Gémeskút

Konzolos és PC-s játékkritikák mindenkinek.

Friss topikok

Címkék

2d (2) 4x (2) 5000ft (5) addiktív (5) aerobic (3) akció (17) alex st john (2) amiga (4) apple (3) apróság (4) aranyos (2) arcade (2) atari (2) átverés (2) autó (4) bevásárlás (2) bevezető (2) bitpop (2) borzalmas (11) botrány (2) c64 (3) castlevania (3) civilization (4) családi (3) cyberpunk (2) c 64 (3) ddr (2) dragon ball (2) ds (46) dsi (2) e3 (2) elite (2) elmegy (9) emuláció (5) emulátor (2) építő (4) erőszak (2) évjátékai (3) final fantasy (7) fitness (2) flipper (2) fps (2) gamecube (2) gépház (20) hack (5) hardver (13) háttér (2) hellókarácsony (24) hírek (22) homebrew (7) horror (3) ingyen (17) interjú (3) játékipar (2) játékterem (2) játéktermi (2) (13) jóga (3) jönjönjön (13) jrpg (8) kaland (12) kártyajáték (2) képregény (2) kereső (2) keresőkifejezések (6) kiegészítő (5) kilencvenes évek (2) kódok (2) könyv (4) korhatár (2) korhatárbesorolás (2) körökre osztott (8) legrosszabb (3) letöltés (2) linux (7) logikai (16) lövöldözős (16) mac (4) magyar (2) mario (15) mass effect (7) mászkálós (2) microsoft (5) minijáték (6) mmo (2) mmorpg (4) mozgás (5) multiplatform (3) multiplayer (3) nagyon jó (19) neogeo (2) nes (2) nintendo (74) nyugdíjas (2) olcsó (3) online (2) pc (47) platform (12) playstation (5) pokémon (4) portré (2) ps2 (4) ps3 (8) psp (5) remake (2) remek (2) retró (7) retro (10) riport (2) roguelike (3) rossz (4) rpg (25) rts (2) sandbox (4) scifi (2) sega (4) shovelware (4) slashdot (2) snes (3) sonic (2) sony (4) sport (10) square (5) star wars (4) stratégia (11) szex (3) szimulátor (5) taktika (6) tánc (3) táncszőnyeg (3) tie in (2) tim sweeney (3) torna (3) tudomány (2) tv (3) ubisoft (3) ügyességi (11) űrhajós (5) városépítő (2) vásárlás (2) vendég (3) verekedős (2) vicces (15) videó (13) virtual console (5) web (2) wii (61) wiimote (3) wiiware (10) wii balance board (4) wii fit (6) xbla (4) xbox (5) xbox360 (23) youtube (2) zene (8) zseniális (25) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

[Wii] Wario Ware: Smooth Moves

2007.11.13. 15:46 - DobayAdam

Címkék: nintendo wii zseniális wario mikrojáték

Wario Ware: Smooth Moves
Osztályzat: Zseniális
Korosztály: 7+
Nyelvigény: Minimális
Nehézségi ív: Középhaladótól haladóig
Beletanulási idő: Rövid
A Wiihez csomagolt Wii Sports és az ingyen adott extra mozgásérzékelő irányító miatt jó vétel Wii Play után amikor újra összejött a pénz, jött a kérdés, hogy az előzetesek alapján ígéretes Rayman Raving Rabbidz és a Wario Ware: Smooth Moves közül melyik is legyen az. Végül úgy döntöttünk, legyen mind a kettő, előbb-utóbb úgyis mindkettőt meg szeretnénk venni és közösen rendelve pár ezer forintot spórolunk. Mindkét játék nagyon jónak bizonyult, hosszú távon mégis a Wario Ware került ki győztesen a kezelhetőség, a humor, a játékmélység, az újrajátszhatóság és a többjátékos üzemmódok miatt. (A Rayman is jó játék, de róla majd később.)


A Smooth Moves műfajának legjobb meghatározása a mikrojáték. Ez a szó a játék első inkarnációjából, a Gameboy Advance-ra megjelent WarioWare, Inc.: Mega Microgame$!-ből származik, és sok köze van a főhős karakter személyiségéhez. Wario egyszer régen még a fekete-fehér Gameboy idején jelent meg a platformhős Mario ellenlábasaként. Ez volt a Super Mario Land 2, de a sorozat következő epizódjában, a Super Mario Land 3-ban már a szintén bajszos, de nagyobbacska darab és igen kapzsi Wario volt a főszereplő. A legelső WarioWare játékban ő alapít számítógépes játékcéget, ami - kis fricskaként az egész játékiparra - olyan játékokat gyárt, amik öt másodpercig tartanak, így kevés fejlesztési kiadással nagy profitot lehet elérni.
A Smooth Moves megőrzi az eredeti koncepciót, így az egyes pályákon a célunk az, hogy egy adott csoportból véletlenszerűen sorsolt 3-6 másodperces játékokon először is rájöjjünk, hogy mit kell csinálni, aztán megcsináljuk azt. Ez egy kicsit könnyebb, mint amilyennek hangzik, hiszen minden mikrojáték előtt kapunk egy képet arról, hogy hogyan fogjuk a kezünkbe a Wiimote-ot (ilyen kéztartásból 17 félével találkozunk összesen a játék során), illetve egy rövid, egy-két szavas utasítást is, hogy mit csináljunk: fűrészelj, vezényelj, húzd (le az asztalról a terítőt), tedd (az almát a kosárba, vagy be a néninek a műfogsort), üsd le (a bácsit hogy ne tudja ellopni a narancsot). Az összesen több, mint kétszáz féle mikrojáték legtöbbjének nyitjára így egyszerűen rá lehet jönni, de van azért jópár, amit az ember kétszer-háromszor is kell, hogy lásson, mielőtt ki tudná találni, hogy pontosan mit is kell csinálnia.
Az egyszemélyes játékmódban egymás után kell túljutnunk a mikrojátékok 15-20as csoportjain, ami az utolsó pályákon már már igen nehéz feladat, ugyanis csak háromszor ronthatunk. Az újrakezdés mégsem okoz frusztrációt, mert egyszerűen élvezetes a furábbnál furább mozdulatokat újra meg újra megcsinálni, és mert nagyon vicces a játékokhoz tartozó rajzfilmszerű, néha szürreális animáció. Többször is előfordult, hogy azért vesztettem egy életet, mert még tartott az előző játék kiváltotta röhögés.

Ha végigjátszottuk az egyszemélyes módot, számos új játéklehetőséget kapunk. Az egyik a kétkezes játék, amikor a Wiimote-hoz a nuncsaku-kiegészítőt hozzákötve kapunk újfajta mikrojátékokat. A másik a számos útközben összeszedett külön minijáték, labdapattogtatástól elkezdve egy retro űrhajós-lövöldözős játékig, amit csak akkor szerzünk meg, ha mind a kétszázvalahány mikrojátékkal játszottunk már (néhány csak elég ritkán jelenik meg, több csak akkor, ha újra és újra visszatérünk a régebbi játékcsoportokhoz). A harmadik az elefánt-felhőkarcoló mód, amikor teljesen véletlenszerűen osztja a gép a játékokat, egyre gyorsabban, amíg el nem veszítjük a négy életünket. Ennek több fajtája is van, a legnehezebb fokozaton meg sem mondja, hogy hogyan tartsuk a kontrollert. Ez már tényleg profiknak való.
A legfontosabb mégis, hogy az egyszemélyes játék végén elérhetővé válnak a többszemélyes játékok. A Wario Ware újrajátszhatósági faktorának nagy részét ez adja. Kétszemélyes és sokszemélyes játékok is vannak, egy részük a mikrojátékokhoz kötődik, más részük teljesen külön kis játék. A többszemélyes mikrojátékokban a legjobb talán a "futóverseny" alcímű, amiben öten vehetnek részt, és viszonylag hosszú, nem esnek ki a játékosok ha elrontanak egy mikrojátékot, ezért kezdőket is be lehet vonni a mókába. Felváltva kell végrehajtani különböző mikrojátékokat, az egyre nehezebb játékokért egyre több pontjár. A végén mégsem a pont dönt, hanem  Mindenkori kedvencünkké vált a Bungee Buddies, amikor is két embernek egymás mellé kell állnia, egyikük bal kezében a Wiimote, a másik jobb kezében a Nunchuck. Két kis futó szalad a képernyőn, és nekünk csak annyi dolgunk van, hogy amikor jön egy gödör, azt átugorjuk konkrétan úgy, hogy ugrunk. Sajnos a játék nem mindig érzékeli az ugrásokat, ettől függetlenül azonban rendkívül addiktív.



Értékelés
Összességében még sok hónap játék után is újra meg újra visszatér az ember a Smooth Moves-hoz, baráti összejöveteleken meg aztán főleg. A grafikája ugyan nem egy Playstation 3, de egyrészt dizájnos és aranyos a rajzfilmszerű stílus, másrészt meg az ilyen típusú játékokkal az ember nem a hiperrealisztikus látványt tartja a legfontosabbnak. A vizuális humor eszméletlen, a játék maga pedig innovatív, ötletes, és magával ragadó.
Magazinok meg weboldalak mindenféle számokat szoktak adni játék vagy bármi más értékelésére, én viszont nem szeretem a számokat, úgyhogy nálam a skála úgy néz ki hogy zseniális, nagyon jó, , elmegy, rossz és borzalmas. Ebből nálam a Wario Ware zseniális minősítést kap.

Ár, beszerezhetőség
A játék itthon tavaly óta kapható, jelenleg is beszerezhető. Mi még 15 ezer forintért vettük, azóta már lejjebb ment az ára, az 576.huban jelenleg 14 ezer forint, meglepetésre a Gameparkban most kerek 10 ezerre le van értékelve.

A bejegyzés trackback címe:

https://gemeskut.blog.hu/api/trackback/id/tr86191391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prezzey · http://www.prezzey.net 2007.11.14. 01:08:17

Háhá, akkor én leszek az első hozzászóló a blog történetében :D

(Mindenkinek: a 'kis szívecske' alias 'csibecsőr + 3' emoticon fejreállítja a blog.hu felületét, mert tag-ként értelmezi, úgyhogy kéretik mellőzni... fogalmam se volt, miért nem megy el a kommentem rendesen, hát ezért.)

Én a WarioWare-rel kb. 1x játszottam eddig (nálatok ;] ), de szerintem a Bungee Buddiesban az a különösen tökjó, hogy olyan igazi C-64 feelingje van, teljesen "gyermekkorunk játékai" érzést kelt, annak ellenére, hogy akkor ugyebár maximum akkor érzékelte a kontroller a mozgást, ha sikerült kitépni a joyt tövestül.

Ja amúgy amazon.de-n szoktam látni WarioWare-t leárazva (habár most épp teljes áron van), de fogalmam sincs, szállítanak-e Magyarországra játékprogramot, és ha igen, meg is érkezik-e egy darabban... :|

Ausztriában különben rendre olcsóbbak a játékok, habár most az 576 visszavett a durvulásból, mert azért a 18k-s gámák kicsit kemények voltak... De pl. CD Galaxisban most is vannak 17k-s cuccok, szerintem ez nevetséges. Főleg az alapgép árához képest.

Szóval ha Bécsben jártok, vegyetek játékokat :D Tuti tipp: nagyobb Libro papírboltokban (nem vicc!) van PC-s játék 'bargain bin', ill. néhol vannak GBA/DS játékok is ugyanígy leárazva, Wii-t még nem láttam - igaz, a PC felhozatal rendre jobb - én vettem így tök olcsón pl. Sid Meier's Pirates special editiont, térképpel-pólóval-stb.

Mondjuk az eladót kicsit győzködni kellett, mert első nekifutásra sikerült az üres dobozhoz a Warhammer special edition akármit előhalásznia, ami annyira nem érdekel ;] Szóval arra készüljetek fel, hogy ilyen helyeken az eladóknak halvány segédfogalma sincs arról, hogy mit akarsz venni, vagy hogy egyáltalán mi van raktáron (és nézzétek meg, mit rak a tokba/dobozba :P ), de tényleg tök jó cuccokat lehet fillérekért találni. (A rekordom ár/érték arányban: Psychonauts 3€!)

alma 2007.11.24. 18:17:08

Szerintem is zseniális ez a játék, amolyan Nintendo minőség.
A darts volt nálunk nagyon népszerű sokáig.
A játékvásárlásról: én most már mindent a gamepark-ból szerzek be. Kedvesek aranyosak, gyorsan postáznak, van választék.
A győri üzlet meglátogatása után az 576-ot hanyagoljuk.

prezzey · http://www.prezzey.net 2007.11.24. 23:05:10

Alma: csak nem te is győri vagy?

Én régebben a CD Galaxist szerettem nagyon, mert ott tök jól lehetett nézelődni (igaz, akkor még Nintendo játékaik nem voltak), és mindig találtam valami olcsó izgalmasságot, de amióta elköltöztek, azóta megszűnt a szabadpolcos rendszer :[

alma 2007.11.25. 23:14:33

Nem vagyok győri, csak néha járok arra.
A CD Galaxisban sajnos még nem voltam.

prezzey · http://www.prezzey.net 2007.11.26. 00:47:18

Most már nem érdemes fizikai mivoltában megnézni, mert az új boltban nincsenek szabadpolcok :~[ Gondolom rájöttek, hogy ha úgyis mindenki postán rendel, akkor teljesen fölösleges egy hatalmas hodály (mert az volt) bérleti díjait fizetni.
süti beállítások módosítása