Gémeskút

Konzolos és PC-s játékkritikák mindenkinek.

Friss topikok

Címkék

2d (2) 4x (2) 5000ft (5) addiktív (5) aerobic (3) akció (17) alex st john (2) amiga (4) apple (3) apróság (4) aranyos (2) arcade (2) atari (2) átverés (2) autó (4) bevásárlás (2) bevezető (2) bitpop (2) borzalmas (11) botrány (2) c64 (3) castlevania (3) civilization (4) családi (3) cyberpunk (2) c 64 (3) ddr (2) dragon ball (2) ds (46) dsi (2) e3 (2) elite (2) elmegy (9) emuláció (5) emulátor (2) építő (4) erőszak (2) évjátékai (3) final fantasy (7) fitness (2) flipper (2) fps (2) gamecube (2) gépház (20) hack (5) hardver (13) háttér (2) hellókarácsony (24) hírek (22) homebrew (7) horror (3) ingyen (17) interjú (3) játékipar (2) játékterem (2) játéktermi (2) (13) jóga (3) jönjönjön (13) jrpg (8) kaland (12) kártyajáték (2) képregény (2) kereső (2) keresőkifejezések (6) kiegészítő (5) kilencvenes évek (2) kódok (2) könyv (4) korhatár (2) korhatárbesorolás (2) körökre osztott (8) legrosszabb (3) letöltés (2) linux (7) logikai (16) lövöldözős (16) mac (4) magyar (2) mario (15) mass effect (7) mászkálós (2) microsoft (5) minijáték (6) mmo (2) mmorpg (4) mozgás (5) multiplatform (3) multiplayer (3) nagyon jó (19) neogeo (2) nes (2) nintendo (74) nyugdíjas (2) olcsó (3) online (2) pc (47) platform (12) playstation (5) pokémon (4) portré (2) ps2 (4) ps3 (8) psp (5) remake (2) remek (2) retro (10) retró (7) riport (2) roguelike (3) rossz (4) rpg (25) rts (2) sandbox (4) scifi (2) sega (4) shovelware (4) slashdot (2) snes (3) sonic (2) sony (4) sport (10) square (5) star wars (4) stratégia (11) szex (3) szimulátor (5) taktika (6) tánc (3) táncszőnyeg (3) tie in (2) tim sweeney (3) torna (3) tudomány (2) tv (3) ubisoft (3) ügyességi (11) űrhajós (5) városépítő (2) vásárlás (2) vendég (3) verekedős (2) vicces (15) videó (13) virtual console (5) web (2) wii (61) wiimote (3) wiiware (10) wii balance board (4) wii fit (6) xbla (4) xbox (5) xbox360 (23) youtube (2) zene (8) zseniális (25) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

[Wii] Cooking Mama: Cook Off

2007.11.14. 18:01 - DobayAdam

Címkék: nintendo wii elmegy szimulátor

Cooking Mama: Cook Off
Osztályzat: Elmegy
Korosztály: 3+
Nyelvigény: Alapfok (alapvető konyhai szavak)
Nehézségi ív: Középhaladótól profiig
Beletanulási idő: Közepesen hosszú

  Három éve élek együtt a párommal, és amikor csak időnk engedi, szeretünk magunk főzni. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy örülök, hogy csak kölcsönkértem a Cooking Mamát és nem vettem meg, mert már pár perc játék után kiderült: ez a játék nem az, amire számítottam.

  De mit is kell csinálni? A képlet egyszerű, a Cooking Mamát a legjobban a főzésszimulátor szóval lehetne leírni. Miután a menüben kiválasztottunk egy receptet, kapunk hozzávalókat, ezeken a Wiimote-tal végre kell hajtani a megadott utasításokat, mozdulatokat (krumplit hámozni, húst szeletelni, hagymát vágni, konzervet nyitni, stb.), majd meg kell főzni vagy sütni magát az ételt. Ez utóbbi is a megfelelő sorrend betartását jelenti, főzésnél folyamatosan változtatni kell a hőfokot, hozzáadni a fűszereket, beledobálni a hozzávalókat, sütésnél pedig vigyázni kell, hogy milyen sorrendben tesszük a serpenyőbe az ennivalót. A receptek realisztikusak és maguk a folyamatok is, simán odaég a hagyma, ha túl sokáig hagyjuk a tepsiben, és nyers marad a hús, ha nem sütjük át eléggé. Itt azonban máris beugranak a képbe az irányítás hibái. A szeletelés mozdulatát még csak-csak érzékeli a játék, de a hámozás például már jóval problémásabb. Itt tökéletes felülről lefelé húzást fogad csak el a játék, és egyszerűen nem hámoz, ha egy kicsit is eltérünk a nyílegyenes függőleges vonaltól. Ezzel a kis érzékelési zóna mellett az is a baj, hogy egyszerűen nem így kell krumplit hámozni, ezért is frusztráló. Az idő pedig telik, ha nem hámozunk elég gyorsan, buktuk a pályát.
 Ugyanilyen problémás a főzés. Mint említettem, megadott ritmusban kell a hőfokot szabályozni, sót, borsot hozzáadni, stb. De mivel többször egyszerre kell több dolgot csinálni és csak egy irányítót használunk, nehéz úgy mozdulatot végrehajtani, hogy ne értelmezze azt kétféleképpen a szoftver, és ne kapcsolja ki pl. a gázt miközben épp sót szeretnék szórni. Nem is beszélve arról, hogy a hőfok átállítását még a hámozásnál is nehezebben érzékeli, és háromszor-négyszer is kidob a feladatból a játék amiatt, hogy nem sikerült időben rájönnöm, most épp mit csináljak, hogy érzékelje a mozdulatomat.

 Egyébként pedig nem lenne semmi baj a játékkal. A grafika aranyos, úgyszintén a zene is, sok recept van, de 3-4 után én már feladtam a fenti problémák miatt, amit csak megtetéz a főszereplő Mamát szinkronizáló japán hölgy, akinek a furcsa hanglejtése még hagyján, de gyakran semmi értelme az általa kimondott angol mondatoknak - ezeket pedig minden feladat végén, vagyis kb. egypercenként halljuk, mindösszesen 5-6 ilyen hangminta esetén pedig ez hamar idegesítővé válik.

Értékelés
Van ismerősöm aki megesküszik rá, hogy a Cooking Mama jó játék, így lehet, hogy csak az én frusztrációs határom az alacsony. Úgy látszik, van, aki jobban ráérez az irányításra, a külföldi kritikák közül van mindenesetre épp ugyanannyi dícsérő, mint amenyi hozzám hasonlóan kritizálja az irányítási gondokat. Én nyitva hagyom a kérdést, biztos vagyok benne, hogy sokkal elnézőbb lennék a játékkal kapcsolatban, ha nem idegesítene lépten-nyomon. Ezért végül az dönt, hogy ha már húsz percet kell idegeskednem egy virtuális étel elkészítése miatt, akkor ugyanennyit sokkal szívesebben töltök el egy valódi étellel, aminek sajátos haszna, hogy utána még meg is ehetem.
Legszívesebben "rossz"-ra értékelném, de belátom, hogy sokaknak tetszik, úgyhogy végül az elmegy kategóriába kerül.

A bejegyzés trackback címe:

https://gemeskut.blog.hu/api/trackback/id/tr24191304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prezzey · http://www.prezzey.net 2007.11.17. 18:23:27

Én még *senkit* se láttam, akinek bejött volna. Persze "az én ismerőseim" nem igazán reprezentatív minta a teljes népességre.

Az egyik német konzolos újság (most hirtelen nem jut eszembe, melyik, talán az N-Zone?) még a DVD-mellékletére is felrakta videón, hogy mennyit szenvedtek vele. Meg kipróbálták az egyik receptet a konyhában, és az is látványos kudarcba fulladt.

alma 2007.11.24. 18:06:05

Szerintem azzal van a probléma, hogy ezt a játékot nem éppen felnőtteknek szánták. A felnőtt főzzön a konyhában.
Nálunk is járt vendégségben ez a játék 1-2 hónapig.
Az én gyerkőceim rengeteget játszottak vele, szinte csak a multi résszel. És meg kell mondanom, hogy nem tűnt úgy, hogy valami problémájuk lenne vele, vagy az irányítással.
És is beszálltam közben, persze nálam mindig odaégett valami, de a gyerekek hamar rájöttek a dologok csínjára és porig alázták a főző tudományomat.

Via · http://urban-eve.hu 2007.11.24. 18:09:37

Hát látod az lehet... Amikor harmadjára nem bírtam megpucolni időre a rohadt krumplit, akkor lett elegem belőle. :D Inkább kimentem a konyhába és igazi krumplit pucoltam. Bettör zen mama. ;)

DobayAdam · http://www.dobayadam.hu 2007.11.24. 18:12:46

Alma, lehet igazad lesz. És ha a gyerekeidnek nincs baja az irányítással akkor valószínű hogy mi vagyunk bénák :P
süti beállítások módosítása