Gémeskút

Konzolos és PC-s játékkritikák mindenkinek.

Friss topikok

Címkék

2d (2) 4x (2) 5000ft (5) addiktív (5) aerobic (3) akció (17) alex st john (2) amiga (4) apple (3) apróság (4) aranyos (2) arcade (2) atari (2) átverés (2) autó (4) bevásárlás (2) bevezető (2) bitpop (2) borzalmas (11) botrány (2) c64 (3) castlevania (3) civilization (4) családi (3) cyberpunk (2) c 64 (3) ddr (2) dragon ball (2) ds (46) dsi (2) e3 (2) elite (2) elmegy (9) emuláció (5) emulátor (2) építő (4) erőszak (2) évjátékai (3) final fantasy (7) fitness (2) flipper (2) fps (2) gamecube (2) gépház (20) hack (5) hardver (13) háttér (2) hellókarácsony (24) hírek (22) homebrew (7) horror (3) ingyen (17) interjú (3) játékipar (2) játékterem (2) játéktermi (2) (13) jóga (3) jönjönjön (13) jrpg (8) kaland (12) kártyajáték (2) képregény (2) kereső (2) keresőkifejezések (6) kiegészítő (5) kilencvenes évek (2) kódok (2) könyv (4) korhatár (2) korhatárbesorolás (2) körökre osztott (8) legrosszabb (3) letöltés (2) linux (7) logikai (16) lövöldözős (16) mac (4) magyar (2) mario (15) mass effect (7) mászkálós (2) microsoft (5) minijáték (6) mmo (2) mmorpg (4) mozgás (5) multiplatform (3) multiplayer (3) nagyon jó (19) neogeo (2) nes (2) nintendo (74) nyugdíjas (2) olcsó (3) online (2) pc (47) platform (12) playstation (5) pokémon (4) portré (2) ps2 (4) ps3 (8) psp (5) remake (2) remek (2) retró (7) retro (10) riport (2) roguelike (3) rossz (4) rpg (25) rts (2) sandbox (4) scifi (2) sega (4) shovelware (4) slashdot (2) snes (3) sonic (2) sony (4) sport (10) square (5) star wars (4) stratégia (11) szex (3) szimulátor (5) taktika (6) tánc (3) táncszőnyeg (3) tie in (2) tim sweeney (3) torna (3) tudomány (2) tv (3) ubisoft (3) ügyességi (11) űrhajós (5) városépítő (2) vásárlás (2) vendég (3) verekedős (2) vicces (15) videó (13) virtual console (5) web (2) wii (61) wiimote (3) wiiware (10) wii balance board (4) wii fit (6) xbla (4) xbox (5) xbox360 (23) youtube (2) zene (8) zseniális (25) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

[DS] Another Code: Two Memories

2008.01.21. 20:40 - prezzey

Címkék: nintendo elmegy kaland ds

Another Code: Two Memories

Osztályzat:
Elmegy
Műfaj: Point & click kaland
Korosztály:
PEGI 7+
Nyelvigény: Középfok
Nehézség: Kezdő-középhaladó
Beletanulási idő: rövid
Ár: 8-10 000 Ft

A Trace Memory néven is futó játék indította a point-and-click kalandjátékok kézikonzolos reneszánszát, vagy legalábbis az első címek között volt - Day of the Tentacle-ön felnőtt lelkünk már ettől örvendezhetne, csakhogy a program messze nem mentes a kezdeti nehézségektől... ami egy lassan huszonsok éves műfaj esetében meglehetősen gondolkodóba ejtő.

Bevallom, hogy anno az Another Code-ot vettem meg a vadiúj DS-em mellé, és nem a Nintendogzot vagy valamelyik agytréner játékot, pedig akkor kaphattam volna tappancsos kézitáskát vagy egyéb reklámcuccokat. Kétféle dologra vágytam ugyanis igazán kézikonzolon: japán RPG-kre és point-and-click ("Lucasarts") kalandjátékokra. Lássuk csak...

Az első benyomások igazán kedvezőek: a két képernyő egyikén szép prerenderelt helyszínek, a másikon felülnézetes 3D-ben szaladgál fel-alá a főhős. Eleinte kicsit a Mystre emlékeztetett a statikus képek váltogatása, hangulatban is: sok zöld, sok rejtély. (Ennyiben ki is merült aztán a hasonlóság - aki mindenáron olyasmire vágyik DS-en, hamarosan megjelenik a Myst első részének konverziója, ruházzon be inkább arra. Reméljük, nem szúrják el annyira, mint a Settlers 2 átiratát!)

A párbeszédeknél kellemesen megrajzolt, diszkréten anime stílusú karaktereket láthatunk; összességében is szép és harmonikus az Another Code vizuális megjelenése. A történet kissé klisésen indul (Sötét múlt!! Vááá!!), és sajnos a későbbiekben sem válik különösebben összetetté és magával ragadóvá, ami egy kalandjátéknál nagy hiba. Vagy legyen humoros, mint a már említett Day of the Tentacle (újabban a Sam & Max sorozat), vagy rejtélyes és bonyolult; nincs olyanféle harmadik út, hogy se egyik, se másik. Ezt a fejlesztők szemlátomást tudják maguk is, mert a következő DS-es címük, a Hotel Dusk Room 215 hibátlanul bepozicionálja magát a második kategóriába. Akkor itt miért nem sikerült ugyanezt elérni?

Négy, legrosszabb esetben hat óra játékidő után kiderül, amikor kissé meghökkenve nézzük végig a megnyerést. Igen, az Another Code ennyire rövid. Ez nem epizodikus-letölthető kategóriában, hanem teljes árú kazettánál megbocsáthatatlan; és ha belegondolunk, mit láttunk eddig, rájövünk, hogy leginkább egy techdemóról van szó. Az Another Code bemutatja, milyen kalandjátékokat lehet DS-re írni, mennyi van a hardverben grafikailag és technikailag. Sok, és a készítők mindenre gondoltak - ijesztően kreatív rejtvények használják ki a kis Nintendo olyan lehetőségeit, mint például hogy össze lehet csukni (ne röhögjetek, komoly), de a zeldás "fújjunk rá a gépre" trükköt sem a Nintendo házi fejlesztőcsapata ötlötte ki először.

Sajnos ebben ki is merül a játék - nem történethez írtak fejtörőket, hanem szemlátomást fordítva; amikor pedig kifogytak a ravaszságból, be is zárt a bazár. Az Another Code leginkább arra jó, hogy egy játékipari befektető megnézze és rájöjjön, hogy bizony a DS kalandjátékokba (illetve lehetőség szerint eme konkrét program fejlesztőibe) zsákszámra kell a pénzt önteni. Ez azóta meg is történt, mi pedig örülünk, de nem értjük, miért kellett a felhasználókból ezért a teljes árat kifacsarni... nem így képzeljük a tisztességes piaci magatartást, de sajnos nem az Another Code az első a játékipari fellendülést meglovagolni tervezett félkész vagy nyúlfarknyi termék (Super Fruit Fall, valaki?). Talán a WiiWare márciusi indulásával áttevődnek az ilyenfajta apróságok oda legalább a Nintendo platformokon, erre már most is több jel mutat.

Ha valaki hosszabb kalandjátékra vágyik, az ne pártoljon el a Nintendótól: hamarosan bemutatjuk a Cing következő programját, a fentebb említett Hotel Dusk Room 215-öt, Wiin pedig a Capcom nevéhez fűződő Zack & Wikiről fogunk írni - ez utóbbi talán az első igazán jó olyan cím Wiire, ami nem a Nintendo saját belső fejlesztése.

A bejegyzés trackback címe:

https://gemeskut.blog.hu/api/trackback/id/tr71306338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása