Gémeskút

Konzolos és PC-s játékkritikák mindenkinek.

Friss topikok

Címkék

2d (2) 4x (2) 5000ft (5) addiktív (5) aerobic (3) akció (17) alex st john (2) amiga (4) apple (3) apróság (4) aranyos (2) arcade (2) atari (2) átverés (2) autó (4) bevásárlás (2) bevezető (2) bitpop (2) borzalmas (11) botrány (2) c64 (3) castlevania (3) civilization (4) családi (3) cyberpunk (2) c 64 (3) ddr (2) dragon ball (2) ds (46) dsi (2) e3 (2) elite (2) elmegy (9) emuláció (5) emulátor (2) építő (4) erőszak (2) évjátékai (3) final fantasy (7) fitness (2) flipper (2) fps (2) gamecube (2) gépház (20) hack (5) hardver (13) háttér (2) hellókarácsony (24) hírek (22) homebrew (7) horror (3) ingyen (17) interjú (3) játékipar (2) játékterem (2) játéktermi (2) (13) jóga (3) jönjönjön (13) jrpg (8) kaland (12) kártyajáték (2) képregény (2) kereső (2) keresőkifejezések (6) kiegészítő (5) kilencvenes évek (2) kódok (2) könyv (4) korhatár (2) korhatárbesorolás (2) körökre osztott (8) legrosszabb (3) letöltés (2) linux (7) logikai (16) lövöldözős (16) mac (4) magyar (2) mario (15) mass effect (7) mászkálós (2) microsoft (5) minijáték (6) mmo (2) mmorpg (4) mozgás (5) multiplatform (3) multiplayer (3) nagyon jó (19) neogeo (2) nes (2) nintendo (74) nyugdíjas (2) olcsó (3) online (2) pc (47) platform (12) playstation (5) pokémon (4) portré (2) ps2 (4) ps3 (8) psp (5) remake (2) remek (2) retró (7) retro (10) riport (2) roguelike (3) rossz (4) rpg (25) rts (2) sandbox (4) scifi (2) sega (4) shovelware (4) slashdot (2) snes (3) sonic (2) sony (4) sport (10) square (5) star wars (4) stratégia (11) szex (3) szimulátor (5) taktika (6) tánc (3) táncszőnyeg (3) tie in (2) tim sweeney (3) torna (3) tudomány (2) tv (3) ubisoft (3) ügyességi (11) űrhajós (5) városépítő (2) vásárlás (2) vendég (3) verekedős (2) vicces (15) videó (13) virtual console (5) web (2) wii (61) wiimote (3) wiiware (10) wii balance board (4) wii fit (6) xbla (4) xbox (5) xbox360 (23) youtube (2) zene (8) zseniális (25) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

[TV] Rise of the Videogame

2007.11.27. 23:03 - prezzey

Címkék: tv retró történelem nintendo dokumentumfilm atari nagyon jó

A Discovery új ötrészes dokumentumfilm-sorozata elsősorban nem játékosoknak mutatja be a videojátékok fejlődéstörténetét, széles társadalmi kontextusba helyezve a jelenséget. A "jaj, erőszakosak lesznek a gyerekeink"-szerű negatív klisékről szerencsére szó se esik, annál inkább hallhatunk arról, mi is jó a játékokban, és hogyan illeszkedtek az aktuális programok a korszellemhez a hidegháború legvadabb éveitől napjainkig. Vélemény az első részről.

Megjegyzés:
A sorozatot egyelőre Magyarországon még nem vetítik, de nem nehéz hozzájutni, és a szemkápráztató vizuális hatások minden bizonnyal kárpótolják azokat is, akik esetleg nem értenének mindent tisztán. (Valamint ilyesmiből öröm angolul tanulni!)

Úgy éreztem, elsősorban olyanoknak szól a narráció, akik számára a játékprogramok valamennyire 'idegen világ'-nak számítanak. Erős a hangsúly a társadalmi háttéren, elsősorban az egyesült államokbelin, de hát amerikai sorozatról van szó, úgyhogy ez érthető. Hidegháborús paranoia, Vietnam, emancipáció: a szűkebben vett téma mellett egész kis történelmi tablót is kapunk, archív híradófelvételekkel. Néha azért kicsit erőltetettek a párhuzamok, de ez elnézhető, elvégre valahogyan fel kell kelteni azoknak az érdeklődését is, akik számára a játékkultúra periférikus jelenség.

A készítők kitettek magukért, minden rész interjúalanyainak listája fantasztikus: Sid Meiertől John Romeróig (a mellettem ülő tmarxell önkéntelenül felkiáltott: "Jé, ő még megvan??") szinte mindenki előkerül a nagy játékfejlesztők közül. Jó látni az arcokat - szerencsére mindig fel van tüntetve, hogy ki beszél, mert be kell vallani, általában a nevükről és nem a külsejükről ismerjük a játékvilág nagyjait. (Ez alap dolog lenne, de pl. napjaink egyik legnépszerűbb dokuja, a mozikban is vetített, szerintem borzalmas What the Bleep sem írja ki a megszólaltatottak nevét, csak a film legvégén.)  Egyesek szimpatikusak, mások kevésbé - azért a többség rokonszenves. Alekszej Pazsitnov sztereotip orosz akcentusa pedig nagyon aranyos - annak ellenére, hogy ő 1991 óta az USA-ban él. Vagy ez valami marketing-trükk a részéről?  

A már felemlegetett speciális effektek nagyon látványosak, habár időként talán kicsit sok a jóból. A legrettenetesebb "nekem is van ám Adobe Premiere otthon bibibí" csillogóvillogó izéket szerencsére javarészt sikerült elkerülni (láttunk pedig már olyan számítógépes témájú dokumentumfilmet is), úgyhogy ha nem zavar minket a vizuális stimuláció, akkor talán nagy baj nem lesz. Játékosoknak emellett külön szórakozás lehet a rövid bevágások azonosítása - a végén már rá kellett szólnom tmarxellre, hogy ne nyomogassa folyton a pause gombot. A retrófanok is megkapják, amit vártak, PDP-1(!)-est, meg Pongot oszcilloszkópon. Kedvenc: a Mindentudó Doboz látomása - lásd a mellékelt képen.

Nem terheli túl intellektuális kapacitásunkat a befogadás, már csak azért sem, mert a készítőket inkább a "sok mindenről keveset", mint a "kevésről alaposan" elve vezérelte. (Hamarosan írunk egy másik, régebbi Discoverys dokumentumfilmről is, ami épp az ellenkező megközelítéssel élt.) De azért unatkozni sem fogunk: az ismerős történetet nagyon jó képanyag egészíti ki - talán a legjobb a témában -, úgyhogy ha már harmincadszor hallunk az amerikai videojáték-ipar összeomlásáról a nyolcvanas évek elején, akkor is nyugodtan nézzük meg a sorozatot, kellemes időtöltés egy fárasztó nap után. Ha pedig még sose hallottunk róla, akkor kötelező, vagy legalábbis nagyon ajánlott.

A bejegyzés trackback címe:

https://gemeskut.blog.hu/api/trackback/id/tr74244920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DobayAdam · http://www.dobayadam.hu 2007.12.03. 23:09:23

Ma sikerült megnéznem ezt az első részt és nagyon tetszett. Egy csomó minden újdonság volt benne számomra annak ellenére hogy foglalkoztam a témával elég sokat. Értsd: A tényeket tudtam de az olyan apróságokat, mint hogy az Atari kreatív fejesei hogy vesztek össze a felvásárló céggel ésatöbbi ésatöbbi, teljesen más megvilágításba helyeznek dolgokat.

prezzey · http://www.prezzey.net 2007.12.04. 00:47:04

Júj, az Atari botrányairól van kb. egy külön film (nem az egész arról szól, de elég nagy része), akkor majd írok arról is!
süti beállítások módosítása