Gémeskút

Konzolos és PC-s játékkritikák mindenkinek.

Friss topikok

Címkék

2d (2) 4x (2) 5000ft (5) addiktív (5) aerobic (3) akció (17) alex st john (2) amiga (4) apple (3) apróság (4) aranyos (2) arcade (2) atari (2) átverés (2) autó (4) bevásárlás (2) bevezető (2) bitpop (2) borzalmas (11) botrány (2) c64 (3) castlevania (3) civilization (4) családi (3) cyberpunk (2) c 64 (3) ddr (2) dragon ball (2) ds (46) dsi (2) e3 (2) elite (2) elmegy (9) emuláció (5) emulátor (2) építő (4) erőszak (2) évjátékai (3) final fantasy (7) fitness (2) flipper (2) fps (2) gamecube (2) gépház (20) hack (5) hardver (13) háttér (2) hellókarácsony (24) hírek (22) homebrew (7) horror (3) ingyen (17) interjú (3) játékipar (2) játékterem (2) játéktermi (2) (13) jóga (3) jönjönjön (13) jrpg (8) kaland (12) kártyajáték (2) képregény (2) kereső (2) keresőkifejezések (6) kiegészítő (5) kilencvenes évek (2) kódok (2) könyv (4) korhatár (2) korhatárbesorolás (2) körökre osztott (8) legrosszabb (3) letöltés (2) linux (7) logikai (16) lövöldözős (16) mac (4) magyar (2) mario (15) mass effect (7) mászkálós (2) microsoft (5) minijáték (6) mmo (2) mmorpg (4) mozgás (5) multiplatform (3) multiplayer (3) nagyon jó (19) neogeo (2) nes (2) nintendo (74) nyugdíjas (2) olcsó (3) online (2) pc (47) platform (12) playstation (5) pokémon (4) portré (2) ps2 (4) ps3 (8) psp (5) remake (2) remek (2) retró (7) retro (10) riport (2) roguelike (3) rossz (4) rpg (25) rts (2) sandbox (4) scifi (2) sega (4) shovelware (4) slashdot (2) snes (3) sonic (2) sony (4) sport (10) square (5) star wars (4) stratégia (11) szex (3) szimulátor (5) taktika (6) tánc (3) táncszőnyeg (3) tie in (2) tim sweeney (3) torna (3) tudomány (2) tv (3) ubisoft (3) ügyességi (11) űrhajós (5) városépítő (2) vásárlás (2) vendég (3) verekedős (2) vicces (15) videó (13) virtual console (5) web (2) wii (61) wiimote (3) wiiware (10) wii balance board (4) wii fit (6) xbla (4) xbox (5) xbox360 (23) youtube (2) zene (8) zseniális (25) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

GP2X, a linuxos kézikonzol!

2008.01.28. 00:18 - prezzey

Címkék: linux hardver homebrew kellkellkell gp2x

Aktuális-generációs kézikonzolok? A Sony PSP-t és a Nintendo DS-t mindenki ismeri. De mi van a GP2X-szel?

Ez a konzol meglehetősen erős - a DS-t helyből alázó - hardverrel rendelkezik, Linux operációs rendszert futtat, legújabb kiadása pedig érintőképernyős. Talán a Linuxból sejthető, hogy bárki bármiféle alkalmazást írhat rá, játékokat is - a legnépszerűbbek a különböző emulátorok, de vannak PDA funkciók is bőséggel, PDF olvasás, programozási nyelvek, minden, mi szem-szájnak ingere. Természetesen ezeknek a futtatásához nem szükséges semmiféle egyéb kiegészítő és/vagy garancia elvesztésével járó művelet, mint más konzolok esetében.

Ahogy az angol mondaná, "what's the catch?" - mindez túl szépen hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, mit takargatnak itt? A Gémeskút utánajárt!


Tekintsük át gyorsan a hátrányokat! A legfontosabb, hogy mivel Nyugaton teljesen ismeretlen konzolról van szó - a gyártó a Gamepark Holdings, egy koreai cég -, nincsenek nagy fejlesztők által direktben erre a hardverre készített játékok. Miután emulációhoz nagy teljesítménykülönbség szükséges, ne is álmodjunk róla, hogy kedvenc DS és PSP programjainkat futtatni fogjuk tudni.

Mi marad? Minden más. A meglévő emulátorok könnyedén felülmúlják a hasonló DS szoftvereket, az összes klasszikus konzolos és számítógépes játékot felrakhatjuk és valós időben futtathatjuk. NeoGeo, SNES, Amiga, Megadrive, MegaCD... Egyre több minden támogatja az érintőképernyőt, kalandjáték-rajongók nagy örömére a ScummVM is.

A játékok mellett rengeteg felhasználói alkalmazás van GP2X-re, a PDF olvasótól a függvényábrázolóig. Videót nézhetünk, zenét hallgathatunk, vagy ezeket tetszés szerint kombinálhatjuk: pl. olvashatunk szöveget mp3-hallgatás közben, és így tovább. De nem is sorolom, érdemes megnézni az online archívumot - gyakorlatilag minden napra jut új letöltenivaló.

Szeretnénk konzolos fejlesztővé válni? Mint fentebb említettük, számos 'nagy' programnyelv elérhető a GP2X-en. Assemblerezhetünk, ha kedvünk támad - a két beépített processzor az elterjedt ARM architektúrát használja, tehát tudásunk piacképesebb alkalmazásokra is transzferálódik (Psszt - Nintendo DS!). Mindez warezolás nélkül, ingyenes devkittel, aktív fejlesztői fórumokkal! A hobbiprogramozók álma a gép, de tényleg. Sőt, a hardvertuningolóké - a processzorok jól húzhatók, a készülékek túlnyomó többsége stabilan megy magasabb órajellel is. (Nem végeztünk közvéleménykutatást, de a fórumokon meglehetősen gyakori a téma - az első, kevésbé optimalizált, esetleg csak az egyik processzort használó emulátorok bizony igényelték is a tuningot rendesen... de rohamos a fejlődés, ma már valószínűleg nem kell ehhez a módszerhez folyamodnunk, hacsak nem vagyunk maximalisták. De melyik linuxos nem az? ;] )

A GP2X áramforrásnak két ceruzaelemet használ, de a neten olvasható útmutatók szerint egyszerű egyszer használatos elemekkel nem sokra fogunk menni, lehetőség szerint valami brutális fotósakkut rakjunk bele... azokkal 4-6 órát bír, alkalmazástól függően (ha csak mp3-lejátszónak használjuk, a fényerőt levéve nagyon megnövelhető ez az időtartam - de ki akarja csak mp3-lejátszónak használni?!). Ennek a megoldásnak viszont megvan az az előnye, hogy a töltőkbe rendszerint 4 db elem fér, úgyhogy mindig lesz nálunk tartalék.

Talán a legnagyobb hátrány, hogy hiába van a DS/PSP árkategóriájában a gép, ha Magyarországon nem lehet hozzájutni - külföldről kell megrendelni, ráadásul az európai disztribútorok folyton kifogynak a GP2X-ekből, valahogy sosem sikerül eleget importálni.

Ha valaki hajlandó külföldről rendelni, és kedveli a gépekkel való bütykölést, valamint nem fontos a számára, hogy a DS- és PSP-tulajokkal folytasson az aktuális játékokról eszmecserét, de szeretne olyan konzolt, ami minden további kiegészítő nélkül teljes értékű PDA is, annak valószínűleg ez az ideális választás. Ha valaki elkámpicsorodik a DS-es emulátorok teljesítményétől, vagy egyszerűen csak kipróbálta a homebrew-t meglévő kézikonzolján és még annál is többre vágyik, annak szintén öröme telhet a GP2X-ben.

Ha viszont valaki azt szereti, hogy beteszi a kazettát és a játék rögtön működik, nem élvezi a szöszmögést és az utána következő sikerélményt (Debian, valaki?), nem igényli a rugalmasságot, hogy mindenféle ökörségre használhassa a konzolját, kirázza a hideg a Linuxtól stb., az inkább hanyagolja.

Mi mindenesetre megkísérlünk beszerezni egyet, és akkor lesz GP2X rovat is!

Addig itt van néhány link az érdeklődőknek:

* brit disztribútor
* német disztribútor
* szoftverarchívum
* angol nyelvű fórum
* német nyelvű fórum

A bejegyzés trackback címe:

https://gemeskut.blog.hu/api/trackback/id/tr82290324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miou 2008.01.28. 11:07:13

a.) drabális - a régi sony gamegear-re emlékeztet a külseje. oké, 15dkg az akku nélkül.
b.) a specifikációt elnézegetve is egy kicsit orrnehéznek tűnik a dolog: ha annyira jó lenne, mindenki ezt venné. sőt, ha én lennék pl. az atlus (és csak azért az atlus, mert éppen a nocturne-t és a baroque-ot várjuk), tuti lefejleszteném a játékaimat erre a ketyerére, attól a ponttól lenne nagyobb üzlet bárkinek is.

egyébként szép és jó. supercarddal, kis megalkuvással a ds is szépen tudja ezeket.

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.01.28. 15:53:36

Ugyanez elmondható a Linuxra, szép és jó, mégis kevesen használják. (Itt a blogon 6% az olvasók körében.) Pedig azt még venni se kell!

Azért nem fog nagy cég kihozni rá semmit, mert nyílt platform - hiába van rá DRM (semmi se használja jelenleg), a homebrew közösség fél órán belül feltörné a védelmet. És *baromira* féltik a konzolos fejlesztők a forráskódjukat - a PS2-s Ico-t pl. visszavonták a boltokból az utolsó darabig, amikor GPL sértés miatt nyilvánosságra kellett volna hozni a forráskódját. Inkább legyen rajta hatalmas veszteség, mint hogy kikerüljön a kód... :[

Azért azt megnézem, amikor a DS Amigát emulál, sajnos pl. olyan nincs. (PSP-re van, de nekem meg PSP-m nincs, és csak azért nem akarok venni, hogy Amigát emuláljak rajta. :D )

Csokis 2008.01.28. 17:04:16

"Assemblerezhetünk..."

Hmm... Ez a szó, sehogy sem stimmel! Assembly-ben programozunk lenne a helyes, mivel az Assembler maga a fordító. :) Ne keverjük! ;)

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.01.28. 17:31:12

Pedig ez már a második verzió :D eredetileg valami olyasmi volt benne, hogy "az assembly gyönyörei", de azt némi gondolkodás után kihúztam, végképp el ne idegenítsem a kedves olvasókat.

Miért, a fordítót nem kell használni? ;]

(Én személyesen inkább a baromira high-level nyelvek iránt lelkesedem, ez tökéletesen kifejezi az érzéseimet:
xkcd.com/353/ De én nem vagyok trú programozó arc :D )

Csokis 2008.01.28. 19:36:16

Nyílván kell, de nem szokás assemblerezni. :D Én magam Plus/4 gépi kóddal kezdtem, majd jött a Pascal+Asm, végül a Crackerkedés (ejj, de szép magyar szó :D). :) Míg végül belefáradtam a programozásba és mivel nem ez volt a fő szakmám, így abbahagytam mindenféle programozást. Jajj, a SoftICE-os idők. Bocsi, kicsit OFF lett. :S

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.01.28. 20:18:20

Én C64 BASIC-cel kezdtem, az vicces volt. Viszont most is programozok valami minimálisat, de azért leginkább, mert muszáj. A Python meg az ember feneke alá tesz mindent ;]

Azt hiszem, be kéne indítani a nosztalgia rovatot, amit az Ádám beígért... nekem most a minap akadt a kezembe a PC-s játékok 3. című feledhetetlen mű, amiben valamilyen rejtélyes okból egy vagy ötven oldalas Turbo Debugger leírás van :D

Csokis 2008.01.29. 00:07:44

Áhh, a PC-s játékok. :) Hmm... Összes része megvan, meg a CoV évkönyvek és az újságok is, nem beszélve az SpV összes számáról! :) Ja, és a felejthetetlen "CoVboy összes levelezése" című kiadvány (a Ghetto komixal egyetemben)! :D Turbo Debugger? Pfújj :P SoftICE rulez! :))) Na, nyomás indítani a nosztalgia rovatot! ;)

deadcabbit · http://deadcabbit.blogspot.com 2008.01.31. 20:05:27

@prez:
Én is szemeztem vele, de a design szvsz ótvar. Ds-re a szelekció gagyi, az arm prockótól nem vagyok elájulva, de szerencsére nem is akarunk amigát emulálni (szeretem a workbenchet, de hát fene tudja). Linuxos poston vitatkoznék, és tudod, hogy erre nekem van valamennyi jogalapom :((

Ico tudtommal már effektíve nem hoz hasznot, de pls küldd el a cikket, hogy levették a polcról, erről nem tudtam uis (a license violation-ön ez nem persze nem változtat).

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.02.01. 20:09:41

prezzey: License violation ügy, linux, stb. kapcsán: Én inkább BSD párti vagyok, nem linuxos... Ott pedig nehezebb ilyet összehozni. Egy BSDt futtató konzolnak mondjuk örülnék, persze csak alma logo, felár, stb. nélkül.

Kinetone 2008.03.27. 11:48:11

Buták vagytok! 8)

Nekem sikerült hozzájutnom egy ilyen cucchoz 30 ropiért,full zsír állapotban volt 1 hónapos ,de a srác nem akarta vagy tudta használni.Én nyúzom nap,mint nap,zene videó néha emulátoros játék,aztán nem beszélek a régi dos játék portokról Tyrian 200,Ultima 7 stb.Van még itt Ft2 szerű tracker zeneszerkesztő-->milkytracker,nemsoká sdio wifi kártyát is támogató driverpack kerül netkézre,s akkor az információs világsztrádán is ügyködhetek vele,s mindezt 30 ezerért,azért megnézem ennyi pénzért kaptok-e jobbat főleg úgy,hogy warezmentes teljesen freeware progikkal üzemel....

^LutheR^ 2008.07.04. 17:42:15

Mivel épp erős a forint, beruháztam egy ilyenre $170-ért. Remélem két héten belül szállítja a play-asia. Milyen akksit ajánlotok hozzá? Erősen ki szeretném használni a hardvert, emulációkra és filmezésre.

Erősen megakadt a szemem a Pandorán is, de nem hiszem hogy az első szériából érdemes lenne rendelni, kell várni 1-2 évet amíg kiforr a rendszer.
süti beállítások módosítása