Gémeskút

Konzolos és PC-s játékkritikák mindenkinek.

Friss topikok

Címkék

2d (2) 4x (2) 5000ft (5) addiktív (5) aerobic (3) akció (17) alex st john (2) amiga (4) apple (3) apróság (4) aranyos (2) arcade (2) atari (2) átverés (2) autó (4) bevásárlás (2) bevezető (2) bitpop (2) borzalmas (11) botrány (2) c64 (3) castlevania (3) civilization (4) családi (3) cyberpunk (2) c 64 (3) ddr (2) dragon ball (2) ds (46) dsi (2) e3 (2) elite (2) elmegy (9) emuláció (5) emulátor (2) építő (4) erőszak (2) évjátékai (3) final fantasy (7) fitness (2) flipper (2) fps (2) gamecube (2) gépház (20) hack (5) hardver (13) háttér (2) hellókarácsony (24) hírek (22) homebrew (7) horror (3) ingyen (17) interjú (3) játékipar (2) játékterem (2) játéktermi (2) (13) jóga (3) jönjönjön (13) jrpg (8) kaland (12) kártyajáték (2) képregény (2) kereső (2) keresőkifejezések (6) kiegészítő (5) kilencvenes évek (2) kódok (2) könyv (4) korhatár (2) korhatárbesorolás (2) körökre osztott (8) legrosszabb (3) letöltés (2) linux (7) logikai (16) lövöldözős (16) mac (4) magyar (2) mario (15) mass effect (7) mászkálós (2) microsoft (5) minijáték (6) mmo (2) mmorpg (4) mozgás (5) multiplatform (3) multiplayer (3) nagyon jó (19) neogeo (2) nes (2) nintendo (74) nyugdíjas (2) olcsó (3) online (2) pc (47) platform (12) playstation (5) pokémon (4) portré (2) ps2 (4) ps3 (8) psp (5) remake (2) remek (2) retró (7) retro (10) riport (2) roguelike (3) rossz (4) rpg (25) rts (2) sandbox (4) scifi (2) sega (4) shovelware (4) slashdot (2) snes (3) sonic (2) sony (4) sport (10) square (5) star wars (4) stratégia (11) szex (3) szimulátor (5) taktika (6) tánc (3) táncszőnyeg (3) tie in (2) tim sweeney (3) torna (3) tudomány (2) tv (3) ubisoft (3) ügyességi (11) űrhajós (5) városépítő (2) vásárlás (2) vendég (3) verekedős (2) vicces (15) videó (13) virtual console (5) web (2) wii (61) wiimote (3) wiiware (10) wii balance board (4) wii fit (6) xbla (4) xbox (5) xbox360 (23) youtube (2) zene (8) zseniális (25) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

[DS] Picross DS

2008.05.23. 03:05 - Dewla

Címkék: nintendo ds zseniális logikai addiktív


Picross DS
Osztályzat: zseniális és addiktív
Kiadás éve: 2007
Műfaj: Logikai/Puzzle
Korosztály:
PEGI 3+
Nyelvigény: minimális
Nehézség / Nehézségi ív: Kezdő-Szupernehéz
Beletanulási idő: rövid

Ár: Gamepark rendelésre 10.000 körüli árat mondott




A Picross szó a picture és a crosswords (kép és keresztrejtvény) szavak összevonásából származik. A cím egy különleges logikai/rejtvény játékra utal. Korábban picross játékok már Super Nintendón is jelentek meg, de igazán népszerű a Gameboy-ra megjelent Mario's Picross volt. Retro címként a Mario's Picross felturbózott változata a Wii Virtual Console-ján is megvásárolható.

A Picross DS-ről először Angelday blogján, a Plastik.hu-n olvastam, ahol a szerző igencsak lelkendezett a játékkal kapcsolatban. Ekkor még nem is volt DS-em, de elraktároztam magamban, hogy ha lesz, ezt biztos beszerzem magamnak. A Picross első ránézésre egy aknakereső-szerű logikai játéknak tűnik, és valóban nem nagyon tér el a játék a mindenki által ismert beépített Windowsos programtól, de a összességében egy annál sokkal élvezetesebb és addiktívabb címről beszélhetünk. Magyarországon a beszerzése nem egyszerű, Angelday véletlenül bukkant rá egy Media Marktban, nekem pedig egész Ausztriáig kellett mennem, mire megtaláltam (ott sem a szokásos műszaki áruházakban, hanem a Gerngross áruház gyerekjáték osztályán). Tudtommal a Gameparkban rendelésre hoznak.


A szabályok nagyon egyszerűek, van egy négyzethálónk, aminek a jobb oldalán és a tetején számok találhatóak. Ezek a számok azt mutatják, hogy az adott sorban illetve oszlopban hány darab és milyen hosszú sötét négyzet van. Pl. a képen látható rejtvényben a bal oldalon legfölül a hatos az azt jelenti, hogy az első sorban valahol egy darab 6 hosszúságú sötét négyzetekből álló rész van (a képen ebből a játékos még csak négyet talált meg, a többi helyében egyenlőre nem lehet biztos), míg a rejtvény tetején világos szürkével látható 1-6-1 számok azt jelenti, hogy abban az a oszlopban van egy 1, utána egy 6, majd megint egy 1 hosszú sötét rész. Látható a képen, hogy ezeket a játékos már meg is találta, ezért is lesznek világos szürkék a számok. Jelzik a program, hogy ezzel az oszloppal már nincs dolgunk. Aki a pontosabb és részletesebb szabálymagyarázatra kiváncsi az ellátogathat a magyar wikipedia vonatkozó szócikkére.

A játék lényege az, hogy a fenti szabályok figyelembevételével, és a logikánk segítségével kirakjuk a képet. Nem csak a számok segítenek, hanem az általunk lerakott X-ek is, amiket oda rakhatunk ahol biztosak vagyunk benne, hogy nincs sötét négyzet. Gyakran ezek az X-ek segítenek abban, hogy hova tudunk biztosan kockát rakni. A képen látható rejtvény egyébként ha befejeznénk, akkor egy labdát ábrázolna.

A kezelés a DS érintőképernyőjével nagyon egyszerű és jól megoldott, bár a nagyobb méretű rejtvényeknél már elég könnyű eltévedni, mivel ilyenkor az alsó képernyőn egy ráközelített részt láthatunk, míg a felsőn az egész hálót látjuk lekicsinyítve.

A Picross DS számos játékmódot kínál. Vannak könnyű, ún. tanuló rejtvények, ahol az egyes megfejtési technikákkal ismertet meg minket a program. Ezt követi a normál mód, ahol 10 szinten, minden szinten 15 rejtvényt kell megoldanunk. Ahogy haladunk előre, egyre nagyobb lesz a rejtvények mérete. A könnyű rejtvények között az elsők, még csak 5x5-ösek, a képen egy 10x10-est látunk, a 10-es szinten már 20x25-ös rejtvények fogadnak bennünket. A könnyebb és kisebb rejtvények pár perc alatt megoldhatók, de a későbbiekben több mint egy órát is elszöszölhetünk, mire kijön a megoldás. A megoldási idő sem mindegy, ha sikerül egy óránál rövidebb idő alatt befejeznünk, akkor a kirakott kép megelevenedik és egy rövid animációval ajándékoz meg minket a program. A bonyolultabb rejtvények esetében ez az időkorlát igen szűkös tud lenni, mivel a normál módban ha olyan helyre rakunk sötét négyzetet, ahol igazából nincs, akkor először kettő, majd négy, végül minden további hibánkért 8 perc büntetést kapunk. A haladó játékosoknak rendelkezésére áll a szabad mód, ahol szintén 10 szinten áll rendelkezésünkre szintenként 15 rejtvény, viszont itt a program már nem javít ki, ha rossz helyre teszünk. Ez persze azt jelenti, hogy büntetést sem kapunk, de nagyon könnyen futhatunk teljes vakvágányra is. A rejtvényeket lehetőségünk van a legelső képen látható letisztult felületen oldani, de vállalkozó kedvűek bekapcsolhatják a grafikus felületet, ami mindig az adott rajz témájához passzoló, de jóval átláthatatlanabb (ld. kép).

Tovább szinesíti még a kínálatot a Daily Picross játékmód, ahol a Brain Training típusú játékokhoz hasonlóan napi szinten edzhetjük különböző feladványokkal magunkat. Említést érdemel még az online játékmód. Kompatibilis Wi-Fi adó közelében lehetőségünk van online mérkőzni. Az online vetélkedés két darab 10x10-es rejtvény megoldásából áll, aki előbb végez, az nyer. Ez a villámjáték teljesen megbolondítja a szokásos játékmenetet, valahogy a villámsakkhoz tudnám hasonlítani. Online ranglista nincs, de a nyert-vesztett menetek számát nyilvántartja a játék, és így különböző rangokhoz juthatunk. Én az első online meccsemet olyan ellen játszottam, aki több, mint 2000 menetet nyert. Ha nem tudjuk a két 10x10-es rejtvényt 2-3 perc alatt kirakni, akkor szinte biztosan vesztünk, így az online vetélkedésbe csak az kezdjen bele, aki már gyakorlatot szerzett a többi játékmódban. Több DS-el egyetlen játékkal akár 5-en is versenyben szállhatunk egymással. Lehetőségünk van rejtvények készítésére is, és az elkészült rejtvényeket barátainknak elküldeni. Apró kedvesség a Nintendo részéről, hogy a klasszikus Mario's Picross kétszer tíz rejtvényét online letölthető tartalomként ingyen elérhetővé ették.

Egyetlen igazi negatívumot tudok elmondani a játékkal kapcsolatban, ez pedig a zene. Három fajta közül választhatunk, egyik sem igazán jó, ráadásul nagyon hamar megunjuk őket, és ekkor elkezd idegesítővé válni (ami egy 40-50 percig oldott rejtvény esetében azért nem mindegy). A legtöbben szerintem azonnal kikapcsolják.

A Picross DS Amerikában 20 dollár körüli áron kapható, ami elképesztően jó ár egy ilyen komplex, érdekes, és hosszan tartó szórakozást kínáló játékért. Európában már a szokásos 10.000 Ft körüli összeget kell fizetnünk érte, ami szerintem még mindig megéri annak aki szereti a logikai játékokat. Egyszerűen ki kell próbálni, lehetetlen abbahagyni. Aki szeretné ,kipróbálni a Picross-t. mielőtt beleveti magát a DS változat levadászásába, az az alábbi weboldalak valamelyikén kipróbálhatja, vagy ha van otthon Wii, akkor keresse a Mario's Super Picross-t a Virtual Console boltban:

Kezdőknek:
http://www.picross-time.net/

Picit komolytalanabb, de nagyon jó a zene:
http://www.freewebarcade.com/game/armor-picross-2/

Kezdőknek, haladóknak, egyszerűen elképesztő mennyiségű rejtvénnyel (még többszínű rejtvények is vannak):
http://griddlers.net/

A bejegyzés trackback címe:

https://gemeskut.blog.hu/api/trackback/id/tr41482386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JesusTheSuperStar 2008.05.23. 14:14:41

Jajj , mikor olvasom ezeket a teszteket el gondolkozok azon hogy be kéne szereznem egy DS-t :P Föleg amenyi jot irtatok rola ( meg amenyit hallottam ) .

Rod 2008.05.23. 16:46:55

Ez tényleg zsír játék, és egyáltalán nem könnyű :D Kell 1 kis idő, mire rááll az ember agya...
süti beállítások módosítása