Gémeskút

Konzolos és PC-s játékkritikák mindenkinek.

Friss topikok

Címkék

2d (2) 4x (2) 5000ft (5) addiktív (5) aerobic (3) akció (17) alex st john (2) amiga (4) apple (3) apróság (4) aranyos (2) arcade (2) atari (2) átverés (2) autó (4) bevásárlás (2) bevezető (2) bitpop (2) borzalmas (11) botrány (2) c64 (3) castlevania (3) civilization (4) családi (3) cyberpunk (2) c 64 (3) ddr (2) dragon ball (2) ds (46) dsi (2) e3 (2) elite (2) elmegy (9) emuláció (5) emulátor (2) építő (4) erőszak (2) évjátékai (3) final fantasy (7) fitness (2) flipper (2) fps (2) gamecube (2) gépház (20) hack (5) hardver (13) háttér (2) hellókarácsony (24) hírek (22) homebrew (7) horror (3) ingyen (17) interjú (3) játékipar (2) játékterem (2) játéktermi (2) (13) jóga (3) jönjönjön (13) jrpg (8) kaland (12) kártyajáték (2) képregény (2) kereső (2) keresőkifejezések (6) kiegészítő (5) kilencvenes évek (2) kódok (2) könyv (4) korhatár (2) korhatárbesorolás (2) körökre osztott (8) legrosszabb (3) letöltés (2) linux (7) logikai (16) lövöldözős (16) mac (4) magyar (2) mario (15) mass effect (7) mászkálós (2) microsoft (5) minijáték (6) mmo (2) mmorpg (4) mozgás (5) multiplatform (3) multiplayer (3) nagyon jó (19) neogeo (2) nes (2) nintendo (74) nyugdíjas (2) olcsó (3) online (2) pc (47) platform (12) playstation (5) pokémon (4) portré (2) ps2 (4) ps3 (8) psp (5) remake (2) remek (2) retró (7) retro (10) riport (2) roguelike (3) rossz (4) rpg (25) rts (2) sandbox (4) scifi (2) sega (4) shovelware (4) slashdot (2) snes (3) sonic (2) sony (4) sport (10) square (5) star wars (4) stratégia (11) szex (3) szimulátor (5) taktika (6) tánc (3) táncszőnyeg (3) tie in (2) tim sweeney (3) torna (3) tudomány (2) tv (3) ubisoft (3) ügyességi (11) űrhajós (5) városépítő (2) vásárlás (2) vendég (3) verekedős (2) vicces (15) videó (13) virtual console (5) web (2) wii (61) wiimote (3) wiiware (10) wii balance board (4) wii fit (6) xbla (4) xbox (5) xbox360 (23) youtube (2) zene (8) zseniális (25) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

[Riport] Autizmust okoznak az online játékok?

2008.04.16. 11:39 - DobayAdam

Címkék: online mmo mmorpg riport gamespot

    A múlt héten egy tudományos kutatásra hivatkozva körbejárta az online játéksajtót egy olyan hír, miszerint a sokszereplős online játékok, MMO-k függői Asperger-szindrómásokra és autistákra jellemző személyiségjegyeket mutatnak. Többeknek gyanús lett a dolog - hiszen már nem először fordulna elő, hogy kutatások valódi eredményeit értelmezik félre, egyszerűsítik le és nagyítják fel a bulvárosodás jegyében - ezért a GameSpot felkereste az egyik kutatót, Dr. John Charlton pszichológust, hogy mesélje el, eredetileg mire jöttek rá a kutatásuk során. Az alábbi riportban (az eredeti itt olvasható) a boltoni egyetem kutatója tisztáz jó pár félreértést a témával kapcsolatban.

    - Annyit mondtunk csak az Aspergerrel kapcsolatban, hogy a függőség és az általunk vizsgált személyiségjegyek összevetése során arra jutottunk, hogy a sokszereplős online szerepjátékok függőséget okozhatnak Asperger-szindrómás embereknél. Próbáltam hangsúlyozni a feltételes módot.
    Charlton számos kritérium alapján állapította meg, hogy egy játékos függő-e vagy sem, a kritériumokat pedig két csoportra osztotta. Az egyik csoport a perifériás kritériumok, ezek megtalálhatóak a nagyon elkötelezett játékosoknál is (akik nem feltétlenül függők). A másik csoportba tartozó központi kritériumok mindegyikének megléte esetén lehet valakire azt mondani, hogy függő.
    A nagyon elkötelezett játékosokra jellemző, hogy sokat gondolnak az adott játékra, amivel sok időt töltenek, és ami kellemes érzést vagy izgatottságot okoz nekik. A függő játékosok életét viszont a játék szükségletként uralja - kellemetlen fizikai vagy érzelmi elvonási tünetek lépnek fel, ha nem játszhatnak, ezen kívül egyre többet kerülnek konfliktusba mással vagy magukkal a játék miatt, és minden próbálkozás ellenére is vissza tudnak esni korábbi, játékkal kapcsolatos viselkedési mintákba.
    Charlton kiemelte, hogy van különbség az elkötelezett és a függő játékosok között, de más részeit is tisztázni akarta a kutatásnak:

a) Nem kifejezetten Asperger-szindrómásokon végeztük a kutatásunkat, hanem az Asheron's Call játékosain általában
b) A kutatás egyik résztvevőjére sem mondtuk, hogy Asperger-szindrómás lenne.
c) Azért lehet különösen addiktív a sokszereplős online szerepjáték az Aspergeresek számára, mert vannak közös tulajdonságok ebben a fajta játékban és az Aspergeresek pszichológiai ismertetőjegyeiben.
d) Külön kutatásra lenne szükség, hogy megvizsgáljuk, felülreprezentáltak-e az Asperger-szindrómások a sokszereplős online szerepjátékok játékosai közt, és hogy gyakrabban sorolják-e őket a függők közé, mint a többi játékost.
e) Egyáltalán nem lehet kimondani, hogy bármilyen játék okozhat Asperger-szindrómát, hiszen az Aspergernek jelen tudásunk szerint biológiai gyökerei vannak.
f) Nem mondjuk azt sem, hogy az olyan emberek, akiket játékfüggőknek nevezhetünk, egyben Asperger-szindrómásak is.


Charlton és kutatótársa, Ian Danforth szeretnék majd publikálni kutatásuk eredményeit, de jelenleg még írják a tanulmányt.

A bejegyzés trackback címe:

https://gemeskut.blog.hu/api/trackback/id/tr71428011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kicsijoe 2008.04.16. 17:55:52

Hát nem tudom igazán,mi az az Asperger szindróma,de elég ránézni 1-2 WoW "játékosra" és rögtön láthatja bárki,hogy ez már nem csak játék,és a többségük nem normális.

Ennyi volt a véleményem.Gyerünk,orkok,nightelfek,üssetek!

deadcabbit · http://deadcabbit.blogspot.com 2008.04.16. 19:52:08

jajj ne, a csapból is ez folyik.

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.04.16. 20:53:26

Szerintem kutatásról addig, amíg nincs az ember kezében a publikáció, nincs különösebben sok értelme a médiában beszélni. De most nagyon away vagyok (hétfő estig), úgyhogy nem érek rá sajnos részletesebben kifejteni :[ Legközelebb viszont kérlek, kérdezz meg, ha autizmusról raksz ki bármit is, mert én ezt csinálom "főműsoridőben", és talán tudnék hozzátenni valami szakmait.

Röviden és egyáltalán nem szakmaian most csak annyit, hogy nekem úgy tűnik, hogy ezek a fazonok beleraktak valami kamu szöveget az Aspergerről a készülő cikkükbe, mert hogy az most milyen kurrens téma, de magának a vizsgálatnak semmi köze sem volt hozzá, csak az eredmények emlékeztették őket távolról az Aspergerre. Biztos mert ők is olvasnak Slashdotot, mint deadcabbit ;] Ez most azt jelenti, hogy csinálni kell egy vizsgálatot, amiben már direkt az autisztikusságot mérik a játékosok körében (ami nem feltétlenül egyszerű, kérdőívvel tkp lehetetlen - _tapasztalatból_ mondom, én csináltam ilyet sokat) és majd akkor, ha _az_ elkészült és megjelent, akkor lehet ilyesmiről beszélni. Ez így felelőtlenség. Szerintem ez nem egyértelműen a média sara, hanem igenis a kutatóké is. Engem ez az eset arra emlékeztet, mint amikor egy parapszichológus kimutatja, hogy az emberek mittomén a véletlen aránynál 2%-al jobban találnak el valamit, és a diszkusszióban meg mindenféle spirituális energiákról ír. Arra jogosan forgatja a szemét mindenki, akkor tessék szépen erre is. Elhiszem, hogy az autizmus divatos, de azért ennyire nem kéne nekik se törni magukat meglovagolni a divathullámot. Még akkor se, ha egy nem élvonalbeli egyetemen dolgoznak (a University of Bolton ugyanis az, négy éve nyerte el egyáltalán az egyetem titulust... körülbelül olyan pozíciójú Nagy-Britanniában, mint a SZIF, vagyishogy most már SZE Magyarországon).

kisbaratod · http://kisbaratod.wordpress.com 2008.04.18. 14:12:05

Persze, az öldöklős játékok miatt meg agresszívek lesznek a kölykök.
Ahogy vannak nikotin-, alkohol- és drogfüggők, vannak játékfüggők is. Fel kéne ismerni és kezelni ezeket a dolgokat.

Rorgosh 2008.04.20. 13:06:22

Nem tudom, láttam én már olyan WoW játékost, aki már évek óta játsza a játékot, és még nekem sem tűnt fel, holott én egy másik, hasonló játékkal játszom.
Vannak teljesen átlagos játékosok (90-95%) és vannak függők. Akárcsak bármivel kapcsolatban az életben...
Avagy, ha minden hétvégén megiszol egy doboz sört, már függő vagy?!
süti beállítások módosítása