Gémeskút

Konzolos és PC-s játékkritikák mindenkinek.

Friss topikok

Címkék

2d (2) 4x (2) 5000ft (5) addiktív (5) aerobic (3) akció (17) alex st john (2) amiga (4) apple (3) apróság (4) aranyos (2) arcade (2) atari (2) átverés (2) autó (4) bevásárlás (2) bevezető (2) bitpop (2) borzalmas (11) botrány (2) c64 (3) castlevania (3) civilization (4) családi (3) cyberpunk (2) c 64 (3) ddr (2) dragon ball (2) ds (46) dsi (2) e3 (2) elite (2) elmegy (9) emuláció (5) emulátor (2) építő (4) erőszak (2) évjátékai (3) final fantasy (7) fitness (2) flipper (2) fps (2) gamecube (2) gépház (20) hack (5) hardver (13) háttér (2) hellókarácsony (24) hírek (22) homebrew (7) horror (3) ingyen (17) interjú (3) játékipar (2) játékterem (2) játéktermi (2) (13) jóga (3) jönjönjön (13) jrpg (8) kaland (12) kártyajáték (2) képregény (2) kereső (2) keresőkifejezések (6) kiegészítő (5) kilencvenes évek (2) kódok (2) könyv (4) korhatár (2) korhatárbesorolás (2) körökre osztott (8) legrosszabb (3) letöltés (2) linux (7) logikai (16) lövöldözős (16) mac (4) magyar (2) mario (15) mass effect (7) mászkálós (2) microsoft (5) minijáték (6) mmo (2) mmorpg (4) mozgás (5) multiplatform (3) multiplayer (3) nagyon jó (19) neogeo (2) nes (2) nintendo (74) nyugdíjas (2) olcsó (3) online (2) pc (47) platform (12) playstation (5) pokémon (4) portré (2) ps2 (4) ps3 (8) psp (5) remake (2) remek (2) retró (7) retro (10) riport (2) roguelike (3) rossz (4) rpg (25) rts (2) sandbox (4) scifi (2) sega (4) shovelware (4) slashdot (2) snes (3) sonic (2) sony (4) sport (10) square (5) star wars (4) stratégia (11) szex (3) szimulátor (5) taktika (6) tánc (3) táncszőnyeg (3) tie in (2) tim sweeney (3) torna (3) tudomány (2) tv (3) ubisoft (3) ügyességi (11) űrhajós (5) városépítő (2) vásárlás (2) vendég (3) verekedős (2) vicces (15) videó (13) virtual console (5) web (2) wii (61) wiimote (3) wiiware (10) wii balance board (4) wii fit (6) xbla (4) xbox (5) xbox360 (23) youtube (2) zene (8) zseniális (25) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

WiiWare/Virtual Console versus Xbox Live Arcade

2008.07.13. 18:33 - prezzey

Címkék: letöltés nintendo wii xbox360 xbla virtual console emuláció wiiware

Már egy ideje üzemel a Nintendo online játékletöltő szolgáltatása, a WiiWare, elérkezett hát a megfelelő pillanat, hogy a begyűjtött tapasztalatok alapján összehasonlítsuk a fő riválissal, az Xbox Live Arcade-del! Egyik rendszer sem tökéletes, mindkettő tanulhatna a másiktól néhány dolgot, és valóban egy ilyenfajta konvergencia felé tartunk: a hírek szerint hamarosan lesznek XBLA-n is a Miikhez hasonlító jópofa avatárok, Wiin pedig a nemrég megjelent SSBB "trófeái" gyanúsan emlékeztetnek az Xbox Achievementekre. De lássuk szépen pontról pontra, ki miben jobb, és kihozhatunk-e egy abszolút győztest! A tovább után a Gémeskút részletes elemzése.

Tárhely

Kardinális pont a merevlemez kérdése, ráadásul viszonylag egyszerűen számszerűsíthető, így jó kiindulás egy efféle összehasonlításhoz. Xboxot különböző méretű vinyókkal lehet venni, illetve ha valaki meggondolta magát és mégis nagyobbat szeretne, külön is beszerezhet egyet a gépéhez, egészen 120 gigáig. A Wii viszont meglehetősen kis tárolókapacitással rendelkezik, 512 mega flash memória van benne és kész. A mindennapi gyakorlatban ez igen hamar betelik, mi nem töltögetünk orrba-szájba és mégis sikerült megtelítenünk a tárhelyet. SD-kártyákat használhatunk tárolásra, de ez még a legelvakultabb Nintendo-fanok szerint se kényelmes megoldás. A rajongók kórusban könyörögnek egy Wii HDD-ért, most mi is csatlakoznánk a kórushoz. PLÍÍÍZ! Addig is ebben a tekintetben kénytelenek vagyunk az Xboxot győztesnek kihozni. (A Nintendo helyzetét még szerencsétlen sajtónyilatkozatok is rontják - a Nintendo európai marketingfőnöke nemrégiben elejtett egy olyan megjegyzést, hogy csak kockák és függők akarnak merevlemezt a Wiihez, aztán a cég nem győzött elnézést kérni.)

Árak

Szintén könnyen és egzaktul összehasonlítható tulajdonság. 100 Nintendo pont 1 euró, 100 Xbox pont 1,2 euró - a nintendósat sokkal kényelmesebb fejben váltogatni, az biztos.

Retró játékok XBLA: 400 vagy 800 pont (4,8€ vagy 9,6€)
Retró játékok Wii Virtual Console: 500-1000 pont (5-10€)
Új játékok XBLA: 400-1200 pont (4,8€-14,4€)
Új játékok WiiWare: 500-1500 pont (5-15€)

Az jól látható, hogy a tényleges árak nagyjából egyformák, de a mindennapi életben sokkal jobb, ha ránézésre áttekinthető, hogy egy letöltés mennyibe fog fájni; ilyen szempontból a Wii a jobb.

Választék

Nem igazán fair az összehasonlítás, mert a WiiWare mostanában indult, XBLA pedig ehhez képest régóta van; úgyhogy most a retró játékokra fogunk összpontosítani, amik Wiin is már a konzol piacra kerülésétől kezdve letölthetőek voltak (ez a Virtual Console szolgáltatás). Az Xbox Live-on jelenleg 143 játékot találhatunk, de ezeknek a többsége új cím: ha jól számoltam, 46 a retró játék. A Wii Virtual Console-on Európában 234 játék van. A Wii nyer megint, ráadásul a Microsoft szűkíteni akarja a választékot a kevésbé bevált címek törlésével.

Extra letöltések

A Wiin a WiiWare-rel egyidőben indult csak a "Nintendo Channel", ahol extra videókat, demókat, efféléket lehet letölteni; az Xboxon egyelőre sokkal több ilyen tartalom található (videók HD-ben - csúcs!), és tök jó, hogy a letölthető játékokból van ingyen demó, habár azt nem igazán értem, hogy pl. az ikonok miért nem mind ingyenesek. Bélyegméretű vackokért pénzt kérni? Ennek ellenére az Xbox nyer, a Wii mínuszpontokat kap az olyan fejlesztői nyilatkozatokért is, amelyek szerint a demó tulajdonképpen teljesen fölösleges. Kedves David Braben, ha a játékod maga olyan rövid, mint egy jobbfajta demó, akkor tényleg fölösleges... de erről majd máskor.

Nem igazán lehet hova besorolni, és mivel apróság, nem érdemel külön kategóriát, de Xboxon nagyszerűen motiválja a játékost az, hogy különböző "achievementeket" ("elérményeket"? :D ) kaphatunk az elért sikereinkért; ezek nemcsak a dobozos, hanem a letölthető programokban is megtalálhatóak. Lehet a plecsniket gyűjtögetni és büszkélkedni velük, körülbelül erre jók, de vannak, amelyek a játékban magában is adnak bónuszokat. A rendszer nagy előnye, hogy a fejlesztők számára kötelező, tehát minden újabb címmel garantáltan szerezhetünk újabb bigyókat; Nintendón is vannak hasonló próbálkozások, mint feljebb szó volt róla, de ezek a készítők kedvétől függnek. (Playstationre most indult egy hasonló rendszer, ott serlegeket kaphatunk, de mivel nincs PS3-unk, ezt nem tudtuk tesztelni.) Talán a Wii utódkonzoljában!

Magyarországi támogatás


Első ránézésre egyszerű a helyzet: habár Magyarország EU tagállam, még csak tartózkodási országnak sem lehet kijelölni egyik konzol rendszerén sem, nemhogy mondjuk magyar nyelvű felületet kapnánk. Azért van néhány igen jelentős különbség: az Xboxnál az elsőre kiválasztott országon nem lehet változtatni (csak úgy, ha új felhasználót indítunk és elvesztjük az eddig megszerzett pontjainkat), így ha csak a Microsoft nem gondolja meg magát, a későbbiekben sem lehetünk magyarok. A második, hogy a kiválasztott ország Xboxon igen idióta módon korlátozza az online rendelést, ugyanis nemcsak hogy csak az adott ország tartalmait érhetjük el (ami jogos), de nem is használhatunk más országbeli bankkártyát (ami érthetetlen). Aki sokat költözik az EU-n belül, az igencsak szitkozódhat... persze lehet offline feltöltőkártyát vásárolni - Magyarországon meglehetős felárral -, de hát nem azért ülünk a gép előtt, hogy online tudjunk fizetni?! Mindeközben Nintendón semmi probléma nincsen a rendelésekkel, ugyanazzal az OTP virtuális kártyával simán tudtam vásárolni, amit az Xbox Live sokadszorra is visszadobott. Úgyhogy habár egyik fél se kínál sokat a magyar felhasználóknak, egyelőre egyértelműen a Wii a győztes, mert ők legalább nem támasztanak direkt akadályokat.

Kezelőfelület

HD-ben sokkal szebb és élesebb az Xbox képe, ez egyértelmű, így a kezelőfelület is jobban néz ki, mint Wiin. A HD-támogatás nekem nagyon hiányzik a Nintendóból... viszont cserébe az egész sokkal könnyebben áttekinthető és navigálható. Aki szereti az Apple-designt (én annyira nem), az külön örülhet, szép fehér, lekerekített sarkok, és így tovább. Ez elég szubjektív menüpont, de szerintem kiegyezhetünk egy döntetlenben: a Wii felülete használható, az Xboxé meg szép.

Minőség

Miután nem játszottam mindkettő teljes kínálatával (bele is őrülnék, annyi SD-kártyát cserélgetni a Nintendóban...), ezek után nem tudok abszolút véleményt adni. Az biztos, hogy mindkettőn vannak nagyon jó játékok, ezekről fogunk írni itt a blogon, úgyhogy érdemes visszajárni. Nem lesz egyik rendszeren se gond abból, hogy nem tudjuk mire elkölteni a pontjainkat - a döntetlen tisztességesnek hangzik.

Összbenyomás

Mindkét rendszer nagyszerű, hogy van, mindkettőt lehet szeretni, de mindkettőnek vannak nagy hibái, amelyek befolyásolják a játékélményt.

Wiin nagyon nagy probléma, hogy nincsen megfelelő tárhely a letöltéseknek, ez remélhetőleg a közeljövőben megváltozik. Talán már a jövő héten - most indul az idei E3, a legnagyobb játékipari rendezvény, és a hírek szerint a Nintendo nagy horderejű bejelentésre készül.

A másik baj, ami már kevésbé orvosolható, a HD-támogatás hiánya, de ez valószínűleg a Wii-játékosok nagy részét egyelőre még kevésbé zavarja, a vájtszeműek meg úgysem vesznek olyan konzolt, amit nem lehet HDMI csatolóval rákötni az aktuális csúcstechnológiás képmegjelenítő eszközre. (Ez nem csak a letöltésekre vonatkozik, hanem bármilyen képre, ami a Wiiből kijön, így talán annyira nem is fair egy letöltéscentrikus összeállításban felemlegetni.)

Xboxon döntő lehet a pocsék magyar támogatás: én külföldön veszem a feltöltőkártyákat, de aki nem jár gyakran Magyarország határain túl, az itthon jóval drágábban kaphatja meg ugyanazt, vagy valamilyen kétes biztonságú módon rendelhet pontokat az interneten keresztül. (Én nem mertem kipróbálni a pontokat a weben kínáló magyar oldalakat, esetleg ha valaki bátrabb volt, az megoszthatja kommentben a tapasztalatait.) Valamint rendkívül dühös vagyok, miért nem rendelhetek egyszerűen a konzol saját felületén pontokat, mint az a Wiivel sikerült.

Probléma még emellett a kisebb választék, ráadásul egyszerűen érthetetlen, minek akar a Microsoft már felkerült játékokat törölni a rendszerből, akármennyire is rosszak. Mivel vannak letölthető ingyenes demók, aki megveszi őket, az valószínűleg tényleg szeretne velük játszani. A programok minimális helyet foglalnak a központi szervereken, és az is igen kamu-kifogás jellegű, hogy "kevésbé találják meg a felhasználók a jó játékokat"; egy felhasználóbarátabb kezelőfelülettel rögtön orvosolhatóak lennének a hasonló gondok.

Összességében én kicsit az Xbox felé hajlok, de valószínűleg csak azért, mert most vettem új feltöltőkártyát a múlt héten és sok a friss élmény ;) Mindenesetre mindkettőt használom, általában meglehetős megelégedésemre, habár most hogy kifogytam Wiin a helyből, inkább megvárom a merevlemezt az új vételekkel. Remélhetőleg a közeljövőben mindkét rendszer sokat fog fejlődni, és a most nem tesztelt Playstation letöltéseiről se feledkezzünk el! Amint az a fentiekből is látszik, egyik rendszer sem alsóbbrendű a másiknál, úgyhogy ne higgyünk a véresszájú fanboyoknak, csak örüljünk a saját konzolunknak...

A bejegyzés trackback címe:

https://gemeskut.blog.hu/api/trackback/id/tr74478942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gondi edmond 2008.07.20. 15:02:49

A wii királyabb mint a xbox mert a Nintendo céghez nem jöhet másik.

chr(27) 2008.07.30. 09:49:41

Hat szerintem a WiiWare-be befigyelt a shovel cucc (letoltottem 1-2 csalodast), es valszeg a jovoben is be fog. Valszeg jol tudjak, hogy ha lenne demo, a kutya se venne meg a takolmanyaikat.

DobayAdam · http://www.dobayadam.hu 2008.07.30. 10:38:05

chr(27): Ez a retail játékokra is igaz. Ha a sok tucat shovel borzalomból lenne demó...

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.07.30. 16:33:08

Nyuhuhu, XBLA-n van demó és mégis megveszik az emberek a szemetet is, erről lehet hogy külön cikk is lesz, mert már néhány kört botránkoztam egyik-másik letöltött demóval kapcsolatban. (Amiket viszont megvettem, azokkal elégedett vagyok, de hát itt tényleg nem igazán van zsákbamacska.)

Nekem a Lost Winds volt csalódás WiiWare-re, pedig azt nagyon sztárolták. Szép, szép (tényleg a dobozos Wii játékok jó részét is veri), de annyira nem élvezetes mint játék. Majd lehet hogy írok róla, csak még az a 2-3 óra is soknak tűnt, ami alatt állítólag végig lehet vinni, abbahagytam.

Viszont a WiIWare eladási toplisták igen ijesztőek, jó játékok (Toki Tori!) alul, a Pokémon ranch meg ilyesmik meg tarolnak.
süti beállítások módosítása