Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Gémeskút

Konzolos és PC-s játékkritikák mindenkinek.

Friss topikok

Címkék

2d (2) 4x (2) 5000ft (5) addiktív (5) aerobic (3) akció (17) alex st john (2) amiga (4) apple (3) apróság (4) aranyos (2) arcade (2) atari (2) átverés (2) autó (4) bevásárlás (2) bevezető (2) bitpop (2) borzalmas (11) botrány (2) c64 (3) castlevania (3) civilization (4) családi (3) cyberpunk (2) c 64 (3) ddr (2) dragon ball (2) ds (46) dsi (2) e3 (2) elite (2) elmegy (9) emuláció (5) emulátor (2) építő (4) erőszak (2) évjátékai (3) final fantasy (7) fitness (2) flipper (2) fps (2) gamecube (2) gépház (20) hack (5) hardver (13) háttér (2) hellókarácsony (24) hírek (22) homebrew (7) horror (3) ingyen (17) interjú (3) játékipar (2) játékterem (2) játéktermi (2) (13) jóga (3) jönjönjön (13) jrpg (8) kaland (12) kártyajáték (2) képregény (2) kereső (2) keresőkifejezések (6) kiegészítő (5) kilencvenes évek (2) kódok (2) könyv (4) korhatár (2) korhatárbesorolás (2) körökre osztott (8) legrosszabb (3) letöltés (2) linux (7) logikai (16) lövöldözős (16) mac (4) magyar (2) mario (15) mass effect (7) mászkálós (2) microsoft (5) minijáték (6) mmo (2) mmorpg (4) mozgás (5) multiplatform (3) multiplayer (3) nagyon jó (19) neogeo (2) nes (2) nintendo (74) nyugdíjas (2) olcsó (3) online (2) pc (47) platform (12) playstation (5) pokémon (4) portré (2) ps2 (4) ps3 (8) psp (5) remake (2) remek (2) retró (7) retro (10) riport (2) roguelike (3) rossz (4) rpg (25) rts (2) sandbox (4) scifi (2) sega (4) shovelware (4) slashdot (2) snes (3) sonic (2) sony (4) sport (10) square (5) star wars (4) stratégia (11) szex (3) szimulátor (5) taktika (6) tánc (3) táncszőnyeg (3) tie in (2) tim sweeney (3) torna (3) tudomány (2) tv (3) ubisoft (3) ügyességi (11) űrhajós (5) városépítő (2) vásárlás (2) vendég (3) verekedős (2) vicces (15) videó (13) virtual console (5) web (2) wii (61) wiimote (3) wiiware (10) wii balance board (4) wii fit (6) xbla (4) xbox (5) xbox360 (23) youtube (2) zene (8) zseniális (25) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

A Szexbox-botrány, avagy milyen az, amikor a Microsoft a jófiú?

2008.05.25. 21:26 - prezzey

Címkék: microsoft szex botrány xbox360 mass effect felnőtteknek

Napok kérdése és PC-re is megjelenik - magyar felirattal! - az elmúlt év egyik legnagyobb Xbox360 sikere, a Mass Effect sci-fi szerepjáték. A Gémeskút részletesen tesztelte a játékot, de most felidéznénk a botrányt is, ami a tavalyi induláskor körülvette...

Az amerikai "Szexbox"-botrányt a jobboldali, konzervatív beállítottságú Fox News hírcsatorna robbantotta ki az egyik műsorában látható összeállítással. A kb. hét perces tudósításból megtudhatták a tévénézők, hogy a Mass Effectben színes-szélesvásznú nemi erőszakot vezényelhetnek le a játékosok, és jópár más hasonló "tényt" is közöltek velük a meghívott szakértők. Nos, a játék tényleg tartalmaz szexjelenetet, ami talán a 18 éven felüli (Amerikában M, azaz 17 éven felüli) korhatár ismeretében nem nagy meglepetés, de mi igaz a vádakból, és a PC verzió megjelenésével újraindul-e a fesztivál? A tovább után minden a digitális szexről, 18 éven felülieknek.

Angolul beszélő olvasóink megnézhetik a műsor eredeti felvételét - sajnos magyar feliratos változat nincs, de röviden összefoglalva a tartalmat a következőek hallhatóak benne: A legújabb Xboxos szerepjáték, a Mass Effect meztelen embereket és látványos szexet tartalmaz, és hiába korhatáros, ha a gyártó gyerekeknek is reklámozza. A fiatalkorúak egyébiránt is hozzáférhetnek a konzolhoz (fél mondatban az internet is idekeveredik), korhatár ide vagy oda. Egy érzékeny fejlődési periódusukban deszenzitizálódnak az erőszakra és most már a szexre is, szexuális tárgyakká redukálva látják a nőket, mondja a pszichológus. A játékszakértő viszont kiemeli, hogy a Mass Effectben női főhőst is lehet választani, és megkérdezi a pszichológust, játszott-e valaha is a szoftverrel. (Válasz: *vihogás* Nem!) Közli, hogy nem is lehet a szereplőket teljesen meztelenül látni, és hogy a harminc óránál hosszabb játékidőből összesen 2 percet vesz el a szóbanforgó jelenet. A riporter hölgy nagyon alaposan utána akart járni a témának és megnézte a hivatalos weblapot (ez ám az oknyomozó újságírás), ami megkérdezte az életkorát és rögtön be is engedte. Persze a lapon semmi látványos szex nem volt...




Majd a játékszakértő tovább vívja szélmalomharcát azt bizonygatva, hogy ez a baromi bonyolult játék "csak" az ember életét modellezi, és az életedben is kialakíthatsz nemi kapcsolatokat, és különben sem kötelező. A pszichológus egy vizsgálatot idéz, amely szerint a fiatal fiúk nem tudják megkülönböztetni a valóságot a videojátékoktól (?). Szerencsére a riporternő beléfojtja a szót és még egyszer megkérdezi, hogy de hát ha egyszer a játék korhatáros, akkor mi a baj? Újabb kör ugyanakorül a téma körül, hiába veszi meg a programot az apuka magának, ha a gyereket nem tarthatja egész nap felügyelet alatt. A kérdés felmerül, hogy miért nem AO korhatáros a játék, de annyira szemlátomást nem ért hozzá senki sem, hogy megválaszolja. (Mi viszont igen: az AO 18+ a legdurvább amerikai korhatár játékprogramokra, kemény pornót vagy extrém erőszakot tartalmaz, és mivel a nagy amerikai áruházláncok nem árusítanak AO-kategóriás játékokat, ezért minden fejlesztő és kiadó igyekszik az eggyel enyhébb M 17+-ba beleférni. Ha valami AO besorolást kap, inkább nem adják ki, hanem addig farigcsálnak belőle, amíg meg nem kapja az M-et.)

Mielőtt a további fejleményekre kitérnénk, íme, az érdeklődők megnézhetik a szóbanforgó szexjelenetet. Jól látható, hogy... hát nem sok minden látható.



A pszichológus hölgy később alaposabban utánanézett a témának, és megállapította, hogy mindenki kedvenc tévésorozatában, a Lostban több szex van, mint a Mass Effectben; nyilván ebben nem kevés része volt annak, hogy a játékosok az Amazonon elárasztották egy csillagos értékelésekkel a könyvét. (Nagyon durván számít az eladásokban; nem is gondoltam volna, mennyire, amíg egy kiadónál dolgozó ismerősöm el nem mesélte a tapasztalatait.) "Ha ő mer a más dolgáról véleményt nyilvánítani anélkül, hogy kipróbálná, akkor én is merek az övéről." Erre mondják angolul, hogy költői igazságszolgáltatás...

Az EA, akikhez a Bioware, a játék fejlesztői tartoznak, tiltakozott. A Fox News azzal vágott vissza, hogy ők meghívták a műsorba az EA képviselőit is, akik válaszra sem méltatták őket. A Bioware pedig sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy kipróbálás nélkül nyilvánítottak véleményt a játékukról. Az interneten eközben teljesen elszabadultak az indulatok: konzervatív bloggerek olyan "információkat" terjesztettek, hogy a játékban mindennel lehet közösülni, ami csak él és mozog, a dühödt gamerek nekimentek a jobboldaliaknak, a szimpla flamelés mellett kitört a teljes körű cyberháború.

A valóságba visszatérve, itt látható a brit filmosztályozó szövetség részletes értékelése arról, milyen korhatáros dolgok találhatók a programban. "Azt mondja az egyik a másiknak, hogy rohadék!" Érdemes megfigyelni, hogy ők 12 éven felülieknek ajánlják a Mass Effectet. Szingapúrban viszont először betiltották, majd 18 éven felüli korhatárral engedélyezték, mivel a szexjelenetnek a játékos döntéseitől függően leszbikus verziója is létezik. Ilyen:




Értelemszerűleg ehhez női karaktert kell választani és a kék hölgynek udvarolni. (Aki egyébként nem nélküli, szóval nem nőnemű, habár... mondjuk azt, hogy jól leplezi.)

És most lássuk a szöveg mögött az igazságot! Én, prezzey bloghu felhasználó végigjátszottam a Mass Effectet - most csinálom másodszor -, úgyhogy a létező legautentikusabb forrás vagyok a tekintetben, hogy milyen élményben részesül a játékos.

Női karakterrel indultam, mivel én is nőnemű vagyok, és szeretem, ha hasonlít rám a főhős (ki nem?). Hat csapattárs van, ebből kettővel lehet romantikus kapcsolatot kezdeményezni, ezek női játékos esetén Kaidan, a hihetetlenül idegesítő fickó, és Liara, a kék földönkívüli, aki nagyon lelkesen biztosít minket arról, hogy ő nem nőnemű. Én a böszme zsoldos szörnnyel - aki hímnemű - akartam kapcsolatot teremteni, de ővele a különböző útmutatók tanúsága szerint maximum jó barátságban lehet lenni, és még ahhoz is keményen kell próbálkozni (nekem azért sikerült, pedig nem olvastam el előre az útmutatókat). Miután a kezdeti párbeszédek nyomán úgy gondoltam, hogy a vetítővászon beszakadna és a kontroller eltörne, ha Kaidan emó ömlengéseit kellene hosszabb távon elviselnem, közöltem vele, hogy sajnálom, de meggondoltam magam és mégse. Amikor következő lépésben a kék hölgyemény is azzal jött, hogy ő többet érez kettőnk között az egyszerű rokonszenvnél, úgy döntöttem, ám legyen! (A való életben nem vagyok ennyire bevállalós: baromi unalmas módon heteroszexuális vagyok, meg még földönkívüliekkel sem próbáltam, bárki bármit is mond.)

Azon kicsit bepöccentem, hogy a nem nélküli, de bárkivel szaporodni képes földönkívüliek merő véletlenségből bögyös csajoknak néznek ki, épp ideálisan kiszolgálva a tipikus gamer réteget - értsd: a fiatal és hormonoktól duzzadó heteró férfiakat. Miért nem lehetnek olyanok, mint Sephiroth vagy Balthier, a heteró csajok és a meleg pasik örömére? Hiába, ez nem egy japán játék. A fentebb említett gamer közönség pedig gyakran választ női karaktert a harmadik személyű perspektívát használó játékokban, mint ahogy az öcsém egyik haverja tömören összefoglalta: "Nem akarom egy pasi himbálózó fenekét bámulni hátulról x órán keresztül!" Azt meg persze tudjuk, hogy a srácok beindulnak a leszbikus szexre. Ez valahol kicsit kizsákmányolás jellegű, szóval nem azt érzem, hogy a nagy tolerancia jegyében került bele Kék Bögy a játékba, hanem a kőkemény marketingmegfontolások miatt - akár még azt is el tudnám hinni, hogy direkt a botrány kedvéért. De Kék Bögy kedves és aranyos, valamint nem hozza a karaktere az elcsépelt leszbikus-sztereotípiákat ("minden fiús lány leszbikus", "minden leszbikus agresszív", stb.), úgyhogy talán a meleg lányok sem járnak rosszul. Csak a meleg fiúk, mert férfival Kék Bögy illetve egy nőnemű homo sapiens közül lehet választani.

És akkor magáról a szexjelenetről is: nem akarom lelőni a történet csavarait, de annyit talán el lehet mondani, hogy a játék utolsó nagy csatája előtt található, amikor is hőseink úgy érzik, hogy hát valószínűleg úgyis meg fognak halni, akkor meg már... Abszolút illeszkedik a történetbe, nem éreztem azt, hogy bele lenne erőszakolva. Emberek (ööö, kék bögyök) vagyunk, ez egy teljesen természetes emberi reakció. Sőt ezt panaszoltam is a hosszú tesztben, hogy szerintem szerelmi száltól függetlenül lehetne több interakció a karakterek között, más Bioware szerepjátékokban ez részletesebben volt megoldva. Maga a prezentáció láthatóan igazán ízléses, mondjuk én nem bírtam ki röhögés nélkül elsőre, mert miután tele volt a net azzal, hogy Mass Effect = !!! FORRÓ SZEX !!!, azt hittem, hogy többre számíthatok... köztünk legyen mondva, ha egyvalami látszik, az a készítők erőfeszítése, hogy nagyon diszkrét és kulturált és minél alacsonyabb korhatárú legyen minden. (Még egy kósza mellbimbó sincs!)

Vannak egyéb erotikus tartalmak is a játékban, de azok talán még enyhébbek. Egy mellékküldetésben lefeküdhetünk egy másik kék hölggyel, de abból nem mutatnak semmit, illetve egy szórakozóhelyen láthatunk kéjesen vonagló táncosokat:




Ezzel be is fejeződött a felnőtt tartalom. Azt még talán fontos kiemelni, hogy nem muszáj senkinek se igent mondani, és nem lehet kettő kapcsolatot fenntartani egyszerre, ilyenkor letámadnak minket a szereplők, hogy tessék szépen választani... talán az általam elmondottakból kiderül, hogy egy tipikus óriásplakát vagy TV-reklám inkább kezeli a nőket szexuális tárgyként és sérti őket (minket) méltóságukban, mint a Mass Effect. Felnőtteknek készült programban, civilizáltan megoldva találhatóak erotikus részek, ennyiről van szó. És huszonsok óra küzdelem és hosszú párbeszédek után jutunk el erre a pontra, nem arról van szó, hogy Pistike bekapcsolja apuka Xboxát és árad belőle a szex. Az pedig egyenesen röhejes, hogy pont a Microsoftnak esnek neki a "véleményformálók", bármennyire is utálom őket személy szerint, mert az Xbox segítségével igen könnyedén őrületbe kergethetjük csemeténket azzal, hogy mindent letiltunk rajta - részletesen szabályozható a fiatalkorúak videojátékozásának minden részlete.

Annyit tudok mondani végszóul, hogy felnőttek mindenképp próbálják ki a játékot, mert nagyon jó (és olvassák el a részletes tesztet is!). Szerintem a 18+ korhatár kicsit erős, mondjuk 14+-ot éreznék reálisnak, de ezt minden szülő saját belátására bízom. A pszichológus hölgyről nem kívánok nyilatkozni, de szeretnék mindenkit megkérni, hogy ne általánosítson, gamer pszichológusok is vannak. Persze az nyilván kevésbé hírértékű, mint a Forró Idegen Pornó Tönkreteszi a Gyermekeink Lelkivilágát című történet...

Aki tovább szeretne tájékozódni a témában, írtunk a Gémeskúton az európai játék-korhatárokról (elsősorban szülőknek), valamint angolul a GamePolitics blog tájékoztat részletesen és színvonalasan hasonló eseményekről, politikai botrányokról, korhatárafférokról, szexualitásról és szólásszabadságról a videójátékokban.

A bejegyzés trackback címe:

https://gemeskut.blog.hu/api/trackback/id/tr60487223

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arilian 2008.05.26. 19:32:53

egy rövig kérdés, ebben a játékban nem kell véletlen halomra gyilkolni egy rakás ellent?

nem játszottam még vele (pcm van) de már az előző GTAN azon röhögtem, hogy kb 5000x embert kelett benne szé trancsírozni, de minden médium azon huhogott, hogy van benne szex...

ez ám a nevelés :)

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.05.26. 19:53:08

De, igen, viszont katona vagy, akinek egyébként is ez a foglalkozása ;] Szóval eléggé korlátozva van, hogy kiket ölhetsz meg (viszont belőlük sokat :P ), a hosszú tesztben írtam is, hogy ez pl. öcsémnek nem tetszett, hogy nem lehet teljesen gonosz karaktert alakítani.

Amúgy szerintem is röhejes ez a kettős mérce.

Yeto 2008.05.26. 20:19:13

eh, fox news, mit vártok tőle.

Marg_bar_Amrika 2008.05.26. 21:08:45

Az hogy ezreket kell ebben a játékban is legyakni változatos módszerekkel, az persze senkit nem zavar. A patakvér az belefér. Tökéletesen illeszkedik az usa által a világra erőszakolt trendbe:
make war, not love.

Rohadjon meg az ilyenek összes befőttje hetedíziglen.

sheela567 2008.05.26. 21:14:24

Tökre örülök annak, hogy ebben a témában egy lány írt! :)
Nem ismerlek egyáltalán, tök véletlenül jutottam erre az oldalra, de komolyan büszke vagyok rád :D

anon 2008.05.26. 21:39:41

es akkor ez most mitol is nem ingyen-reklam a pc release elott????
EA/Bioware-nek tapsolnia kene oromeben

(a zamerikaiak meg idiotak amugyis)

DobayAdam · http://www.dobayadam.hu 2008.05.26. 22:04:23

anon: Nekünk jelenleg senki sem fizet azért, hogy játékokról írunk ide a blogra, ezért ha valamit ajánlunk, akkor azt tényleg azért ajánljuk, mert nekünk nagyon bejött. (Ettől függetlenül ha valaki szeretne pénzt adni akkor azt nagyon szívesen fogadjuk :)

A szexfóbiáról pedig annyit, hogy ha elvonatkoztatunk attól a két szótól, hogy ölni és dugni, és megnézzük, milyen jelenségek vannak a két szó mögött, akkor arra jutunk, hogy a különbség aközött van, hogy az élet kioltását vagy az élet keletkezését tartjuk természetesnek - a jelenlegi állás szerint pedig az élet kioltása a természetesebb, kicsit tágabb spektrumon pedig a fájdalom okozása természetesebb az öröm szerzésénél.
Hacsak nem valami világméretű népességcsökkentő konspiráció áll a háttérben, akkor elővenném igen tisztelt Király Jenő tanár úr egykor a tömegfilmmel kapcsolatban tett értelmezését, mely jelen esetünkre is érvényes, eszerint a férfi az aki ölni tud és a nő az aki szülni tud, a férfi nem tud szülni, és viszolyog is ettől a furcsa dologtól, amit ő nem ért. Ebből kiindulva itt valóban arról van szó, hogy az ún. "modern nyugati világ", aminek ki vagyunk téve, férfi-központú társadalmával és társadalmi értékeivel egy férfi-centrikus kultúrát teremt, melynek nyilvánvalóan a férfi-központú felfogás elemei fognak érvényesülni, mint az én és te között hierarchikus relációt létrehozó gondolkodás, és velejárói, a verseny, a győzelem, a megszégyenítés, és ezek csimborasszója, az ölés. Ebben élünk, ezt sugározza a kultúránk. A számítógépes játékokban pedig a női szereplők is ilyen férfitulajdonságokat kapnak, nézzétek csak meg a leghíresebb női játékfőhősöket, Lara Croftot különösképpen. Valamennyire próbálják tompítani, nőiesíteni az ilyen karaktereket (Samus Arannak a Metroidban mostanában van szkennerbizgentyűje, a Beyond Good & Evilben Jade fotózik), de mégis alapvető marad a pusztítás, mint meghatározó elem.
A probléma az, hogy ezt nem egyensúlyozzák ki azok a nők, akiknek erre lehetőségük lenne, hanem helyette beállnak a kórusba és épp ők segítenek tovább elnyomni azt a fajta világlátást, amit ők tudnak adni a világhoz. Ez a szomorú része, hogy mindig női amerikai civil aktivisták, újságírók, stb. vannak kiakadva azon, hogy szex van az akárhol. Szerencsére még akadnak néhol a hagyományos kultúrák között olyanok amelyek egyenlő arányban tulajdonítanak jelentőséget a két nemnek, sőt volt egyszer régen olyan korszak, amikor épp a nőiség, a nő életet adó tulajdonsága volt az egyik legfontosabb, amikor épp felismerték, hogy az nem utolsó szempont, hogy a férfi magában nem tudja fenntartani az emberiséget.

anon 2008.05.26. 22:28:58

DobayAdam:

Az ingyen-reklam (+hype) a FoxNews-ra vonatkozott, nem ratok.
Nektek kulon koszonet a review-ert, es az ertelemes hozzaallasert.


A patriarchalis tarsadalmi viszonyokkal kapcsolatban meg erdemes megnezni, hogy az un. gnosztikus keresztenyek (kb. AD200-ra ki lettek irtva az "orthodoxok" segitsegevel) hogyan viszonyultak ehhez a kerdeshez (lasd: www.webcom.com/~gnosis/library.html , The Nag Hammadi Library).

miou_vicioso 2008.05.26. 23:22:37

annak, hogy a GTA meg a Mass Effect szexjelenetei miért verik a biztosítékot annyira a folyamatos patakvérhez meg halomragyilokhoz képest, van egy a mozgóképek amerikai jogi szabályozásában is keresendő oka.
Az ún. Hays Code, az 1930-as "filmcenzúra törvény" érdekes módon sokkal jobban tiltja a meztelenség, a szexualitás, a szenvedély ábrázolását, mint a "bűn" egyéb formáit. most ránéztem az eredeti szövegre, és a testiséggel több bekezdés is foglalkozik.
Érdekes, hogy ugyan a film- és szórakoztatóipar egy idő után egyszerűen ignorálta a mindent tiltó rendelkezéseket, a közgondolkodásban erősen megmaradt ez az ellentmondás.
szinte biztos vagyok benne, hogy ebből az irányból erőteljes a beszűrődés a játékiparba és ennek az eredményeit látjuk a fennebbi példá(ko)n is.

alma 2008.05.27. 00:24:06

Érdekes mód az "erőszak" már nagyon régóta jelen van a videó játékokban, elég ha csak a Commando, vagy a Space Invaders-re gondolunk, ha már az ufókról is volt szó. (A packman-re most nem térnék, ki, hogy ott mi is történik valójában).
Persze a viszonylag gyenge grafika miatt ez nem foglalkoztatott senkit, viszont akámilyen silány szinvonalon kivitelezett szexuális jelenet, már akkor is megbotránkoztatást okozott.
Talán ez valahol mélyeben gyökeredző jelenség, ami ellen nem nagyon lehet mit tenni. Talán más kultúrákban máshogy van... (?)
A másik véglet, hogy normális szex filmet is egyre ritkábban látni. Ezeknek a filmeknek semmi köze - most már fizikai valójában se - magához az igazi szexhez. Ezek is ugyanúgy eldurvultak mint a video játékok.

Alfonzhal 2008.05.27. 01:55:08

Miért nem játszanak a Defconnal? Abban nincs szex.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2008.05.27. 02:33:12

Imádom az amcsikat egy olyan országban ahol, 18 éves korig megkérdezéses anonim kutatásból az jön ki,hogy többször lépnek orális kapcsolatba lányok fiukkal mint ahányszor egy csok elcsatan. Nem kicsit nagyon. Ott lehet, hogy nem kéne ilyen játékokon parázni, de hát ez valami amerika.

devidke 2008.05.27. 02:56:23

két nőszemély már hogyan tudna egymással szeretkezni?! hacsak nem vmi ollózó pózban...höhö

JesusTheSuperStar 2008.05.27. 06:49:21

A kék szmötyi nem egyértelmüen nö nemü . De vicces hogy hiába van rajta korhatár ezen parádéznak , ha meg letölti akkor az a bibi nem?

Niwrok 2008.05.27. 08:20:05

Mit szólna a "kedves" pszichológus hölgy mondjuk a Fahrenheithez, ahol nem csak ilyen sötétben félpercig matató testek vannak, hanem ténylegesen végig is kell játszani a dugást, és még a besorolása is enyhébb?!

DobayAdam · http://www.dobayadam.hu 2008.05.27. 10:17:36

anon: "A patriarchalis tarsadalmi viszonyokkal kapcsolatban meg erdemes megnezni, hogy az un. gnosztikus keresztenyek (kb. AD200-ra ki lettek irtva az "orthodoxok" segitsegevel) hogyan viszonyultak ehhez a kerdeshez"

Hogy pontosan mit mondtak a gnosztikusok a női-férfi ellentétről, nem tudom, de aszkétikus, a társadalmi berendezkedést a fizikai világgal együtt elvető mozgalom lévén nem hiszem, hogy központi lett volna náluk a nemek egyenlőségének kérdése. Bármi ilyen kérdés lényegében tök mindegy a gnosztikusoknak, akik számára a mi világunk eredendően rossz, értéktelen, és kizárólag a szellemi világ számít. (Egyébként nem lettek kiirtva a második századra, épp az volt velük a "gond", hogy nem külön szektákként működtek hanem az egyházi közösségekbe épültek be, magukat ezek elitjének tartva. A negyedik-ötödik századig ha nem is simán, de fennmaradtak az eretneknek minősített irányzatok.)
A korai kereszténységben a proto-ortodoxnak elnevezett irányzat, a későbbi egyház a nemiség kérdésében nem a gnosztikusokkal vívta a legnagyobb csatát, hanem a jelen tudásunk szerint rendkívül elterjedt és népszerű Tekla Cselekedeteivel (ld. Bart Ehrman bibliakutató Lost Christianities c. könyvét). Ez a páli vonalhoz tartozó irányzat az akkori, szintén patriarchális berendezkedés ellen lázadt azzal, hogy kimondta (ill. sugallta), a nők is keresztelhetnek és taníthatnak. Érthető okokból a proto-ortodoxiának ez nem tetszett, de a patriarchális társadalmat nem ők találták ki, már akkor rég az volt a hagyomány, hogy a nő és a férfi nem két külön nem, hanem a nő egy kifejletlen férfi (hiszen nincsen neki pénisze, szól az érvelés). Szóval ez egy régi történet.

hmikey 2008.05.27. 13:36:14

Ez az egész túllihegett baromság már olyan szinten unalmas, hogy még. Ha nem az erőszakot preferálná ez a rohadt amerikanizálódó, nyugati kultúra, és a szexet normális módon mutatná be (vagyis a mostani, igénytelen, szájbabaszós pornó helyett igényes szex lenne látható), akkor talán nem sivalkodnának a hülye, buta, igénytelen, kielégületlen majmok minden lehetséges fórumon (pl. a fox news-re gondolok, meg a blikkre, meg az ilyen f*szságokra, nem erre a fórumra).

lepisma_saccharina · http://lulu.com/spotlight/nordlicht 2008.05.27. 19:13:11

Nekem mindig rettenetesen felmegy az agyam, ha azt hallom, hogy a gyerekeknek ezt meg azt nem szabad látni. Mire jó hazudni egy teljes generációnak, már bocsánat, de mondjuk ki, átbaszás, ha valaki 18 éves koráig nem tudja, hogyan készült. És sajnos nem csak ettől "védjük meg" a mostani gyerekeket, hanem sokkal fontosabb dolgoktól is. Épp a minap nyomtam erről egy hosszabbacska rantot a Weird Sanctuaryn:

"in fact, i never even was a child; i always had my own cognition and my own emotions, while children are creatures lacking both of these. or at least this can be logically interpreted from the behavior you express into their direction: disregard of their opinions, their ideas, their thoughts; an overprotective and overpowering attitude of assuming the child is "too little" or "not ready" to do or say or know something; and outright abuse of physical underdevelopment as a means of "parenting".(...)i don't care about gothic fashionable depression or fake teen angst because i know that it's a result of faulty logic applied in "bringing up" young individuals. when people come to this world they tend to believe what the "big ones" say because the "big ones" are the ones who experienced the world for a long period of time before they did. and i have no problem with that, as it's only logical. what i have problems with is the rejection of responsibilty by almost all adults; the lies young people are force-fed from almost birth. lies about gender roles, lies about the amount and likeness of violence present in the world, lies about emotions, lies about relationships, lies about what's important in one's life, lies about how the world works in general. or even worse, half-truths and misinformation. typical example is what mothers tell their daughters about flowers, what do fathers tell their sons about storks. and in the end you all find out, you face reality as it is, not with unscathed eyes ready for truth, but with a preconditioned mind which has been wrapped in cotton wool and "protected" for so long that you forgot most of your natural instincts and the use of your reasoning ability in practical settings. you believe that adults know everything, that no monsters are out there, that people are not your enemies, and then you're out in the open workforce market or, if luckier, in the quite spectacular but absolutely worthless pursuit of sex and popularity in teen/tween society; *that* is the way a depressed teen/tween is made. i was mostly untouched by the plastic pink "wonderland" other kids were surrounded by and force-filled with, therefore i can see these processes more clearly than their insiders."

A pornó igénytelenségéről szóló kommentekkel meg teljesen egyetértek. Amit eddig láttam belőle, annak a nagy része röhejes, nem izgató, bah. (Bár az erőszakdologról nem vagyok meggyőződve. Hatévesen az iskolarendszeren végrehajtandó bosszúterveimben több és durvább erőszak volt, mint ma egy teljes UPC kábeltv-csomagban. De ettől függetlenül nem lettem tömeggyilkos. [Még? :-D])

en-gé · http://aapp.blog.hu 2008.06.01. 14:31:32

Úristen... Már megint ez a Jack Thompson eset... Az ilyen "botrányt" is csak a címlaphajhász újágok / hírcsatornák képesek kavarni...
süti beállítások módosítása