Gémeskút

Konzolos és PC-s játékkritikák mindenkinek.

Friss topikok

Címkék

2d (2) 4x (2) 5000ft (5) addiktív (5) aerobic (3) akció (17) alex st john (2) amiga (4) apple (3) apróság (4) aranyos (2) arcade (2) atari (2) átverés (2) autó (4) bevásárlás (2) bevezető (2) bitpop (2) borzalmas (11) botrány (2) c64 (3) castlevania (3) civilization (4) családi (3) cyberpunk (2) c 64 (3) ddr (2) dragon ball (2) ds (46) dsi (2) e3 (2) elite (2) elmegy (9) emuláció (5) emulátor (2) építő (4) erőszak (2) évjátékai (3) final fantasy (7) fitness (2) flipper (2) fps (2) gamecube (2) gépház (20) hack (5) hardver (13) háttér (2) hellókarácsony (24) hírek (22) homebrew (7) horror (3) ingyen (17) interjú (3) játékipar (2) játékterem (2) játéktermi (2) (13) jóga (3) jönjönjön (13) jrpg (8) kaland (12) kártyajáték (2) képregény (2) kereső (2) keresőkifejezések (6) kiegészítő (5) kilencvenes évek (2) kódok (2) könyv (4) korhatár (2) korhatárbesorolás (2) körökre osztott (8) legrosszabb (3) letöltés (2) linux (7) logikai (16) lövöldözős (16) mac (4) magyar (2) mario (15) mass effect (7) mászkálós (2) microsoft (5) minijáték (6) mmo (2) mmorpg (4) mozgás (5) multiplatform (3) multiplayer (3) nagyon jó (19) neogeo (2) nes (2) nintendo (74) nyugdíjas (2) olcsó (3) online (2) pc (47) platform (12) playstation (5) pokémon (4) portré (2) ps2 (4) ps3 (8) psp (5) remake (2) remek (2) retro (10) retró (7) riport (2) roguelike (3) rossz (4) rpg (25) rts (2) sandbox (4) scifi (2) sega (4) shovelware (4) slashdot (2) snes (3) sonic (2) sony (4) sport (10) square (5) star wars (4) stratégia (11) szex (3) szimulátor (5) taktika (6) tánc (3) táncszőnyeg (3) tie in (2) tim sweeney (3) torna (3) tudomány (2) tv (3) ubisoft (3) ügyességi (11) űrhajós (5) városépítő (2) vásárlás (2) vendég (3) verekedős (2) vicces (15) videó (13) virtual console (5) web (2) wii (61) wiimote (3) wiiware (10) wii balance board (4) wii fit (6) xbla (4) xbox (5) xbox360 (23) youtube (2) zene (8) zseniális (25) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

[Homebrew] [DS] Colors

2008.05.02. 17:19 - prezzey

Címkék: nintendo ds zseniális homebrew rajzprogram

Tegnap szó volt arról, mi is az a homebrew, ma pedig pedig indulásképp bemutatom az egyik kedvenc homebrew alkalmazásomat Nintendo DS-re: ez a Colors, ami miatt önmagában megérheti homebrew-futtatásra alkalmassá tenni a DS-ünket. A Colors ugyanis remek kis kompakt rajzprogram, őszintén szólva egyáltalán nem értem, hogy a Nintendo miért hagyta ki ezt a ziccert és nem hozott ki valamilyen hasonlót. Habár még talán jobban is jártunk így, mert a lelkes hobbifejlesztőknek köszönhetően most teljesen ingyen megkaphatjuk (persze azért az kell hozzá, hogy képesek legyünk valamilyen memóriakártyáról elindítani, ami kisebb beruházást igényel).

Lássuk röviden a tényeket:

Miket tartalmaz a Colors?


* változtatható méretű puha és kemény ecset
* nyomásérzékelés, választhatóan az átlátszóság, az ecsetméret vagy mindkettő változik a nyomás függvényében
* 1/2/4x-es zoom (közben a másik képernyőn látható a kép eredeti méretben is, nagyon jó!)
* baromi egyszerűen használható + a rajzeszközök teljesen eltüntethetőek és a képernyő 100%-a hasznos felület
* wifis képfeltöltés
* mentés memóriakártyára png formátumban
* az ecsetvonások sorrendjének rögzítése, online visszajátszás Java alkalmazással

Mi az, ami nincs?


* undo funkció (visszavonás). Tényleg nincs.
* rétegek (ebből kifolyólag radír sincs, a fehér ecsetet lehet használni helyette...)
* nekem a wifi ha fejreállok se működik

És most az élményről:


Aki gépen szokott rajzolni sokat tablettel (pl. én), annak szoknia kell, hogy nincsenek a "nagy" grafikus programokéihoz hasonló kényelmi funkciók. Kicsit időutazás érzése van az embernek. Durva, hogy még egy egylépcsős undo sincs, persze így is csoda, hogy bele sikerült mindent gyömöszölni a DS memóriájába. Szó volt róla, hogy az undo-t legalább egy lépésre vissza megcsinálják, de már vagy egy éve nem történt előrelépés; igaz, nem is tűnik úgy (sajnos), hogy aktívan fejlesztenék a programot. Ennek ellenére meglehetősen nagy rajongótábora van, az online galériát mindenképp nézzétek meg - eszméletlen dolgokat rajzoltak már az emberek Colorsszel.




(Azt nem értem, hogy a fentebb mellékelt videón miért ujjal rajzol a demonstrátor, sokkal praktikusabb a DS-hez mellékelt pici ceruzával próbálkozni - pontosabban érzékeli a  képernyő a nyomás helyét, illetve jobban ki lehet kerülni azt a problémát, hogy óvatlanul ráteszi az ember a kezét és lesz egy böszme átlós vonal, mert azt is nyomásként érzékeli. Egyébiránt a fejlesztők szerint néha akkor is keletkezhetnek ilyen átlós vonalak, ha nem tehénkedünk rá a felületre, mert a DS érzékelése nem tökéletes; én ezt egyáltalán nem tapasztaltam, habár állítólag készülékfüggő, milyen gyakran jelentkezik - lehet, hogy szerencsém van?)

Visszatérve az élményre, némi megszokás után egészen jól rá lehet állni arra a fajta rajzolásra, amit a technika megenged. Nekem azért továbbra sincsen türelmem ahhoz, hogy nagyobb, komplexebb képeket DS-en rajzoljak, de vázlatokat csinálni, vagy csak ökörködni egy kicsit remekül megfelel. Zsebrevágja az ember a kiskonzolt és bármikor előhúzhatja, buszon, vonaton, stb. (Általában azért megnézik az embert, ha egy ilyen izével rajzol.) Az undo hiánya mellett tényleg csak egy panaszom van, hogy nagyon lassú a mentés. (Persze lehet, hogy ez az ember konkrét memóriakártyájától függ, az enyém egy meglehetősen régi típus, már nem is gyártják. Habár más alkalmazásoknál ilyet nem tapasztaltam, úgyhogy ez nem túl valószínű.) Ez már csak azért is zavaró, mert így nem igazán lehet az undo hiányát a gyakori mentéssel pótolni.

Ha valakinek nincsen 'nagy' tabletje, de szeret rajzolni és már van DS-e, szerintem nagyon megéri a beruházást valamilyen fajta memóriakártya, és utána már a Colors mellett sokminden mást is lehet rá telepíteni, pl. szó lesz hamarosan a Gémeskúton egy másik DS-es rajzprogramról, emulátorokról, rajongók által készített kisebb játékokról... és van homebrew DS Doom is!

Ha valakinek van az asztali gépéhez tabletje, annak pedig azért ajánlom, mert nagyszerű az az érzés, hogy az egészen apró Nintendo konzolon is hasonlóképp lehet ténykedni (persze a fentebbi megszorítások mellett), nem kell egy egész böszme gépet magunkkal hurcolni. Habár most már vannak tablet PC-k, én is beruháztam egyre és életem egyik legjobb hardvervásárlása volt, de egészen pontosan egy nagyságrenddel került többe, mint egy Nintendo DS. (Mondjuk annyival többet is tud, de nyilván csak egy egészen szűk piaci szegmensnek van szüksége a mindennapi életében egy tablet PC funkcióira. Viszont ez itt most nagyon off, úgyhogy abba is hagyom.)

Végül az egománia tombolása következik, a lentebbi képet Colorsszel rajzoltam pár perc alatt. Csak a szemléltetés kedvéért, mert nekem veterán DS-tulajok is kétségeiket fejezték ki, hogy a DS bármiféle rajzolásra használható lehet. Ha valaki szebbeket szeretne látni, a fentebbi galériát ajánlom ;]

Linkek:

* Letöltés, hivatalos oldal
* Galéria
* Ezt a képet ki ne hagyjátok!

A bejegyzés trackback címe:

https://gemeskut.blog.hu/api/trackback/id/tr87450036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

deadcabbit · http://deadcabbit.blogspot.com 2008.05.03. 22:52:30

Amellett, hogy béna vagyok, engem leginkább az zavart, hogy nagyon hamar megfájdult a csuklóm, a ceruza meg kicsi - kézben tartva rémes volt hosszabban rajzolni, fekve még elmegy, de azt buszon, vonaton nehezebb.

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.05.04. 00:15:22

Nekem nagyon kicsi a kezem, így belegondolva ha nagyobb lenne, lehet hogy problémát okozna. Teljesen jogos.
süti beállítások módosítása