Gémeskút

Konzolos és PC-s játékkritikák mindenkinek.

Friss topikok

Címkék

2d (2) 4x (2) 5000ft (5) addiktív (5) aerobic (3) akció (17) alex st john (2) amiga (4) apple (3) apróság (4) aranyos (2) arcade (2) atari (2) átverés (2) autó (4) bevásárlás (2) bevezető (2) bitpop (2) borzalmas (11) botrány (2) c64 (3) castlevania (3) civilization (4) családi (3) cyberpunk (2) c 64 (3) ddr (2) dragon ball (2) ds (46) dsi (2) e3 (2) elite (2) elmegy (9) emuláció (5) emulátor (2) építő (4) erőszak (2) évjátékai (3) final fantasy (7) fitness (2) flipper (2) fps (2) gamecube (2) gépház (20) hack (5) hardver (13) háttér (2) hellókarácsony (24) hírek (22) homebrew (7) horror (3) ingyen (17) interjú (3) játékipar (2) játékterem (2) játéktermi (2) (13) jóga (3) jönjönjön (13) jrpg (8) kaland (12) kártyajáték (2) képregény (2) kereső (2) keresőkifejezések (6) kiegészítő (5) kilencvenes évek (2) kódok (2) könyv (4) korhatár (2) korhatárbesorolás (2) körökre osztott (8) legrosszabb (3) letöltés (2) linux (7) logikai (16) lövöldözős (16) mac (4) magyar (2) mario (15) mass effect (7) mászkálós (2) microsoft (5) minijáték (6) mmo (2) mmorpg (4) mozgás (5) multiplatform (3) multiplayer (3) nagyon jó (19) neogeo (2) nes (2) nintendo (74) nyugdíjas (2) olcsó (3) online (2) pc (47) platform (12) playstation (5) pokémon (4) portré (2) ps2 (4) ps3 (8) psp (5) remake (2) remek (2) retró (7) retro (10) riport (2) roguelike (3) rossz (4) rpg (25) rts (2) sandbox (4) scifi (2) sega (4) shovelware (4) slashdot (2) snes (3) sonic (2) sony (4) sport (10) square (5) star wars (4) stratégia (11) szex (3) szimulátor (5) taktika (6) tánc (3) táncszőnyeg (3) tie in (2) tim sweeney (3) torna (3) tudomány (2) tv (3) ubisoft (3) ügyességi (11) űrhajós (5) városépítő (2) vásárlás (2) vendég (3) verekedős (2) vicces (15) videó (13) virtual console (5) web (2) wii (61) wiimote (3) wiiware (10) wii balance board (4) wii fit (6) xbla (4) xbox (5) xbox360 (23) youtube (2) zene (8) zseniális (25) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

[Wii] Sonic and the Secret Rings

2007.11.23. 12:13 - DobayAdam

Címkék: wii borzalmas sega platform

Sonic and the Secret Rings
Osztályzat: Borzalmas
Korosztály: 7+
Nyelvigény: Minimális
Nehézség: Haladó
Beletanulási idő: Közepesen hosszú

Ha van olyan játék a Wiire, amire azt mondom, hogy még bottal se piszkáld meg, nem hogy pénzt adj ki rá, akkor ez az. Azért alattomos, mert az oké hogy ha az ember meglát egy olyan címet, hogy Menekülés a bogarak szigetéről (Escape from Bug Island, az egyik legalacsonyabbra értékelt Wii játék valaha) akkor azt nem veszi meg. De ha ott van hogy Sonic, akkor az embernek eszébe jutnak gyerekkori emlékei a Sega Megadrive-os időkből, aminek a legnagyobb húzóneve volt a gyorsan szaladó, pörgő, ugró kék sündisznó, és amit még ma is szívesen veszek elő mert ennyi év után is jó játék. Valami azonban történt a Sonic sorozattal, nem vagyok benne biztos, hogy mikor, mert a két dimenziós korszak óta nem követem. De valami nagyon elromlott, és most már a főszereplő(k) személyén kívül semmi sem hasonlít a régi sorozatra.
Eleve nehéz kategorizálni a játék műfaját. Platformnak nem platform, versenynek nem verseny, de láthatóan a készítők sem egészen tudták, miben gondolkodnak. Az az alapprobléma ugyanis, hogy elvileg platformjátékról van szó, a játékterünk viszont erősen behatárolt. Sonic mindvégig egyenesen előre szalad a pályákon, és mindössze kicsit tudunk jobbra vagy balra kitérni. Néha hirtelen befordul és megy tovább teljesen másmerre (amerre a pályát rajzolták), de ennek soha semmi logikus indoka nincs.
Az egész játék gyakorlatilag az összekötő átvezető képekből (amiben a szereplők képregényszerűen beszélgetnek egymással) és a véletlenszerűen odapakolt pályákból áll, de akkor az igazi becsapást még nem éltük át. A menüben ugyanis azt látjuk, hogy több tucat pályára lehet eljutni, de ez igazából csalóka, hiszen egy epizódban összesen egy pálya van, amit egy tucatszor kell lejátszanunk, amíg továbbléphetünk a következőre! Először végigszaladunk a pálya egy részén, ami valahol megszakad, majd a pálya különböző részein kell mindenféle "feladatot" végrehajtani. Egy példa: "Ne törd össze a vázát" a pálya címe, két perc szaladgálás után jön egy hajtűkanyar, ami mögött van egy váza. Ha összetöröd, elvesztetted a pályát. Mivel nem mindig egészen jó a játék Wiimote-érzékelése, én általában összetörtem...
A játék felépítésével volt a következő gondom. Ugye a jobb játékok beleépítik az első néhány pályába a tutorialokat, vagyis a játék irányításának megtanulásához szükséges oktatórészeket. Itt még csak el sem lehet kezdeni a játékot amíg végig nem mész a több mint tíz tutorial pályán, ez pedig jobb esetben is több mint húsz percbe telik, és rendkívül unalmas. A dolgot csak fokozza, hogy a pályazenéken kívül a játéknak összesen egy főzenéje van, egy japán rockszám amit angol szöveggel játszanak, de a menüben mindig csak az első tíz másodpercét halljuk, a pálya végén pedig ugyanazt az öt másodpercet a közepéből. Idegesítő.
A készítők valahol azt nyilatkozták, hogy megtetszett nekik a Prince of Persia sorozat, ezért gondolták, arabosra veszik a játékot. Lehet, hogy nem kellett volna. Egyrészt idegen a Sonictól ez a világ, másrészt meg koppintásnak tűnik a grafika, még akkor is ha csak ihletet merítettek a Prince of Persiából.

Szóval szépek a képek, a videók izgalmasak, de maga a játék végletesen sok sebből vérzik, rossz és összecsapott a játékmotor, átverés a játékmélység. Sajnálom, mert örültem volna egy jó Sonic játéknak. De arra úgy tűnik várnunk kell.

A bejegyzés trackback címe:

https://gemeskut.blog.hu/api/trackback/id/tr24239243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alma 2007.11.24. 17:36:08

Ebbe én is beleszaladtam. Szar, úgy ahogy van. A party része még úgy-ahogy jó lehetne, de a rengeteg töltögetéstől idegesítően unalmas. Pl: 10-20 mp-es villámjátékokra majd fél percet kell várni amig újra lehet indítani. Menü betöltés, újra kiválasztás, játék visszatöltés. Pedig csak egy kérdés kellett volna a végére, Play again?
Lerí róla, hogy egyszerűen nincs kész. Senki meg ne vegye, véletlenül se! (sőt a warezolóknak üzenem, még egy nyers DVD árát se éri meg).

DobayAdam · http://www.dobayadam.hu 2007.11.24. 17:49:02

Köszi hogy megemlítetted a partijátékokat mert azokig már el se néztem. :) De ez valóban végig jellemző volt, hogy iszonyat lassan töltött, ráadásul két-három menün is át kellett verekedni a játékig. Kicsit olyan mint amikor az ember felhívja az ügyfélszolgálatot. Rossz a zene és sokat kell nyomkodni amíg történik valami. De ezért még fizetni is... :)

alma 2007.11.24. 17:54:12

A gyerkőcök kedvence volt PC-n, a Sonic Heroes, ezért vártuk annyira. Nagy csalódás volt. Azóta jobban megnézzük a játék teszteket. Mondjuk az IGN-en ez a játék is 8x%-ot kapott, most látom, hogy azóta módosítottak rajta. Úgy látszik, hogy ők se értek rá akkor rendes értékelést csinálni, azóta meg szólhattak nekik... :)

DobayAdam · http://www.dobayadam.hu 2007.11.24. 18:02:06

Többek között azért is indítottuk a blogot mert sokszor nem nagyon megbízhatóak a kritikák. Majd lesz róla post, de az a tapasztalatunk hogy az olyan játékok mint a Zelda Twilight Princess vagy a Final Fantasy III DS is egyszerűen túl magas pontszámokat kap. Mások meg leértékelődnek, például a Super Princess Peach, amit mindenki lehúzott, mert hogy milyen könnyű, miközben a célközönség a kezdő női játékosok.

alma 2007.11.24. 19:17:42

Hmmm... Zelda Twilight Princess szerintem minden pontszámot megérdemel, amit valaha is adni lehet játékra... :) Én hónapokig nem tudtam hova tenni magamban, hogy hogyan lehet ilyen jó játékot csinálni. Szerintem mestermunka.

Inkább az a kérdés, hogy milyen korosztály számára játszható. És az a borítóján ez ott van, 12+ Ehhez vegyük hozzá, hogy azért a nyelvtudás kell hozzá, mivel amúgy csak próbálkozással lehet megcsinálni dolgokat. Azaz a 11 éves lányom, aki németet tanul, segítség nélkül nem jutna vele semmire.

Viszont egy angol szakos gimnazistának igen nagy élményt nyújt az egyes feladatok megoldása.

Lehetne értékelési szempont is: nyelvtudás nélkül probléma nélkül, jól, közepesen, sehogyan sem játszható.

DobayAdam · http://www.dobayadam.hu 2007.11.24. 19:27:22

Én jó játéknak tartom a Zeldát, de van néhány olyan eleme a játékmotornak (az ugrással, kamerakezeléssel és a mentéssel kapcsolatos problémák jutnak elsőre eszembe), amik miatt én biztos nem tenném minden idők legjobb játékai közé. Számokra lefordítva, nem adnék neki 95 pontot a 100-ból, mint ahogy a metacriticen áll összesítettben.

Az értékelési szempont-felvetést köszönöm, innentől be fogom építeni, ha tudom. :)

prezzey · http://www.prezzey.net 2007.11.24. 22:57:42

Hú, nem is gondoltam, hogy ez a játék ennyire gáz. Épp értetlenkedtem a minap, mert Ausztriában már mindenhol 30€ alatt van, ami a 60€-s megjelenéskori árhoz képest pettyet durva (ahhoz képest, hogy nem rég jelent meg, és ez a legmagasabb bevezető ár). Nem tudtam, hogy miért, mert a képek meg a videók alapján nem tűnt ennyire rossznak (nekem tetszik a közel-keleti design ;] ).

Amúgy az tényleg probléma, főleg a nyomtatott újságoknál (és nem csak Magyarországon!!), hogy nem írnak rosszat a játékokról. Főleg a Nintendóra specializálódott magazinok helyenként olyanok, mint egyetlen hosszú hirdetés :D pedig mindnek oda van írva a borítójára, hogy hű milyen független. Pfffff. Ami szerintem OK, az az N-Zone (németül), őnekik nemrég még egy összeállításuk is volt a DVD-mellékleten olyan címmel, hogy "a tíz legrosszabb Wiis játék" :D

Ha valaki jó Sonicosat szeretne, akkor most kiadtak egy összkiadást a régiekből, és 1000-2000 Ft közötti áron bele lehet futni. (CD Galaxisban 1990) Csak már helyhiány miatt nem írtam bele a 2000 Ft-os karácsonyi összeállításba, meg azért, mert ezeket tényleg mindenki emulálhatja, és nem tudom, a PC konverzió mennyire jó. De én pl. tavaly ilyenkor vizsgaidőszakban a Sonic 1-3+Knuckles kombinációval játszottam pihenésképp, és nagyon élveztem, szóval ezek szerintem még ma is jók.
süti beállítások módosítása