Gémeskút

Konzolos és PC-s játékkritikák mindenkinek.

Friss topikok

Címkék

2d (2) 4x (2) 5000ft (5) addiktív (5) aerobic (3) akció (17) alex st john (2) amiga (4) apple (3) apróság (4) aranyos (2) arcade (2) atari (2) átverés (2) autó (4) bevásárlás (2) bevezető (2) bitpop (2) borzalmas (11) botrány (2) c64 (3) castlevania (3) civilization (4) családi (3) cyberpunk (2) c 64 (3) ddr (2) dragon ball (2) ds (46) dsi (2) e3 (2) elite (2) elmegy (9) emuláció (5) emulátor (2) építő (4) erőszak (2) évjátékai (3) final fantasy (7) fitness (2) flipper (2) fps (2) gamecube (2) gépház (20) hack (5) hardver (13) háttér (2) hellókarácsony (24) hírek (22) homebrew (7) horror (3) ingyen (17) interjú (3) játékipar (2) játékterem (2) játéktermi (2) (13) jóga (3) jönjönjön (13) jrpg (8) kaland (12) kártyajáték (2) képregény (2) kereső (2) keresőkifejezések (6) kiegészítő (5) kilencvenes évek (2) kódok (2) könyv (4) korhatár (2) korhatárbesorolás (2) körökre osztott (8) legrosszabb (3) letöltés (2) linux (7) logikai (16) lövöldözős (16) mac (4) magyar (2) mario (15) mass effect (7) mászkálós (2) microsoft (5) minijáték (6) mmo (2) mmorpg (4) mozgás (5) multiplatform (3) multiplayer (3) nagyon jó (19) neogeo (2) nes (2) nintendo (74) nyugdíjas (2) olcsó (3) online (2) pc (47) platform (12) playstation (5) pokémon (4) portré (2) ps2 (4) ps3 (8) psp (5) remake (2) remek (2) retró (7) retro (10) riport (2) roguelike (3) rossz (4) rpg (25) rts (2) sandbox (4) scifi (2) sega (4) shovelware (4) slashdot (2) snes (3) sonic (2) sony (4) sport (10) square (5) star wars (4) stratégia (11) szex (3) szimulátor (5) taktika (6) tánc (3) táncszőnyeg (3) tie in (2) tim sweeney (3) torna (3) tudomány (2) tv (3) ubisoft (3) ügyességi (11) űrhajós (5) városépítő (2) vásárlás (2) vendég (3) verekedős (2) vicces (15) videó (13) virtual console (5) web (2) wii (61) wiimote (3) wiiware (10) wii balance board (4) wii fit (6) xbla (4) xbox (5) xbox360 (23) youtube (2) zene (8) zseniális (25) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Mozogjunk a gép előtt 1. - Táncszőnyegek

2007.12.04. 07:00 - prezzey

Címkék: mac linux pc sport xbox tánc playstation ddr hellókarácsony táncszőnyeg

A karácsonyi ajándékozás vészesen közeledik, a slágertermékek a különböző konzolok, számítógépalkatrészek, játékprogramok. A szülő mindettől érthetően ódzkodik, mégse üljön a gyerek egész nap a gép előtt, mozgásra is szüksége van. Idősebb korban pedig bizony már maga a játékos kezd ráébredni, hogy néha muszáj lenne elszakadni a képernyőtől némi testedzés kedvéért. Nem lehetne ezt a kettőt valahogy kombinálni? Serkenthet-e mozgásra a számítógép? Van-e értelme, vagy csak a hardvergyártók akarnak minél több új eszközt a vásárlókra sózni? Összeállításunk első részében a táncszőnyegeket mutatjuk be, karácsonyi tippekkel.

Először is le kell szögeznünk, hogy gyökeresen eltérő működési elvű hardverekről, és hozzájuk kapcsolódó teljesen különböző mozgásformákról van szó. Három nagy csoportra oszthatóak: táncszőnyegek, kamerás játékok és az aktuális - Magyarországon még nem hozzáférhető - újdonság, a Wii Fit-lap. (Végül is valamilyen mértékben ide sorolható a Guitar Hero-gitár is, de ahhoz nem szükséges sport jellegű mozgást végezni, úgyhogy most nem lesz szó róla.) Ezek mellett még mindenféle apróság is létezik.

Táncszőnyegeket bármilyen platformra beszerezhetünk, PC-sek is léteznek; vannak USB-portra dughatók, soros csatlakozásúak, vagy a különböző konzolok portjait használók. Padlóra teríthető nagy négyzet formájúak, általában 3x3 táncra használható érintkező felületre vannak osztva (a négy fő irány, ezek kombinációi, és a középső rész), ill. ezek mellett rendszerint van még egy "Enter" és egy "Esc" funkciójú felület is. A táncszőnyeg érzékeli a különböző felületekre taposást és a folyamatos érintkezést is, viszont ezen belül fokozatokat nem. A játékprogramok abból állnak, hogy a képernyőn folyamatosan alulról fölfelé mozgó nyilakra akkor kell a szőnyegen rátaposni, amikor azok elérik a kép tetején látható csíkot, lehetőleg minél pontosabban időzítve. Közben zene szól - ez gyakorlatilag bármilyen lehet, annál is inkább, hogy számos program engedi a saját számok használatát is, de a legnépszerűbb a japán popzene és az eurobeat (= amik a kilencvenes években mentek a Viván: Captain Jack, 2 Unlimited, és így tovább). A nyilak a zene ritmusához igazodnak - a házi készítésű ugrabugráknál ez nem mindig sikerül tökéletesen, de a hivatalos számok rendszerint profin vannak összerakva.

Habár elmondás alapján végletesen egyszerű tevékenységnek hangzik, első próbálkozásra a játék meglehetősen nehéz és néha teljesen lehetetlennek tűnik, de viszonylag hamar bele lehet jönni és erős közepes szintet elérni. Ha pedig ez megvan, a megfelelően megválasztott nehézségű számokkal kimondottan eufórikus állapot érhető el, az ember csak pattog, csak pattog, szól a zene, a képernyőn pedig gyűlnek a kombók. Abszolút flow-élmény.

A játékstílusnak két fő típusa létezik, mindkettő eredetileg játéktermi táncgépekről kapta a nevét - a japán Dance Dance Revolution (idősebbeknek kicsit vicces rövidítéssel DDR) és a koreai Pump It Up. (PIU-gép van Magyarországon is, Budapesten a Westendben. A másikról nem tudunk.) Az elsőben a négy fő irányt kell használni, a másodikban a négy átlót és a középső gombot. Mindenki figyelmébe ajánlanánk a mindkettőt lekezelő teljesen ingyenes, Windows, Linux és MacOS (!) alatt is futó Stepmania nevű programot, amihez tonnányi nyilakkal ellátott zenét lehet letölteni. Gyakorlatilag az összes többi táncszőnyeget használó program számaiból készült már Stepmania változat, habár ennek a kiadók valószínűleg nem kimondottan örülnek.

A táncszőnyeg beszerzése központi kérdés, valószínűleg az élvezetünk mértékét ez fogja eldönteni. Léteznek olcsóbb műanyag és a játéktermi gépet mintázó fém tánclapok is, sajnos Magyarországon az utóbbit még nem láttuk, pedig mindenki szerint az az igazi. Maradnak az összehajtható műanyag szőnyegek, amelyeknek körülbelül az az egyetlen előnyük a kedvező áruk mellett, hogy használaton kívül kevés helyet foglalnak. (Ádám szerint vigyázni kell, ha PIU-t akarunk játszani, mert nem minden otthoni szőnyegen van középső gomb!)

Az általunk próbált gyártmányok:

A Logic3 táncszőnyegek tök jók, nem csúsznak, jól érzékelik a lépéseket. De egyszerre csak egy csatlakozhatható belőlük a PC-hez (PS2 portra, nem összetévesztendő a Playstation portjaival!), így nem fogunk tudni ketten egymás ellen játszani. Ennél nagyobb hátrányuk, hogy sajnos meglehetősen hamar tönkremennek. Az utóbbi időben sehol sem láttunk ilyet, pedig szívesen megvennénk, mivel a régieket már tönkregyaláztuk. Ha valahol belefuttok egybe, vegyétek meg - pénztárca függvényében akár többet, 2-3 ezerért is árulják -, amíg tönkre nem megy, néhány hónap nagyszerű szórakozást nyújt. A Logic3 az olcsó árkategória sztárja, mi itt a blogon összesen vagy négyet fogyasztottunk el az elmúlt évben (de ehhez vegyétek hozzá, hogy öten vagyunk!). Karácsonyi ajándéknak is jó ötlet, annál is inkább, mert szép nagy dobozban van - a hozzá mellékelt játék CD-t mindenesetre akasszátok a fára, és töltsétek le helyette a Stepmaniát.

(Újabban kapható egy hasonló, ami már USB-s, de ezt még nem próbáltuk ki. Valószínűleg hamarosan ki fogjuk, és akkor írunk róla; a Stepmania wikije mindenesetre dicséri. Érdekes, hogy szemlátomást ugyanezt a gyártmányt bő kétezerrel drágábban is árulja egy másik cég. Hoppá!)

A Madrics táncszőnyegeket jelenleg is több boltban lehet kapni; igaz, leginkább Playstationhöz (és nem PC-s PS2 porthoz!), de mintha lennének USB-s változatok is. Ha PC-hez akarunk csatlakoztatni egy Playstation típust, még egy konvertert is kell vennünk. A Madrics szőnyegek talán tovább tartanak, mint a Logic3 gyártmányai - nekem van kettő teljesen működőképes példányom -, de nagyon csúsznak és felgyűrődnek (legalábbis az általunk próbált típusok). Egyesek szerint megoldás lehet valamire rászögelni őket, ezt lusta disznók lévén nem próbáltuk, de a csúszásgátlót igen - hiába, mert a szőnyeg teteje is csúszik, nemcsak az alja, ráadásul a kettő egymástól függetlenül is elmozdulhat. A csúszás mértéke értelemszerűleg súlytól és taposási stílustól függ, úgyhogy csak kisméretű emberek próbálják ki, és lehetőleg ne ugorjanak nagyokat teli talpra, mert esés lesz a vége.

Érdekes, hogy Wiire is jelent meg Dance Dance Revolution-játék, a Hottest Party, ahol a szőnyegen ugrálás mellett kezünkben a két kontrollerrel is hadonásznunk kell. Sajnos Európában még nem hozzáférhető, pedig mi rögtön rávetnénk magunkat; annál inkább, hogy szőnyeggel együtt is megvásárolható. A Hottest Party szőnyege nem összetévesztendő a Wii Fit-lappal, két teljesen különböző elven működő, egymással nem kompatibilis kiegészítőről van szó.

Egy végső megjegyzés: a táncszőnyeges játékok kimondottan intenzívek lehetnek, úgyhogy ha nem akarjuk tönkretenni magunkat, akkor melegítsünk be minden ugrálás előtt, úgy, mintha valamilyen sportnak állnánk neki. Ezt tényleg nem érdemes elhalasztani, mert megbánjuk; ha nem rövid, akkor hosszú távon. Amúgy az okosan végzett DDR szerintem nem vezet egészségkárosodáshoz, persze azoknak, akik ezt tényleg profi szinten művelik, ugyanúgy kell vigyázniuk, mintha bármilyen más viszonylag egyoldalú sportot végeznének. És semmiképpen se legyen ez az egyetlen testmozgás-forrásunk! Mindenesetre jól beilleszthető az edzésrutinba.

A profi versenyeken egyébiránt kétféle fő irányzat létezik: az, amikor minél nehezebb számokat kell minél nagyobb pontszámmal végigtáncolni, itt csak a teljesítmény számít; valamint az, amikor látványos koreográfiát kell előadni, pörgésekkel, forgásokkal, persze közben a szám által igényelt lépéseket sem elrontva. Ezt az utóbbit rendszerint két egymás mellé állított szőnyegen (leginkább a fém változatokon) művelik, és egy ember táncol két adag, viszonylag könnyebb - habár egyszerű földi halandóknak így is nagyon nehéz - lépésre.

Hogy milyen szinten lehet űzni, példának itt néhány videó:





És végül a kihagyhatatlan Bill Clinton, kattintsatok!

A bejegyzés trackback címe:

https://gemeskut.blog.hu/api/trackback/id/tr73250994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rod 2007.12.04. 21:02:46

Én várok a Balance Board-ra :)

alma 2007.12.04. 23:25:22

Hmm... nekem kell egy ilyen (is)! Sőt kettő egyszerre.
Kár, hogy Wii-re nincs, mert azért a PC-t nem fogom a szobába cipelni csak ezért.
Ahogy nézem a Balance Board nem kifejezetten erről fog szólni.

DobayAdam · http://www.dobayadam.hu 2007.12.05. 13:41:22

Én is várom a Wii-s DDRt, főként a szőnyeg miatt, ami remélhetőleg strapabíróbb lesz mint amilyenek a Logic3-masok voltak annak idején.
A Balance board teljesen más lesz, de ritmusjáték lesz benne (már amennyire a steppinget annak lehet nevezni).

prezzey · http://www.prezzey.net 2007.12.05. 19:49:09

Igen, ez két tök külön dolog, a Wii Balance Boardról a következő részben lesz szó... habár inkább csak előzetes jellegűen, mert kipróbálnom sajnos még nem sikerült. De az egy lassú, nyugis, egyensúlyozgatós dolog. Olyan, mint amilyet amúgy is csinálnom kell, úgyhogy baromira várom már, mert egymagam a szoba közepén helyenként nagyon nincs, mi motiváljon :D Ha meg ilyen színes grafikonok és számok vannak (statisztika! statisztika!), értékeli a teljesítményemet és időnként elküld a búsba hogy lusta disznó vagyok, az mindjárt sokkal jobb ;]

A homebrew cuccokra leszek kíváncsi...

Tilla · http://nyeremenyjatekok.blogspot.com 2008.03.15. 08:22:03

Hát én már előre bekészítettem 2db táncszőnyeget Wii-re, de mivel az NTSC-s DDR:HP nem fut PAL konzolon, így kénytelen vagyok várni a bűvös dátumra, ami remélhetőleg mostmár hamarosan itt lesz!!
Nem akarok reklámozni, de épp magyarországon szereztem be a táncszőnyegeket, úgyhogy ha valakit érdekel szívesen elmondom neki a lelőhelyet.
Egyébként GameCube-os csati van rajta, így a régi GC-s táncszőnyegek is nagy valószínűséggel használhatóak lesznek.

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.03.15. 23:01:21

Itt is lesz hamarosan még egy táncszőnyeg-teszt, de a szenvedő alanyt Szlovákiából hoztuk. Viszont sima USB-s. Mesélj a tiédről!

alma 2008.03.21. 14:29:17

www.gamer365.hu/show-article.php?id=181&article

Állítólag megjelent a Dancing Stage Hottest Party, bár kedvenc üzletünkben nem kapható, különben is valami postázási (?!?) gondjuk van. www.gamepark.hu
Már nagyon kipróbálnánk!
Tilla, jöhet a fellelhetőségi hely!

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.03.22. 20:26:41

Német nyelvterületen 27-e a hivatalos megjelenési dátum, szerintem Magyarországon se lesz előbb. Én azt hiszem, akkor pont Ausztriában leszek, de első nap vagy nem lesz még sehol, vagy elkapkodják mindenhonnan, úgyhogy nem vagyok meggyőződve róla h sikerülni fog hozni. :(

alma 2008.03.23. 22:06:53

Köszi az infót.
Húú, milyen egy hónap lesz az április!
Táncszőnyeg, Mario Kart, WiiFit... nem lesz sok a jóból?
Valamit halasztani kéne...

Rod 2008.03.23. 23:27:39

Nekem a Wii Fit es a Kart elorendelos tema + majd a SSBB lesz ilyen. Az a baj h meg csak marcius vege van en pedig MAR elkoltottem azt a mennyisegu penzt amit iden a Nintendora szantam :D Es persze ilyenkor akcios a BWii2 is ;(

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.03.25. 02:17:52

Én szerintem most a Kartot fogom passzolni, mert mi az öcsémmel múlt héten, hosszas szenvedés után (lehet hogy még emlékeztek rá, itt a blogon is többször előkerült) vettünk egy Xbox360-at. És hát az, na, hát drága volt még úgy is, hogy most árazták le. :(

Viszont: MASS EFFECT MASS EFFECT MASS EFFECT!!! Nagyon jó! Jó, gondolom itt nincs sok embernek Xboxa, de májusban kijön PC-re. Ez a játék valami szenzációs. Olyan, mint a SW KotOR, csak sokkal nagyobb, szebb, állítólag hosszabb is, de az majd kiderül ;) Mondjuk marha drága volt. De ez tényleg AAA cím, egyszerűen nem találok rá szavakat, legszívesebben egész nap előtte ülnék. (Sajnos ez nem fog menni, mert most azt is koordinálnunk kell, hogy egy helyen legyen öcsém, én, a konzol, és még időnk is legyen.) Nem tudom, milyen hardverigénye lesz PC-re, de aki jól beszél angolul és szereti az igényes scifit, az mindenképpen szerezze majd be. (Azt hallottam, hogy a PC-s verzióból már lesz magyar változat is, hát nem tudom, elképesztő mennyiségű szöveg van benne.) Vagy vegyen egy Xboxot ;)

Na de visszatérve a fő témához, a Wii Fit iránt már anyukám (!) is teljesen föllelkesedett, úgyhogy azt szerintem viszonylag hamar megvesszük. Meg az új DDR-re is nagyon vártam, de hát érzem hogy közeleg a teljes anyagi csőd :O (valamint szerintem az elkövetkező hónapban folyamatosan Mass Effect, Mass Effect és még több Mass Effect következik. Végig lehet vinni jófejvagyok és csúnyagonosz főhőssel is, úgyhogy már látom h az lesz megint, mint anno a KotOR 1-2-ben csináltuk, hogy legalább 2 végigvitel benne van a pakliban. Barátok közt is vagy 60 óra.)

hpeter 2008.03.25. 18:49:03

;-)
A Barátok közt sokkal több, mint 60 óra, ezért nem is nézem...

rika 2008.07.05. 17:39:21

Hali :D ma vettem egy Logic 3mat. Kicsit vonakodtam tőle mert írták itt hogy hamar tönkremegy de van rá gy év garancia :D szal érdemes megpróbálkozni vele. USBre kötve azonnal reagált rá a gép, stepmaniát faszán kezeli, a softvere elég gagyi de érdemes pont ezért megnézni :D amugy Media Marktban vettem (tuuudom ott mindig minden drágább) 7000 ft volt de olyanrégóta keresgélem hogy megérte :D

An 2008.08.18. 23:48:45

na szép, én is egy hónapja vettem egyet (igaz én nem olvastam előtte ezt a cikket, csak mint látjátok, utána >_

Aya 2008.11.22. 12:45:04

A legjobb a Táncpad... nincs vele semmi gond... amugy most karácsonyra szeretnék egy ilyen Táncszőnyeget mert padot még neten sem találtam mind1... hogy melyk a legjobb szőnyeg? hol tudnék szerezeni?

Ajy · http://www.tancszonyeg.hu 2008.12.11. 22:09:57

Hello.

A master-comp.addel.hu oldalon meg lehet rendelni.

kika28 2008.12.27. 13:37:21

Sziasztok! Én is vettem egy Dance Dance Dance Logic3 táncszőnyeget karácsonyra az unokahugomnak, de nem volt a dobozban semmilyen cd. A stepmaniat letoltottem de ott tök nehezek a feladványok és 2 ember nem is játszhat vele váltva max ha leirod az eredményt, ezért kérném hogy valaki nem tudná nekem lemásolni ezt a cdt vagy felrakni netre hogy letöltsem, mert igy sajnos nem az igazi. Köszönök mindenféle segítséget! Címem kika28@citromail.hu

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.12.30. 20:07:13

Szia,

én akár neked is adnám a CD-t ami az enyémhez volt, de fogalmam sincs hol van. (Most archiváltam ki kb. 200 CD-t és nem volt közte. Lehet hogy öcsém kidobta.) Viszont azon sokkal nehezebbek vannak, mint a Stepmanián, és az egész interface sokkal borzasztóbb, úgyhogy nem járnál jobban vele.

A Stepmaniához letölthető számok többségének legalább 2-3 fokban állítható a nehézsége, a kis "lábak" mutatják hogy milyen nehézre van állítva. Az 1 lábasok nagyon-nagyon könnyűek. A következőképp kell állítani (3.9 verzió): rámész a szám címére, és a jobbra-balra (számválasztás) helyett a fel-le-t nyomod. Ez a 4.0 bétában is működik, annyi különbséggel, hogy ott nem lábacskák vannak, hanem betűk, hogy E (könnyű) M (közepes) H (nehéz) és ezen belül vannak számozva, minél kisebb annál könnyebb.

Ketten felváltva pedig a következőképp lehet játszani a Stepmaniával: alapesetben mindenki 3 számot tol, és mutatja a Stepmania hogy "First Stage" "Second Stage" "Final Stage". Hosszú számok kettőnek számítanak (ezt kiírja). Ha mindhárom Stage sikeresen megvan, akkor beírhatod a nevedet (4 betűs) a rekordok közé és jöhet a következő játékos.

Remélem, ez segített!

Lione 2009.01.04. 01:46:03

minden kérdésetekre kaptok választ:
tancszonyegklub.extra.hu/
pl jobb minőségű szőnyeg vásárlása illetve esetlegesen felmerült problémák megoldása
folyamatosan bővülő táncszőnyeg használati Gy.I.K.

prezzey · http://www.prezzey.net 2009.01.04. 19:00:23

Ez teljesen OK, érdekes és idevágó oldal, de ahelyett hogy bemásolgatod, mit szólnál inkább egy linkcseréhez?
süti beállítások módosítása