárlása helyett nem veszek egyet sem, ti. nincs ennyi pénzem; egy ideig próbáltam vásárolni dolgokat, de nem megy, így inkább ellopom, csókolom; kap a Microsoft épp eleget állami campus pénzekből, akinek nem tetszik, azt tudom sajnálni.

Mielőtt jönne a sipákolás, semmilyen védett hardvert nem veszek, a Linuxszal jól elboldogulok, ps2-t kicsippeltem, Ds-re flashkártyázok, megvan hozzá a szellemi tőkém - ennyit tud a sok nagyokos, azokat szivatni, akik becsületesek. Ha pedig becsődöl az egész nyamvadt játékipar, majd játszok a Wesnoth-tal, jó az.

kacsa! 2008.05.08. 20:25:57

balabba 2008.05.08. 19:29:25
"Vagy a DVD-n is van az az áttekerhetetlen fenyegetőzés, hogy 5 év börtön lesz neked, meg se forduljon a fejedben, stb. És aztán még 10 perc reklám."
Tényleg??? Egyszer veszek egy gyári dvd-t má xD

kacsa! 2008.05.08. 20:28:50

Nem tesz jót ez az ostoba másolásvédelem, rootkitek, satöbbi, a kalózok mindig egy lépéssel előrébb lesznek, nem lesz ez másképp.

Yeto 2008.05.08. 20:35:48

Szüljenek sünt, megérdemlik a warezt.

Valamiért egy ország adórendszere jut eszembe, ahol 25% fizet adót, amire az a megoldás, hogy az övékét megemelik...

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.05.08. 20:36:24

cryoohki:
persze ez attól függ, hogy mennyit akar játszani az ember, mert ha valaki _mindent_ ki akar próbálni, akkor arra talán még Bill Gates vagyona se elég. Én nem akarok mindent kipróbálni, időm sincs rá. Valamint a játékaim legnagyobb részét nem magyar boltokban vásárolom, mert a többségük katasztrofális árakkal dolgozik... lehet hogy arról is kéne egy post, csak aztán meg nekemesik a számos nevű bolt kedves tulajdonosa, mint Angeldaynek, és az annyira nem hiányzik. :|

A Microsoft Campus program meg szerintem felháborító, főleg hogy abban a felsőoktatási intézményben, ahol én meg szoktam fordulni, szinte csak Linuxot használnak... de biztos az ottani gépek után is megy a pénz. Ez viszont kicsit off.

(Wesnoth ott van a fejlécben, igaz, nem a legújabb verzió... ;] )

Az meg még külön érdekes, hogy egyre több pénz megy a játékfejlesztésbe, de ennek ellenére gyakran csak a lemez van a béna műanyag DVD tokban, meg valami pár oldalas kézikönyvnek csúfolt valami. Én elég régóta veszek játékprogramokat, és össze nem lehet hasonlítani, hogy miket adtak hozzájuk régebben és miket most. Akkor már egyszerűbb lenne internetre áttenni az egész árusítást (mint már többen meg is tették), boltban meg legyen csak a Special Edition pólóval, térképpel, extra lemezzel, szép vastag kézikönyvvel. A környezet is védődne (mert nyilván a special editionből tizedannyit se kell legyártani), meg a rajongók is megkapnák, amit szeretnének. Erről viszont azt hiszem, lesz egy külön cikk, fényképekkel.

karelgott 2008.05.08. 20:42:08

Nem csak játéknál van így. Miután a Mac-es rendsezrgazda egy órát baszakodott a nagyszerű teljesen legális félmilliós forintos Quark életrekeltésével (hardverkulcs+aktiválás+mittudomén) és még mindig nem ment, elővett az iPodjáról egy cracket, azt azóta azzal megy. Kapják be.

Gyulimali 2008.05.08. 21:05:30

...és persze a moziban is letolvajoznak, miután alsó hangon is otthagytunk 5000 HUF-t nekik...
Idióták...

candy · http://wunderbike.postr.hu 2008.05.08. 21:17:43

Van egy eredeti Gunshipem c64re, nagyjából az az egyetlen eredeti, dobozos cuccom. A CS-t meg valamikor meg fogom még venni, mert azzal néha jáccom még. Amúgy mostani gammák 80%-át felteszem, jáccok velük három órát, azt ennyi. Nem nagyon vannak már jó játékok meg eredeti ötletek. Amúgy néha azért crackelt cuccokkal is lehet szopni, főleg a jófajta safedisc es meg egyebes cuccokkal. Gammáknál is hasonló a helyzet, mint filmeknél. Nem nagyon jön ki olyan, amibe megérné befektetni.

balkalolka 2008.05.08. 21:43:56

PC-s játékipar köszöni szépen jól átáll hamarost MMO-ra, más meg nem sűrűn fog AAA kategóriában megjelenni. Ingyé letöltöd, játszol a triallal, ha megtetszik előfizetsz. Aztán egy-két éven belül már azt is megválaszhatod majd hogy mennyi IRL-reklámot meg hirdetést akarsz látni a virtuális világodban - ha kevesebbet fizetsz elő akkor több reklámot kapsz, ha vip előfizud van a kedvenc virtuális világodra akkor meg kevés vagy semennyi reklámmal nem rángatnak vissza a valóságba. Ez a jövő.

Nekem eddig mindig szopás volt a vásárolt játékokból, momentán a Sony Online ügyvédirodájával levelezek, mert pofátlan módon az ügyfélszolgálatuk a boltba irányított amikor bizonyítottam hogy a játékkód nem működik amit adtak. Boltban viszont nincs ilyesmire gari, ahogy azt jóelőre jeleztem is. Kíváncsi vagyok mi lesz belőle, lehet h fogyasztóvédelem. (Ja, mindez külföldön, Magyarországon esélytelen bármilyen jogos fellépés eredményében reménykedni)

bldo 2008.05.08. 21:51:37

Az eddigi legnormálisabb ilyen másolásvédelmi rendszer a Valve-féle Steam. Azt ugyan nem tudom, hogy más fejlesztők játékai hogyan mennek vele, de a Half-Life/Half-Life2/Ep1/Ep2/CS:S teljesen jól működik. Nem kell lemezekkel szórakozni, egy óra alatt lecsurog, ha éppen újra akarom rakni, nincs kódszám, aktiváció, kutyafüle. Ámbár a korai időkben állítólag ezzel is orbitális szívások voltak, de én abból kimaradtam. Hátránya, hogy net nélkül nem lehet játszani.

Hivatásos beszólóművész 2008.05.08. 21:59:14

Nem tudom a sok okos játékgyár mikor fog magához térni!
Ezer meg ezer példa van arra, hogy sokszor jobb engedni a tömegnek, mithogy csak szigorítom a tíltást!
Érthetetlen hogy dollár milliókat költenek arra, hogy ne tudd másolni! Nem lenne egyszerűbb, ha warez áron ők maguk terjesztenék a játékokat neten?
Nyomják el a sufni warez-oldalakat, tökéletesen működő, letölthető és főleg elindítható programokkal.
Mondjuk 4 napra ne 500 huf a reg, hanem mondjuk, 5000! Vagy játékonként 500 huf.
Legyen fönt minden gyártónak az oldalán egy link, ahol sms-n, pay-pal-n, stb.-n keresztül lehet fizetni a letöltésért! Sokkal olcsóbb lenne. Nem kell borítót gyártani, a cd-re nyomni az okos dolgokat, szállítani, biztosítani, engedélyeztetni stb.
A vietnámi kis Wang, az ukrán Vaszilijics és a magyar Teodorka is ugyanazzal az erővel tudna hozzájutni minden játékhoz, nem lenne gyillok a boltokban egy-egy megjelenésnél, és mindent ellenőrizni tudnának.
Rém logikus döntés lenne!
Kíváncsi vok erre mikor jönnek rá, 2gr Kokain, 2 titkárnő és 3 hűűű de atom fontos, megbeszélés között.

Peppone Botazzi 2008.05.08. 23:27:16

Afrikában meg éheznek....

balabba 2008.05.08. 23:55:42

Hogy lehet az hogy Afrikában éheznek, miközbe most hoztam fel őket a Civilzation-ba?

Fisher 2008.05.09. 00:46:46

Nos, a legálisan megvásárolt programokkal mindig sokkal-sokkal több bajom volt, mint a werezokkal. Újabban már csak olyan játékot veszek meg, amit már letöltöttem és végigjátszottam. Érdekes módon sem a bioshockkal sem a crysissal (a crysis kivétel volt, amikor megvettem még nem volt hozzá hardwerem) nem volt bajom, amikor a tört verziót használtam, a kollégám meg nem tudja befejezni a játékot, egy bug miatt.
A Rainbow Six-et megvettem, mer hülye voltam, és sírva fakadtam, amikor láttam, hogy az embereim azért nem jönnek utánam, mert felakadtak az ajtóban - azaz AI képtelen volt átsasszézni a nyitott ajtón. Ezek után meg sem lepett, hogy az életösztön legcsekélyebb jelét sem mutatták az NPC-t, sorban bemasíroztak az ellenség elé, aki szépen le is lőtte őket egy-egy rövid sorozattal.
A GRAW-ban (1,2) az embereim rendszeresen elindulnak az ellenkező irányba mint ahogy én mutatom.
A Gears of War telepítéséhez azért kell annyi hely, mert először felmásolja a diskre a cuccot, majd ott kibontja. Ez az a játék amúgy, amit aligha fogok végigjátszani - tehát megvenni sem -, mert unalmas, ötlettelen, nem PC-re tervezett, konzolos játék, de legalább szép.
A Bioshock amúgy most legálisan van telepítve, egyszer leszedtem, mert kellett a hely, és 10-ből egyszer azt mondja a securom a gyári dvd-re, hogy az bizony nem jó.
Az online terjesztés beteges.Van steam-em, mostanában nem használom, de amíg adsl-em volt, próbáltam. Néha halálközei élményem volt.
Szó ami szó, sokkal egyszerűbb lewarezolni valamit, mint megvenni. A kalózok jól megélnek ebből, a kiadók meg ahelyett, hogy fejlesztenének egy, a warezhez hasonló, egyszerű, online terjesztést, bugyuta másolásvédelmekkel próbálkoznak, amiket a hatéves gyerek is fel tud törni, ha megérti a "copy the crack into the bin directory" angol mondatot.
És közben "haldoklik a PC-s játékipar" (igaz a crytek szerint nem, csak nem szarral kell telíteni a piacot), én meg szívok a legálisan megvásárolt játékokkal.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.05.09. 01:05:36

Nem tudom, saját tapasztalataim szerint a PCs játékipar bajai nem innen erednek, számos olyan fejlesztő akad akinek esze ágába sincs átállni konzolokra, és nem véletlenül. Számos olyan játék van ami belátható időn belül nem portolható konzolokra. Ellenben hatalmas pénzeket hoz.

Érdekes módon a Flight Simulator sorozat legújabb része sem lettek XBOX exkluzívok, pedig a Microsoftnál XBOX közelibb céget nehéz mondani.

A gond ott van, hogy kétféle software van:
Egy kaptafára készülő szemét, amit akkor sem veszel meg, ha nem működne warez, mert a 30. azonos enginere épülő egyforma FPS nem ér annyit, és lehetne sorolni.

Nagyon sok játék warez hatása nélkül is bukás PCn (konzolon elmehet) mert a PCs játékosnak nem nyújt eleget. Pár óra és vége.

A másik oldalon ott vannak azok a játékok amik valóban értékesek, ahol van mellette support, szolgáltatás, stb. ezeket pedig a többség megveszi, a másolásvédelem nem feltétlenül használ. Pl. a World of Warcraft éves átlagbevétele bármely konzolos játéksorozat éves átlagbevételét megveri, és messze nem tökéletes.

A linux mint "biztonságosabb" rendszer és aminek a lelkivilágába nem lehet belenyúlni? Mondd, akkor egy kernel patch mi? Amit bárki írhat, kínálhat, stb. A biztonsági statisztikák mik? Egyszerűen arról van szó, hogy a linux nem kompatibilis, nem ugyanolyan mint a windows.

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.05.09. 03:36:24

Hát azért a Flight Simulatornál rétegjátékabb dolgot csak némi gondolkodással és az Indóház magazin játékrovatának felhasználásával tudok mondani. Nem ezen fog a Microsoft meggazdagodni.

Ezzel a nem portolható dologgal vigyázz, mert amikor legutóbb rákérdeztem erre valakinél, akkor ő a Panzer Generalt mondta mint jó példát, és az speciel van konzolra.

"A másik oldalon ott vannak azok a játékok amik valóban értékesek, ahol van mellette support, szolgáltatás, stb. ezeket pedig a többség megveszi, a másolásvédelem nem feltétlenül használ."

Szerintem ez a lényeg. Ha tudunk valami olyat adni, amit nem lehet warezolni, és ez lényegesen ad az élményhez, akkor a játékosok meg fogják venni a termékünket.

"Egyszerűen arról van szó, hogy a linux nem kompatibilis, nem ugyanolyan mint a windows."

Ebben az esetben *pont* nem erről van szó (gyakran igen, de itt pont nem), de ha erről írtam volna két oldalt, akkor azt talán te olvasod el végig, meg bakaohki és chips, és nem többezer ember az index főoldalon. (A statisztikánk szerint az olvasók 4%-a van Linux alól.) Nézz utána, mit tesz a GameGuard pontosan (durva) - nem arról van szó, hogy Linux alól másképpen kellene csinálnia, hanem arról, hogy olyan dolgokat akar csinálni, amiket a Linux nem fog hagyni neki akkor se, ha másképp akarná.

kulalak 2008.05.09. 03:36:28

Javasolnam az egesz jatekiparnak, hogy vegyenek peldat az amerikai gyogyszeriparrol. 5 evig vedett a jatek, regisztralni kell (persze nem a blogban reszletezett agybajos modon), torveny lecsap ha stb. Aztan ot ev utan generikus lesz a jatek, elerheto szabadon (1$?), varialhato grafikusan, addigra behozta az arat-koltseget.
BTW ugyanez megy Japanban az ipari talalmanyokra. Amivel a nagyok elojonnek Sony, JVC stb. azokat ot ev utan allamositjak es a National (Panasonic) kezdi utangyartani, hogy elterjedjen, mindenkinek jusson. Marad meg benne biznisz boven.
Ezt aztan lehet zenere is alkalmazni. Nem ertek egyet ugyanis az 'egyszer slager utana megelunk belole eletunk vegeig' folfogassal, lustasagra kesztet. Na, elkanyarodtam.

Baszkurátor 2008.05.09. 06:47:36

A szomorú ebben az egészben az, hogy a kiadók zöme szart ad az emberek kezébe.A mostani játékok 80-85-%-a egyszerűen használhatatlan foskupac kisebb - nagyobb ( inkább nagyobb ) peccs nélkül.Nagyon sokat végig sem lehet játszani javítás nélkül.Ott van például a "Two Worlds".HA jól emlékszem van hozzá 1+ GB-os peccs.
Ez kb. olyan mintha az ember venne egy TV-t, hazavinné de csak hang lenne rajta és 1 hónap mulva szólnának, hogy ha viszek a cégnek homokot, mészkőt és szódát akkor csinálnak nekem üveget abból pedig képcsövet és talán ha mákom van lesz kép is.

jibberish 2008.05.09. 07:13:17

Szerintem az id software csinálta eddig a legkorrektebben ezt a másolásvédelmet.
A játék megjelenésekor benne volt a programban, majd miután már eladtak valamennyit, akkor egy későbbi patch kitörölte a védelmet.

doktor.dikhed 2008.05.09. 08:13:24

A másolásvédelem eleve gáz, mert nem a dvd-t/cd-t veszed meg amin a progi van, hanem a program használati jogát. Karcos lemezt meg már mindenki látott...

GC (törölt) 2008.05.09. 08:22:13

Sziasztok!

Sajnos nekem is meggyűlt a bajom egy eredeti játékkal. Konkrétan HL2. Újabban nincs otthon net, és gondoltam felteszem, játszom vele egy kicsit.
Sajnálatos módon a steam prog fölmegy a gépre, de mivel nincs netem, nem tudja letölteni a játék telepítéséhez szükséges file-t, így magát a játékot nem tudom használni.
Hihetetlen!

misx 2008.05.09. 08:23:14

Az a baj az egésszel, hogy minőségi játékokat kellene készíteni kevesebb buggal, jobb történettel (és néhol kicsit jobb optimalizálással), mert amilyen szutykok mostanában kijönnek. Ez olyan mintha a Techwood TV-t adnák LG árban. Persze a játékoknál minden új cucc a max árat kapja, mind1, mennyit ér. A Techwood legalább olcsón adja a szarját. Egyébként néhány kisebb kivétellel a release groupok elég jó munkát szoktak végezni, de ha valahol elcsesznek valamit pl. crackelésnél, pár nap és kinn van a proper, a hülye játékfejlesztőkre meg sokszor hónapokat kell várni, hogy olyan elemi hibákat javítsanak, mint pl. a Turokban hogy eltűnik a fél pálya és ott a semmi, vagy hogy 2 percet mire visszatölti a mentést (na ekkor hagytam abba).
És mégegy: tegnap letöltötte tesóm az IRON MAN-t. Hát az olyan egy gagyi... A leírt gépigényét meg nem értem, mert a graf eléggé PS2 szagú.

Én legutóbb a TDU-t vettem meg (de másodkézből 7500Ft-ért a megjelenés után 2 hónappal), de csak azért mert beszart a warezom, és nem akartam még1x letölteni (256k-os netem volt akkor), meg kíváncsi voltam a netes játékra. Na végül is utóbbi miatt megérte, mert ezt a krúzolást, online versenyzést nehezen lehet megunni. Még a carpakkot is megvettem! Más gamet viszont nem, bár van 1-2, ami megérné ha olcsóbb lesz, pl. COD4, de azt is csak akkor ha érdekel multi, mert amúgy ua mint a warez.

Egyékbént ha ilyen szarakodós védelmes játékot vesz vki, vigye vissza a boltba, és kérje vissza a pénzt (online boltnál pl. a 8 napon belül meg is lehet csinálni!). Ez olyan mintha a drágán vett TV-m nem adna képet. De arra van legalább gari.

kenyszerjogasz 2008.05.09. 08:54:32

vettem 2 játékot nemrég (mert játszottam vele feltörve, és jó volt, ezért megérdemelte)

és mindig és csak eredeti cd vel a meghajtóban indul. másolt cédé, imidzs nem ér.

nekem, a felhasználónak törvényben rögzített joga a biztonsági másolat készítése.

mi van ha cédéjátékosom elolvasztja a lemezt, nem fogok többet élvezkedni? mert én nem egy lemezt vettem, hanem szellemi terméket!

a kedves kiadók majd akkor nyavjogjanak a jogaikról, ha az én ősi jogaimat sem tiporják lábbal!

level.up! · http://roguelike.blog.hu 2008.05.09. 09:24:56

'Egyébként a probléma (és még számos más gond) felhasználói oldalról megoldható azzal, ha átállunk a konzolos játékra - én ezt tettem.'

én maradtam PC-n, csak lemondtam a commercial játékokról

a 3D/OST annyira nem hiányzik
az se baj, ha free a cucc
meg ha még évekig fogják fejleszteni (és nem csak bugfixeli egy-két ember, amíg a többiek már a következő részen dolgoznak kövér gázzal)

bónusz: úgy max. fél gigán elfér minden, amivel hátralevő életemben játszani fogok..

(jó, tudom, ez az út sokaknak nem járható..)

Petike82 2008.05.09. 09:26:49

Én úgy gondolom, hogy ezt a másolásvédelmet is, ugyanúgy mint a többit előbb-utóbb fel fogják törni lsd. Bioshock.

A kiadók hozzáállása valóban elszomorító, mert 10 játékból 8 valóban ratyi. De azért a szándék megvan, mert vagy alapból a 6-7-8E Ft-os kategóriákban indulnak a játékok mostanában az igazi nagy húzóneveket leszámítva, vagy "beleolcsósodnak" negyed éven belül. Ennyit meg lehet várni.

És speciel minden játékot előbb-vagy utóbb megveszek amivel sokat játszom, játszottam. Ilyen az Europa Universalis 1, 3. A diablo 2, GTR2, rFactor stb., Amivel meg nem játszom, annak az image-je is repül 5 percen belül.

Srácok! Támogassátok a gyártókat azzal, hogy amivel tényleg játszotok, azt megveszitek!

level.up! · http://roguelike.blog.hu 2008.05.09. 09:35:39

.. egyébként mintha rémlene, h megcsinálták már a valóban hekkelhetetlen off-line védelmet

és nem játékra - talán a Logicot terjesztik ezzel?

AP (törölt) 2008.05.09. 10:02:22

Játék? Hm nézzük.
Évente egyszer végigjátszom a Deus Ex első részét, ez egy. Néha lövöldözök Quake3-ban, ez kettő.
Plusz napi szinten Live For Speed, három.
Mindezt egy 2000ft-os passzív hűtésű vga-val (r9200), egy nem túl drága gépen, röhögve, vigyorogva. És nem görcsölök a grafikai hibákon, drivereken, tömérdek pénzt nem ölök bele, stb.
A sok kis "gémer" szépen tejeljen tovább, hadd éljen belőlük a hardveripar.:)

Donor 2008.05.09. 10:20:13

Megvallom nektek, nekem nincs legális játékom pedig szeretnék tényleg jó lenni.
De olyan horribilis árakért adják nálunk hogy egyettlen olyan játékot sem tudok megfizetni ami a marketing alapján tetszene, pedig már többször fellelkesedtem és elmentem hogy én most megveszem kerül amibe kerül, de mindig többért adták mint ami pénzem volt.
Ekkor fogom letöltöm mert marha kíváncsi vagyok. Kipróbálom, fél nap alatt megunom és ez után már csak a polcon porosodik, amikor legközelebb előveszem hogy ez is milyen jó volt, addigra meg már olyan elavult, hogy nem indul el a legújabb gépemen :D

Menyivel értelmesebb lenne ha megfizethető áron adnák, akkor megvennék egy csomó játékot, amit aztán fél nap alatt megint megunnék, de addigra már kifizettem.

Szerintem sokan lennének így. De ugye a kiadók roppant kapzsi népség, az árkalter miatt olyan áron adják amenyiért akarják, viszont ezért szerintem nagyon sok vásárlótól elesnek.

A vicces, hogy miután így rászoktattak hogy mindent kalóz úton szerezzek, már nem is erölködök a legális források után.

Ha valamit nem lehet kalóz úton megszeretzni akkor legfeljebb nem játszok vele. Az élet sokkal izgalmasabb mint akármelyik játék és a grafikája is tökéletes :D A legújabb játékokhoz amúgy is mindig gyenge a gépem.

Mondjuk azt nem értem hogy amerikában ahol többszöröse fizetés mellet, fele anyiért adják a programokat ki az a marha aki warezol? Ha pl 4000lenne egy jobb játék akkor én is megvenném, na de mostanra már ennek háromszorosa árat kérnek.

Donor 2008.05.09. 10:31:42

Ja és hogy a posthoz is szóljak.
A másolás védelmek tök feleslegesek. Amikor a megjelenés után 1 héttel letölthető a tört változat akkor a másolásvédelem nem fog senkit visszatartani a kalóz szoftverektől., legfeljebb a legális program megvásárlásától riaszt vissza.
Valóban az online játszás és az alacsonyabb ár amivel rá lehetne bírni a vásárlásra. Nem hiszem hogy csődbejutna a leárazás miatt egyettlen cég is.

Ugyan az a helyzet mint a DVD filmeknél. Amíg 6000forint volt nem vettem. 2000nél már vettem pár darab jó (esetleg régebbi filmet. 1000forint alatt meg bármit megveszek ami kicsit is jónak igérkezik.

Vugyivuci 2008.05.09. 10:34:54

Ó, a fentinél lényegesen szemetebb (és kijátszhatatlan) másolásvédelmet is ki lehettalálni. Lényege hogy pályánként (vagy loadscreenenként) lekérdez az egyébként nem online játék a netről egy 16-32bites kódot, amit összevet a regisztrációs számmal egy időben változó masterkód alapján. Egy játékban van mondjuk 60 pálya (mondjuk RTS-nél), azt a 60 kódot nem éri meg feltörni senkinek.
Mondjuk egy ilyen pofátlan védelemhez pofátlan jó játékot is illene csinálni.

Az a baj ezzel az egész játékpiac vs kalózszoftver dologgal hogy nagyon sok vízfejet tart el az ipar, akik konkrétan nagyjából semmit nem csinálnak (designerek hada elsősorban meg onnan felfelé), sokaknak különösebb felelősségük sincs a produkcióban, csak veszik fel a nagy lóvékat. A terjesztés és a marketing is nagyon drága. A fejlesztés meg eleve kockázati befektetés, nem kicsit, nagyon. És sok-sok dollármilliókba kerül még az AA játék fejlesztése is.

De felesleges ezen csuklózni, PC-n a jövő az MMO-ké, tetszik nem tetszik. Azokon kívül csak rétegjátékok jellennek majd meg, mint pl. a FS, de azoknak is csak a "gerince", a kiegészítőkért meg fizetni kell majd. A fő másolásvédelem pedig a fentebb leírt vagy rnd visszaellenőrzés lesz szerintem.

hmikey 2008.05.09. 17:10:26



Szerintem meg

1. veszek egy focilabdát,
2. lemegyek a térre a haverokkal,
3. és játszunk, amígy csak bírunk.

A labdát, amit megvettem, annyit rugdosom, amennyit akarom, és akkor, amikor akarom. Szerintem :)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.05.09. 21:26:08

prezzey: szerintem pedig te nézhetnél utána pár dolognak, pl. a rootkit szó eredetének, hogy miért is az unixos világból ered, hogy kernel patchekkel, stb, mit lehet megtenni linux alatt, hogy...

Ahhoz képest amit az általad említett rendszer csinál semmiség.

A Wormok (programférgek) sem a windowsos világ találmányai, unixok alatt sokkal előbb voltak, és a linux nem védettebb ebben a kérdésben egy átlagos unixnál, sőt....

Amit leírsz az egy ismert és elterjedt mítosz a linuxxal kapcsolatban, csakhogy nem igaz.

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.05.10. 22:04:01

A "gyakran igen, de itt pont nem" tényleg ilyen nehezen értelmezhető?

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.05.10. 22:05:03

Legfrissebb hír:

a hatalmas felháborodásnak engedve NEM lesz tíznaponként aktiválós másolásvédelem a Mass Effectben és a Spore-ban.
games.slashdot.org/games/08/05/09/2318229.shtml

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.05.11. 15:26:02

Prezzey: Ismétlem amit az említett védelem figyel azt linux alatt is lehet figyelni, gond nélkül.

deadcabbit · http://deadcabbit.blogspot.com 2008.05.11. 19:27:46

Hja, annak, hogy az os mit szeret és mit nem, nincs sok köze a buta userhez; ha az ubuntus kisnyuszi játszani akar és a kedvenc játékához kell egy gameguard elf, amit root-ként kell futtatni (mermongyuk kernel modult fog feltenni), akkor azt rootként fogja futtatni és örülni fog magának.

Ettől függetlenül van olyan, hogy gnu, meg ópenszórsz és kb. egy nap után tele lenne minden fórum azzal, hogy "csak saját felelősségedre tegyél fel ilyen szart" - de sztem itt a gémeskúton holt felesleges azon vitatkozni, hogy honnan jön a rútkit, meg a kernelpeccs is lehet mumus, mert Prez érti és tudja, én értem és tudom, meg kb. öt másik user és kész.
süti beállítások módosítása