Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Gémeskút

Konzolos és PC-s játékkritikák mindenkinek.

Friss topikok

Címkék

2d (2) 4x (2) 5000ft (5) addiktív (5) aerobic (3) akció (17) alex st john (2) amiga (4) apple (3) apróság (4) aranyos (2) arcade (2) atari (2) átverés (2) autó (4) bevásárlás (2) bevezető (2) bitpop (2) borzalmas (11) botrány (2) c64 (3) castlevania (3) civilization (4) családi (3) cyberpunk (2) c 64 (3) ddr (2) dragon ball (2) ds (46) dsi (2) e3 (2) elite (2) elmegy (9) emuláció (5) emulátor (2) építő (4) erőszak (2) évjátékai (3) final fantasy (7) fitness (2) flipper (2) fps (2) gamecube (2) gépház (20) hack (5) hardver (13) háttér (2) hellókarácsony (24) hírek (22) homebrew (7) horror (3) ingyen (17) interjú (3) játékipar (2) játékterem (2) játéktermi (2) (13) jóga (3) jönjönjön (13) jrpg (8) kaland (12) kártyajáték (2) képregény (2) kereső (2) keresőkifejezések (6) kiegészítő (5) kilencvenes évek (2) kódok (2) könyv (4) korhatár (2) korhatárbesorolás (2) körökre osztott (8) legrosszabb (3) letöltés (2) linux (7) logikai (16) lövöldözős (16) mac (4) magyar (2) mario (15) mass effect (7) mászkálós (2) microsoft (5) minijáték (6) mmo (2) mmorpg (4) mozgás (5) multiplatform (3) multiplayer (3) nagyon jó (19) neogeo (2) nes (2) nintendo (74) nyugdíjas (2) olcsó (3) online (2) pc (47) platform (12) playstation (5) pokémon (4) portré (2) ps2 (4) ps3 (8) psp (5) remake (2) remek (2) retró (7) retro (10) riport (2) roguelike (3) rossz (4) rpg (25) rts (2) sandbox (4) scifi (2) sega (4) shovelware (4) slashdot (2) snes (3) sonic (2) sony (4) sport (10) square (5) star wars (4) stratégia (11) szex (3) szimulátor (5) taktika (6) tánc (3) táncszőnyeg (3) tie in (2) tim sweeney (3) torna (3) tudomány (2) tv (3) ubisoft (3) ügyességi (11) űrhajós (5) városépítő (2) vásárlás (2) vendég (3) verekedős (2) vicces (15) videó (13) virtual console (5) web (2) wii (61) wiimote (3) wiiware (10) wii balance board (4) wii fit (6) xbla (4) xbox (5) xbox360 (23) youtube (2) zene (8) zseniális (25) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

[X360] [PS2] Rez HD - szinesztézia és szex?

2008.09.08. 17:38 - prezzey

Címkék: szex cyberpunk playstation lövöldözős xbox360 xbla ps2 nagyon jó

Rez HD
Osztályzat: Nagyon jó
Kiadás éve: 2001/2008
Műfaj: Lövöldözős
Korosztály:
PEGI 3+
Nyelvigény: Nincs
Nehézség / Nehézségi ív: Kezdő-profi
Beletanulási idő: Rövid
Ár: 800 Live pont

A Rez egyszerű, habár meglehetősen formabontó lövöldözős játék; 2001-ben jelent meg PS2-re és Dreamcastra, és idén elkészült a már 16:9 képaránnyal és HD felbontásban futó változata is Xbox360-ra, ahol a Live Arcade letöltőszolgáltatás egyik legnépszerűbb címévé vált. A két verzió egyébiránt teljesen megegyezik, sőt a Rez HD-ben a képarányt is visszarakhatjuk hagyományos tévéméretűre, úgyhogy habár mi az újabbat teszteltük, az itt leírtak nem csak az Xboxosok érdeklődésére számíthatnak.

Ami a Rezt megkülönbözteti az ezernyi más lövöldözős programtól, az a cyberpunk stílus és a lüktető elektronikus zenéhez szinkronizált játékmenet. Ez azonban még mindig csak a rétegjáték kategóriában predesztinálta volna sikerre, gondolta a marketingosztály - gondolom én -, és erotikus töltetű reklámkampánnyal dobta piacra. (A legmeglepőbb, hogy nem feltétlenül csak a heteroszexuális beállítottságú játékosokra gondoltak, de erről később...) A Rez Playstation változata mindenesetre méltán pályázhat az 'első mainstream videojáték, amihez vibrátort csomagoltak' címre és a vele járó kétes dicsőségre. Xboxon már semmi ilyesmiről nem esett szó, a játék mégis ezen a platformon futott be igazán, talán mert szex nélkül is igencsak megállja a helyét, mind a mai napig. A tovább után minden a programról és szokatlan körítéséről!

A Rez HD tulajdonképpen szimpla rail shooter: nem mozoghatunk karakterünkkel, hanem egyszerűen célkeresztbe kell fognunk és szét kell lőnünk mindent, ami a képernyőre kerül. Viszont nagyszerű a látványvilága, és a rendkívül dinamikus kameramozgatás miatt garantáltan nem a DOS-os Operation Wolf és a műfaj ma már meglehetősen idejétmúlt klasszikusai fognak eszünkbe jutni menet közben. HD-ben, minél nagyobb képernyőn nagyszerű élmény. A program a zene lüktető ritmusához igazítja a lövéseinket és találatainkat, így a kép és a hang együtt csodás szinesztetikus egységben bódíthat el vagy kergethet tébolyult harci dühbe minket. (Állítólag a játék remekül használható különböző hallucinogén szerekkel, de ezt már nem próbáltam ki... mindenesetre simán elhiszem.)

A nagy négyzethálós üres semmiből indulva öt nagy és egyre részletgazdagabb világon kell átküzdenünk magunkat, illetve van egy titkos világ is, ahova az ötödik főellenség legyőzésével juthatunk - ő egyébként ritka szemét dög, nekem még nem is sikerült túljutnom rajta, úgyhogy a titkos pályát még csak türelmesebb öcsémnek köszönhetően láthattam (kösz!). Az eddigi audiovizuális orgia után egyébként kisebb csalódást okoz, csakúgy, mint a megnyerés - kifutottak a fiúk az energiából? De mire odáig eljutunk, sok-sok élvezetben lesz részünk, még ha ez nem is szexuális jellegű, mint a reklámok sugallták. A játékban magában semmi korhatáros nincs, nem is kapott az osztályozó szervezetektől ilyen besorolást, úgyhogy itt tényleg csak a "sex sells" örökérvényű(?) igazságáról lehet szó. Az aktuális Xbox reklámvideókban már tényleg csak magát a lövöldözést mutatják:

Jól látható, hogy - ahogy az egyik amerikai játékportál megfogalmazta - a Rez az a Tron játék, ami jobb, mint maga a Tron. Technofilek előre! Még hogy a cyberpunk halott? Élőbb, mint valaha. Mindenesetre a Sega és a Sony mégis a stílus idejétmúltságától tarthatott, amikor a PS2 verziót "Trance Vibrator" kiegészítővel dobta a piacra - ez bizony pontosan az, amit a neve sugall, a zene ritmusára rezeg, de a kontrollernél megfelelőbb formájú arra, hogy erotikus élvezetet nyújtson. A kiadó persze anno előadta a hivatalos mentegetődzést, hogy őnekik meg sem fordult a fejükben, hogy esetleg valaki erre a célra használná (egy vibrátort? mi másra??), de ez meglehetősen átlátszó szöveg volt az olyan tulajdonságok mellett, mint a "puha mosható borítás!". Valamint a reklámok is meglehetősen félreérthetetlenül mutatták be, mit kell csinálni, akár két alulöltözött férfival is:

Kérdés, ez vajon a meleg pasik vagy a heteró lányok szívét dobogtatja meg inkább (a yaoi utóbbi csoportban mutatkozó elsöprő népszerűsége miatt talán inkább az utóbbira kell gondolni), de a vibrátorral egészen biztos a lányok járnak jobban - ha szóba kerül a Rez a játékos blogokon, rendszeresek a "vaginát akarok!" kijelentések. (Menstruálni is akarsz?) És talán az sem véletlen, hogy a japán nyelv nem különbözteti meg az R és az L hangot... Még hogy péniszirigység! Sőt a multiplayer kifejezés is új értelmet nyerhet - a fiú játszik, a lány pedig...

...hát mi a Gémeskúton ezt nem igazán tudtuk tesztelni (pedig házas- és jegyespárokkal egészen jól el vagyunk látva), többek között azért sem, mert az Xbox verzió nem támogatja a Trance Vibratort - helyette használhatunk e célra további Xbox kontrollereket, de ezt még elképzelni is nehezen tudom, hogyan. Főleg hogy - mint azt külön kiemelték - akár hármat is egyszerre... ööö... talpmasszázs? Viszont az angol nyelvű blogoszférában akadtak vállalkozó kedvű hölgyek megfelelő technikai felszereltséggel, állítólag tuti érzés, higgyük el nekik. (Kiskorúak most ne kattintsanak.)

Kedves olvasóink szex és drogok nélkül is kipróbálhatják, mi is úgy tettük és élveztük, a demoscenereket pedig az utolsó világban kellemes meglepetés fogja érni -  a  misztikusnak szánt nonszensz feliratok az adott képi elrendezéssel együtt kedvenc releaseinket idézik ;]

800 pontért nagyszerű vétel - PS2-n dobozos játék volt! - kb. 10 perc egy menet, kellemesen felspannolja az embert (egynémely képernyőbevágomakontrollert típusú és hüvelykujj-koptató főellenségektől eltekintve - időnként azért visszasírtam a régi joystickok autofire funkcióját), és sokáig visszatér hozzá. Ha valaki hiperprofi az ilyen lövöldözményekben, akkor a Rez biztos hamar végigjátszható, mi azért hetekig küzdöttünk vele, míg a végére jutottunk... Persze ebben benne van az, hogy egyszerre sokáig szerintem nem érdemes tolni: egyrészt tényleg lekopik az ember hüvelykujja, másrészt hosszabb távon fárasztó tud lenni a felfokozott ütem. Napi egy-két menet ami pont ideális, munka után, estébé. (De azok az elit harcosok se aggódjanak, akik első nekifutásra végignyomják, ha vannak ilyenek: ott van az ötezerféle extra mód és toplista, meg a hiperszemét Xbox achievementkészlet.) Mindenesetre talán ebből is látszik, hogy a Rez igen jól közelíti az ideális Xbox Live Arcade címet: gyors, akciódús, rövid menetekre és kikapcsolódásra nagyszerűen alkalmas, csak a multiplayer hiányzik belőle.

Látszik rajta, hogy minden részletében tökélyre csiszolták, és hogy tényleg művészi igénnyel készült; viszont ez talán kisebb hátránya is, mert a változatosságot csökkenti a hatás maximalizálása érdekében, így talán rövidebb a játék szavatossága. De a célját elérte, már a PS2 verzióval bevonult a játéktörténelembe, az XBLA segítségével pedig a gamerek nappalijába is. És elsősorban nem a vibrátor miatt!

(Zárójelben jegyzem meg, hogy a vezető fejlesztő Mizuguchi Tetsuya nevéhez azóta sok más sikeres és formabontó játék is fűződik, de ezt inkább a portrérovatra tartalékolnám...)

A bejegyzés trackback címe:

https://gemeskut.blog.hu/api/trackback/id/tr66652534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom Keller · http://tomkeller.blog.hu 2008.09.09. 00:08:03

hát ez érdekes, amúgy alapból nem is igen látszik, hogy 7 éves lenne már az eredeti

Chomy 2008.09.10. 20:49:50

A játék nincs meg, a zenéje viszont igen. Kora reggel ideális hallgatni, felér két bögre kávéval. Képzelem a játék milyen lehet... :)

(Érdekesség: az egyik számban azt hajtogatják, hogy "Fear is the mind-killer" - gondolom másnak is ismerős mondat, nekem megörvendeztette a fanboyabbik énem. :))
süti beállítások módosítása